Volba vhodne raze a znacky zbrane

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
JWK
Nový návštěvník

Volba vhodne raze a znacky zbrane

Příspěvek od JWK »

Zdravim vas

obracim se zde jako novy clen s prosbou o radu zkusenejsi...

resim dilema co se raze zbrane tyce... chtel bych balisticky velice vyhodnou razi s dostatecnym ucinkem i setrnosti ke zveri.
Neco malo zveriny rad obetuji za to kdyz se mi zver zlomi v ohni a ja nebudu muset dohledavat a predevsim zver nebude trpet.
Predem chci rici ze pro strelbu uvazuji pouze s munici znacek RWS NORMA SAKO ci dalsich spickovych vyrobcu, setrit na munici resp. jeji kvalite se mi zda kratkozrake...

mam tedy dve zakladni otazky.

1/ chtel bych opakovaci kulovnici s rovnou pazbou a opticky robusni stavbou.
do oka mi padla REMINGTON 700 SENDERO SF II
SAKO 85 (varmint nebo hunter)
pripadne Tikka ale zde nevim jaka je rozdilnost kvality oproti SAKU...

obecne bych chtel kulovnici radove do 45tis. CZK a takovou ktera by poskytla co nejetsi presnost... pokud bude o kilo tezsi nez normalni, vubec mi to nevadi... jsem velice robusni postavy a zvykly tahat casto mnoha kilove fotograficke nacini...

2/ raze
radeji jak rikam zvolim nejakou silnejsi razi neco co je spolehlive na zlomeni zvere v ohni (o tom ze je to predevsim o strelci nediskutuji a je to jasne dogma) zaroven ale razi ktera je balisticky velice dobra a presna

uvazuji tak o ,308win - zda se mi slaba i kdyz balisticky vytecna
7mm rem mag - asi idealni a favorit vyberu
300 win mag - zda se mi az moc silna

honitba je v nizkohorskem pasmu cca 600-900m n.m a je z 50% les, nicmene 90% odlovu se kona na polickach loukach a polich.
zver je prevazne cerna, srcni a neco vysoke.

rad bych znal tedy vas nazor na volbu kulovnice a raze... dekuji velice

s pozdravem J.Klima
Budejovice
milan
Pravidelný diskutér

Re: Volba vhodne raze a znacky zbrane

Příspěvek od milan »

Sako 85 varmint je dobrá volba (jen ty dodací lhůty),
u ráže záleží co a na jakou vzdálenost budeš lovit.
Jakou plánuješ optiku a montáž?
JWK
Nový návštěvník

Příspěvek od JWK »

bohuzel sako varmint se nedela pokud vim v razi 7 rem mag... proto budu muset sahnout asi po hunter stainless laminated...

optiku no to bych se chtel taky poradit... bohuzel na zeisse ted penize nejsou ... to bych poridil az do budoucna ale zatim by nejaka meopta mela stacit si myslim... ale jestli pevne ohnisko nebo zoom to jeste nevim... prumer predniho skla kazdopadne 56...

jinak jak jsem psal vyse...lovit budu predevsim mladsi cernou, srnci a obcas vyspelou cernou a vysokou...
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

a já bych si vybral Sako prave hunter laminated stainless. Co se tyce raze necham na tobe. Ja jsem pidikulickar :P - jak nam tu rikaji :) . Takze kazdy at si vybere
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

kdybych vybíral já tak by to bylo SAKO 85 CLASSIC 338 Federal a na to Nikon Monarch E 2.5-10x56 SF IL http://www.sako.fi/sako85models.php?classic
http://www.lovecke-potreby.eu/eshop/pus ... 4-b-3.html
http://www.federalpremium.com/products/rifle.aspx
CZ 550 american 308win.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Já bych subjektivně seřadil co do kvality zbraně následovně: Sako 85, Tikka a těsně za ní nebo na stejnou úroveň Sendero. 7 Rem. Mag. není špatná volba. Pokud to pojmu jako sestavu, vzal bych Tikku T3 Varmint nebo Varmint Stainless v 7 Rem. Mag. na to Optilock a co bych ušetřil na flintě (ne na kvalitě) tak bych vmáčkl do optiky a dal bych na to Zeiss Victory Diavari 6-24x56.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
lovec
Zkušený diskutér

Příspěvek od lovec »

Remington 700 Sendero SFII, kal. .300WM, Zeiss Victory Diavari 6-24x56 s osv. osnovou. Momentalne je bez brzdy....tu nasadim az na zavody.
http://album.volny.cz/lovec_1/browse.ph ... wse_page=0
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
JWK
Nový návštěvník

Příspěvek od JWK »

dekuji za vase rady a nazory... cenim si jich... myslite si ze je v presnosti strelby nejaky rozdil mezi sakem a tikkou potazmo reminou???
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

JWK- jakou přesnost vlastně chceš a jakou potřebuješ ?
Píšeš o odstřelu max vysoké, budeš střílet přes 600m, že se ti zdá 308W slabá ? Jaké máš střelecké zkušenosti ?
Chceš zbraň se silnou hlavní a nebo normální loveckou ?

