Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
karel73
Nový návštěvník
Příspěvek od karel73 »

To nimrod nimrod

To rozpětí ráží jsi zvolil dost velkoryse :!: . Ta 6,5x57 je podle mne fakt trochu mimo co se týče lovu, by?, slabší černé. Tím nechci slepě obhajovat 9,3x62, ale nevidím jediný důvod, proč by jedna jakákoliv z těch ze spektra 6,5-8 byla vhodnější oproti 9,3x62(74R). Možná balistika a i tu má 9,3x62 víc než slušnou. A to co píšu nemám z Malimánka a Hýkela, ale ze zkušenosti.

No, asi jsem OT, ale nedalo mi to. Sorry.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Nenapsal jsem to jako dogma, každý ví s čím se mu nejlíp loví a nikoho jsem se nechtěl dotknout - vím ze svého okolí o dvou extrémech kde někdo kvituje vlastnosti 243Win. a jiný 458Lott. Ze mě mluví zkušenost + zkušenost mého dobrého přítele, který loví hlavně slabší kusy srnčí, černé a mufloní (Alaska, Oryx, Mega, SP SB, nyní UNI), má jak 9,3x62 tak 9,3x74R, funguje mu to a nestě?uje si, akorát si nepamatuju moc případů kdy by mu něco zůstalo v ohni.
karel73
Nový návštěvník
Příspěvek od karel73 »

Jasný, já to nemyslel jako kritiku, jen mně to trochu v tvém příspěvku překvapilo, ale ty zkušenosti tvého kamaráda - to fakt koukám, tohle bych u té ráže nečekal. Já mám, především, s Normou-Oryx s touto ráží, jen samé dobré zážitky-vesměs vše v ohni".

Musí říct, že příspěvky v tomto fóru jsou opravdu na úrovni a autoři většinou ví co pí?í. Je radost se dozvídat nové věci, vesměs z praxe.
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

sic to sem nepatří, ale
TO nimrod
tvůj kamarád používá na odlov slabší zvěře dost tvrdé střely (dá se laborovat i podstatně měkčími) a pak umístění zásahů není zrovna ideální, pokud mu většina zvěře (při Použití těchto ráží a střel) odchází. Rozuměl bych tomu, pokud je zvěř "rozpumpovaná" plná adrenalinu, kdy urazí i přes 100m s ustřelenou aortou.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

používá běžně dostupné střelivo, nevím jaký náboj s měkčí střelou se dá ještě pořídit, snad Sako hammerhead, nevím. Alaska, vč SB SP jsou střely relativně měkké. Umís?uje zásahy klasicky na komoru těsně za plec, tím že nestřílí na daleko a na jistotu a naširoko, rány bývají posazené přesně, buď průstřel plic nebo ?krtlé srdce, aorta apod.
Specielně slabá dančí si dělá prý po ráně co chce, 100m od nástřelu není nic neobvyklého, to samé vysoká. Jednou jsem jej přivedl jako doprovod na slabšího jelínka v 1.VT asi 100kg ?ivé váhy, rána na 80m seděla za pleckem, kus na ?iroko, průstřel plic, dobré zaznačení, jelen udělal na palouku 90m, zalomil do mlaziny, kde zalehl a zhasl. Výstřel 1,5-2cm, museĺi jsem pro psa, protože nebarvil a bylo dost ?ero. (Mauser 9,3x62, 18,5g Lapua Mega).
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

80m není extra blízko, Možná zkusit nějaké střely od Hornádyho nebo Remingtonu, případně nalaborovat na menší tlak. S 9,3 jsem odlovil jen pár kusů v Brdech a padalo to dobře.
karel73
Nový návštěvník
Příspěvek od karel73 »

nimrod nimrod - Já bych mohl ze své zkušenosti ještě doporučit Lapua Naturalis - tu?ím, že 17,5g. Je to střela bez olova, což je plus a od výrobce dodané střely z balistické ?elatiny na ukázku měly perfektní "hříbek", tak jak by se měla střela deformovat. Ale podrobnosti o těch testech nemám žádné, Možná jsou v jejich katalogu jako u Normy.

A potom je zde varianta zkusit Normu Vulkana 15g, nebo RWS KS také v této gramá?i(je ještě o trochu lehčí) a využít spíš účinku větší rychlosti, která stejně nebude oproti jiným "bičům" nijak závratná. ovšem, jestli je už váš kamarád té? nezkoušel.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Balistikca zelatina je dobra pro porovnani jednotlivych strel. pokud nejsou ale porovnany strely z praxe a to stejna vzdalenost, stejna zver, stejne umisteni, tak tyto vysledky nic nereknou.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

karel73:
Jo, to jsem mu taky logicky navrhnul, ale nepochodil jsem, to si prý může rovnou pořídit nějakou 7-8mm ráži, hmotnost střely se mu líbí, teď uvažuje dokonce o 21g oryxu :twisted:, když jsem mu řekl že to je novinka Normy pro rok 2008. Má psa, ale většinou ho pokud vím ani na stopu dávat nemusel, všechno do?el po barvě. Loví hlavně na blízko, v lese a většinou ve dne, z rána nebo k večeru, takže zvěř po výstřelu většinou vidí.
karel73
Nový návštěvník
Příspěvek od karel73 »

nimrod nimrod - Jen krátce, abych nebyl moc OT - myslím, že skutečnost, že ani nemusel nasazovat psa při dohledávce svědčí o tom, že průměr té ráže hraje v jeho prospěch, a hrál by i při lehčí váze střely, a pokud nebyl spokojený s gramá?emi 18,9g +-, tak ta momentálně nejtě??í by asi nebyla nejš»astnější volba. Ale je to samozřejmě jeho rozhodnutí, a my se Možná alespoň dozvíme nějaké nové zkušenosti s touto střelou.

A musím se omluvit, ale až dodatečně jsem si v?iml, že jste v jednom ze svých příspěvků už toto řešení (lehčí střela) zmiňoval. Abych nevypadal jako nějaký rádoby mudrc. :)
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Z 8x64S

Moje Zetka 8x64S, původně rv. 1943.

http://lovectvi.wz.cz/forum/viewtopic.p ... &start=630
HonZZZ
Nový návštěvník

Re: Přestavby zbraní aneb jak si něco zbastlit

Příspěvek od HonZZZ »

Dobrý den!
Pánové, potřebuji poradit. Jaký tmel (který se dá koupit v ČR) je dobrý k výrobě bedingu?
Díky Honza.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Devcon aluminium putty je dobry. ale vzdy zalezi jake materialy se spojuji. Acraglas gel ci score high jsou na drevene pazby asi nejlepsi.
HonZZZ
Nový návštěvník

Příspěvek od HonZZZ »

Shivo dík. Máš pravdu, že to potřebuji na dřevěnou pažbu, ale uvedené výrobky jsem v našich obchodech nenašel. Nemáš tip na tuzemského prodejce? Dík Honza.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Nevim jestli to u nas nekdo prodava, myslim si, ze ne. objednat z USA.
vim ze nekteri "lepici" pouzivaji u nas dostupne epoxy pryskyrice, ale netroufnu si rici, jak se tyto pryskyrice chovaji (stalost, tuhost apd.)
Odpovědět