Černí rytíři / způsoby lovu

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Vhoole, zajímavá myšlenka, určitě někdy vyzkouším, i když naši honitbu v létě moc prasat nenav?těvuje(8-13úlovků 80% zima,podzim, kdy se vyskytují pravidelně, ale těžko loví v lesním porostu)
Ale původně jsem chtěl říci něco jiného.Já osobně raději slovím bachyňku 30kg i když s možným ryzikem plnosti, než 50kg kňourka.U nás většinou chodí jako poslední prasata za rudlem tak ještě lončák, či dva.Stalo se mi to už několikrát, naposledy jsem si je svoji blbostí zradil.

ještě k tomu, většinou vnadíme, ne moc velkými hromadami,ale stačí vždycky za týden trochu přisypat až kukuřice nebo ovsa, zbytečně Vám do toho nepr?í a neplesniví.Ale já osobně si nejsem schopen zapamatovat, jak na tu kupu přišli, které bylo první a které poslední a když se tam ještě začnou po??uchovat je konec, takže jediným kritériem zůstává velikost.
Záleží hodně na podmínkách je jasné, že když jde 5prasat na strni?ti tak je krásné si to jedno vybrat,přesně třeba to předposlení, ale nejsi první,kdo říká,první a poslední kus mi vždycky říkavali doma nestřílet a spíše vždy ty menší,co nejvíc od zadu.Taky mi kamarád říkaval, že když mu chodila na kupu ba?ka, selata a nicmoc lončák, tak když střelil nejmenší sele, tak třetí den už tam byli zase, když ,ale ulovil toho lončáka(ples),tak tam nepřišli nejmíň týden, že by nějaká sociální hierarchie?

Krásný případ se mi stal loni koncem zimy, někdy koncem března na kupu chodili tři kusy, jeden menší a dva velký, selátko(podzimní) a dva menší lončáci, tak, že to sele zkusím ulovit, už nebylo moc sněhu, respektive pod stromoma už nebyl sníh. Viděl jsem jak přichází na kupu, pak tři tmavý fleky a to nejbli??í bylo to sele, párkrtát to tam zakřupalo, a už vidím jak to poslední překonává cestu zpátky do houštiny, říkám tak první lončák, tak si chystám pušku,umis?uju bod a čekám na druhý a třetí no a když šli ty dvaja, tak byli stejně velký,tudí? ti dva lončáci.Tak jsem to sele ze v?í parádou pustil.Ne, že by mě to nějak mrzelo,ale od tý doby nic :? , akorát dvakrát minutej strakáč :-(, vždycky v klusu do řepky na vzdálenost kolem 150m,proto už na dálku nestřílím, Možná se to zkušenostma zlepší, holt první lovy jsou hodně s třesavkou :(
Naposledy upravil(a) Tomfi dne pát 19.1.2007, 21:30, celkem upraveno 1 x.
Steyer
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Steyer »

vhool píše:staci nakrmit kousek dal od krytu a oni se ti srovnaj do lajny.holt nevylezou hned a budou treba hodinu jistit ale pak stejne vylezou

... já jim asi spíš rozdám ty dostihový čísla
... a některejm dám rovnou i sedlo, až sou kluci na naháňky dobře připravený... než :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Každá hodina, strávená na tomto fóru, je ničím proti vteřině strávené v lese.
Umění není něco "zabít", ale nechat žít...
vhool

Příspěvek od vhool »

to tomfi:to s tim seletem na tom neco bude.uz jsem si toho taky kdysi vsimnul.dalsi vec je reakce toho uloveneho kusu.jak kvikne tak tam mesic nepridou a nekdy i dyl.snazim se nestrilet na bachynky prace z toho duvodu rizika ze budou plne nebo maj nekde odlozene markaziny.neni smutnejsi pohled nez pak koukat na tydeni prcky jak naskakujou na padlou bachynku.nevim jestli jsi to uz zazil ale nepreju ti to.ja to zazil cca pred tremi lety a to ta bachynka mela 25kg!!! a byli tam tri prckove.nastesti se nam je povedlo z kolegou co sedel kousek dal pochytat ale to je spis vyjimka.k poslednimu tvemu poznatku,na zver v pohybu zasadne nestrilim.maximalne na sto metru kdyz jde krokem.dalky strilim rad ale vzdy na jistotu a na zver v klidu. :wink:
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

