243 Winchester
- Milan.K
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
243 Winchester
Kolegové této zbraně 243win,dejte mi vědět,jakou máte na ni optiku a jak jste s ní spokojeni?
BAIKAL 27 EM-IC 12-12/70
243WINCHESTER
223REMINGTON - SACO 8x56
Když víme jak,nemineme cíl.
243WINCHESTER
223REMINGTON - SACO 8x56
Když víme jak,nemineme cíl.
243 Winchester
Kulovnici uvedené ráže nevlastním ale ve sdružení jí má pár kolegů. zkušenosti bych shrnul následovně:
.243W vs. dobrý střelec a rozvážný myslivec= pohoda,
.243W vs. nerozvážný myslivec a střelec s nevyrovnanými výkony, navíc střelba za každou cenu = samý průser / tj. spousta dlouhých,ne vždy úspěšných dohledávek atd./

Optika je již jen otázkou náročnosti majitele a způsobu používání v praxi.
.243W vs. dobrý střelec a rozvážný myslivec= pohoda,
.243W vs. nerozvážný myslivec a střelec s nevyrovnanými výkony, navíc střelba za každou cenu = samý průser / tj. spousta dlouhých,ne vždy úspěšných dohledávek atd./

Optika je již jen otázkou náročnosti majitele a způsobu používání v praxi.
Já ji mám ZKK 601 s francouzským napínáčkem,osadil jsem ji puškohledem Acron 3-9x50E a střílím z ní na zvěř tak zhruba pět šest ran ročně. Převážně z posedu či kazatelny do vzdálenosti 120 m. Láduji do ní SB 243 win z roku 1970. Tyhle starý náboje mají nějak líp udělanou navá?ku nebo nevim proč,ale chodí mi mnohem lépe než nové SB.Ty jsem zkoušel taky na terč,ale byl jsem hrubě nespokojen. Tak si je kupuju na střelbu do terče spíš jenom na to abych se nelekal zvuku výstřelu a měl kulovnici v ruce častěji než desetkrát do roka.
Lovím s ní obvykle srnčí a častěji holou než srnce a snažím se zasáhnout rozhraní plecka a krku,což se mi v klidu na posedu obvykle zdaří. Tak to je asi tak všechno co bych o ní řekl.
PS fotka je na vlákně (fotky našich loveckých zbraní)
Lovím s ní obvykle srnčí a častěji holou než srnce a snažím se zasáhnout rozhraní plecka a krku,což se mi v klidu na posedu obvykle zdaří. Tak to je asi tak všechno co bych o ní řekl.

PS fotka je na vlákně (fotky našich loveckých zbraní)
Nežli pošleš střelu v dál,napřed mysli potom pal.
.243W
Moja prvá pol. zbraň bolaZKK 601 v kal. 243W. Aj keď je to už viac ako 15 rokov tak tento kal. má u mňa stále svoje miesto. Práve v tomto čase mám objednanú v poradí piatu gužovnicu v tomto kal. už viac rokov používam svoje strelivo so strelou Nosler Partition 100 GR. U toho kalibru okrem Použitia nábojov osadených dobrou strelou je dôle?ité aj pozna? svoju hranicu. Na be?nú vzdialenos? 100-150 m je to kal. Použitelný takmer univerzálne. /Môj súkromný názor/ Moja skúsenos? pri love škodnej s Použitím presného streliva je super. Môj naj. zásah prvou ranou bol na 540m. Týmto kal. mám uloveného aj svojho naj. kanca. Bez dohladávky. Určite je to aj dobrý kal. na zoznámenie sa s gužovou strelbou, vďaka žahkému zvládaniu sp. rázu pri strelbe.
CZ 550 Lux .450 Marlin, Zeiss 3-12x56
Remington 700VLS.243W,Leupold M4 6,5-20x50
Remington Seven .308W, Meopta 3100 3-9x42
SKS 7,62x39, Truglo 1.5-5x32
ZKM 452/2, Marocchi 03 12/76
Remington 700VLS.243W,Leupold M4 6,5-20x50
Remington Seven .308W, Meopta 3100 3-9x42
SKS 7,62x39, Truglo 1.5-5x32
ZKM 452/2, Marocchi 03 12/76
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
V této ráži mam zatim zkušenosti jen se střelivem SaB střelou SP, je nad očekávání přesná(s tovární střílenou kulovnicí a sériovym střelivem), nástřely na 50m jdou do 1cm, co se týká účinků na zvěř, tak srnčí bez problémů prostřeluje i na delší vzdálenost, akorád je zvěřina občas dost podlitá a zvěř občas i s dobrym zásahem odchází do 60m, černou dost často neprostřelí a zvěř odchází podobně jako srnčí. S dančí a vysokou zatim nemam dostatek zkušeností abych to mohl hodnotit...
kozlice Zabala Hermanos 12/76 XL 90
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
kozlice Rizzini 20/76
kulobrok Merkel 8x57JR/16 + hlavně 16/70
ZKM 451 .22 LR
ZKK 601 W243
BO 98 LW 8,5x63REB
FN 1907 6,35Browning
Re: 243 Winchester
No já na tom mám Zeiss 6x42 ca. 20 let starý, kříž 4, super sklo i v noci - sníh nebo úplněk, pokud je úplněk a zata?eno, tak už je to horší, velmi dobrá ostrost obrazu. Mínusy - při nastřelování musím mít šroubovák - ještě není na klikáníMilan.K píše:Kolegové této zbraně 243win,dejte mi vědět,jakou máte na ni optiku a jak jste s ní spokojeni?

