Volba vhodne raze a znacky zbrane

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
vhool

Re: Volba vhodne raze a znacky zbrane

Příspěvek od vhool »

to shiva: osmicka ma prave pouze kolem 800 V0 a treba ve 100m uz je na hranici 750m coz je malo.zkus poslat (teoreticky)osmickovyho vulkana V0=900 a budes mit srnci na 100m jiz nabalickovany pri stejne umistenem zasahu ...

pocasi je vselijaky,nahore dost mlhy a fouka ...
JWK
Nový návštěvník

Příspěvek od JWK »

tak dle meho hydrosok nastava tim jak si strela hrne cestu skrze organy resp. jeji vysokou rychlosti kdy je i docasna kaverna podstatne vetsi... tzn. cim vyssi rychlost tim vetsi hydrosok... v nejake studii jsem cetl ze pokud telem proletne strela rychlosti 1000m/s tak se smrt jista diky tomuto soku a devastaci krevniho reciste... pokud tedy strelim na 100m osmickou tak ta uz tam bude mit nejakych 750m/s a to uz je malo... v tomto bude velice dobra 7rem mag a ,270win plus ty male prskavky ,223 apod... napriklad 5,56mm NATO je prave takova strela a ma obrovskou ranivost ... staci skrtnout o zapesti a polovina je ho pryc... jak jsem koupil tak prodavam...

osobne se mi zacina zamlouvat tak ,270 ci EU obdoba 7x64
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Hromada na Piketu je radove 60m. :-)

rychlosti tovarny jsou max 770m/s pri rychlostech nad 800m/s vulkan nestrili presne. Ale to je celkem putna. aby nastal shock musi strela predat svou energii (to plati pro strely o vetsim prur. zatizeni) nebo to musi byt lehka strela s mensim prur. zatizenim ktera se po zasahu destabilizuje a je vznikne z toho kafemlejnek s naslednym jiz zminovanym shockem.

panove, zatim cus bus, odjizdim. budu cist na posedu, ale psat se mi na iphonu moc nechce, max na ICQ a maily.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

to Shiva - o mýtech kolem 308 jsme spolu už jednou diskutovali, pamatuješ? Je mi jasný, že když používáš Bergery, máš jiný zkušenosti. Ale právě s těma Vulkanama jsi to vystihl. Taky pořád poslouchám o zvěři na fleku a mě se to povede jedině v případě, že střela chytí páteř, nebo vezme kloub. Jinak ne. Rozdíl mezi tím vším, co jsem kdy zkoušel byl jen v tom, jestli to bylo rozbitý, nebo ne. Určitě pokud někdo přebíjí přesně pro sebe, ví jak si to připravit. Ale my ostatní, kteří to nechceme, nebo nemáme čas dělat, jsme odkázaný na sériovky. Takže přesně jak jsi mi říkal minule ty, posílám já - 308 W je super, ale zázraky neumí... :D
Ulkomaalainen...
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

lovec - já zatím neměl v ruce zbraň, u které by mne ihned nenapadlo, co musím upravit, vylepšit, nebo udělat jinak, sako nevyjímaje, abych byl spokojený .

Střely v 308 je opravdu ta pravá příčina, já používal 165 gr. Ballistic tip, V0 785 a 805 m/s, přesnost vynikající a ranivost u černé a dančí super bez devastace zvěřiny, srnčím to prostě proletělo a výstřel téměř jako vstřel a zvěř odbíhala.

Teď budu zkoušet 150 gr. Ballistic tip, věřím v úplně jiné výsledky, a to hlavně kvůli vysoké rychlosti.

Moje teorie je
- dopadová rychlost nad 800 m/s je jistý šok a zlomení v ohni bez ohledu na konstrukci střely ( samozřejmě musí alespoň držet pohromadě ) a bez ohledu na to, zda zvěř o mně ví, nebo ne. V tomto případě měkká střela = devastace až masakr

- dopadová rychlost pod 650 m/s až asi do 400m/s je další oblast optima, kdy střely dobře předávají energii a zvěř reaguje buď zlomením v ohni nebo velmi brzkým zhasnutím v blízkosti nástřelu. V tomto případě měkká střela dává větší přepoklad ke zlomení zvěře v ohni bez výrazného poškození zvěřiny a lze s ní jít i do oblastí ještě výrazně nižších dopadových rychlostí s vysokou pravděpodobností odhadu jejího chvání při zásahu zvěře.

