9,3mm a.....Lapua Mega?
9,3mm a.....Lapua Mega?
Dobrý den, nemá někdo zkušenosti se střelou Mega od Lapui v ráži 9,3mm? Případně jaké střelivo použít při lovu slabší zvěře - srnčí, holá mufloní, sele lončák, aby se střela stihla dostatečně rozlo?it? Zatím jsem zkoušel RWS TUG, Kegelspitz a Blaser CDP. CDP na mně udělalo zatím nejlepší dojem.Ale tu Lapuu bych rád zkusil. Nechci Norma Vulkan, ten se mi zdá, v této ráži(viděl jsem s tím ulovené srnčí - výstřel asi 10 cm), až moc brutální i když v mojí 7x64 je naprosto perfektní. Zkuste chlapi něco doporučit, nebo napsat k tý Lapui.[/b]
Kamarád ty Megy z 9.3x62 střílel - přebíjené tak na V0= asi 680 m/s, viděl jsem dvě selata cca 25 kg - komorové rány - asi jako bys prostrčil násadu od smetáku skrz zvíře.
Megy jsou tvrd?í než S&B ale ta plo?ka na ?pičce střely samozřejmě funguje
. Vzpomínám si že asi pře 10ti lety byl ve Wild&Hund "seriál ráží" a tam pochopitelně i u 9,3x62 autor článku tvrdil, že je možné střílet běžně srnčí - ale prý jen pečlivě kolmo přez žebra
Jednou jsem viděl zadek myslivce prostřelený z boku 9,3x74R S&B (s velkým štěstím byly zasaženy jen měkké tkáně - střela pro?la asi 20 mm od pánevní kosti) a to byl teda i bez té kosti hodně velký masakr.
Nedávno si Günter Freres v DWJ pochvaloval pro podlaborované 375H&H 14g Barnes X (dnes už bych Použil určitě radši TSX), při cca 700 m/s se prý otvíraly spolehlivě a vytvářely slušné kanály bez velkého znehodnocení tkání kolem. Ale jsou dost drahé.
Jak fungovaly ty 16g RWS Kegelspitz? Deklarují v originálních nábojích 9,3x62 V0 asi 830 m/s a to už je dost
Megy jsou tvrd?í než S&B ale ta plo?ka na ?pičce střely samozřejmě funguje

Jednou jsem viděl zadek myslivce prostřelený z boku 9,3x74R S&B (s velkým štěstím byly zasaženy jen měkké tkáně - střela pro?la asi 20 mm od pánevní kosti) a to byl teda i bez té kosti hodně velký masakr.
Nedávno si Günter Freres v DWJ pochvaloval pro podlaborované 375H&H 14g Barnes X (dnes už bych Použil určitě radši TSX), při cca 700 m/s se prý otvíraly spolehlivě a vytvářely slušné kanály bez velkého znehodnocení tkání kolem. Ale jsou dost drahé.
Jak fungovaly ty 16g RWS Kegelspitz? Deklarují v originálních nábojích 9,3x62 V0 asi 830 m/s a to už je dost

Martin
Ten Kegelspitz nebyl nejhorší, ale ty selata mi pravidelně odcházeli i s dobrou ranou, takže jsem musel střílet tak, aby to vzalo alespoň jeden běh(přes plece). Chtěl bych proto vyzkoušet nějakou střelu, která víc obnašenou ?pic a rychlejc se rozkládá. Na tu Megu jsou docela dobrý ohlasy na Slovenským fóru, jde mi hlavně o tu slabší zvěř a to tam nepí?ou. A jsem příznivcem spíš těch tě??ích střel, proto ani nechci zkoušet ten Vulkan. Jo a mám dvoják 9,3x74R.
Já používám střelu Lapua Mega ve dvou rážích .308W a 9,3x74R s nábojem 9,3x62 mám také nějaké zkušenosti, kulovnici jsem loni prodal.
Jedná se o skvělou střelu na lov veškeré zvěře od srnčat o hmotnosti 5kg až po dospělou černou a jelení . U srnčího není žádná destrukce zvěřiny,zvěř většinou ostává v ohni výstřely kolem 2cm. Ani jeden kus neměl žádnej hematom. A černá zvěř po zásahu ostane v ohni nedo jen poodejde na dohled od nástřelu.Náboje sellier Bellot nejsou vhodné na srnčí z důvodu jejich tvrdosti ,chovaji se jak celoplá?? , zvěř odchází a barvení je slabé. Vhodné pro nácvik dohledávek s pejskem.
Jedná se o skvělou střelu na lov veškeré zvěře od srnčat o hmotnosti 5kg až po dospělou černou a jelení . U srnčího není žádná destrukce zvěřiny,zvěř většinou ostává v ohni výstřely kolem 2cm. Ani jeden kus neměl žádnej hematom. A černá zvěř po zásahu ostane v ohni nedo jen poodejde na dohled od nástřelu.Náboje sellier Bellot nejsou vhodné na srnčí z důvodu jejich tvrdosti ,chovaji se jak celoplá?? , zvěř odchází a barvení je slabé. Vhodné pro nácvik dohledávek s pejskem.
CZ 584.4 12/.308W
Sauer & Son 12/12/9,3x74R
Ahoj lovci.
Mám takový menší dotaz.
Asi za týden bych měl stát majitelem kozlice Brno Super ráže 2x 9,3x74R. Chtěl bych se zeptat čím ji nejlépe krmit? uvažuji její po?ití na čekanou na čuníky a na naháňky. Pro začátek si koupím karabku SB, na vyzkoušení a abych si zvykl zpětný ráz. Doufám, že nebude o moc větší než 3006

