Hornady SST

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Odpovědět
vhool

Příspěvek od vhool »

muj nazor je ze kombinace rychle raze (pres 900m/s) a SST neni pro lov vhodna...strela se rychle a hodne deformuje.tim padem predava rychle energii ktera pak chybi a strela vetsinou zustane ve skare na vystrelne strane....
xhur
Častý návštěvník

Příspěvek od xhur »

Měl jsem zahraničního hosta na srnce ráže 7rem.mag. typ stře. ,už nevím,ale na 120m. ho neprostřelil.
Aleš
Nový návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aleš »

whool: A já se tak snažil to napsat nenapadnutelně :D . V mém okolí se výraz slovit docela používá.. Dám si příště pozor :) .

Interbond jsem chtěl tak jako tak pořídit na srnčí, neb mám obavu, že SST silný kus neprostřelí a slabý silně poškodí... Co já s těma 50ks SST budu dělat :?
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Chlapi co říkáte tomuto střelivu SST v 8x57JS??
lovec
Zkušený diskutér

Re: Hornady SST

Příspěvek od lovec »

Skusenost z minuleho stvrtka: Cakal som na diviaky s mojou Tikkou .30-06Sprg. (nabite SST 10,7g vlastna laboracia cca. 840m/s - nemam cas ani na prebijanie,tak som jednoducho zobral z otcovych zasob :twisted: ). Strielal som na lanstiaka na 160 metrov na strnisku smerom z kopca dole,vstrel vysoka komora - prestrelene dve rebra,zobralo to vrch pluc,vystrel priblizne stred komory. Kus po rane vyrazil s ostatnymi, padol po ca. 30 krokoch. Po stiahnuti z koze boli podliatiny len v najtesnejsom okoli vstrelu a vystrelu,potrhane pluca. Poskodenie diviny prakticky ziadne. Dobry vysledok pripisujem tomu,ze strela nechytila ziadnu vacsiu kost. (Off T: Zeiss Varipoint 3-12x56 je skvely puskohlad :D,keby sa chcel niekto potesit,viem dodat )
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
bendy
Pravidelný diskutér

Re: Hornady SST (light magnum)

Příspěvek od bendy »

Přidám své poznatky a dotazy, nechal jsem se unést technickými parametry náboje Hornady light magnum SST 165gr. Zatím jsem střelil jen srnce I.vt a to "pro jistotu" na krk, na 70m. Pokud nevadí,vložím foto sem i do účinků... Jak je vidět, min. 2/3 krku zmizely. Pak jsem střelil nějakou "škodnou" fotky nepublikovatelné nejen díky destrukci, nicméně účinek bez debat. Je ovšem pravda, že rána na krk zasákla páteř a rány na škodnou byly i zepředu a to mi i lištičku pořádně rozpárala 13g Mega, kdyř stála dost zešikma... Ale k jádru pudlíka...

1.) trochu mě vyděsily poslední příspěvky ohledně "neprostřelení" zvěře, protože tato střela v mém kalibru (30-06 Springfield) je veeelmi rychlá, zvlášť na svoji hmotnost 165gr (myslím 10,7 g ?). Tyto náboje jsem koupil po objevení černé zvěře v naší honitbě, jejíž výskyt byl dříve velmi sporadický (no možná bude i nadále).
Ale pokud jsou problémy s prostřelením... Mám mít obavy střílet třeba i černou zvěř na větší vzdálenost,tedy 200 - 300m, když např. na 274m (300 YD) má kule rychlost ještě 733m/s a energii téměř 2900J - mimochodem, pokles "pouze" necelých 17cm (pokud je nastreleno na ONV) a předpokládám i dostatečná přesnost.

2.) Co se týká lovu srnčí zvěře, byl jsem spokojen s nábojem Lapua Mega 13g a střílel jsem bez problémů průměrně na 200m. Ale vzhledem k velmi rozdílné balistice (při nastřelování na 50m šly SST o cca 35cm výše a 10cm vpravo) bude trochu problém používat dva typy nábojů současně. A mám docela obavy, že ze srnce nebo dokonce srnčete po zásahu komory moc nezůstane, co myslíte? Ve 92 metrech (100 YD) má střela energii 3900J a rychlost 854 m/s!

3.) Jak moc "věříte" na TKO index. Nebere v potaz typ střely. Na dospělou vysokou zvěř má být cca 40. Podle tabulek má 7x57 hodnotu 42, 308W má 55, 30-06ka pak 57 a pokud přepočítám hodnoty odpovídající zmíněnému náboji, vychází mi TKO index u 30-06ky light magnum na 86! Je alespoň toto podstatnější výhoda zmíněného náboje?