vhool píše:.k poslednimu tvemu poznatku,na zver v pohybu zasadne nestrilim.maximalne na sto metru kdyz jde krokem.dalky strilim rad ale vzdy na jistotu a na zver v klidu. :wink:
Já vím, byla to blbost,už bych neopakoval, chodilo přes hodně nízký ječmen týden, já měl po maturitě volno, tak jsem na něho chodil, a ten klučina mě tak ?kolil, chodil jsem na něj na dva posedy, a vždycky šlo kousek, od toho, kde jsem byl třeba minule.
No a pak touha střelit divočáka jinak zabarveného, kterýho u nás nikdo ještě ani neviděl,asi byl kouzelný a já hňup po něm střílel.Ne ne, ty dvě rány mě hodně naučili, vždycky pak dva dny jsem byl nesvůj a hubování sám sobě, že jsem si to mohl odpustit.
ještě jsem ho viděl dvakrát po měsíci na strnisku a od tý doby nic, a nikdo v okolí to prase ani neviděl ani nestřelil.
michal
Častý návštěvník

Příspěvek od michal »

zdravím pánové po dlouhém hledání se konečně začínám dostávat k aktivnímu provozování myslivosti.Jako nováček jsem "dostal"brigádnické hodiny a povolenku na černou a škodnou(vím že se to tak už neříká).A až k tomu jednou dojde určitě si tu třesavku pěkně u?iju!!!
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

to je zajimavy postreh, vhoole. taky to vyzkousim, i kdyz vetsinou lovim v lese. par cuniku uz mam uloveno, ale asi 80 - 9O% to jsou selata. myslivosti jsem se zaucoval u strejdu, kteri nezmackli na vetsi kus, a proto nemam uloveno nic strasiho nez loncaka (na rozdil od mojich kolegu ve sdruzeni)... jak uz jsem psal nekde vys, u nas jiz vetsi prasata nejsou a knoury jiz take nelovime.
nastesti se mi jeste nestalo, abych ulovil plnou bachynku. ale zase se mi vloni v rijnu stalo neco jineho ... uz jsem chtel slezt z posedu (sedel jsem u posekany louky), kdyz najednou koukam - 1 velky prase a 2 mensi (cca 30 kg). ty mensi se mezi sebou stouchali a v jeden moment ten vetsi kus ty mensi odehnal. jelikoz ty dve byli stejne velky, vybral jsem jedno z nich a jeste nez jsem zmackl ... koukam, ze kolem behaji selata, ktera skoro nebyli v puskohledu videt (meostar R1 3-2x56, Mesic prosvital). po tom chovani, jak jsem popsal, mi bylo jasny, ze ten vetsi je vodici kus a ty 2 selata... tak jsem strelil, cunik zustal v ohni. no a kdyz jsem k nemu prisel, malem to se mnou seklo - vodici bachynka (vyvrzena cca 30 kg - 08.10.). uz bych to fakt nechtel znovu zazit. utesuju se, ze selata zustali s dalsimi 2 bachynemi a ze to bylo, da se rict, chovatelsky spravny, ale ten pocit a svedomi....
vhool

Příspěvek od vhool »

jj kdyz jsou tam dalsi bachny tak vetsinou se sirotku ujmou a ti prezijou ale neni to vzdy takhle "idealni"
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

