Kdo se pravidelně pohybuje zde na fóru, ví, že lov lišek je můj nejoblíbenější. Proto se jim hodně věnuji a díky tomu velmi často pozoruji lišky při jejich nerůznějším chování. Člověk to dostane "do oka" tak, že ihned poznám fenu od mladých od lišáka, dokonce během roku fenu od lišáka, podle chování a způsobu pohybu lišku pra?ivou atd.
O tom ale samozřejmě nechci psát.
Poslední dva roky dost často vidím lišky lovit SPOLEČNĚ, nejen v době nouze, ale celoročně. Obvykle dvě, viděl jsem už ale i tři lišky, jak postupují v rojnici loukami, kdo to nezná, řekl by, že si loví každá sama, ale pohybují se 15 až 60 m od sebe, občas některá chytí my?, ale já na nich vidím, že jsou spolu v kontaktu. Jsou to pravidelně mladší lišáci na první pohled ( i podle úlovků ). Opravdu mění své zvyky, a ze samotářů se stanou lovci ve smečce ?
Jsou hodně přizpůsobivé a populační hustota lišek je tak vysoká, že lišáci snad už vůbec nemají svá teritoria, jak dřív bylo pravidlem.
Má někdo podobnou zkušenost ?
Změněné chování lišek ?
lišky
Tak u nás se tento jev zatím vůbec neobjevuje. lišky jsou stále "teritoriální" a to jsme jich loni na 2200 ha nastříleli 68. takže tento jev jsem ještě neviděl Figi, ale proč ne. každá zvěř se bude přizpůsobovat daným podmínkám honitby.
PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
-
- Pravidelný diskutér
Re: lišky
Pred pul rokem jsem si koupil knizku Lisky a kuny od Grany, jsou tam nektere docela zajimave info. O zivote lisek ve skupine pisou, ze se obcas stava ve meste kdyz je uz moc velka hustota a mimo jine vedouci liska udajne potlacuje riji u ostatnich samic, coz by s timto moc nesouhlasilo. Zatim jsem se s tim nesetkal, vzdycky dospela solo a nebo liscata.. Jestli se to ty potvory nauceji, tak je to konec drobne zvere v cechach..