Změněné chování lišek ?

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
figi
teoretik fora

Změněné chování lišek ?

Příspěvek od figi »

Kdo se pravidelně pohybuje zde na fóru, ví, že lov lišek je můj nejoblíbenější. Proto se jim hodně věnuji a díky tomu velmi často pozoruji lišky při jejich nerůznějším chování. Člověk to dostane "do oka" tak, že ihned poznám fenu od mladých od lišáka, dokonce během roku fenu od lišáka, podle chování a způsobu pohybu lišku pra?ivou atd.
O tom ale samozřejmě nechci psát.
Poslední dva roky dost často vidím lišky lovit SPOLEČNĚ, nejen v době nouze, ale celoročně. Obvykle dvě, viděl jsem už ale i tři lišky, jak postupují v rojnici loukami, kdo to nezná, řekl by, že si loví každá sama, ale pohybují se 15 až 60 m od sebe, občas některá chytí my?, ale já na nich vidím, že jsou spolu v kontaktu. Jsou to pravidelně mladší lišáci na první pohled ( i podle úlovků ). Opravdu mění své zvyky, a ze samotářů se stanou lovci ve smečce ?
Jsou hodně přizpůsobivé a populační hustota lišek je tak vysoká, že lišáci snad už vůbec nemají svá teritoria, jak dřív bylo pravidlem.
Má někdo podobnou zkušenost ?
J.Laser
Pravidelný diskutér

Příspěvek od J.Laser »

Tak to nebyla náhoda...Já jsem tohle viděl před měsícem a myslel jsem,že vidím mladou rodinu s loňským li?četem i když mi připadalo divný,že by se po zimě neutrhlo.
Kdoví je to přeci jen ?elma psovitá a ty mají ke smečce vždycky blí?.....
Nežli pošleš střelu v dál,napřed mysli potom pal.
vhool

Příspěvek od vhool »

v tom s tebou souhlasim,tohoto jevu jsem si vsiml v byvalem reviru ktery se svym charakterem dost podobal tvemu pusobisti.nyni na horach toto chovani nepozoruji.pravdou je i to ze vzdy slo o dva ci tri zhruba rocni lisaky ... zrejme na tom neco asi bude
Marek
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marek »

Loni jsem mel streleno 16 lisek kui, ale pokazde jsem mi prisla sama, pouze obcas na posecenych loukach vidim dve nebo tri lisky, ale kazdou samostatne, takze tuto zkusenost nemam, ale verim tomu ze se to stat muze...
CZ 550 Lux -.270 Win - Meopta 2100 3-12x50
US OPTICS
Pravidelný diskutér

lišky

Příspěvek od US OPTICS »

Tak u nás se tento jev zatím vůbec neobjevuje. lišky jsou stále "teritoriální" a to jsme jich loni na 2200 ha nastříleli 68. takže tento jev jsem ještě neviděl Figi, ale proč ne. každá zvěř se bude přizpůsobovat daným podmínkám honitby.
PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
duch Pampuch
Pravidelný diskutér

Re: lišky

Příspěvek od duch Pampuch »

Pred pul rokem jsem si koupil knizku Lisky a kuny od Grany, jsou tam nektere docela zajimave info. O zivote lisek ve skupine pisou, ze se obcas stava ve meste kdyz je uz moc velka hustota a mimo jine vedouci liska udajne potlacuje riji u ostatnich samic, coz by s timto moc nesouhlasilo. Zatim jsem se s tim nesetkal, vzdycky dospela solo a nebo liscata.. Jestli se to ty potvory nauceji, tak je to konec drobne zvere v cechach..
Odpovědět