Odhad stáří srnčí zvěře

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

diky moc, panove, za vase nazory. na nase pomery se jedna o vyjimecne vysokeho a perleneho srnce, kteri u nas nejsou casti. proto si rikam - pokud by byl 4-lety, tak bych ho ulovil, pokud by byl 3-lety, spise bych ho nechal, co nasadi pristi rok. jasny handicap jsou samozrejme slabe vysady a mala ci temer zadna rozloha. ale rozdil 1 roku, to je tezky spravne odhadnout :wink: ja osobne bych se spise klonil k 3 letum...

pardalove, jako jsou SEDM, zdenek41 ci stopar - co vy na nej?
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

První otázka,kdy jsi to fotil?
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

neprebarvenyho 02.05., prebarvenyho ted o vikendu...
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

U? mnohokrát se mě v praxi prokázalo,že přestárlý srnci přebarvují v květnu,chovají se jako mladíci,poskakují,strácí ostrašitost a mnoho dalších aspektů.První fotka by tomu i nasvědčovala,druhá,ale i třetí je na pochybách.Koukal jsem po pučnicích a žádné jsem nezaznamenal ty rů?e sedí na lebce,přední výsady krátké až se strácí zadní nejsou vidět.V říji pokud stoupne agresivita a najde? pár peknejch ©esteráků propíchlejch tak ho rád uloví?.Ty ?pice jsou inpozantní.ovšem rozloha podprůměrná a velice dědičná,mám tu jednu část honitby s něčím podobným.Nenabádám tě k odstřelu,ale jak začne být agresivní.......
Milan.K
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milan.K »

Tak se také dostávám do řady typovačů a hádám,že kdyby byl dvouletý,tak nemá paro?í v takové výšce.takže dávám 4+ a nevhodný k lovu,tady odstřelový.
BAIKAL 27 EM-IC 12-12/70
243WINCHESTER
223REMINGTON - SACO 8x56
Když víme jak,nemineme cíl.
Vojta
Zkušený diskutér

Příspěvek od Vojta »

Tak vidím Ale?i že jsme se naprosto do posledního písmenka shodli! I přes to všechno co píše Zdeněk bych jej stejně jako ty nelovil. K tomu nahrává i skutečnost, že na va?e poměry se jedná o dobrého silného srnce. Já osobně jsem se ještě nikdy nesetkal s tím, že bych našel probodnutého srnce - tím však neříkám, že to není možné (slyšel jsem o tom). Nelze z fotografií s přesností na rok určit věk, to je nesmysl. Proto dle mého odhadu je 3-4 letý a jako tříletého bych jej určitě nelovil. Proto srnce u kterých jsem na vá?kách prostě nelovím - což je přesně tento případ. Já ho ovšem vidím pouze na fotkách a v realitě bych se třeba rohodl jinak.

Rozhodnutí stejně zůstane jen a jen na tobě, protože ty nejlépe znáš podmínky va?í honitby a kvalitu populace srnčí zvěře v ní ?ijící. Proto ti přeju, aby jsi zachoval rozvahu a správně se rozhodl. Lovu Zdar!

To Zdeněk: Mohu jen potvrdit tvá slova o přebarvování přestárlých srnců v květnu a o ztrátě ostrašitosti starým srncům vlastní (pouze ale v období květen až půle června). Setkávám se s tímto jevem v podstatě každoročně, není to však pravidlem.
SEDM
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

srnec

Příspěvek od SEDM »

Upřímně řečeno, jsem zvyklý na trochu jinou zvěř, (myšleno v kvalitě), ovšem dle starých hajných platilo, že každý srnec, který není pravidelný ©esterák a je starší než 1 rok je podezřelý.
V podmínkách jižní moravy je tento srnec jasně průběrný, já odhaduji věk na 4-5 let, neváhal bych, jasně?í srnec k odstřelu nemůže být. Je však otázkou, jak vypadájí ostatní srnci v honitbě.
K tomuto srnci se dá říct jako plus snad pouze výška, jinak nic. 8)
Je mi jasné, že při zvažování zda střílet či ne, hrají roli i jiná hlediska než pouze chovatelská kritéria. :lol:
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Podle mě lovný, a tudí? ani jedlý není. Ty kýty sou slabota. Se na to znova podívejte. Kdyby mě přišel na krmeli?tě, tak bych jen cvaknul závěrem nebo zakašlal a čekal, jestli nepřinde něco lepšího. :roll:
František Fořt
Věčnej rejpal ;-)

Příspěvek od František Fořt »

Nakonec i SEDM to ve svém posledním příspěvku uzavřel podobně jako já. Jsou i jiná, než chovatelská kritéria. takže platí, co sem předtím řekl.
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

FF:
kdyby ti prisel na krmeliste a dotkl se zradla pro pasiky, svalis ho jak otesanka, nevykladej 8) :lol:
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

František Fořt píše:Nakonec i SEDM to ve svém posledním příspěvku uzavřel podobně jako já. Jsou i jiná, než chovatelská kritéria. takže platí, co sem předtím řekl.
:) .... no jo Frantisku, ale ty mas moc velkej mrazak................ 8) . Ostatni maji jenom ( sedesatku ), tak by jim stacil :) :)
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Perník
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Perník »

podle mého je to tříletý srnec, v našich podmínkách rozhodně lovný. Jak tu již bylo napsáno na tenhle věk by měl mít dobrého ©esteráka a myslím že příští rok to asi o moc lepší nebude.
K debatě o tom zda lovit, nebo ne musím přidat ještě jedno kriterium: lovit, abychom se tady na fóru dozvěděli jak byl starý :wink:
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Posílám další fotografie, podrobnosti ulovení sdělím později, teď mě zajímá váš náhled na věk tohoto srnce.
Konkrétně je dvouletý nebo starší. Abych pravdu řekl, chrup mě trošku vyrazil dech.
Fotografie dostupné na
http://myslivost.rajce.idnes.cz/Srnec_treti_25.7.2009/
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Posílám další fotografie, podrobnosti ulovení sdělím později, teď mě zajímá váš náhled na věk tohoto srnce.
Konkrétně je dvouletý nebo starší. Abych pravdu řekl, chrup mě trošku vyrazil dech.
Fotografie dostupné na
http://myslivost.rajce.idnes.cz/Srnec_treti_25.7.2009/
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

ahoj Tomfi, napřed k tem fotkam - krome prvni jsou vsechny mazle :? Jinak vic jak dva roky mu nedavam......
Sauer 101, .30-06, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Odpovědět