Kdyz vykonejsi razi tak jakou? (ukazky strelby)

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Steyer
Pravidelný diskutér

Re: pro Steyer - výkon vs. zásah

Příspěvek od Steyer »

Josef Kuřitka píše:Tak si nemyslím, že by Vhool byl úplně mimo mísu. Přesný zásah je samozřejmě důležitý, ale která ráž bude při stejném zásahu na komoru 150kg kňoura na 100m "víc platit ":Hornet nebo třeba ta zmiňovaná 470než
Drtivá většina spárkaté zvěře (včetně nejtě??í)se ve volnosti loví za zhoršených světelných podmínek, nebo úplně v noci za "měsíčku". Zvěř je často v mírném pohybu stresovaná, přetahuje, bere pa?i a pod., a tak vysloveně chirigických zásahu ve stylu sniper filmů není moc vidět. většinou je to jen taková střelba "doprostřed" siluety. Dál hodně myslivců má jednu pušku(kulovnici) a tu tahá všude - čekaná i naháňky . Při těchto způsobech lovu je prostě přebytek výkonu jednoznačnou výhodou a snad i nutností. Podle mých zkušeností 308W běžným myslivcům odpustí míň chyb, než třeba 30-06 nebo 8x57JS. Myslivosti zdar.
Ale já s tímto bezvýhradně souhlasím a vůbec si nemyslím, že Vhool je mimo mísu. Prostě se pouze řadím k těm, co 308W mají, loví s ní a jsou s jejími účinky, přesností a balistikou spokojeni. každý si má vybrat takovou flintu, která mu pokud možno ze všech hledisek vyhovuje. Je jasné, že někdo střílí lépe a někdo hůře a podmínky střelbu také velmi ovlivní. Přebytek výkonu je výhoda, ale podle mě to prostě není všechno. To? vše... 8)
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
vhool

Příspěvek od vhool »

jejda to jsem to tu rozviril :lol: ja nechci 308 hanet,chran buh ale na tezsi zver (cca 100kg+) si myslim ze uz je to knap.trochu fakta:vyvoj 308 byl v 60.letech 20 stoleti,ucel:automaticke nebo poloautmaticke zbrane,ziva sila do 400m (ziva vaha cca 80kg,na lidi).urceni:mirena strelba na jednotlive cile,nebo davkou.ostatni vojenske raze jako 30-06 nebo 8x57js: vznik prelom 19. a 20.stoleti,ucel.opakovaci kulovnice na strelbu na plosne cile za predpokladu vetsiho mnozstvi strelcu na vesti mnozstvi zivych cilu.radove az na 1500m.tot fakta.strtegie i zbrane se vyvyjeji a tim to bude.ted moje zkusenost.byl jsem u hodne dohledavek vysoke zvere strelene 308.vetsinou poplatkove lovy nemcu nebo bohatych lidi a ti si vetsinou vybiraj kvalitni munici.ono na trofejoveho jelena za treba 100.000 kc si to clovek asi hodne rozmysli to poflakat :wink: takze asi si daj zalezet i na mireni.vetsinou strili za svetla a z kazatelen
vhool

Příspěvek od vhool »

Steyer napsal:
Vhoole, zvěř přece neusmrtí množství grainů nebo KJoulů, ale umístění zásahu. Flinta, která střílí tam, kam chceš a na kterou se může? 100% spolehnout je přece daleko lepší než nějaká ta rezerva výkonu.
nic ve zlem ale mimo misu je rekl bych tvuj komentar :wink: [/quote]
Fery
Zkušený diskutér

Příspěvek od Fery »

Souhlasím v Vhoolem. Přebytek výkonu je lepší. U nás se střílí sice jen srnčí a prasat většinou do velikosti 60-70kg, ale pořídil jsem si na to 30-06. Odpustí trochu horší zásah. Sice se většinou trefím kam chci, ale někdy se nezadaří. V zimě v noci, když se střílí na černou tak se hodí každý Joulík navíc. :wink:
CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
Steyer
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Steyer »

vhool píše:Steyer napsal:
Vhoole, zvěř přece neusmrtí množství grainů nebo KJoulů, ale umístění zásahu. Flinta, která střílí tam, kam chceš a na kterou se může? 100% spolehnout je přece daleko lepší než nějaká ta rezerva výkonu.
nic ve zlem ale mimo misu je rekl bych tvuj komentar :wink:
[/quote]

...já jsem nikde neřek´, že tvoje komentáře jsou mimo mísu.
?e chci střílet tam, kam mířím, tak za tím si stojím, taky nic ve zlém.
vhool

Příspěvek od vhool »

tak se hned necerti :lol: s tim presnym strilenim mas samozrejme pravdu a ja budu ten prvni kdo to bude prosazovat :wink:
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Pánové...zvěř sice zabíjí Jouly, ovšem pokud zvěř prostřelím, zasáhnu ji srdce/plíce loveckou střelou až už jakékoliv konstrukce, tak je dle mého názoru jen rozdíl v tom, jak zvěř na zásah reuguje. důležitý je oboustranný průstřel - oboustranný pneumothorax. Pak už Záleží pouze na konkrétním kusu, jak bude reagovat a jak daleko odhopsá... :?

K tomu videu:
Věřím, že chyba nebude v 308Win, ani zřejmě v konstrukci střely. Zvěř ideálně značila dobrý zásah a zřejmě nebude dál, než 80-100m.

