Rychlá malá vs.velká pomalejší
Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší
to rimar 77 22-250 robi kazdy este aj SB...ma bohaty vyber streliva ak ne rovnaky ako 243W 

tibi1 píše:to rimar 77 22-250 robi kazdy este aj SB...ma bohaty vyber streliva ak ne rovnaky ako 243W
když já SB nepoužívám stalo se mi u ní 2x že nevyšla rána když jsem odmáčknul neprohořela zátravka asi, jednou se to stát může ale 2x je moc
-
- Zkušený diskutér
figi> ta satistika, to je pěkná práce, o tom žádná pochybnost. Mimochodem to srnčí, to je za 4 roky z jednoho revíru? Můžu vědět, jak je velký a jaké jsou kmenové stavy srnčí? Ovšem souhalsím s vhoolem, i podle mě výsledky ovlivňuje skladba zvěřě. Naprostá většina je srnčí, tam se nemáme o co přít, srnčí se dá střílet ledasčím, pokud umí člověk střílet, a to ty evidentně umíš, bude ti srnčí padat i po Hornetu. Ovšem jiné zvěře je v tvé statistice poměrně málo, z prasat selata 6 ks a lončáci 4 ks, velké kusy tam nevidím, pak daňčí, z toho dospělých daňků 4 ks a vysokou, o které tu píšeš, nevidím žádnou. Ano, pokud budu mít takovouhle skladbu zvěře, taky asi nebudu moc vidět potřebu silné ráže. Střílet nepochybně umíš (což jistě také přispívá k výsledkům), ale promiň, o biologii toho zas tolik nevíš, jak jsem pochopil z tvého popisu ranivého účinku. Tak to prosím neber jako kritiku, nikdo ti tu myslím tvoje úspěchy, umění ani zkušenosti nebere, ale zas se tak sveřepě nedrž té jedinné pravdy, a nebo ano, a pak diskuze nemá cenu. Nechci, aby to působilo dojmem poměřování kdo má co větší, ale lovím rovněž něco přes 20 let a dospěl jsem na základě svých zkušeností k opačnému závěru-že nejlíp, tedy ve smyslu stop efektu, či účinnosti, jak to mu chceme říkat, mi fungují pomalé těžké koule. Zrovna přemýšlím, že by se mi do skříně určitě vešla ještě jedna 8x75R a 9,3x62... Čím to, že tak dva odlišné závěry? Lovíme každý zvěř z jiné planety? To určitě ne, osobně si myslím, že opravdu hraje roli to, na jaké zvěři se zkušenosti utváří. Taky přemýšlím, proč že ti to nepadalo, jak píšeš, po jiných rážích. Zajímalo by mě, jaké různé střelivo jsi zkoušel. Z toho, že bys neuměl střílet, tě fakt nepodezírám, líbí se mi tvoje názory na to, jak má vypadat lov, a blíží se těm mým, ale tady se lišíme a mě fakt zajímá proč. Ani ti nechci tvrdit, že 243W je na hovno, to bych si netroufnul, ale stejně jako vhool si myslím, že ji trochu přeceňuješ a přechvaluješ. Nejsem někdo, komu by bylo líto vyhodit kousek masa, ránu přes plece uznávám jako účinnou, spolehlivou a "mysliveckou", i velkou zvěř je dobrý střílet tak, aby střela přerazila některou z velkých kostí. Ale vlastnost ráže, kdy střelím daňčí na plece a plece jsou na vyhození by pro mě taky bylo na zamyšlenou.
A na závěr - říkáš že nikdo neřekne, proč ti to tedy tak dobře padá. Podle mě je to kombinace toho, že umíš střílet a skladby zvěře. Ostatně nikdo tu netvrdil, že se touhle flintou lovit nedá, debata se rozběhla o výhodách a nevýhodách toho či onoho.
A na závěr - říkáš že nikdo neřekne, proč ti to tedy tak dobře padá. