Péče o zvěř ?
Péče o zvěř ?
Jeden můj spolužák už na střední řekl, že o zvěř pečujeme odstřelem... Je to jinak? A pokud to má být jinak, tak proč? Krmit? nekrmit? Co si myslíte?
Ulkomaalainen...
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Péče o zvěř ?
Nestačm se divit.Jsi myslivec?Jistě jsi chodil do nějakého kursu?!Tak opravdu nevím na co se ptáš a neber to ve zlém.
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
to kasari? co to je za otazky? podotykam hloupe.
Sauer 202 + Zeiss Victory HT 3-12x56, Sauer 404 8x57 IS, CZ 550 Lux 308W...
CHOV zvěře je převážně jen o té kulovnici.Zbytek je péče o zvěř.
Péče o zvěř je ale zrovna ta oblast chovu zvěře, kde ta kulovnice není vůbec potřeba.
Péče o zvěř je ale zrovna ta oblast chovu zvěře, kde ta kulovnice není vůbec potřeba.
Figi to napsal přesně. Líp to napsat nejde
V chovu se provádí chovatelský zásah, kdy se vyřadí kusy k chovu nevhodné. U zvěře se bude kastrace asi provádět obtížně tak jako to je normální u domácích zvířat
I když se nás novináři občas pokouší přesvědčit o opaku, protože jsem už několikrát četl, že lovíme divoké vepře

CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R
-
- Nový návštěvník
Co to tu má být? Dějiny prověřeno!
krapet nechapu tvuj prispevek,prisel jsi diskutovat nebo mas jine zajmy?....Trpjezskal píše:Co to tu má být? Dějiny prověřeno!

-
- Zkušený diskutér
Tak chvíli jsem přemýšlel, jestli si tady plácat játra, protože celá ta debata je poněkud podivná. Ostatně jsem už zvyklý, že je to potřeba vysvětlovat panelákovým ochráncům zvířátek a odpůrcům myslivosti, ale nečekal bych, že to někdy budu vysvětlovat někomu, kdo má s myslivostí něco společného, nebo má dokonce papíry. Ale budiž, třeba to k něčemu bude...
Takže - prakticky na celém území střední a západní Evropy, nenajdeme přirozené prostředí. Prakticky celou rozlohu zaujímá kulturní krajina, přetvořená po staletí našimi předky. Pokud se zaměříme jen na ČR, není tomu jinak.Přirozené prostředí nenajdeme vůbec a ty přírodě blízké lokality, jako Boubínský prales, zóny národních parků apod., mají omezenou a malou rozlohu a z celkového hlediska jsou zanedbatelné, jakkoliv jinak cenné. Zbytek lesních porostů tvoří člověkem změněné a kulturní porosty, které se liší od přirozného porostu v řadě parametrů, z pohledu zvěře a myslivosti je podstatné, že se liší v úživnosti, kdy mají výrazně nižší nabídku přirozených zdrojů potravy pro zvěř. Kromě toho i ty zdroje potravy, které zbývají, vnímá člověk (lesák či majitel lesa) jako svůj majetek a pokud je zvěř konzumuje, označí to za "škody působené zvěří" a požaduje za ně náhradu. Tak co má ta zvěř žrát, pokud jí nebudeme krmit? A to jsem zatím nezmínil to, že les zabírá zhruba 1/3 rozlohy státu. Na zbývajícícj 2/3 mimo měst a obcí najdeme zcela kulturní zemědělskou krajinu. Tam, kromě toho, že cokoliv zvěř sežere je považováno za škodu, tak ve chvíli, kdy se sklidí z polí, nemá zvěř vůbec žádnou potravu. Tedy bez krmení, z čeho má žít? Výtky, které jsou často slyšet, že zvěř krmíme proto, abychom jí pak mohli střílet, pocházejí ze zásadní a absolutní neznalosti základních fakt a principů a jsou na úrovni malého dítěte.
Lov má co nejvíce simulovat predační tlak na populaci a nahrazovat působení přirozených predátorů. S tím souvisí odstraňování slabých a nevhodných kusů z populace. Alternativa neexistuje. Lokalit, kde by v dnešní době mohli žít velcí predátoři je opět omezená rozloha a počet a jsou omezeny většinou na příhraniční oblasti. I pokud se podaří tam predátory reintrodukovat a některé kontrolní mechanismy začnou fungovat přirozeně a bez myslivců, pořád zůstane velká rozloha krajiny, kde se ani rys, natož vlk nebo medvěd prostě neusadí a neuchytí (umíte si představit smečku vlků v Polabí ) kde se to bez myslivců neobejde. Ani pokud jde o krmení, ani pokud jde o odstřel. Zatím prostě nikdo nic lepšího nevymyslel. Občas slýchám názory - ona si příroda nějak poradí. No, poradí, příroda si nakonec vždycky poradí. Ale otázka je, jestli si poradí tak, že se to nám i těm ochráncům zvířátek bude líbit. Chceme, aby z většiny lokalit zvěř zcela zmizela, případně stavy poklesly na minimální počty, které se dokážou v kulturní krajině uživit? Bude populace ještě dostatečně početná, aby se dokázala bez problémů udržet a rozmnožovat? Nabízí dnešní podoba krajiny zvěři dost možností migrovat za omezenými zdroji potravy na velké vzdálenosti'? A tak dále...Příroda si sice nakonec poradí, ale příroda je i poušť....
Takže - prakticky na celém území střední a západní Evropy, nenajdeme přirozené prostředí. Prakticky celou rozlohu zaujímá kulturní krajina, přetvořená po staletí našimi předky. Pokud se zaměříme jen na ČR, není tomu jinak.Přirozené prostředí nenajdeme vůbec a ty přírodě blízké lokality, jako Boubínský prales, zóny národních parků apod., mají omezenou a malou rozlohu a z celkového hlediska jsou zanedbatelné, jakkoliv jinak cenné. Zbytek lesních porostů tvoří člověkem změněné a kulturní porosty, které se liší od přirozného porostu v řadě parametrů, z pohledu zvěře a myslivosti je podstatné, že se liší v úživnosti, kdy mají výrazně nižší nabídku přirozených zdrojů potravy pro zvěř. Kromě toho i ty zdroje potravy, které zbývají, vnímá člověk (lesák či majitel lesa) jako svůj majetek a pokud je zvěř konzumuje, označí to za "škody působené zvěří" a požaduje za ně náhradu. Tak co má ta zvěř žrát, pokud jí nebudeme krmit? A to jsem zatím nezmínil to, že les zabírá zhruba 1/3 rozlohy státu. Na zbývajícícj 2/3 mimo měst a obcí najdeme zcela kulturní zemědělskou krajinu. Tam, kromě toho, že cokoliv zvěř sežere je považováno za škodu, tak ve chvíli, kdy se sklidí z polí, nemá zvěř vůbec žádnou potravu. Tedy bez krmení, z čeho má žít? Výtky, které jsou často slyšet, že zvěř krmíme proto, abychom jí pak mohli střílet, pocházejí ze zásadní a absolutní neznalosti základních fakt a principů a jsou na úrovni malého dítěte.
Lov má co nejvíce simulovat predační tlak na populaci a nahrazovat působení přirozených predátorů. S tím souvisí odstraňování slabých a nevhodných kusů z populace. Alternativa neexistuje. Lokalit, kde by v dnešní době mohli žít velcí predátoři je opět omezená rozloha a počet a jsou omezeny většinou na příhraniční oblasti. I pokud se podaří tam predátory reintrodukovat a některé kontrolní mechanismy začnou fungovat přirozeně a bez myslivců, pořád zůstane velká rozloha krajiny, kde se ani rys, natož vlk nebo medvěd prostě neusadí a neuchytí (umíte si představit smečku vlků v Polabí ) kde se to bez myslivců neobejde. Ani pokud jde o krmení, ani pokud jde o odstřel. Zatím prostě nikdo nic lepšího nevymyslel. Občas slýchám názory - ona si příroda nějak poradí. No, poradí, příroda si nakonec vždycky poradí. Ale otázka je, jestli si poradí tak, že se to nám i těm ochráncům zvířátek bude líbit. Chceme, aby z většiny lokalit zvěř zcela zmizela, případně stavy poklesly na minimální počty, které se dokážou v kulturní krajině uživit? Bude populace ještě dostatečně početná, aby se dokázala bez problémů udržet a rozmnožovat? Nabízí dnešní podoba krajiny zvěři dost možností migrovat za omezenými zdroji potravy na velké vzdálenosti'? A tak dále...Příroda si sice nakonec poradí, ale příroda je i poušť....
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.