4.) Předpokládám také, že díky vyšší hmotnosti střely je i při velmi vysoké rychlosti mnohem méně náchylná na odchýlení po zásahu překážky, než střely podobně rychlé ale mnohem lehčí, je to tak?

5.) Máte někdo zkušenost právě s těmito náboji, tedy s verzí light magnum ?

Trochu jsem se nechal "unést" možností, získat použitím těchto nábojů výkon přesahující v mojí 30-06ce výkon ráže 300WM (při použití SB) a neskutečnou,velmi plochou balistickou křivku, která je o fous lepší než u 3x lehčích střel rychlých ráží (223 nebo 5,5x50R magnum).

Co si tedy celkově myslíte o tomto náboji a jeho "možnostech"?

PS.: přepočty - energie FT-lbs / J x1,355 a rychlost jsme na m/s přepočítával x0,38 z fps. Můžete to tedy někdo prověřit?
informace na https://www.hornady.com/shop/?page=ball ... _sku=85154

Obrázek
Naposledy upravil(a) bendy dne pon 03.8.2009, 21:58, celkem upraveno 4 x.
Florian broková kozlice - 12/76 a CZ 550 FS 30-06 + Meopta 3-12x56 RD
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Kolego,skus to este trochu upresnit a preverit,pretoze:
Podla webu firmy Hornady nerobia naboj kal. 30-06Sprg. prevedenie Light Magnum so strelou SST 180grs.,ale so strelou BTSP (klasika poloplast Interlock)

Co sa tyka naboja 30-06 Sprg,prevedenie Light Magnum so strelou SST 165grs. asi si sa riadne sekol v prevode jednotiek. Tento naboj ma Vo=918m/s. Vo vzdialenosti 300 yardov ma rychlost cca. 733m/s.

Ak aj ostatne cisla vychadzaju z tych chybnych prepoctov,mas to cele nespravne.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
bendy
Pravidelný diskutér

Příspěvek od bendy »

Údaje jsem upravil... Co se přepočtu týká, takto jsem to tak vyčetl, co si myslí ostatní?
lovec píše:Kolego,skus to este trochu upresnit a preverit,pretoze:
Podla webu firmy Hornady nerobia naboj kal. 30-06Sprg. prevedenie Light Magnum so strelou SST 180grs.,ale so strelou BTSP (klasika poloplast Interlock)

Co sa tyka naboja 30-06 Sprg,prevedenie Light Magnum so strelou SST 165grs. asi si sa riadne sekol v prevode jednotiek. Tento naboj ma Vo=918m/s. Vo vzdialenosti 300 yardov ma rychlost cca. 733m/s.

Ak aj ostatne cisla vychadzaju z tych chybnych prepoctov,mas to cele nespravne.
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Koeficient na prevod z fps na m/s je 0,3048.
Napr. tu: http://digitaldutch.com/unitconverter/speed.htm
Every Shot Counts
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Bendy
Nepresnosti jsem ti upravil, davej pozor. Ja nemam rad pohadkare :-) nic ve zlem.

Jinak myslim, ze tyhle naboje jsou dobre nanejvys na long range a to je v pripade, ze si zrovna sednou se zbrani a strili z ni presne. Na beznou mysliveckou vzdalenost kolem 150m budou pusobit destruktivne.

Pokud chces strilet light magnum, strilej alespon Interbond a ne SST.

Je to par let kdy jakub203 strelil s nabojem 308W 150gr SST light magnum srnce na komoru na cca 50m a on se mu nafoukl az se potrhala na hrbetu deka :shock:
TIKKA T3 Varmint Stainless 308WIN, Leupold VX3 4,5-14x50 long range ill fine duplex
TIKKA T3x TAC 300WM, EAGLE TSV 14:02/75 640
ZKM452 22LR, PARD 008
IZ27M 12x76
bon
Zkušený diskutér

Příspěvek od bon »

Hornady SST 165 gr jsem zkusil přebíjet do .308W, ale dělalo to na můj vkus dost velkou paseku ve zvěřině (černá i srnčí) a taky se kolegovi stalo, že lončáka neprostřelil. Tak jsem přešel na Interbond a zatím spokojenost. Na srnčí používám ale většinou .223Rem.
johnyc77
Zkušený diskutér

Příspěvek od johnyc77 »

Používáte někdo hornady RN nebo jak?? Viděl sem je a je to docela knedlík.. Líbí se mi to.. Prej dělaj i do 8mm
Mojmír Pretsch
Nový návštěvník

Příspěvek od Mojmír Pretsch »

