308 Winchester
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: 308 Winchester
To Alda: Nechci tady nic zpochybňovat ale dutá kost na nástřelu bez barvy jasně značí zasa?ení běhu.Už jen to že by prase šlo bez zálehu tak dlouho s tou ránou jak ty popisuje? je přeci hloupost.A barvení jen z jedné strany mě v tom jen utvrzuje. - stříkance se při tomto zásahu objevuvou pravidelně.Aby mělo kulku za lopatkou a šlo pět kilometrů bez větších obtí?ích....spí? v tomto případě bych svaloval vinu na ruce než na střelivo.Alda píše:na nastrelu jen kus dute kosti, bez jakekoliv barvy. barva zacala az po nekolika metrech. prase se oddelilo od rudlu. dosled jsme nechali az na rano - jenze vse bylo hodne premrzle a psovi se po stope nechtelo jit. musim rici, ze za to, co jsme s kamosem predvedli, by se nemusel stydet zadny barvar Wink sli jsme po stope asi 2,5 hodiny. snih u nas temer neni, jen mistama poprasek. s mlazinach jsme lezli po ctyrech, ale nevzdavali to. barvy bylo ze zacatku hodne a bylo celou cestu videt, ze se jedna o barvu z tepny. i kdyz barvy ubyvalo, byly stale na stope strikance. po celych cca 5 km jsme nenasli jediny zaleh, prase, i kdyz nebylo zvednuto, slo bez problemu pres vymoly ci strouhy. bphuzel, nakonec jsme se rozhodli mepokracovat, nebot barvy bylo skutecne malo, bez znamky zalehu. .........
-
- Zkušený diskutér
to martinh: ty prvni pripady a fota jsou myslim neoddiskutovatelnym dukazem kvality s&b - na tom se asi vsichni shodneme.
druhy pripad urcite neni 100% jasny a muzeme popisovat jen nase domnenky - tvuj vyklad se, myslim, se od toho meho nijak zasadne nelisi (jen mozna ve vysi vstrelu). podle anatomie je kost pod kosti lopatkovou duta, takze mozne to z tohoto pohledu je. chybejici barva na nastrelu je samozrejme mozna - viz moje zkusenosti s 7x64 a s@b v mych prispevcich. v dalsim prispevku tady na foru - je jen otazkou dohledani - jsem se k tomuto pripradu vracel, nebot dalsi kolega v techto mistech po nekolika mesicich ulovil cunika, ktery mel zarostlou ranu presne takovou, jak je popsano vyse. ale samozrejme jistota 100%-ni to nemuze byt.
myslim, ze pokud se zodpovedne postavim k tomu, jakym strelivem lovim, tak s@b mi bohuzel nedava jistotu, ze jsem, pokud jde o kvalitu munice, udelal maximum pro to, aby zver trpela co nejmene... (co by se stalo, kdyby se strela roztrhla jako v tech prvnich pripadech, kdybych strilel na silnejsi zver - u nas napriklad na danka...)
druhy pripad urcite neni 100% jasny a muzeme popisovat jen nase domnenky - tvuj vyklad se, myslim, se od toho meho nijak zasadne nelisi (jen mozna ve vysi vstrelu). podle anatomie je kost pod kosti lopatkovou duta, takze mozne to z tohoto pohledu je. chybejici barva na nastrelu je samozrejme mozna - viz moje zkusenosti s 7x64 a s@b v mych prispevcich. v dalsim prispevku tady na foru - je jen otazkou dohledani - jsem se k tomuto pripradu vracel, nebot dalsi kolega v techto mistech po nekolika mesicich ulovil cunika, ktery mel zarostlou ranu presne takovou, jak je popsano vyse. ale samozrejme jistota 100%-ni to nemuze byt.
myslim, ze pokud se zodpovedne postavim k tomu, jakym strelivem lovim, tak s@b mi bohuzel nedava jistotu, ze jsem, pokud jde o kvalitu munice, udelal maximum pro to, aby zver trpela co nejmene... (co by se stalo, kdyby se strela roztrhla jako v tech prvnich pripadech, kdybych strilel na silnejsi zver - u nas napriklad na danka...)