Samozřejmě, že vím, že se o zvěř pečuje a taky má. Jen mi šlo o to, co kdo řekne na to, co podám takhle sugestivně. Dost často čelím argumentům, které tu bwanahunter uvedl a které taky správně obhájil. Jen jsem chtěl malinko sebekritiky a přiznání, že zákon a skutečnost neznamená totéž. A tak když se podívám kolem sebe, vidím že se opravdu krmí, ale většinou jen na hromady u posedu a tam se střílí ( hlavně v noci ) nejen černá, ale i vysoká a ostatní zvěř...
Takže ať se komukoliv zdá tato otázka hloupá, mě ne...
A k tomu, co se pod pojem PÉČE schová - myslím, že se to většinou omezilo jen na to krmení a občas aplikaci vet. přípravků, ale děláme dost třeba pro to, aby se zvýšila úživnost honitby celoročně? Kolik nájemců ještě dělá políčka? Kolik z nich se dotazuje vlastníka lesa, kolik zalesnil MZD a jak je ochránil?
Ještě vám ta moje otázka připadá " divná"...?

Ulkomaalainen...
to bwana hunter - ještě bych si dovolil poznámku - v sousedním Sasku je ZAKÁZÁNO krmit zvěř. Skladba krajiny je prakticky shodná, jen je u nich víc polí. Tvrdí tam, že krmením dochází ke koncentrování zvěře do jednoho místa a vzniku velkých škod. Jak bys je přesvědčil, že dělaj hlouposti? 

Ulkomaalainen...
to Zdenek41 - a právě proto, že se zabývám myslivostí a že jsem absolvoval jak rok povinné, tak ještě rok nepovinné myslivosti na SLŠ, nestačím se zase já divit, když v lese natrefím na hromadu paprik a okurek v množství jednoho kamionu, nebo dokonce podobně velkou hromadu pečiva všeho druhu a to dokonce zabaleného v igelitu ( !!! ) Kdo nevěří, ať pošle SZ a já mohu dodat fotku prvního případu, druhý jsem nevyfotil, ale opakuje se to každý rok, takže myslím, že se k tomu dostanu letos.
Takže proto jsem se ptal - takhle si představujeme péči ??? Tohle znamená krmit zvěř?
Takže proto jsem se ptal - takhle si představujeme péči ??? Tohle znamená krmit zvěř?

Ulkomaalainen...
-
- Zkušený diskutér
kasari> no, to co píšeš jsou samozřejmě věci, které se dějou a jsou špatně. Myslím teď hromady, na kterých se střílí všechno, o kamionu zeleniny a pečivu v igelitu se ani snad nemusím vyjadřovat. Hromady u posedu mě nejsou krmení zvěře, to je zakládání "újedí"
Máš pravdu, že péče není jen krmení v zimě a léčiva. No, u nás se pořád ještě dělají políčka, spolupracuje se zemědělci, s kterými je u nas povětšinou pořád ještě řeč, i když poslední dobou se to taky zhoršuje, i s LČR. Staví se zařízení a stará se i o zvěř, která se neloví, ať je to koroptev, bažant nebo zajíc (drobnou nelovíme žádnou...). Jasně, je co zlepšovat, to bez pochyb.
Pokud jde o Sasko, není to zdaleka jen tam, kde zakazují krmení, s argumentem na koncentraci a škody. No, je faktem, že pokud se krmí blbě, tak to tak opravdu funguje - koncentrace a škody. Protiargument by byl, že když se nekrmí vůbec, zvěř se koncentruje tam, kde má přirozený zdroj potravy v době nouze, který bývá často jediný na velké rozloze a tam pak ty škody teprve stojí za to. Cesta je provádět krmení tak, aby se naopak zvěř odlákala od kultur, které jsou náchylné na škody, do lokalit kde tolik nehrozí, krmení provádět v menším množství a na více místech a velké ploše,aby zvěř nebyla nucená se shlukovat do jednoho místa, to není dobré ani kvůli nemocem a parazitům, a taky aby byla nucená krmení hledat a nedržela se jen an jednom místě. U nás to děláme tak, že krmení se dává na místa rozmístěný po celým revíru, někdy i pár set merů od sebe, zaváží se min. jednou týdně, raději jednou za 2-3 dny, jen malé množství a podle potřeby se některá místa někdy vynechají apod. Docela bych řekl, že to funguje. Argumenty typu - kdo na to má dneska čas, se dají vyřešit vytvořením skupin, ve kterých se "služby" střídají, na jednoho pak vyjde krmení stejně často nebo i míň často, než kdyby krmil sám na jednom místě, a zvládnout se to dá v pohodě. Samozřejmě, zvrhnout jednu velkou fůru za vesnici, nechat to tam 2 měsíce hnít a tvářit se, že mám nakrmeno, tak to není žádné krmení...