Do 7x64 jsem vyskoušel mnoho typu střel od různých výrobců,ale až Hornady se střelou SST mě padla jako ulitá.Jsem s ní max.spokojený jak s přesností tak i energií.Ještě se mi nestalo,že bych zvěř neprostřelil.A to s ní lovim veškerou zvěř od vysoké,dančí,mufloní,srnčí a nejvíce černé.Můj nazor pro střelu SST je,že čím rychlejší tím horší.V žadnem případě nebudu měnit a ta cena,ta je bezkonkurenční!
bendy
Pravidelný diskutér

Re: Hornady SST (nejlépe Hornady light magnum inter bond)

Příspěvek od bendy »

Mojmír Pretsch píše:Do 7x64 jsem vyskoušel mnoho typu střel od různých výrobců,ale až Hornady se střelou SST mě padla jako ulitá.Jsem s ní max.spokojený jak s přesností tak i energií.Ještě se mi nestalo,že bych zvěř neprostřelil.A to s ní lovim veškerou zvěř od vysoké,dančí,mufloní,srnčí a nejvíce černé.Můj nazor pro střelu SST je,že čím rychlejší tím horší.V žadnem případě nebudu měnit a ta cena,ta je bezkonkurenční!
Něco jsem už s touto střelou ulovil v ráži 30-06 sprg a byl jsem nadmíru spokojený, až na vysoké poškození zvěřiny - viz jné mé příspěvky,ale i nepublikovatelné úlovky (výstřel u kuny 10cm = 2 kuny z jedné), proto jsem přešel na typ Inter bond a vymizel i tento nedostatek, poškození menší než u jakéhokoli předchozího náboje (SB sierra, Winchester silver tip, Lapua Mega...). Více o tom ve vláknu "30-06 sprg" - určitě koukněte.
Každopádně zbytková hmotnost SST je 50%, půlka kule se tedy rozloží někde ve zvěři, nebo projde, ale už ne jako jeden celek. Kdežto u Inter bond je zbytková hmotnost přes 90% - ale nic jí to neubírá na stop efektu, ale to ještě ukážou další zkušenosti.

Po změně SST za IB jsem nepřestřeloval, "létají" naprosto stejně (obě samozřejmě 165grs).
Vzhledem k možnosti neprostřelení silnějšího kusu typem SST (logicky, když 50% kule "zmizí" ve zvěři) a vysoké ranivosti typu IB - řízený rozklad, vysoká energie a jistý průstřel, nevidím důvod pro použití typu SST ale tento náboj - pozor, mluvím o Hornady light magnum inter bond, považuji za jeden z nejlepších zvlášť pro 30-06 sprg, kde je problém s poškozováním zvěřiny, nikoli však u tohoto náboje.
Navíc díky svému výkonu má náboj velmi plochou dráhu letu.
Vpodstatě se v této ráži s tímto nábojem spojují ty nejlepší vlastnosti ze všech třech kategori - tedy plochá dráha letu jako u rychlých lehkých ráží, přednosti středních ráží i vysoká ranivost a energie těžších ráží a to vše při malém poškození zvěřiny od kun, přes srnčí a výš... a plus je také možnost opakovaně náboj nabíjet a vybíjet bez poškození špičky v CZ550, což u většiny poloplášťů možné nebylo - vždy byl hrot brzy znatelně "omačkaný".

Takže vřele doporučuji a budu se těšit i na názory ostatních, kteří s tímto nábojem střílí...
Naposledy upravil(a) bendy dne ned 01.11.2009, 0:11, celkem upraveno 1 x.
Mojmír Pretsch
Nový návštěvník

Příspěvek od Mojmír Pretsch »

jakkdo píše:Zdravím chci se zeptat na va?e zkušenosti s tímto střelivem, konkrétně v 7x64, při Použití na srnčí, černou a vysokou. Jde mi o ranivost, prostřelení i tě??í zvěře, o přesnosti nemám pochyb.
SST používam v 7x64 už zhruba 2 roky a nemůžu si je vynachvalit.Mám už s nimi uloveno spoustu kusů od vysoké až po prasata a jsou super.Někdo píše,že neprostřelují,devastují zvěřinu,ale ja jsem s nimi max.spokojený.Tolik ks.zvěře v ohni mi nezůstalo po žadném střelivu a to jsem vyzkoušel Norma,Lapua,Hirten.,Sell.a Bell.Akorat RWS ne takže ty jsou možna leší,ale taky skoro 3x drahší.Tak zrovna včera jsem ulovil sele,vstřel za poslední žebrem,játra,výstřel těsně za lopatkou,v ohni!S jinými náboji bych musel pro svého barváře a pracně dosledovat.Až mě to trochu mrzí,protože moje fenka nemá praci.Jsou to náboje,které jsem dlouho hledal a ja osobně jsen nadmíru spokojený.
Odpovědět