Odhad stáří srnčí zvěře
-
- Administrátor
To SEDM: Souhlas, jako 5 letý by neměl být červený, ale jsem se asi blbě vyjádřil. Osobně nemám z fotek jistotu, že nemá 4 roky, tak bych si to nelajzl. Kdyby měl 4, tak červený bude určitě. Z tohoto pohledu má Tvůj odhad i logický základ. 

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
stáří srnce
Podle fotky tak 4-6 let.
Nedá se z toho poznat jaký je ve zvěřině,ale u nás bych ho nechal
buď do říje nebo i dýl běhat. Určitě máte i máme v honitbě jiné kusy,
které je potřebnější ulovit.
Nebo po říji na poplatkový odstřel!
Milan
Nedá se z toho poznat jaký je ve zvěřině,ale u nás bych ho nechal
buď do říje nebo i dýl běhat. Určitě máte i máme v honitbě jiné kusy,
které je potřebnější ulovit.
Nebo po říji na poplatkový odstřel!
Milan
Očekával jsem reakce tohoto tipu, ale i přes to jsem sem srnce vložil. Jak ovšem napsal správně dalas, jde o podmínky dané honitby! Z mého hlediska (a nejen mého) proběhlo vše v souladu s veškerými pravidly. Co honitba to jiný systém odlovu a jiná kvalita populace srnčí zvěře. V podstatě na místě, kde jsem tohoto srnce ulovil, chodí další 3-4 silní ©esteráci (srovnatelní s tímto, bodově však asi silnější) - ovšem mladší (Možná i jeho potomci). Proto jsem se rozhodl jej odlovit.
A abych ukončil tipování na odhad správného věku:Předběžně dle mého odhadu se jedná o srnce ve stáří 6-7 let (spíše 7). Tedy o průběrného srnce, o červeném srnci zde tedy nemůže být diskuze.
To Milanhb: Já nejsem zrovna příznivcem poplatkového odstřelu, i když občas obeznávám srnce pro hosty, kteří jezdí každoročně hned 16.5. Na druhou stranu chápu, že je to nezbytnost a nezanedbatelný příjem do kasy MS. Tzn. že již poplatkový lovci mají pro leto?ek u nás odloveno (pro zajímavost: 3 srnci: 106 b, 97 b. a jeden slabší srnec 87 b.)
A abych ukončil tipování na odhad správného věku:Předběžně dle mého odhadu se jedná o srnce ve stáří 6-7 let (spíše 7). Tedy o průběrného srnce, o červeném srnci zde tedy nemůže být diskuze.
To Milanhb: Já nejsem zrovna příznivcem poplatkového odstřelu, i když občas obeznávám srnce pro hosty, kteří jezdí každoročně hned 16.5. Na druhou stranu chápu, že je to nezbytnost a nezanedbatelný příjem do kasy MS. Tzn. že již poplatkový lovci mají pro leto?ek u nás odloveno (pro zajímavost: 3 srnci: 106 b, 97 b. a jeden slabší srnec 87 b.)
poplatkový odlov
Zatím jsem k poplatkovému odlovu taky nemusel sáhnout,ale přišla doba ,
kdy v lese není práce (brigády),s ZD se moc nemusíme, ale zatím tolerujeme ,půdu vlastníci prodali jednomu subjektu - zatím s ním vycházíme, ale může se stát,že přijdou škody a nebude z čeho je zaplatit.
Navíc mi zestárla členská základna a mladí (schopní) u nás nejsou.
Pak přijde na popl.odlov. Problém nastane,když nebudou zájemci
ochotní zaplatit rozumnou cenu.
Milan
kdy v lese není práce (brigády),s ZD se moc nemusíme, ale zatím tolerujeme ,půdu vlastníci prodali jednomu subjektu - zatím s ním vycházíme, ale může se stát,že přijdou škody a nebude z čeho je zaplatit.
Navíc mi zestárla členská základna a mladí (schopní) u nás nejsou.
Pak přijde na popl.odlov. Problém nastane,když nebudou zájemci
ochotní zaplatit rozumnou cenu.
Milan
srnec alda
Já bych mu řekl tak 4 roky 

Tikka T3x varmint 243win, GRS bifrost, Zeiss V6 2-12x50 BT
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
Ahoj Ale?i,
nejsem si z těchhle fotek naprosto jistý, ale odhadl bych jej tak na 4 roky. Pokud by to tak bylo, mněl by mít samozřejmně nasazeného dobrého ©esteráka, což nemá, takže by byl v tomto věku průběrný. Já osobně bych jej však v případě, že není starší 4 let narozdíl od většiny ostatních nelovil.
nejsem si z těchhle fotek naprosto jistý, ale odhadl bych jej tak na 4 roky. Pokud by to tak bylo, mněl by mít samozřejmně nasazeného dobrého ©esteráka, což nemá, takže by byl v tomto věku průběrný. Já osobně bych jej však v případě, že není starší 4 let narozdíl od většiny ostatních nelovil.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Vojto, nevím jaké zásady průběrného lovu máte u Vás ale dle mého názoru by měl srnec ve II.VT mít dobrého ©esteráka. V polních honitbách jsou ©esteráci většinou již i 2letí srnci. Pokud budeme usilovat o chov zvěře srnčí měl by být lov takových srnců povinností.
"ovšem" pokud se všichni nepleteme a není srnec na fotce mlaďoch. Přesně se to dá určit pouze podle čelisti. V přírodě je to pouze odhad, proto je to tak krásné...
"ovšem" pokud se všichni nepleteme a není srnec na fotce mlaďoch. Přesně se to dá určit pouze podle čelisti. V přírodě je to pouze odhad, proto je to tak krásné...
Ahoj Hynku, protože neznáme věk tohoto srnce a jen jej odhadujeme, nemá cenu rozebírat zásady chovu a lovu.
Pokud si přečte? můj příspěvěk na který jsi reagoval, nic jiného než ty jsem nenapsal, pouze s tím rozdílem, že bych jej já osobně nelovil. může být i tříletý a to už by mohl být problém. Proto bych se jej já rozhodl nelovit - nejsem si jistý jeho věkem.
Pokud si přečte? můj příspěvěk na který jsi reagoval, nic jiného než ty jsem nenapsal, pouze s tím rozdílem, že bych jej já osobně nelovil. může být i tříletý a to už by mohl být problém. Proto bych se jej já rozhodl nelovit - nejsem si jistý jeho věkem.