Mauser M03 9,3x62 Zeiss Diavari VM 3-12x56 osnova 40
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
Ahoj,taky vlastnim zkk601 243w,strilim SB sp,srnci do 100kroku zustava v ohni,patrony mam ze 70tych let po tatovi.Koupil jsem pts od SB,zatim jsem s tim nestrelil ani jednu ranku,tak nevim jak se to bude chovat,mate nekdo s timto strelivem zkusenosti?Budu rad za kazdou radu,pripominku.Tato kulovnice je idealni na podminky na Vysocine.Cerna,srnci,obcas vysoka,lisky.Ma minimalni zpetny raz a je velice presna.
Zatim bych nemenil.....

Já tedy používám do 243w winchester power point a taky mám ještě asi 200 nábojů SaB z 80 let a musím říct,že účinek je docela identický.Srnčí a čuníky do 50kg zatím vždy prostřelí,pokud nestojí vyloženě na koso a větší prasátka a vysokou ne vždy prostřelí,ale zatím vše zůstalo v ohni,nic jsem nemusel dohledávat.
Tak koukam, že tu máme pozapomenuté téma 243Winchester.Mam ji od března v 550FS.Ulovil jsem s ní pouze srnce na 25m na krk.Dva čuníky na asi 35m taktež na krk a lišče na 30m na koso a to se rozpadlo.Tyto ulovky ovšem nemají žádnou vypovídací hodnotu pro toto forum.Jsem pouze hostem v malé čistě lesní honitbě a mám velmi -velmi omezené možnosti.Ovšem za 3roky budu členem honebního společenstva přímo za barakem -přez 2000 ha.Tam pujde na pastvinách lovit lišky přesně jak to popisuje Figi - na to se těším,je jich tam víc než veškeré ostatní zvěře dohromady.Nyní mám na 243W puškohled Delta Titanium 2.5-10x56.Asi si však k vánocum koupím Meoptu ZD3-12X56 s osvětleným V-dotem.To bude na ty lišky na 200m lepší.
Tak jen pište 243ka mně zajímá.
Tak jen pište 243ka mně zajímá.
243 Winchester, tak jako většina z vás mám v ZKK 601. Lovím s tím jen srnčí, lišky a samozřejmě ostatní škodnou. Podělím se s vámi o poznatky z ulovených šestnácti kusů srnčího.
Kromě jedné srny střelené na 30 m za plec (odešla cca 20 m) vše zůstává v ohni. Používám po zkušenostech s SB Geco 6,8 g, což je asi nejtěžší použitelná střela pro tuto ráži (už to tu někdo psal). V této ráži dělá Geco solidní hříbek (v 30-06 se roztrhá na kaši). Srnčí střílím na "6" žebírko s tím, že se podlitinám nevyhnu. Ty jsou na všech kusech. Na žebrech to až zase taková škoda není. Nicméně srnčí zůstává v ohni se skutečností, že vstřel není viditelný, výstřel obvykle do velikosti kovové padesátikačky. Říkám tomu ideální ráže pro lov srnčího na dodávku a do výkupu. Ovšem je to dosti o tom, kdo jak a kam to střílí.
Lišky a jim dravá zvěž podobná, jest kapitola samotná. Díky přesnosti těchto střel, předpokládám, že to někdo bude vyvracet, střílím na hranici 200 m. Nemám nic extra, co se optiky týče. Je to obyčejný Zeiss 4x32 s klasickým T. Ne že bych tam nedal něco lepšího, ale spousta myslivců ví, jak to v domácnosti chodí a tak je nakonec ráda, že nemusí střílet přes volná mířidla:-) Pak už je to jen o klidu na zamíření a o podepření opěrné soustavy. Pokud opřu někde loket, nemám obvykle problém.
