Co do 7x64?

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

jak jsem jiz psal v srncich 2008, ulovil jsem minuly vikend v NE srnce a v SO loncaka. "trochu" me ale prekvapil ucinek me 7x64, RWS TIG/Ideal 11,2 g:

srnec: vysoka komora, rana na cca 90 m, odbehl asi dalsich 80 m...

loncak (vyvrzeny cca 35 kg): klasicka komora - na cca 60m na palec za plec (chyceny plice a trochu srdicko), loncak silne barvil a odbehl asi 150 m (z kopce v temer neprostupne bukove mlazine)

mate nekdo s TIGem v 7x64 podobne zkusenosti? loni mi danci ani cerna vyrazne po rane neodchazela...
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
SEDM
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

PTS

Příspěvek od SEDM »

Ahojte!
S Tigem zkušenost sice nemám, já střílím PTS, ale obecně mám poznatek, že v jarním a letním období, je zvěř daleko tvrd?í na ránu a i při dobrých komorových ranách odchází poměrně daleko. Naopak na podzim a v zimě obdobně umístěné zásahy velmi často končí buď zlomením v ohni a nebi pouze krátkým spíše symbolickým dosledem. 8)
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

to je zajimave... ocekaval bych, ze to bude spise behem podzimu, kdy je zver v kondici, zabelena. ale mozna to jaro je dano obdobim kladeni, kdy je zver mozna o to vice vitalnejsi (pokud jde o samici zver).
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
SEDM
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

značení

Příspěvek od SEDM »

spíše se domnívám že tady bude spojitost s mno?stvm vody v tkáních, nevím?
vhool

Příspěvek od vhool »

...po delsi dobe zajimave tema ke kteremu se rad pridam... :wink: ...pridam svuj pohled lovce :lol: ... napada me jeste jedna z moznosti....prvni je ze v obdobi jara a leta je zver ostrazitejsi kvuli mladym a i z duvodu vetsi aktivity dravcu obecne,tudiz podle meho zde hraje roli adrenalin.v zime jsou i horsi podminky co se tyka viditelnosti a tak nejak celkove....proto si myslim ze zver v zime je ve vetsim klidu nez v lete ci na jare a proto lepe zhasina v ohni.vzdyt z mych zkusenosti vim ze ulovit kus v prosinci je daleko snazsi nez v cervnu bez ohledu o jakou zver jde. tot muj nazor ... :wink:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

přidám se taky s mým pohledem na problematiku. Taky často přemýšlím nad zcela rozdílným značením a chováním srnčí zvěře po přibli?ně stejném zásahu. Trochu jsem taky bádal v literatuře a dával si do souvislosti případy Použití zbraně u člověka. Jsou známy případy, např. kdy mu? byl zastaven až 5 ranou z .44 Mag. 4 smrtelné zásahy. všechny mají společný jmenovatel. Alkohol, droga, léky působící na nervový systém. Některé kmeny používaly narkotika při válečných ta?eních z důvodů znecitlivění organismu na zranění (otupění nervového systému). Nevím jak působí jednotlivé slo?ky potravy srnčí ve výše uvedeném smyslu, ale např. řepka by mohla mít vliv. Dále je zvěř stresována větším pohybem lidí, a delším dnem. Naopak v zimě je v honitbě relativně klid a delší noc dává zvěři delší pocit bezpečí. To že zvěř zhasne v ohni je výsledek traumatického šoku. Např. o loňské říji jsem ulovil srnce 3 roky ne vzdálenost 100m. Srnec odešel s ustřelenou aortou a částečně i srdcem 130m. Před výstřelem silně jistil popoběhl a znovu jistil Jeho nervový systém byl k poranění méně citlivý a traumatický šok se nedostavil). Asi jsem nepřišel s ničím novým, jen se přidávám k názoru, že hlavní podíl na rychlém zhasnutí zvěře má traumatický šok s následkem selhání vnitřních orgánů, který není tlumen adrenalinem. Omlouvám se za délku příspěvku a můj laický pohled.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Choochoo007
Zkušený diskutér

Nosler BST vs Hornady SST v 7x64

Příspěvek od Choochoo007 »

7mm - Nosler BST 140gr nebo SST 162gr, zajimalo by me, ktera strela je tvrdsi.