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: 308 Winchester
To alda:no nevím , je?te se mi nestalo že by mnou používané střelivo neprostřelilo daňka nebo muflona.I u jelena byl čistý průstřel.A ještě v životě se mi nestalo že by se kule roztrhla a způsobila třeba dva výstřely.asi jsem měl štěstí.ale zatím jsem Nenašel sebemenší důvod ke změně střeliva, proto mě docela zaráží že ostatní ty důvody mají...
-
- Zkušený diskutér
martine, uplne stejnou argumentaci mel muj kamarad, a to do te doby, nez se mu toto stalo, a to hned nekolikrat po sobe (mne se to nestalo... ja s tim amm dobre zkusenosti... to bylo u nekoho jineho...). predevsim ty prvni pripady jsou jasne zdokumentovany a neoddiskutovatelny. me negativni zkusenosti bohuzel nafoceny nemam, nebot tehdy jeste digitaly asi neexistovaly
a diky tomu, ze lovim se ZKK a meoptou, nemuze me nikdo obvinit, ze jsem zameren proti czech made... 

Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
-
- Častý návštěvník
SPCE 11.7 g
Střílím zatím 1 rok a zkušenosti jenom se střelou S&B SPCE 11,7g. Uloveno 7 ks černé zvěře a 1 srnec. Váhově se černá pohybovala od 30 do 60 kg. Stříleno jak v pohybu i klidu zvěře. vše zůstalo v ohni až na jedno sele, které jsem podstřelil a střela ?la na játra. Krásně barvilo bylo od nástřelu 30 m. Na nástřelu byl utr?ený kus jater velikosti dlaně.
Zatím jsem tedy se střelou spokojený, ale pravda je že nemůžu srovnávat s jinými. škody na zvěřině prakticky žádné.
Zatím jsem tedy se střelou spokojený, ale pravda je že nemůžu srovnávat s jinými. škody na zvěřině prakticky žádné.
CZ 550 FS .308 W; Meostar R1r 3-12x56 RD
Český fousek - BAD ; Patterdale terier - Brit
Český fousek - BAD ; Patterdale terier - Brit
xxx
Chlapi potrebujem poradi? pre otca strelivo do .308Win. s mäkkou žahko deformovatežnou strelou pre strežbu v lese na srnčie max. 80m. Poškodenie zveriny by som nerie?il, on to striela všetko za lopatku ale poslednú dobu mu to strašne odbieha a v tom teréne a tráve problematické dohžadávky. používal doteraz prebíjané Siera Game king 11,7g.
TIKKA T3 .308 Win. Meopta Meostar R2 2,5-15x56 RD 4K
Marocchi 03 Field 12/76
UB .308 Win. / 12 - 70
CZ 85 Combat 9 Luger
Slovenský hrubosrstý stavač
Marocchi 03 Field 12/76
UB .308 Win. / 12 - 70
CZ 85 Combat 9 Luger
Slovenský hrubosrstý stavač
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Promin, kapanek od veci, ale Sierra GK je strela pro pouziti na vetsi vzdalenosti. Takze pri pouziti na kratsi vzdalenost se proste nebude dostatecne otvirat. Jedine pri nizsich rychlostech.
mozna by mohl zkusit pro Hunter, dobry zkusenosti jsou s Ballistic silver tip CT.
mozna by mohl zkusit pro Hunter, dobry zkusenosti jsou s Ballistic silver tip CT.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Nevím zkušenosti ostatních, ale loni jsem začal střílet s 308W, střelivo přebíjené, střela Ballistic silvertip 165 gr., ús?ová rychlost 785 m/s a 830 m/s, přesnost vynikající, snad i lepší, než Lapua scenar, ale doporučuji tomu, kdo si chce u?ít kouzlo dosledů. zkušenost mám s cca patnácti kusy srnčího, střelenými na komoru ( 3-5 cm za plec, výškově na střed těla ), poze jeden kus v ohni, ostatní 50-120 m od nástřelu. Barvení většinou velmi malé ( jednalo se o holou na podzim a v zimě ), výstřel o průměru 2-3 cm, vzdálenosti střelby do 180 m. poškození zvěřiny minimální, značení prakticky neznatelné, nebo žádné. V této ráži se mi proto tato střela na srnčí moc neosvědčila ( u 243W je ale na veškerou spárkatou zvěř super, prakticky vše v ohni, až je to srnčí, dančí, černá ). Ostatní kusy jsem střílel na krk, a tam je to jasné.