Puškohled určitě kvalitní, Meopta je OK, ale např Zeiss 6-24x56 je náčiní pro lov na velké vzdálenosti. A to je i o jiném dalším vybavení, obrovském množství znalostí o střelbě a zvěři.

Pokud budeš lovit normálními způsoby, a podle toho, jak se ptáš, tak asi ano, protože jsi začátečník, tak stačí lovecké provedení zbraně.

Jako univerzální ráži s velkým předpokladem zhasínání zvěře v ohni bych osobně voli ráži 270 W.

Loveckou zbraň bych jednoznačně volil CZ 550 American.

Z hlediska přesnosti je CZ 550 naprosto stejná, jako Sako nebo Tikka a nebo Remington, z hlediska kvality je asi určitě Sako na prvním místě, CZ 550 na druhém a tikka na třetím, poměr kvalita / cena jednoznačně vede CZ 550. Remigton je kvalitou velmi rozdílný model od modelu ( v řadě 700 ), navíc mi nesedí, zpracování žádný zázrak, to bych osobně nezařadil do výběru.
Na to kvalitní ocelovou montáž ( násuvnou FAO, nebo zakázkovou od spolehlivého puškaře ) a optiku Meopta ZD 3-12x50 s osvětleným mildotem.

U nás všichni zatracují CZ 550 a Meoptu, v USA zase nadávají na kvalitu značek Leupold, Remigton, Nightforce atd.
Ale říkají, že ještě neměli vruce CZ 550, která by střílela špatně, stejné tvrzení je i o Saku a Tikka.

Já vlastním CZ 550 3x a Tikku T3 Varmint. Přesnost prakticky stejná, i když CZ je nepatrně lepší. Odolnost proti korozi nesrovnatelná, Tikka jen o vodě slyší, a už rezne. Životnost plastových dílů Tikky je také otazník, navíc je nemáš šanci sehnat, sice všichni slibují, ale roky letí, a nic. CZ 550 je bez plastů, jakýkoli díl mám do tří dnů doma. Spolehlivost je perfektní, a stydět se za ni nemusíš.

Vím, že tohle mnozí neradi slyší, ale něco jsem už nastřílel, zbraní mám kupu, úlovků ještě víc a vím, co říkám.

Magnum ráže jsou u nás k ničemu. Kamarád s 22-250 střílí běžně vysokou do 300m, já používám 243W. 308W mám také, je to zbytečně výkonný kanon, ale přesnost je úžasná.
Magnum ráže byly a jsou určeny na lov na velké vzdálenosti, u nás je to módní, každý chce vysoký výkon a pak mu to stojí ve skříni, protože "ta flinta strašně kope, a když střelil srnce, tak stejně utekl". Jasně, protože pokud se použije do magnumu měkká střela na krátké vzdálenosti ( do 250 m ), je to masakr, pokud se dá tvrdá, není masakr ale nepředá energii a zvěř odchází.
O 7mm Rem. magnum také uvažuji, ale jako o zbrani na lov 800-1200 m s měkkou střelou.

Kvalita výrobců munice je také opředena mýty. Stačí vzít hradla, a nestačím se divit, že značky opravdu renomované, které jsi jmenoval, mají větší rozptyl úsťových rychlostí, než zatracovaný SB. A to i u terčového střeliva, kdy s SB Match nastřílím stejné, nebo lepší nástřely na 300m, než s Norma Diamond line. Jinak nikdy a u žádné ráže jsem neudělal chybu se střelivem Winchester.
U loveckého střeliva je to jen o výběru střely ve vazbě na dopadovou rychlost a ráži.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
martinh
Pravidelný diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martinh »

Figi tvůj příspěvek se mi líbí ale nejak si nedokazu predstavit ten lov na 1200m :D
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
JWK
Nový návštěvník

Příspěvek od JWK »

dekuji za nazor... o ,270 win take uvazuji...

mas pravdu s kulovnici jsem zacatecnik... s kratkou zbrani ne... a CZ zavrhuji od doby kdy jsem si chtel koupit prvni pistoly... kvalita CZ vyvazenych do BEL ci GER je o tridu jinde nez nekvalita toho co nam CZ podsouva na domaci pude... Cech zkratka kousne asi vse... a tak jsem koupil glocka a rugera... proti CZ pistolim nesrovnatelny vyrobek... to ze CZ tovarni strelci strileji a stoji na bednach je necim jinym... nekde jsem dokonce slysel ze tovarni hlavni CZ nejsou schopny te zavodni presnosti tak CZ strelci strili CZ custom s hlavni od externiho dodavatele...

s naboji SB mam podobnou zkusenost a vykony u kratkych zbranich jsou take vicemene podprumerne a nestabilni... v tomto ohledu se mi lepe osvedcila i stejne levna znacka magtech... proto SB uz jenom z presvedceni kupovat odmitam... snad krom naboju do brokovnic a na akcni strelbu kde je to tak nejak jedno...

