vhool píše:to nimrod: nevsiml jsem si ze je zde rec o "zetce" .. pouze asi

a to co pises je samozrejme mozne a uz tu nekde je diskuze na toto tema ale je to takove to cechackovske bastleni (muj nazor) neusetris a jeste zasahujes do pouzdra zaveru a jeste to mas "knap",predpokladam ze kolega neni puskar a prestavbu zada,pak si myslim ze vysledna cena bude vyssi nez u nove zbrane a jeste to bude kompromis, osobne v tom nevidim zadny efekt krome pocitu ze jsem si to vymyslel ja a radsi bych pohledal nejakou vyslehanou vhodnejsi razi
Chápu, co má Vhool na mysli, ale:
Náboj 9,3x62 byl Otto Bockem vyvinut právě proto, aby se dal po?ít bez problému ve standarním sytému M98. Určení: pro lov v německých koloniích Indie a Afriky, s tím že 8x57J/JS už k odlovu těžké zvěře nedostačovala a M98 se běžně takto předělávaly. Čili 9,3x62 se do systému M98 ještě vcelku vpohodě vejde, jediná nutnost je, pokud chceme aby to hladce podávalo, roz?íření (v řádu desetin mm) v místě výjezdu náboje do nábojižtě - spojovací ku?el nábojnice 9,3x62 je posunutý více dopředu aje širší než u 8x57JS, nic víc - BO98 to nemělo a dělalo to problémy.
Netvrdím že to bude v zetce optimální, jen jsem poznamenal, že to jde, protože jsem s tím měl osobní zkušenost. Předpokládám, že Brno z roku 1948, bude "Z".
Obecně si myslím že není třeba vymýšlet vymyšlené, 9,3x62 nebyla primárně určena pro Evropu ale pro Indii a Afriku, proto je jasné že na srnčí a slabší černu nebude fungovat tak, jako jiné již prověřené lehčí lovecké ráže. Počínaje třeba 6,5x57 a 8x57JS konče.
Proto jsem přešel z 9,3x62 na 8x64S, protože věřím, že to bude fungovat optimálněji na širší ?kálu zvěře v různých hmotnostech.