No a zbývá právě ta nešťastná oblast dopadové rychlosti mezi 650 a 800 m/s. Většina našich ráží používaných k lovu je právě zde.
Tady se to chová někdy velmi nevyrovnaně, závisí na typu střely, ráži, a hodně na místě zásahu a momentálním stavu zvěře. předání energie také není nijak spolehlivé, jednou ano, podruhé ne tak přesvědčivě

A třeba právě u malých ráži mi to vychází velmi dobře právě proto, že zrovna v této oblasti rychlostí se chovají také velmi předvídatelně bez nutnosti střílet na plecko či jeho kloub.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

figi - přesně... Líp bych to ani nenapsal... Tohle je podle mě jeden z důvodů. proč třeba po zatracovaný 7x57 na 120m zůstává zvěř často v ohni a mě se smějou, že to odchází i s ustřeleným srdcem. Zkoušel jsem už SaB SP, Sierry, SPCE, Lapua Mega, Winchester Silvertip, PMP Pro Am i SP a teď mám Sako Superhammerhead 9,7 g... Ty si děláš patrony sám?
Ulkomaalainen...
vhool

Příspěvek od vhool »

shrnu to tedy: panove je to tu samy ing a doc .... :lol: ale co je to hydrosok a jak vznika? ....jak jiste vite z fyziky tak kapalina je temer neztlacitelna ...tudiz vznik hydrosoku je dan tim ze do kapaliny (plice,jatra a vubec tkan je cca 70% tvoreno kapalinou) vnikne teleso (strela).vnikne-li mensi rychlosti (treba 750 m/s) tak je sireni tlakove vlny v organismu mensi nez kdyz vnikne rychlosti treba 850 m/s .cim vyssi rychlost,tim vyssi devastace nasledkem tlakove vlny (trhaji se organy ktere nebyly primo zasazeny) samozrejme ze k tomu prispiva i stabilita strely,deformace strely a hmotnost ...predevsim ale jeji rychlost.muzu strilet celoplastem ale kdyz bude dostatecne rychly a v cili nestabilni tak udela vetsi paseku nez devitka s malou rychlosti a mekkou strelou .aby se zde predslo dohadum typu "trefis zapesti a upadne ruka v rameni" nebo jinym hovadinam tak doporucuji precist neco seriozniho o ranive balistice.dost vam to usnadni i vyber strel a raze ...
to co zminil ted naposledy figi je take informace vytrzena z kontextu ...neni to nesmysl ale take to neni relevantni informace ...problematika je daleko slozitejsi nez se tu resi.kazdy si tu dame svuj postreh ale ucelena predstava je otazkou delsiho studia a testu ....nic ve zlem ale zacina se to tu zvrhavat spise k hospodske diskuzi kde si kazdy haji svou pravdu ktera ma treba neco do sebe ale uz tu chyby fakta a vysvetleni proc to tak je ...vzdyt i v zamestnani musite obhajit to co tvrdite ne? ....tak proc ne zde?
zkuste si sami pro sebe oduvodnit naucene nebo nactene fraze typu rychla kulicka=rychla smrt :wink:
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

vhool - nemyslím si, že je to hospodská diskuze. Pokud by to byl ten typ debaty, co mě rozesmívaj na www.myslivost.cz, tak jo... Tam mě pobavili příspěvky typu - lovím už 40 let a mám střeleno 15 ks srnčí. Nebo - mám 7x64, už jsem střelil 2 selata a srnu, perfektní kalibr... :lol:
Řekl bych, že hodně z nás vychází z praktických zkušeností, protože ty se po vystřílení víc než tisíce ran přece jen nasbíraj. Ale máš pravdu - praxe bez teorie je stejně zavádějící a scestná, jako teorie bez praxe.
Ulkomaalainen...
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Osobně jsem hydrošoku nikdy moc nevěřil ( možná proto, čím se okolo mě lovilo ), ale povedlo se mi jednou vyvrhovat jelena střelenýho 7x72 a je pravda, že na srdci i plicích to bylo znát. Opravdu zákony hydrauliky fungujou... :)
Ulkomaalainen...
vhool

Příspěvek od vhool »

no me jde zde v diskuzi proti srsti spis to ze nekdo napise neco a uz to nepodlozi vysvetlenim proc tomu tak je ...me osobne neuspokoji fakt ze figi streli 243kou 100ks zvere a dohledava jednou nebo streli 100ks 308 a dohledava kazdej druhej kus ...to neni o zbrani ci razi ale o tom jak s tim lovi (v jeho pripade vynecham fakt jestli umi strilet nebo ne,to on umi velmi dobre).osobne kdyz budu lovit malou a rychlou razi do 200m tak pocitam s tim ze to neodejde ale ze to bude vice ci mene rozbite.kdyz s ni budu lovit na vetsi vzdalenost vetsi zver tak si musim dat sakra zalezet na umisteni zasahu protoze vyhoda rychle strely mizi ...kdyz budu lovit na velkou vzdalenost ( 300-1000m) tak si vezmu kalibr minimalne .30 a hmotnost strely pres 180gr. kvuli stabilite a mensimu ubytku rychlosti a energie.stejne tak nebudu lovit prase s 300WM do 100m jako nebudu lovit totez prase s 243 na 500m.samozrejme ze toto je dost pri lovu nerealne a proto je dobre vedet co a jak si mohu dovolit a co mohu cekat od te ktere zbrane a munice v danou chvilu kdy mam moznost lovit urcity druh zvere.90% uspechu pri lovu je v hlave a zbylych deset procent je zbytek (raze,zbran,podminky)
vhool