U dančího a černé tato laborace v 308W funguje naprosto skvělě, všechny kusy v ohni nebo do deseti metrů od nástřelu.
Teď chci zkoušet Ballistic tip 150 gr., uvidím, zda se dostanu s ús?ovou rychlostí na 900 m/s, a to by pak fungovalo asi úplně jinak.
U dančího a černé tato laborace v 308W funguje naprosto skvělě, všechny kusy v ohni nebo do deseti metrů od nástřelu.
Teď chci zkoušet Ballistic tip 150 gr., uvidím, zda se dostanu s ús?ovou rychlostí na 900 m/s, a to by pak fungovalo asi úplně jinak.
hpbt
mam strelenych 5ks srncej a 2 ks vysokej holej s power pointom v 15O grain do 150m vsetko tesne za lopatku vsetko na fleku...vstrel velkosti strely..vystrel detto a v dvoch pripadoch 5cm s trochou pluc alebo inych organov.... konstrukcne mi pripomina sierru SPBT, SBT.....presnost z mojej zbrane 2cm /100m...podla mna klasicky jednoduchy soft bzproblemovy a vynikajuci na lov......potreboval som vsak predsa len vlastnu skusenost s HPBT Scenar v 168grain...zatim 2ks srncej na 6O a 100m..v oboch pripadoch na fleku....tesne za lopatku (bal som sa na strednu komoru, v lese) ....v 1. pripade vstrel-velkosti strely...vystrel-tlakova vlna vytlacila komplet creva na opacnej strane za rebrom bez jedinej kapky farby...v 2. pripade vstrel detto ako v 1....vystrel-vyrval na opacnej strane pluca velkosti maleho pomaranca, ak narazi na kost drti vsecko co ma v ceste.....Momentalne sa chytam aplikovat 110 grain. sierru varminter s V0=cca 970m/s podla pribliznych vynikajucich poznatkov 4Ograin Vmaxu v 22-250 na liskach. Pomer hmoty strely-rychlosti vs. prislus. velkost zveri. t. j. "na fleku s masivnym poskodenim vsetkych vnutornych organov bez vystrelu"
No to jsem tibi zvědavý, co ti to bude dělat na větší zvěři. Osobně bych měl obavu z rychlého tří?tění varmintové střely, se všemi riziky s tím spojenými, zejména u větší zvěře.
Winchester Power Point mne nikdy nezklamal v rážích 223 a 243, přesnost vynikající a účinek takový, jak by asi měl být. Není to ale střela na velké dálky ( malý BC ), na to byly super Winchester Supreme Power Point + ( vysoký výkon a vysoký BC ), ale ty už bohužel nikde nejsou.
Pro 308W ještě zkusím Berger VLD, u 243W chodí i s odstupem od drážek 3,5 mm rozumně ( 0,5-0,6 MOA ), jestli to tak bude i u 308W, tak bych o nich uvažoval.
Winchester Power Point mne nikdy nezklamal v rážích 223 a 243, přesnost vynikající a účinek takový, jak by asi měl být. Není to ale střela na velké dálky ( malý BC ), na to byly super Winchester Supreme Power Point + ( vysoký výkon a vysoký BC ), ale ty už bohužel nikde nejsou.
Pro 308W ještě zkusím Berger VLD, u 243W chodí i s odstupem od drážek 3,5 mm rozumně ( 0,5-0,6 MOA ), jestli to tak bude i u 308W, tak bych o nich uvažoval.
scenar
Vcera vecer srnec na rovnych 150m opat Scenar 168gr.......za lopatku vyskovo na stred tela....na fleku...vstrel som nasel az podla hmatu...vystrel tentoraz nadhera asi jak 10Sk....vyfarbil komplet dovnutra ani cm hematomu....tentoraz Scenar milo prekvapil