jakub203 píše:....No mě se ta osmička taky docela líbí ale vzhledem k balistice a výkonům mi přijde dost pomalá, když už 8čku tak 8x75RS ale je problém se střelivem a taky trochu s výrobou laufu. všichni kolegové mi sice tvrdí že 8čka je 8čka ale já bych radši 7x65R-mám s ní zkušenosti a je v téhle ráži docela výběr střeliva. Vhool zase říká .30R Blaser ta by se mi taky líbila (RWS, střela EVO 11,9g) ale zase mi to připadá už dost razantní a na naše podmínky předimenzovaný -?etrnost ke zvěřině a zpětnej ráz....
Na pana Kupce jsem dostal dobrý reference a už jsem předtím vyděl jeho práci a udělala na mě dojem (V Praze v DETEXU v Husitské maj kulovou kozu na právě na baskuli BBF95 a fakt hezká flinta), tak doufám že mě nezklame...
Myslím, že 8x57JRS je léty prověřená ráž, že je trochu pomalejší to bych bral spíše jako devizu, zvěřina bývá opravdu téměř netknuta. 30R Bl. se mi jeví jako výkonná ráž, opravdu spíše pro fandu který nemusí hledět na cenu náboje (osobně ale na nábojích nešetřím, střílím RWS), je taky asi optimální, v DK, CDP, EVU i pro zahraniční lovy (los, medvěd, lehká tropická atd.).
Ta osmička má výhodu v tom, zě pokud budeš chtít nebo k tomu budeš z nějakého důvodu donucen, dá se pouzít i SPCEčko a nerozbíjí

.
7x65R se mi jeví spíše pro lov na větší vzdálenosti, ale samozřejmě taky dobrá ráž v SPCE ovšem do 100m rozbíjí

.
ještě něco, osobně mám rád když sly?ím dopad kule (lovím nejdál na 150-200m), zvykl jsem si na to u 7x57R a dnes už bych si těžko odvykal.