Toto se mi děje u srnčího s 11,5 Tigem nebo 18,5g SP, tak v 60% - a to mi snad nebudete tvrdit, že to jsou na srnčí málo výkonné ráže :shock: .
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
vhool

Příspěvek od vhool »

to nimrod: u srnciho je to prave o tom,ze ta strela ty jouly nepreda :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

je to u srnciho hlavne o rychlosti.idealni rychlost strely u srnci je cca kolem 500m/s !!!
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

Jasně, máš pravdu. :wink: Já jsem to akorát aplikoval na ten případ s tím jelencem, tam to může být obdobné...

K předání energie. Viděl jsem prasata střelené SPCE v sedmičce, kde to neprošlo. Kolega ze zdrui?ení střílel na kus černé v klidu, bylo to tak na cca 50m - komora ?ikmo zásah srdce a plic bez výstřelu (kule po ?károu ze vnitř), každý si asi umí spočítat klik Joulů lončák polknul... :shock: šel mimo jiné prý tak asi 300m klusem než padnul.
:lol:

takže s tím předáním energie bych to taky neviděl jako úplně jednoduchou otázku. :wink:
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
WetDog4
Pravidelný diskutér

Příspěvek od WetDog4 »

když řeknež jen "předání energie" tak jsi myslím v situaci rychlého matematika, který při výpočtu na tabuli napíše jenom každý druhý až pátý krok. Je to samozřejmě o vytvoření "poranění" - v našem případě obvykle střelného kanálu a zničení dostatečně velkého množství tkání a orgánů v kanálu a jeho okolí. Toto poranění pak vyvolá určitý účinek (ranivý, nabudí nějaké únikové reakce, hodně se mluví i o významu stavu zvířete před poraněním ... Bla, bla)

Ale jako materialisticky vychovanému Čechoslováku se mi samozřejmě nezdá že by předání 1400J nějakou "šikovnější" střelou mělo způsobit stejný účinek jako předání 4000J jinou "míň šikovnou" :lol: :lol: :lol:

Dost se taky mimo energie mluví i o hybnosti - tam by měly výhodu tě??í, pomalejší střely - to někdy praxi Možná i celkem odpovídá, někdy :D

Lovu zdar
Martin
vhool

Příspěvek od vhool »

no asi bych to shrnul nasledovne:modelova situace vychazejici z praxe- vezmu sendero v razi 300WM,nabiju EVO 184gr. s V0=950m/s. mam dve srncata o vaze 9kg.jedno mam na 80m a druhe mam 350m .prvni-rana kolmo z boku z leva zasah plic.srnce odbehne 20m a zhasne.druhe zasah naprosto identicky ale padne v ohni okamzite (viz moje video zde na foru,to bylo jinde ale reakce na ranu naprosto stejna).Osobne v tom mam vic nez jasno ale jsem zvedav na vase teorie páni kolegove.jeste dodam ze mezi ranami bylo cca 5 minut :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

to Ed.:v tom mas 100%,jenom to trochu zjednodusuji a v podstate jsem jenom zvedav co se dozvim na to co jsem uvedl.nejde mi v tom prispevku o to abych hodnotil ktera strela nebo raze je in ale o ukazku jedne strely v ruznych rezimech (ruzne energie a rychlosti) proste jen trochu neceho co v katalogu nebo na netu nevyctou "teoretici" :lol:
Naposledy upravil(a) vhool dne čtv 18.1.2007, 10:24, celkem upraveno 1 x.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

S vhoolem naprosto souhlasím, ze zkušenosti s malými, ale velmi rychlými rážemi 223 a 243 - čím větší vzdálenost, tím lepší účinek a zvěř v ohni. Pak i čím větší zvěř, tím se zkracuje vzdálenost pro dosa?ení okamžitého zlomení v ohni. Čím menší zvěř, tím větší vzdálenost pro okamžité zlomení v ohni. Beru samozřejmě porovnání se stejnou střelou. vše Záleží na dopadové rychlosti a ve vazbě na to na konstrukci střely.
Velmi dobře je to v praxi vidět při střelbě s celoplá??ovými střelami s ráží 223 na srnčí, optimum je v rozmezí 150 - 250 m, na krat?í vzdálenosti je odskočení z nástřelu cca do 30. m. S 222 a celoplá?těm je to již od cca 80 m vždy (téměř) v ohni.
Steyer
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Steyer »

To Vhool:

" tak se hned necerti :lol: "

V pohodě - čertit jsem se přestal hned po mikulá?i :D
K těm srnčatům už asi bylo všechno řečeno, halt jiná rychlost, jiný účinek stejné střely - kdo se dobře vyzná ve vnitřní balistice je u mě king!
Těch 350m by na mě bylo už moc silný kafe. Nemám na to ani vercajk ani zkušenosti. Já bych se k tomu chtěl radši dostat blí?, až už to bude v jakýmkoliv terénu - prostě podle hesla "Rána krátká bratře ?i?ko! Nevadí, popojedem!" :lol:
Samozřejmě se připojuji k tomu, že větší kalibr poskytuje větší šanci na okamžité usmrcení zvěře, zvlášť když o chyby není nikdy nouze.
Ale nic se zase nemá přehánět. Bude mi k prdu kalibr jak Tlustá Berta, když budu podělanej strachy jestli to se mnou neskácí posed nebo nevyreju první jarní brázdu a pak budu chodit měsíc s ortézou na rameni. Jak už tu bylo psáno, každej má svojí oblíbenou (a doufám i vyhovující ráži), ale hlavně je to o tréninku a o zkušenostech.

To Ed...:
chlape mimo mísu jsem tu jedině já.Tak mi to nekraď su mimo furt . :lol: :lol: :lol:

To?, sorry sorry, to sem fakt nechtěl ! ..... ale snad se to zase srovná
:wink:

... a du se juknout na hromadu, jestli tam něco bylo....... :roll:
Odpovědět