martinh píše:chlapi co doporucujete? mam sundat pazbu a ten konec opatrne prismirglovat,nez tam bude vule?
No a co jiného bys s tím chtěl dělat ?
Zkus předpažbí odtlačit rukou od hlavně, pokud to půjde poměrně malou silou, budeš šmirglovat méně. Pokud to nepůjde, bude úběr několik mm.
Neboj se toho, vem tyčku nebo trubku zhruba o průměru hlavně, natoč na ni smirek a pažbu ve svěráku brus. Po odzkoušení ( musíš normálně utáhnout šrouby ) obroušené místo dobře napust pažbovým olejem. Po čase zkontroluj, některé pažby mají tendenci se dál kroutit ( brzdila je hlaveň ).
POkud to tlačí hodně tak bys mohl smyrkováním i zmrvit pažbu. Já jsem radši podlepil závěr, v místě kde jsou zoubky, které se zakusují do pažby, dýhou cca 1mm. Potom Recoil lug a pouzdro závěru v zadu před šroubem (v rovné ploše, ne tam kde se pouzdro zužuje, aby nedošlo roztržení pažby) jsem lepenim podložek dostal tam, abych nemusel na pažbu ani sahnout. mam mezeru všude cca 1 a je to OK. Po zkušebním výstřelu střílela puška o 12cm dolu. Na rozptylu při lovu jsem nikdy problem nepozoroval, ani před ani po.
Upravit pažbu na volně plovoucí je triviálnost, pokud chceš mezeru mezi předpažbím tak si zjisti jak velká je mezera od dna předpažbí, protože u CZ 550 bývá, že v místě, kde začíná hlaveň je mezera 2-3mm a postupně se zmenšuje až ke konci předpažbí. Pokud by jsi měl tuto variantu a ubrousil by si jen konec předpažbí, stane se ti, že se ti začne hlaveň propadne hloub do dřeva a počítej s tím, že jak odstraníš lak, tak se ti začně točit předpažbí po směru letokruhů, nebude to moc, ale může se ti stát to co mě u dvou zbraní, předpažbí po celé delce se vychýlí k nějaké straně. Pokud máš lakovanou pažbu tak je ideální sundat lak s celé pažby nechat ji nějaký čas ladem, aby se dřevo sformovalo a potom teprv ubírat hmotu. Pokud máš novou zbraň určitě ti bude dřevo pracovat, protože pod lakem není dřevo idálně vyschlé a tím, že se opírá se brzdí jeho přirozené kroucení vlivem schnutí. U kořenovice se zase stává to, že na pažbě vyběhnou v místě kde jsou morhy vyvýšené boule a proto se nechává dřevo dlouho schnout i víc než 10 let v surovém stavu. Když dělá řemeslně nová pažba, dřevo se vyřeže do polotovaru a udělá se rýha pro hlaveň a nechá se například rok schnout a pracovat a po této době, kdy je relativně ukončeno kroucení dřeva se dodělá pažba na finální podobu.
Tak jsem dal na vaše rady a sundal pazbu a smirgloval jsem... nekolikrat jsem to zkusil nandat a zase brousil, nakonec kdyz byla pazba volna jsem zbrousenou cast nastrikal olejem (WD 40) nasadil a sel odpoledne nastrelit. strilel jsem na cca 70 m. První dvě rany sly tak o 10 cm níž.tak jsem desetkrat kliknul a další tři už byli do tří cm od středu, což je pro loveckou střelbu zcela dostačující.
WD 40 je dost těkavý olej a ještě smíchaný s lihem - není pro impregnaci zádlabu ve dřevě právě ideální. Pokud to nechceš vylakovat, tak by bylo lepší použít něco "hustějšího" třeba vosk (včelí, diava nebo i parafin) - rozpuštěným natřít a hadříkem "rozleštit"
nebo tenhle vosk od Brunoxu ve spreji http://www.colorit.cz/product_info.php?products_id=51
je ideální i pro ty části zbraně uložené v pažbě (vyjma spoušťového ústrojí samozřejmě ) - nastříkat a rozleštit (asi je tam špatný obrázek - alespoň ten můj má žlutou nálepku).
Úplně nejlepší z mikrokrystalických vosků je ale asi LPS - http://www.lpslabs.com/product_pg/corro ... /lps3.html , a po rozleštění není ani vidět, prodávala ho u nás Frankonia a pak Frankia, dnes nevím.
NO už to určitě sundavat nebudu. nastřelil jsem to a dokud to nezačne blbnout(upřímně doufám že nezačne)tak s tim nic delat nebudu. uvidime, doufam ze vse bude Ok. no ono i pretim to strilelo dobre
Můžete poradit? Kolega si chce koupit novou CZ550 (8x57). Mezeru mezi pažbou a hlavní zkontroluju, o problémech s napínáčkem vím už svoje, ale zajímalo by mě, jak má vypadat nástřelka, aby nekoupil nějakou kropici . . Děkuji.
To bych neřešil, představ si, že bys měl nastřelit za směnu třeba padesát kulovnic. Takže by to nebylo vůbec vypovídající.
Tam je důležité, aby ty zásahy byly v terči, rozptyl je daný velkým kruhem, a pokud to tak je, dál se to neřeší. A ty flinty střílí všechny dobře.
Osobně bych se zaměřil na chod závěru, vše ostatní se dá poměrně snadno vyladit, ta mezera mezi pažbou a hlavní je to nejmenší, a spoušť je také sranda. Chod závěru je ale podle mého nejdůležitější, protože oprava = nový závěr. A měl jsem v ruce CZ 550, které chodily jak tikka, a také takové, které byly opravdu špatné.