MAGNUMOVE raze... na jedne strane stoji napriklad i tvuj nazor a podobne nazory nemale skupinky lidi a na druhe pan Hanak apodobni... takze naprosto uprimne rikam ze jsem z toho zmateny...

SAKO REM CZ apod..
mam rad kvalitni veci a rekneme ze nejsem na tom tak spatne abych si to sako nemohl koupit... apropo sako stoji rekneme 45tisic coze je cena bezneho objektivu pro moje pouziti... bohuzel objektiv se mi splati ale flinta asi tezko... nicmene 45 za flintu neni az takovy problem... nejsem bohac ale tak nejak na tu flinticku si rad prisetrim... vase rady me tak nejak utvrzuji v tom ze sako bude tim pravym orechovym... od reminy upoustim...

TED TA RAZE
no a ted uz jenom ta raze... od ,300WM asi upustim takze ve finale mame
,270 / ,308 / 7remmag

co se tyce zpetneho razu vsechny tyto raze ho maji vice nez prijatelny a to obvzlast k me postave...
balisticky jsou vsechny opravdu velmi dobre... ted uz jen tedy otazka jak se to chova pri zasahu a vhodnost pro me pouziti...

jeste jednou dekuji za kazdy nazor
Leon
Moderátor

Příspěvek od Leon »

ty ne ale figi ano :wink: jinak já mám zmiňovanou CZ 550 american 308win na tom NIKON MONARCH 3,5-10x50 IL a jsem spokojený akorád jsem si pár detailu upravil a mě to stačí příjemná střelba nekope to a přesnost s mýma rukama je taky slušná na 100m mám soustřel na 5 ran 3-5cm a docela by mě zajímalo jaký by byl kdyby stím střílel ten kdo to umí pořádně ale kdybych si měl vybrat tak to co jsem napsal výše by se mi líbylo
CZ 550 american 308win.
vhool

Příspěvek od vhool »

to figi: :lol: nebudu komentovat tvuj prispevek jen dodam ze tve CZ 550 jsou vsechno mozne jen ne zbrane ktere koupis napr.u Brymovy nebo kdejakeho prodejce zbrani :wink:

jinak vim jak strilis a lovis takze si netroufnu zpochybnovat tve uspechy ale uznej sam kolik podobnych lidicek znas? ....

a nakonec pro tazatele .... vymslis zde vymyslene ... pro tve ucely je opravdu dostacujici CZ 550 American (ovsem vybrana nekym kdo tomu opravdu rozumi) v razi 308W nebo 30-06 Sprg.optiku z meopty nebrat (plati stejna meritka jako pro CZ 550 o vyberovem kusu a typu ovsem u meopty je vetsi procento spatnych kusu) asi ten monarch by nebyla spatna volba jak tu nekdo psal.pak uz zbyva jen vyber munice a tam je to otazkou co ti bude vyhovovat ale jak psal figi....winchesterem vedle neslapnes ....
JWK
Nový návštěvník

Příspěvek od JWK »

dejme tomu ze jste mi tedy rozmluvili magnum razi

je tu tedy .270 .308 .3006

jakou pro muj ucel lovu ktery je uveden vyse shledavate jako nejvhodnejsi??? s ohledem na maximalni presnost strelby

a dejme tomu ze o CZte nesmyslim po vasich radach tak kriticky...

ma smysl model varmint laminated???

i kdyz ta 550 american vypada velice lakave??? bohuzel nemam kolem sebe zadneho odbornika na delsi zbrane ktery by se mnou pripadne jel vybrat dobry kus
BwanaHunter
Zkušený diskutér

Příspěvek od BwanaHunter »