Mám takový menší dotaz.

CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Mám osobní zkušenosti s tímhle:
http://www.lapua.com/information/produc ... tric/zoom/
Nebo mohu doporučit Normu:
http://www.norma.cc/sortimentjakt.asp?K ... mn=9,3x74R#
Letos testuji střelu Norma Oryx 15g. zatím mám jen dva kusy srnčího.A jedno sele.
vše v pohodě, zvěř v prvním případě v ohni v druhém pár metrů od nádtřelu cca. 6m, a prasátko 13 kg. v ohni.
http://www.lapua.com/information/produc ... tric/zoom/
Nebo mohu doporučit Normu:
http://www.norma.cc/sortimentjakt.asp?K ... mn=9,3x74R#
Letos testuji střelu Norma Oryx 15g. zatím mám jen dva kusy srnčího.A jedno sele.
vše v pohodě, zvěř v prvním případě v ohni v druhém pár metrů od nádtřelu cca. 6m, a prasátko 13 kg. v ohni.
CZ 584.4 12/.308W
rád bych se zdvořile zeptal ,jak moc ta devítka kope v tom trojáku?Nemám možnost si to vyzkoušet a naskytla se mi jedna příle?itost ke koupi trojáku v této ráži.
Díky
Díky
Blaser BBF 97 6,5x57R/20-76,Swarovski 3-12x50
Obojetnice lancasterka Ferlach 6,5x70R/20-70,Swarovski Tirol 6x42
ZKK 600 .270 Win,Meopta 3-12x50
lancasterka Ferlach Ogris 16-65
Vzhledem k hmotnosti trojáku je zpětný ráz přijatelný
vzlá?tě při Použití střeliva RWS ,S&B se střelou 18,5g. V současnosti používám přebíjené střelivo Norma Oryx 15g a zde je zpětný ráz podle mého názoru větší ale je mu?né že je to jen můj dojem s ohledem na průběh výstřelu.

CZ 584.4 12/.308W
znamená přijatelný - že si na to chlap 90kg zvykne,nebo i po letech používání je to pořád prda? běžně střílím z .270W v ZKK
ted jsem na natláčce mluvil s kolegou co to má v BBF 95 a ten mi tvrdil ,že to nekope vůbec ,na druhou stranu tu někdo na foru psal,že takovou ránu nezažil
poprosil bych o pár info k této ráži a zkušenosti s chováním zvěře po zásahu
moc jsem toho tady na foru zatím Nenašel
Díky moc

ted jsem na natláčce mluvil s kolegou co to má v BBF 95 a ten mi tvrdil ,že to nekope vůbec ,na druhou stranu tu někdo na foru psal,že takovou ránu nezažil
poprosil bych o pár info k této ráži a zkušenosti s chováním zvěře po zásahu
moc jsem toho tady na foru zatím Nenašel

Díky moc

Blaser BBF 97 6,5x57R/20-76,Swarovski 3-12x50
Ten zpětnej ráz je opravdu přijatelnej. Samozřejmě že po desátý ráně na střelnici začnež ty rány vnímat jinak, ale to u většiny nadupaných ráží.
Rusáci dělaj tuhle ráži do I? 18 ta kope i v .308 W v tý 9,3 to musí bejt pocuc
Záleží na několika věcech jednak na hmotnosti zbraně pak na pažbě a v neposlední řadě na střelci. Tak se toho neboj.
Mé lovecké zkušenosti je možno rozdělit do dvou etap. První je se střelivem S&B na černou a vysokou dobrý na srnčí jak kdy ale většinou se střela chová jako celoplá??.
A na druhou etapu se střelou Lapua Mega 18,5g a Norma Oryx 15g. žádný dosledy se psem všechna zvěř pár metrů od nástřelu a značení paráda. Nebojím se stím střílet ani srnčata prostě mohu tuhle ráži jen doporučit. 
Rusáci dělaj tuhle ráži do I? 18 ta kope i v .308 W v tý 9,3 to musí bejt pocuc

Mé lovecké zkušenosti je možno rozdělit do dvou etap. První je se střelivem S&B na černou a vysokou dobrý na srnčí jak kdy ale většinou se střela chová jako celoplá??.

CZ 584.4 12/.308W