Univerzálnost ráží

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Milan Brno
Nový návštěvník

Berger Hunting

Příspěvek od Milan Brno »

To Shiva: prosil bych vysvětlení ke střelám Berger Hunting. Ideálně zasazená střela tohoto typu by se měla lehce dotýkat drážkování v hlavni. Tak je to i napsáno na web stránce prodejce těchto střel v USA. Ale ve stejné větě je napsáno že náboj s takhle usazenou střelou se nevejde do většiny zásobníků. http://www.intlmidway.com/intl/eproduct ... mid=671682
Znamená to že používáním střely Berger Hunting "předěláme" naše opakovačky v jednušky. Sice jsem v životě nepotřeboval druhou rychlou ránu - ale určitě je zde hodně kolegů kteří tu druhou rychlou ránu někdy potřebují použít. Jediné řešení vidím zasunout střelu hlouběji do nádojnice a tím ztratit Možná nemalou výhodu přesnosti pro kterou je tato střela světově fenoméní. Je zde v ČR nějaký akreditovaný dovozce Berger střel ?
Naposledy upravil(a) Milan Brno dne čtv 26.2.2009, 15:49, celkem upraveno 1 x.
Stopař
Moderátor

Příspěvek od Stopař »

2 lovec - díky za info z praxe :!: :wink:
Mauser M03 9,3x62 Zeiss Diavari VM 3-12x56 osnova 40
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Stopař :
v 243W mám na srnčí skvělé zkušenosti na větší vzdálenosti se střelou Ballistic tip.
Berger je problém

1, se stabilizací střely v ráži 6mm, většina továrních zbraní má stoupání 10" a 95 VLD neustabilizuje

2, již zmíněná citlivost střel VLD na vzdálenost od drážek, já u své 243W mám zkušebně nalaborované bergery s mezerou 2,5 mm, ne kvůli délce zásobníku, ale kvůli tomu, aby měla střela za co držet, když ji udělám na drážky, tak zbývá na usazení střely do krčku 1mm, a to je málo.

S ballistic tipem mám délku náboje s odstupem od drážek 0,15 mm 69,65mm, s bergrem 95VLD je to 74,7 mm. ( standard je 68 mm )

Milan Brno : dovozce je Shiva.
Já už mockrát potřeboval i tři rány, když je třeba ulovit celou velmi slabou srnčí rodinu. takže to by s Bergery ne?lo, Ballistic tip je v 243W ideální na vše.
svarowski
Pravidelný diskutér

Příspěvek od svarowski »

To-stopař: Kde je možné se podívat na to video??? já jsem to tu všechno prošel, ale nikde jsem na něj nenarazil... :(
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

2 Milan Brno
1. neexistuje vseobecne optimalni usazeni strely.
2. mel bys cist co pise vyrobce nikoli co pise prodejce.

Usazeni strely tak aby drazky "psaly" na strelu je tzv. optimalni hloubka usazeni jako Index od ktereho se zacina hledat "optimalni" usazeni strely pro danou flintu.

Zasobnikova delka je temer vzdy omezujici faktor. z 50% se naboje na miru do zasobniku vejdou nebo staci mensi uprava zasobniku. Zbrane jez jsou stavene na miru, maji komory rovnez delane na miru a problem se zasobnikem neni.
Melke usazeni strely je problem podstatne vetsi a resit se neda jinak nez upravou komory.
Pravda je ze u mych zbrani se nestalo (krom AR-15) aby strela nedosahla na dotek a byla malo usazena. vseobecne se rika ze ma byt usazena do hloubky jednoho kalibru (ve vodici casti), v praxi se mi osvedcilo ze polovina kalibru staci (i pro lovecke ucely).
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

To Shiva, Vhool etc.
1. Fungují ty lovecké bergery i na bli??í vzdálenosti (300WM), než např. od 150m?
2. Na kolik zhruba příjde střela 7mm (8,2mm (S) se dělá, na webu jsem ji Nenašel)?
3. případně při jakých dopadových rychlostech mají nejlepší účinky co do stop efektu?
4. když se tří?tí, prochází i tě??í zvěří (na ?iroko), příklad: 150kg kňour naširoko, 60m, zásah přes lopatky, ráž A) 7x64 B)30-06?