Takže pokud bude možnost si vybrat z více kusů, řídil bych se chodem závěru a pak už jen vzhledem.
to jarda 65 : no laicky vyber kulovnice bych videl stejne jako figi ovsem jestli chces opravdu dobre vybrat tak vezmi sebou nekoho "od fochu".co vim od lidi co kupovaly 8x57 ve cz 550 tak maji s presnosti problemy vice nez u napr.30-06.nevim proc ale tu 8x57 asi jeste neumi .navic cz 550 jsou bezesporu kvalitni zbrane plne vyhovujici vetsine uzivatelu ale je bohuzel pravdou ze opravdu povedene kousky jdou do usa a u nas clovek povetsinou narazi na "patecni kousky" (bez znamosti ci krapet stesti je sance na povedeny kus u prodejce miziva) a tyto zbrane vyzaduji tzv.DODO.otazka je jakou presnost ocekavas,jestlize ti bude stacit "pivni tacek" na 50m tak asi neni co resit ale 1 MOA/100m uz byva u CZ550 koupene naslepo v kramu a vybaleno "z krabice" docela problem
Když si koupím novou kulovnici,tak co bych tam ladil!Od nové zbraně člověk očekává,že zasune náboj a ten na 50m jde do 1cm,ne...?Jestli si koupím novou zbraň a musím uvažovat nad tím jestli bude přesná a nebo jestli chodí dobře závěr a jestli dobře sedí pažba,tak to ať si strčí do p...... a vůbec o takovém výrobci nebudu ani přemýšlet. :!:Koupil by si snad někdo auto,kterému nedovíraj dveře???
To snad není pravda!
Jdu si koupit kulovnici a musím si vzít sebou bednu s vercajkem,abych si to mohl doladit...
to tommy: no zrejme nejsi majitelem nove kupovane CZ 550 z produkce od roku 1998-9 .bohuzel toto je v dnesni dobe temer pravidlem u techto zbrani stejne jako u meopty.osobne jsem priznivcem tohoto modelu a o to vic me mrzi stav jaky ted je.navic nechci byt nezdvorilej ale srovnavat auto se zbrani je hovadina.seriove vyrabene zbrane jsou kompomis a nemohou tudiz vyhovovat anatomicky vsem.u auta mas nastavitelne sedacky,volant,zrdcatka a tudiz si ho take prizpusobujes coz uzbrane dost dobre nejde bez zasahu remeslnika.proto by mel kazdy kdo chce zbran z krabice,vybirat ne podle znacky ci financi ale podle toho jak mu ktera zbran "sedi".ono totiz dobre drzeni zbrane a pohoda pri strelbe je jednim ze zakladnich predpokladu presneho strileni....priklad z praxe: mel jsem izku ve 223 a nebyl jsem schopen s ni rozume nastrilet kdezto moje pani na 100m mela soustrel o tridu lepsi nez ja ...proc? no protoze me ta zbran absolutne nesedela a pro jeji minifiguru byla idealni ...pro sebe bych ji musel prebastlit za more penez tak sla z baraku
vhool:Majitelem 550 nejsem,to máš pravdu.Z české produkce mám pouze zkk,na kterou jsem zvyklej a samozřejmě jsem spokojenej,závěr nechodí tak jak na tikce,ale přesnost na její věk je obdivuhodna a spoušť je taky perfektní.
Víš,jen mě rozčiluje,že lepší jdou do USA,jakoby jsme byli nějací indiáni.
A je trochu smutné,že naše zbraně se mohli rovnat s nejlepšími na světě a teď...
vhool - můžeš mi prosím prozradit, jak ten " od fochu " na krámě pozná, jestli ta 8x57 bude dobře střílet ?
Jinak jsem u nových i starších zbraní CZUB řešil problémy s přesností také, vždy to byly povolené šrouby, ať už na montáži, nebo uchycení závěru k pažbě, u těch starších i "péče" majitele ( lauf částečně bez drážek ), jinak vždy střílely velmi dobře, bez jakýchkoli úprav max jeden a čtvrt MOA, i s běžnou loveckou municí. Takže standardní přesnost, jako u ostatních firem.
Zrovna tak u zbraní ostatních výrobců je třeba upravit dotyk hlavně s pažbou, a to i u těch, kteří tvrdí, že jejich zbraně to tak mají z výroby, zrovna tak spoušť. Nejsem obhájce kulovnic CZUB, ale nejsou o nic horší, než ostatní sériové zbraně, nemluvím o ceně.
Stačí si na fórech v zahraničí přečíst hodnocení ostatních značek, připadá mi, že co se vyrábí v dané zemi, je šunt, tak to místní hodnotí.
např v USA jsou velké pochyby a stížnosti na kvalitu produkce Remington, naopak amíci tvrdí, že ještě neviděli Sako, Tikku a CZ 550, která by špatně střílela. Nevím, jestli je to dáno "vývozní" kvalitou, ale platí to prakticky všude.
Shiva potvrdí přesnost CZ 550 po vyladění, zároveň ví, že to vyladění musí mít každá zbraň sebevěhlasnější značky, přesná střelba bez toho nejde.
Lovecká přesnost do 5cm/100m je pro zbraně CZUB v pohodě - to si troufám říct. Pokud je to horší, je to v rukách, nebo munici.