Pídil jsem trochu po netu ohledně úrovně toho Baikalu MP-221 Artemida a moc dobře to opravdu nevypadá... že je při této cenové relaci úroveň zpracování slabší, to se dalo čekat. Ale nejhorší reference má soustřel hlavní, často se prý nemůžou dostat pod 16 cm na 50 metrů, což je fakt hrůza...

takže předělávka u puškaře je prakticky nutností. Otázkou je, na kolik by ona úprava, aby ta zbraň opravdu za něco stála, u dobrého puškaře opravdu vy?la... Také je třeba brát v potaz, že po takto rozsáhlé úpravě může člověk zapomenout na nějakou záruční opravu, pokud by se na pu?ce něco "podělalo". Ale pokud je alespoň materiál dostatečně kvalitní, tak by se tímto způsobem asi dala získat slušná cenově přístupná zbraň. Chtělo by to ale probrat s puškařem, který Artemidu zná, aby do té přestavby někdo nešel "naslepo". ovšem mně osobně nevyhovuje fakt, že Artemidu není možné získat v jednospouš»ovém provedení, na které jsem zvyklý a více mi vyhovuje. Ostatní výrobci dvojáků samozřejmě nabízejí obě varianty. Co se týče nahrazení náboje 9,3x74R nábojem .45-70 Government - v tom bych už asi neviděl problém. Účinek je obdobný, snad jen Government je ještě o trochu větší "kladivo". Náboje se v ČR sehnat dají. Co jsem pochopil, tento náboj se vyrábí ve třech výkonových řadách. Nejslabší je řada "Trapdoor", určená pro historické zbraně, jejich repliky a westernovou střelbu. Následuje silnější řada "Standard", u které bývá varování od výrobce, že je o 40% silnější než původní historické laborace a určená jen do moderních zbraní. Myslím si, že tato řada je pro lov v evropských podmínkách naprosto dostačující. Poslední řadou je +P munice, která je respektovanou alternativou i na lov nebezpečné vitální zvěře, jako je například grizzly. Taky aby ne, tyhle +P náboje mají ús?ovou energii až 5.000 J...

Trochu si nedovedu představit, jak do tý .45-70 nábojnice narvou tolik prachu...

Ale zpět ke zbraním - když .45-70, tak to si snad za něco přes 20.000,- Kč raději pořídím pákovku Marlin, přebíjí to o dost
rychleji než klikovka, takže by to mohla být taková prozatímní alternativa a na vysněný kvalitní dvoják (Chapuis, Merkel) bych si ještě nějaký čas šetřil...