PS:k bodu3. vím že si to můžu dohledat na webu, nicméně praxe je praxe :wink:

Předem díky za info. :wink:
Naposledy upravil(a) nimrod nimrod dne pát 27.2.2009, 8:08, celkem upraveno 1 x.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

ještě jedna věc, na stránkách KJG, uvádí Moller tabulky laborací atlaků ke konkrétní ráži při Použití různých prachů. Chci se zeptat, jedná se o maximální navá?ky - co se do prachového prostoru vejde? např. umsatz 100%

http://www.lima-wiederladetechnik.de/45 ... in-Mag.htm
roedear
Pravidelný diskutér

Berger

Příspěvek od roedear »

Video je zajímavé, ale jak píše Nimrod, praxe je praxe.

Pro svoji 30-06 hledám střelu, která nejlépe splní požadavky:
- možnost lovu jak na 50 tak na 150-200 m
- slabší zvěř nerozbíjí, ale nechová se jako celoplá?? (srnčí, liška)
- výrazný účinek na silnější zvěř 50 kg + (divočáci, vysoká)
- stop efekt bych definoval jako buď v ohni nebo i těch 30 (50)m u silnější zvěře, ale s dobrou barvou je v pohodě
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Navazky prachu na Moellerovej stranke su maximalne, slusnost kaze zacat o par percent nizsie.
Moja skusenost s Bergerom (ale casovo pomerne kratka)je taka,ze pri normalnej komorovej rane,ci uz to bol kus na 20 krokov (na spolocnej,teda v behu,plny adrenalinu), alebo pokojne sa pasuci na takmer 300 metrov,zver padla v ohni. Doposial len jeden kus odisiel 10 krokov od nastrelu.
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

TO roedear
mnoho let jsem v této ráži používal Nosler Partition (od Federalu), splňuje plně tvé požadavky.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Panove, neexistuje ani univerzalni raze ani univerzalni strela.
Moje zkusenosti z Berger jsou
nekolik stovek tercove strelby od 100 do 1000m s .308win
2ks srnciho (35 a 125m) stejny prubeh expanse. maly vstrel a ca 2cm vystrel bez devastace, prostrelene srdce, zver v ohni.
2ks vysoke 25 a 85m, stejne jako u srnci.
Protoze jsem mel nevhodnou zbran do lesa tak jsem poridil jinou puze pro lovecke ucely v razi 8x57JS a od ted doby strilim tim, Berger strely v kalibru 323 nedela.
S vykonejsi .300wm ma zkusenosti Vhool. a od pristi sezony muzem podat rozbor jak se chova Berger v .300RUM. :-)
Co se tyce udavani tlaku ci rychlosti, jsou pouze informativni. Ja je take tak beru, ale protoze si laboruju sam, tak vychazim z udaju QL (take informativni) ale podstatne presnejsi a pak je merim pri testovani.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
roedear
Pravidelný diskutér

univerzálnost

Příspěvek od roedear »

Samozřejmě neexistuje 100%ní univerzální střela ani ráže, ale učitě existuje něco jako kompromis.

Nechci a nebudu střílet na 300m, ani na to nemáme podmínky. Těch 150-200 je strop a navíc pouze příle?itostně u vysoké. Absolutní většinou lovím od 30 do 130 m. Neočekávám, že zvěř pokaždé padne na místě, ale dobré barvení a vzdálenost od nástřelu při komorové ráně 30m(50) jsou pro mě důležité faktory.

Třeba střely PTS mají slušné reference, ale jak se již ve vláknu k PTS psalo - spíše na zvěř do 50 kg a to je ono. Nechci mít obavy, jaký účinek to bude mít na tě??í zvěř. Možná jsou obavy zbytečné Možná ne.

Třeba právě Berger bude ta správná volba. Pokud budete mít více zkušeností s účinky v ráži 30-06, tak sem s nimi prosím.
Stopař
Moderátor

Příspěvek od Stopař »

2 figi - díky za info - ano mám CZ537 a ověřoval jsem to dle výrobního čísla ve zbrojovce - odepsali na můj mail do 2 dnů a potvrdili stoupání 10" Asi začnu s BT a když to půjde dobře na papír, tak i na lov.
Mauser M03 9,3x62 Zeiss Diavari VM 3-12x56 osnova 40
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
vhool

Příspěvek od vhool »

to roedear: do 30-06 si nejsem bergerem jisty,co laboruji do sprg.tak nejlespi reference s levnejsich strel jsou na vulkan,megu a hornady RN a z tech drazsich na nosler partition a BT.pro strelbu 30-130 m bych osobne volil RN nebo megu.bohate staci i do 200m.
Odpovědět