Volba vhodne raze a znacky zbrane
-
- Zkušený diskutér
Re: Volba vhodne raze a znacky zbrane
Tak nevím, jestli mám psát sem, nebo do nového threadu...asi do obojího. Takže, JWK - souhlasím zcela s Shivou, že pokud něco v ČR nepadá po 308, je problém jedině ve střelivu (pokud vyloučíme lidský faktor), takže bych se jí vůbec nebál. A zbytek zkusím do toho nového...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
Ja si myslim, ze idealni raze v CR, i dle zkusenosti jinych, je 7x64, pak asi 8x57.
kazda raze idealni ....jen kazda k necemu jinemu a pro jiny ucel
....
a samozrejme kazdy ma tu svoji "idealni"

Tak sorry, asi jsem se spatne vyjadril, pro lov ve vetsine honiteb v CR - srnci, cerna, jeleni. Pokud jsem Te Vhool rozcilil, tak se omlouvam, ale vychazel jsem ze zkusenosti
. Je mi jasne, ze velkou roli hraje pouzita strela.

proste univerzalni raze potazmo idealni zbran neexistuje ani v nasi ceske kotline ani jinde na svete.co clovek to nazor na to ktera to je (coz je podle mne v poradku) ale proste kazdy zpusob lovu,zver,podminky a v neposledni rade pocit strelce vyzaduje jinou zbran i razi (a protoze je vyber omezen tak se tvori skupinky tech co preferuji prave tu svou) ....

Souhlasím s tím, že každý má tu svou ideální zbraň i ráži. My se dřív s tátou také hádali a nemá to cenu.
On používá kulobrok, já kulovnici, on 7x57R já 30-06spr., lovíme ve stejné honitbě stejnou zvěř a nikdy se nestalo abychom zvěř nedohledali, tak proč se rozčilovat?
Ovšem každý může mít svůj názor a u dobrého piva si ho klidně rád vyslechnu
On používá kulobrok, já kulovnici, on 7x57R já 30-06spr., lovíme ve stejné honitbě stejnou zvěř a nikdy se nestalo abychom zvěř nedohledali, tak proč se rozčilovat?
Ovšem každý může mít svůj názor a u dobrého piva si ho klidně rád vyslechnu

Brok je brok, ale první kule bere.
po znacnych uvahach a zkusenostech od kolegu se klonim ke dvou finalistum
7x64
8x57 IS
co se tyce kulovnice... jako zacatecnik si koupim CZ nebo Tikku... az nabydu zkusenosti koupim uz neco pekneho jako Mauser nebo Blaser
7x64
8x57 IS
co se tyce kulovnice... jako zacatecnik si koupim CZ nebo Tikku... az nabydu zkusenosti koupim uz neco pekneho jako Mauser nebo Blaser
a proč né třeba i 270win?
blaser a ostatní dražší značky zbraní či optiky není o zkušenostech ale o penězích a možnostech ty peníze věnovat do svého zájmu
ta Tikka splní uplně stejnou službu 
blaser a ostatní dražší značky zbraní či optiky není o zkušenostech ale o penězích a možnostech ty peníze věnovat do svého zájmu

...a fabie me taky odveze na dovolenou ale proc nejet audinou kdyz na to mam,ze?rimar77 píše:.....blaser a ostatní dražší značky zbraní či optiky není o zkušenostech ale o penězích a možnostech ty peníze věnovat do svého zájmuta Tikka splní uplně stejnou službu

270W....? Do ktorej tu stale riesia problem,kde kupit nejake prijatelne naboje....krok trosku vedla v nasich podmienkach,aj ked kaliber je OK. Kto prebija, to je zase nieco ine.
458 SOCOM, 9,3x62mm, .338 Remington Ultra Magnum, .300 Winchester Magnum, 7mm-08 Remington, .260 Remington, 6,5x47mm Lapua, .257 Weatherby Magnum, 6mm Norma BR, .44 Magnum, 9mm Luger, 16/70, .22 LR
Every Shot Counts
Every Shot Counts
přesně tak ale neznamená to že když jedu audinou jsem lepší řidič net ten ve fabiivhool píše:...a fabie me taky odveze na dovolenou ale proc nejet audinou kdyz na to mam,ze?rimar77 píše:.....blaser a ostatní dražší značky zbraní či optiky není o zkušenostech ale o penězích a možnostech ty peníze věnovat do svého zájmuta Tikka splní uplně stejnou službu
![]()
![]()

například blaser CDP používá kamarád ve 270win a nemůže si vynachválit , kvalitní tovární střelivo do ní je jen hledatlovec píše:270W....? Do ktorej tu stale riesia problem,kde kupit nejake prijatelne naboje....krok trosku vedla v nasich podmienkach,aj ked kaliber je OK. Kto prebija, to je zase nieco ine.
kdyz si ale dam vedle sebe ,270 a 7x64 nevidim jediny rozumny a podstatny duvod pro ,270 ... vykonostne cca. srovnatelne jen ta 7x64 bude mit daleko vetsi vyber strel apod... jsme preci jenom v evrope
no vidíš a já ti budu kontrovat nevidím jedinej rozumnej důvod proč né 270win když jsou tydle ráže vedle sebe jsou v podstatě úplně srovnatelnéJWK píše:kdyz si ale dam vedle sebe ,270 a 7x64 nevidim jediny rozumny a podstatny duvod pro ,270 ... naopak pro 7x64 je tech duvodu rada
no ono se staci poohlednout po tom jake raze jsou celosvetove nejrozsirenejsi pro lov zvere v podminkach srovnatelnych s nasimi (a nejen tam) . pominuli extremni lov (long range,lov velke a nebezpecne africke zvere atd.) tak mi vychazi neco jako optimum kalibr .30 az .323. obecne nejrozsirenejsi jsou v poradi 30-06,8x57 IS,7,62x54R,308W,nasleduji sedmicky (7x57,7x64) a pak uz je to pro mne neprehledne.samozrejme ze na rozsirenosti prvnich trech kalibru ma velky vliv 2.svetova ale to ze se dodnes drzi na spici je pro mne dost silnym signalem ze na nich neco bude....