Pokud jde o Sasko, není to zdaleka jen tam, kde zakazují krmení, s argumentem na koncentraci a škody. No, je faktem, že pokud se krmí blbě, tak to tak opravdu funguje - koncentrace a škody. Protiargument by byl, že když se nekrmí vůbec, zvěř se koncentruje tam, kde má přirozený zdroj potravy v době nouze, který bývá často jediný na velké rozloze a tam pak ty škody teprve stojí za to. Cesta je provádět krmení tak, aby se naopak zvěř odlákala od kultur, které jsou náchylné na škody, do lokalit kde tolik nehrozí, krmení provádět v menším množství a na více místech a velké ploše,aby zvěř nebyla nucená se shlukovat do jednoho místa, to není dobré ani kvůli nemocem a parazitům, a taky aby byla nucená krmení hledat a nedržela se jen an jednom místě. U nás to děláme tak, že krmení se dává na místa rozmístěný po celým revíru, někdy i pár set merů od sebe, zaváží se min. jednou týdně, raději jednou za 2-3 dny, jen malé množství a podle potřeby se některá místa někdy vynechají apod. Docela bych řekl, že to funguje. Argumenty typu - kdo na to má dneska čas, se dají vyřešit vytvořením skupin, ve kterých se "služby" střídají, na jednoho pak vyjde krmení stejně často nebo i míň často, než kdyby krmil sám na jednom místě, a zvládnout se to dá v pohodě. Samozřejmě, zvrhnout jednu velkou fůru za vesnici, nechat to tam 2 měsíce hnít a tvářit se, že mám nakrmeno, tak to není žádné krmení...
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
BwanaHunter - nezklamal jsi a pochopil...
Jsem moc rád, že to ještě někde funguje jinak. Já totiž začal nabývat pocitu, že to, co se děje u nás je běžný standard, a proto jsem vytvořil tohle téma. Klobouk dolů před takovou organizací, co popisuješ...

Jsem moc rád, že to ještě někde funguje jinak. Já totiž začal nabývat pocitu, že to, co se děje u nás je běžný standard, a proto jsem vytvořil tohle téma. Klobouk dolů před takovou organizací, co popisuješ...
Ulkomaalainen...
-
- Nový návštěvník
Nevím,ale měl jsem dojem že přikrmování zvěře v krmících zařízeních v malích množstvích je prakcí prověřeno a má se tak provádět.Hromada za vesnicí není přikrmování to je jen ostuda myslivcu.
Od doby, kdy jsme tu diskutovali o péči o zvěř a našem přínosu pro ni, uplynulo trochu času. Teď bych se k tomuhle tématu chtěl vrátit po přečtení článku Doc.Ing. Kamlera, PhD. - Zimní úhyny zvěře... ve Světě myslivosti č.9/2010. Shrnul tam přesně to, co jsem kritizoval a přidal i problematiku vysokých stavů zvěře v kontextu se zimním přikrmování. Tedy že vlastně přikrmováním se zvěři když ne škodí, tedy zrovna nepomáhá. V článku se to neobjevuje, ale vztáhnul bych to na zvěř spárkatou.
Ulkomaalainen...