JWK> No, já tedy taky trochu přispěji do mlýna. Na úvod bych zopakoval už tolikrát potvrzenou pravdu že co člověk to názor, takže nečekej, že se všichni shodneme na jednom řešení. Takže vše ber prosím jen jako můj osobní názor, nic víc.
V zásadě souhlasím s Figim, tady opravdu všichni zatracují CZ, kdežto třeba v Africe mají velmi dobrý zvuk a střílí jich tam spousta a střílí dobře. Nedávno jsem četl porovnání CZ550 a Rugera Alaskan (nebo co to bylo za typ) v 375 HH mag. a CZ vyšla lépe. Pokud jde o optiku, mám Meoptu i Leupolda, Meoptu mám 3 ks s pevným zvětšením a staršího data výroby, prý ještě z doby "než se zkazila" tedy před privatizací, mi tvrdili zasvěcení, já osobně pozadí neznám, takže nechytat za slovo, každopádně s ní problémy nemám, ale nemám je ani s Leupoldy, kterých mám 6. Důvod, proč na ně Američani nadávají je taky ten, že hodně lidí tam kupuje ty nejlevnější řady, já když v krámu chtěl VX-III Long Range, tak na mě koukali jako co to chci, že takhle exkluzivní zboží se přeci skladem nedrží...

Takže bych klidně volil CZ, jak už radili, máš-li možnost jí nechat vybrat, využij jí. American by nebyla moje volba, používám pevná mířidla, z toho se odvíjí i moje nároky na montáž (snímatelná). Optika je otázka, já jsem s Leupoldy spokojený, poměr cena/výkon pokládám za dobrý, výhoda je, že velikost zámerného bodu se nemění se zvětšením, takže ni na malou zvěř na větší vzdálenost je dobře použitelný. Max. zvětšení puškohledu bych volil podle vzdálenosti, na kterou hodláš a troufáš si střílet, podle mé zkušnosti už 14x stačí na střelbu na hodně velkou dálku (srnec na 200 m je pořád vidět tak, že přesně víš, kam míříš).

Že se v běžných podmínkách obejdeš bez našláplých magnum ráží je pravda, pro bežné způsoby lovu naší zvěře na obvyklé vzdálenosti jsou zmíněné ráže podle mě dostačující. A to nepíšu jako jejich odpůrce, jelikož sám mám a používám např. 300 WinMag, 8x68S, 375 HH mag i větší koule... Takže podle mě ani není důvod se jim extra vyhýbat. 7mmRemMag jsem chtěl, ale pak mě potkala výhodná koupě dobré 300 WinMag, tak mám tu. Ty historky o tom, jak ty flinty strašně kopou, div tě z posedu neshodí, jsem taky slyšel... No, já z toho střílím běžně a zatím mě neshodila... :D Ne, ale vážně, píšeš, že jsi kus chlapa, nebál bych se toho, já mám 2 m a bez problémů střílím z 458 Lott. Rozbíjení zvěřiny je otázka laborace a střely, a jestli někdo tvrdí něco jiného, tak to nezkoušel. Je pravda, že když ti přijde srnec na 50 m a máš 300 WinMag s našláplou patronou, je to špekulace, pokud ti z něj má něco zbýt :D , pak je to o střílení na krk apod. Zato třeba 375 HH střílím i malou zvěř klidně, ta těžká pomalá koule dělá hladký průstřely a nerozbíjí, a to ani srnčí třeba. Nicméně o těchhle rážích neuvažuješ.

Já bych 7mmRemMag tedy tak úplně nezatracoval, ale pokud se vyhneme magnum rážím, moje volba by byla mezi 6,5x55 nebo 57, příp. 65, 7x57, 7x64, 8x57. Kdybych měl mít jen jednu flintu ve skříni, tak pro honitbu, kde z většiny lovím v otevřeném terénu, jak píšeš, bych volil asi 7x64. Pokud se chceš držet jen "amerických" ráží, z tebou uvedených bych já asi volil 308W. Špatná není ani 3006, ale už budeš víc řešit zase to rozbíjení zvěřiny atd...

Do debaty o střelivu se nechci teď pouštět, jednak vhodné střelivo záleží na ráži nakonec zvolné zbraně a lovené zvěři - to hlavně. Jednak tady jsou názory hodně roztříštěné. Nejsem ten, kdo by zatracoval SB jen proto, že je to móda, ale když v jedné krabičce najdu dvě patrony, kde má nábojnice prasklý krček a jednu střelu s podélně prasklým pláštěm zalisovaným do jádra, není to podle mě v pořádku. Je pravda, že jsem prasklý krček našel i v krabičce 8x75 od RWS. A dále - já mám třeba dobré zkušnosti se střelivem Hornady, které mnozí zatracují, na druhou stranu nejsem až tak odvázaný z RWS, zejména některých, které mnozí doporučují... Když budu brát čistě střely, za velmi dobré považuji Nosler Partition, Swift A Frame, Woodleigh Veldcore, Hornady Intebond a SST, Barnes X. Ovšem ne každá střela se hodí pro každou ráži, laboraci a na každou zvěř.

Tak, doufám, že ti to třeba k něčemu bude, když už jsem se tak vyšťavil. Jo a - Hanáka neber zas moc vážně :)
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Odpovědět