Za sebe můžu říct, že 243 W. ano, ale s rozumem!!!!
Kromě jedné srny střelené na 30 m za plec (odešla cca 20 m) vše zůstává v ohni. Používám po zkušenostech s SB Geco 6,8 g, což je asi nejtěžší použitelná střela pro tuto ráži (už to tu někdo psal). V této ráži dělá Geco solidní hříbek (v 30-06 se roztrhá na kaši). Srnčí střílím na "6" žebírko s tím, že se podlitinám nevyhnu. Ty jsou na všech kusech. Na žebrech to až zase taková škoda není. Nicméně srnčí zůstává v ohni se skutečností, že vstřel není viditelný, výstřel obvykle do velikosti kovové padesátikačky. Říkám tomu ideální ráže pro lov srnčího na dodávku a do výkupu. Ovšem je to dosti o tom, kdo jak a kam to střílí.
Lišky a jim dravá zvěž podobná, jest kapitola samotná. Díky přesnosti těchto střel, předpokládám, že to někdo bude vyvracet, střílím na hranici 200 m. Nemám nic extra, co se optiky týče. Je to obyčejný Zeiss 4x32 s klasickým T. Ne že bych tam nedal něco lepšího, ale spousta myslivců ví, jak to v domácnosti chodí a tak je nakonec ráda, že nemusí střílet přes volná mířidla:-) Pak už je to jen o klidu na zamíření a o podepření opěrné soustavy. Pokud opřu někde loket, nemám obvykle problém.
Za sebe můžu říct, že 243 W. ano, ale s rozumem!!!!
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Tak to že geko v 243ce dělá pěkný kompaktní hříbeček-to je nová zajímavá informace.Vyčetl jsem že v jiných rážích se to tříští a chová se to jako SEL-BEL.Proto muj zájem o Geko opad. Již jsem na fofu psal že mi flinta Geko 243 bere ale je pravda že s Winchestry nebo Normou nastřílím znatelně menší rozptil.Na 150m na lišku bych si s Gekem vubec netrouf.Někomu to flinta nebere vubec.Jo a ten hříbek byl nalezen jeden nebo víckrát-dá se to brát jako standartní chování
Tak konkrétně mám lišky na tuto štřeku dvě. Ten malej winchester je v ZKK pro to jak dělanej. Neřeším terče, nýbrž postačí krabička od sirek a ve sto metrech vždy tam dírka je. A to Geco mi vypadlo ze srnčete střelenýho na ostro na krk, načež se kule projela po páteři a zůstala ve slabinách. Zůstatková hmotnost byla 45%, (kule, ne srnčete) což po takovým tanci v kostře docela ušlo. Ovšem v 30-06 se to rozšklebí až hanba. Zajímalo by mě ale, co v této ráži používáte např. na wild boars (čuníky).
Kdo netermí s námi, termí proti nám
Zrovna včera jsem na asi 70 metrů odlovil s 243 lončáka 80kg v úprku. Měl jsem tam klasické SP od SaB. Chytl to přesně na komoru, střela rozbila celý kloub plecka, rosekala plíce, 1/3 srdce a i přes tak značné zranění ještě dal 40 metrů. Jinak nebyl prostřelen.
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To Včelák možná by tě zajímalo tohle viewtopic.php?f=6&t=3574&p=48358&hilit=W243#p48358
W243 v našim provedení je zajímavá opravdu nevím jak se ty vývrty dělají,že to stoupání neskousne všechnu munici.
W243 v našim provedení je zajímavá opravdu nevím jak se ty vývrty dělají,že to stoupání neskousne všechnu munici.