Zadek BST (http://www.nosler.com/index.php?p=11&b=5&s=5) je dle obrazku vyrobce hodne podobny Accubondu (http://www.nosler.com/index.php?p=11&b=5&s=3) takze by to mohlo pohromade vice drzet.

Co me nejvice u BST prekvapilo je to, ze ma strela skrtici drazku jako ma SST, pritom nikde na zadne strele to vyrobce neuvadi.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
vhool

Příspěvek od vhool »

to chochooo:
strela SST ma stejnou tloustku plaste po celem tele,je to mekka strela ktera v rychlych razich dosti fragmentuje naproti tomu BST je v podstate identicka technologie jako Interbond tj.ze po prvni tretine se plast zesiluje zhruba na dvojnasobek a tudiz je kompaktnejsi a vhodnejsi do rychlejsich razi nebo na tvrdsi zver,ACCubond je podle stejne filozofie jako BST ale ma od prvni tretiny plast jeste silnejsi (zhruba 3x) a silnejsi dno.tato strela uz patri do kategorie tvrdych kompaktnich strel ... je vhodna do rychlych razi a na tezkou zver .... tvrdsi uz jsou jen napr.Nosler Partition nebo Swift Aframe popripade Fail Safe ....cili dvojjaderne strely nebo monolity typu BARNES nebo IMPALA :wink:
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Zdravím všechny majitele 7x64! Chtěl bych se zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti se střelivem RWS KS 10,5g? Jde mi hlavně o účinky této střely na srnčí zvěř. BST od Normy už mi rozmluvili, tak bych rád zkusil toto.
Hledal jsem po netu, ale moc info jsem o této střele Nenašel(samozřejmně kromně balistických dat....), ale praktické zkušenosti v podstatě žádné. Nejde mi ani o TUG či TIG nebo snad EVO(omlouvám se za za?ité staré označení).
Josef Pejchar
Nový návštěvník

Příspěvek od Josef Pejchar »

Pánové, prosím poraďte, kde se dá v Brně koupit střelivo Hirtenberger?
Díky.
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Hirtenberger už jako fabrika pro "malou munici" neexistuje, dělají už jen "velkou munici a nálo?ivo", takže bych na "zaniklou značku" nesázel.....
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
sw_fox
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sw_fox »

Hirtenberger už jako fabrika pro "malou munici" neexistuje, dělají už jen "velkou munici a nálo?ivo", takže bych na "zaniklou značku" nesázel.....

Pokud vím tak se doprodávají zbytky, mimochodem jsem takto nakoupil poměrně velké množství kvalitních střel (výprodej z HP)
Sportovní střelba, myslivost, motorky.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Vojto KS od RWS se na srnčí bát nemusíš docela dobré výsledky,horší to bylo s černou a to hlavně ni??í váhové kategorii.Nedá se říci,že by to rozbíjelo,ale odcházelo to bez barvení do vzdálenosti 30m i při komorových ranách.To by mě nevadilo,ale to nebarvení jo mám za vnadištěm pořádné hou?tí.Jinak KS vadí překá?ky ráda fragmentuje.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Sv-fox nevím,kde jsi přišel na to,že Hirten skončil výrobu nábojů,že problémy měl,kdo dnes nemá,ale že by skončil to nevím.Je zajímavé,že raku?áci ho moc nepreferují raději RWS.
Lahvon
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lahvon »

Střílím SB 11,2 SPCE a nejsem s tím vůbec spokojen. uvažuji o změně střeliva, ale po přečtení tohoto vlákna nejsem o moc chytřejší. Střílím převážně černou sele, lončák a občas vysokou. Na ceně neZáleží.
Odpovědět