michal píše:zdravím pánové po dlouhém hledání se konečně začínám dostávat k aktivnímu provozování myslivosti.Jako nováček jsem "dostal"brigádnické hodiny a povolenku na černou a škodnou(vím že se to tak už neříká).A až k tomu jednou dojde určitě si tu třesavku pěkně u?iju!!!
Já měl to štěstí, že jsem vyrůstal v pohodovém spolku, kam jsem chodil od 15 na naháňky a dělal jim tombolu na naháňkách, a hned jsem byl přijat za člena je nás taky 6/13 co chodíme do lesa a za ten rok a čtvrt co mám loveckej lístek si to hodně užívám.
První úlovek, co jsem v životě měl byla liška.Ani tak nějak jsem tu loveckou třesavku nepocítil.A tak jsem odlovil další dvě a nastal listopad, napadl sníh byl to čtvrtek, den jako každý jiný,i když hodně vyjímečný.Do?el jsem do ?koly a tam na mě kámoška, že jde domů, že píšeme písemku z fyziky no a já vůl se nechal přemluvit, taky je pravda, že fyziku jsem moc nemusel, vždycky jsem to nějak tak uplachtit na trojku, že teda půjdu taky za ?kolu, no ještě, že jsme si mohli psát omluvenky na gymplu od osmnácti, jinak by mě naši zvachlovali.Tak jsme šli na chvíli do cukrárny,pak, že ona pojede domů,tak já do?el dom, 10hodin dopoledne,nebylo co dělat.Tak mě nenapadlo nic jiného než půjčit od ségry auto,a jet se podívat na obnovu do lesa.No stopy byli všude, tak, že to zkusím u kupy.Která se mi z dálky zdála nějaká trošku načatá, dojel jsem domů, všechno fajn, srdce v kalhotách a říkám mamce, že pojedu do lesa večer, tak jsem večer sbalil věci, nutný spacák a jako správný lovec vyrazil do terénu.Zima bylo až pra?tělo, hodinu sedím nic,další hodinu nic, jen dva kusy srnčího u?dibují nějaké to zrníčko, který objeví ve vonící silá?i.říkám si 18h, zima, deset minut a jedu domů.Najednou sly?ím nějaké zapraskání nahoře nad houštinu, to víte, každý náznak zvěře hned vlije novou krev do ?il.Napínám u?iska, abych něco slyšel. V tom sly?ím zafunění kousek od kupy, tak přece přišlo, teďka rukavice dolů, flintu připravit na klín, dalekohled před oči a sleduju co vyleze, další zapraskání. V duchu si říkám, taku? pojď. A hned tu na kupě 5prasat, všichni černí jak uhel, všechny takový větší,ale bezpečně lončáci, tak zvedám flintu mířím, to už se ovšem klepu se jak ratlík, kříž mi lítá od kupy k houštině nejsem schopný zamířit, když už ustálým bod na praseti, tak se mě začíná pohybovat kolem další.zkouším se nějak zklidnit ...nepomáhá. V tom si jedno začíná budovat na středu kupy svoje uzemí,ostatní na něho jakoby útočí, a nakonec mizi čtyři v mlazině, kde se poštuchují a chrochtají blahem.Konečně trochu klidu, flintu k lící, když se mi podaří bod ustálit na komeře prásk.Dodnes nevím, jak jsem tu spou?t zmáčkl,tak se mě ten prst třepúal, až snad uvolnil napínáček :lol: . A teď prase nevidím,ani nesly?ím nic odbíhat, ostatní také stichli.říkám si to snad není možný.Kolem hustý nálet, zrmzlý až na kost.Tak čekám deset mintu, pak jdu k autu,které stojí nedaleko, a sundávám puškohled, beru pořádnou svítilnu a jdu na nástřel, v duchu se to ve mě pere, trefil netrefil, když už vidím an kupě zhaslého lončáka.
To bylo moje první a z čekané zatím poslední prase.Co všechno tomu předcházelo,jaká náhoda tomu přála, jaký jsem to byl hajdalák.
ještě jsem pak musel tý kámošce poděkovat a ukázat aspoň na fotce úlovek, který by bez ní a učitele fyziky, asi nikdy nebyl.

--------------------
teda dneska mám povídavou :oops: , co ty zkoušky ze člověka dělají
Naposledy upravil(a) Tomfi dne pát 19.1.2007, 22:28, celkem upraveno 1 x.
Steyer
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Steyer »

... hmmm, líbilo se mi tohle počteníčko.

Lovu Zdar !!!

... a nebyla ta kámoška naštvaná, žes ji neodvezl domu ??? :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

jo hezky prispevek a verim tomu ze i silny zazitek.

To Steyer:kamosky jsou a budou ale prvni prase je prvni prase :lol:
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

vhoole, jak vim, ze to asi neni 100%, ale doufam... i kdyz jsem pak kolem toho mista sedaval, uz jsem je nevidel... tak snad to vyslo...
Steyer
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Steyer »

vhool píše:
To Steyer:kamosky jsou a budou ale prvni prase je prvni prase :lol:

..... tak vo tom žádná......!!! :lol:
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

Tomfi, LOVU ZDAR! moc pekne jsi to napsal... a k tomu vsemu lov na snehu to vse jeste umocni! i ja nezapomenu, kdyz jsem v roce 92 ulovil sveho prvniho divocaka - sele, koncem srpna, cca 15 kg. LOVU!
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

V?em lovu dík.
Pro Steyera: No kdybych vědel,že bude auto před barákem,tak bych Možná :) , ne to jsem byl ještě zajíc a takovýdle myšlenky jsem měl ještě částečně ubedněné, a my se známe už skoro deset let.
Marek
Zkušený diskutér

Příspěvek od Marek »

Tomfi, posli fotky:)) kdyz bylo prvni to jich musis mit aspon 20:)) teda pokud jsi jako ja:)) N o a s tim snehe, ja mam prasat presne 20 a na snehu pouze dve, jinak skora vsechno v kukurici:)))
Odpovědět