Příspěvek od vhool »

kasari píše:Osobně jsem hydrošoku nikdy moc nevěřil ( možná proto, čím se okolo mě lovilo ), ale povedlo se mi jednou vyvrhovat jelena střelenýho 7x72 a je pravda, že na srdci i plicích to bylo znát. Opravdu zákony hydrauliky fungujou... :)
:twisted: ona fyzika vetsinou funguje neuprosne presne :wink:
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Tak to s tebou naprosto souhlasím. Jen si myslím, že tady diskutujeme právě proto, abysme se nějakýho vysvětlení dobrali. Taky nejsem nijak nadšenej z toho, že musím každej druhej kus dohledávat, pokud střílím dál než 50m. A myslím, že nestřílím zas tak špatně. Ale to posoudí spíš někdo objektivnější. je pravda, že v době, kdy jsem lovil 70 ks ročně, to bývalo lepší... :lol:
Ulkomaalainen...
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

vhool - taky tu teorii nemám ještě nijak uzavřenou, jen jsem vypozoroval, že takhle to funguje. Nedělal jsem žádný výzkum, ale když jsem začal lovit s 223 a potom s 243, tak mne překvapil ten super účinek oproti mým 7x64, 7x 57 a 8x57 JS. A dosavadní zkušenosti a přemýšlení o tom, proč to tak je mne přivedly k tomu, co jsem napsal.

Hydrošok je myslím velmi dobře znám každému, nejde ale ani tak o "trhání orgánů", hlavně jde o jejich okamžitý kolaps - vyřazení z činnosti vlivem totálního výpadku nervové soustavy a obrovské tlakové změny ve všech tělních tekutinách.
( Honzo, nechci tě poučovat ani dokazovat, že něco vím lépe)

Ale právě tady mi to zatím vychází tak, že pro tento šok potřebují malé ráže menší rychlosti, než třeba ráže ,30, a proto je ten jejich účinek výrazně lepší v celém spektru možných dopadových rychlostí, protože se zřejmě velmi dobře kombinuje s výborným předáním energie, které je u malých ráží ( lehkých střel s menší setrvačností ) prokazatelně lepší než u velkých ráží s těžkou střelou.
Naposledy upravil(a) figi dne čtv 05.11.2009, 15:25, celkem upraveno 1 x.
figi63@seznam.cz
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

JWK - 270 je podle mne lepší, než 7x64, protože má výrazně rychlejší ( lehčí ) střely, které už jsou váhově na optimu i pro velkou zvěř a zároveň je dopadová rychlost v té správné oblasti.
figi63@seznam.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

figi píše:...Hydrošok je myslím velmi dobře znám každému, nejde ale ani tak o "trhání orgánů", hlavně jde o jejich okamžitý kolaps - vyřazení z činnosti vlivem totálního výpadku nervové soustavy. ( Honzo, nechci tě poučovat ani dokazovat, že něco vím lépe)

Ale právě tady mi to zatím vychází tak, že pro tento šok potřebují malé ráže menší rychlosti, než třeba ráže ,30, a proto je ten jejich účinek výrazně lepší v celém spektru možných dopadových rychlostí, protože se zřejmě velmi dobře kombinuje s výborným předáním energie, které je u malých ráží ( lehkých střel s menší setrvačností ) prokazatelně lepší než u velkých ráží s těžkou střelou.
k odstavci prvnimu,napsal jsem to hoooodne zjednodusene ale v podstate jde o ucinek tlakove vlny na okolni organy potazmo cely organismus,na tom se asi shodnem....
k druhemu odstavci dodam me oblibene "neni to uplne az tak jak pises" :D .tlakova vlna je tlakova vlna a ovlivnuje ji jednak velikost toho co ji vyvolava a jedna rychlost toho co ji vyvolava.mala kulicka urcite nema vyhodnejsi vlastnosti v celem spektru rychlosti,to je blud ktery me u tebe prekvapuje.mala kulicka je vzdy mene stabilni v cili to ano ale tim to konci.predani energie je zavisle hlavne na konstrukci strely,jejim chovani v tkani a v neposledni rade take na jejim prumeru .plati i to ze cim vetsi dopadova rychlost tak tim vetsi sance na predani energie ma mekci strela (expanzni treba) .kolem setrvacnosti bych to take videl jako spise nevyhodu malych prumeru strel ...ztraci daleko rychleji energii rychlost (a stabilitu) uz za letu a proto je nesmysl lovit malou razi na vice jak 300m (beru v uvahu zver nad 35 kg).pises prokazatelne ...prokaz uverim ale osvetli mi to fakty a ne tvym subjektivnim pocitem .
kdyz budes pouzivat 243 a 300wm se stejnym V0 a stejnym typem strely na stejnou zver a vzdalenost tak bude mit 300wm vzdy navrch abych to popsal srozumitelne :wink: ...samozrejme take s vetsimi devastacnimi ucinky
Odpovědět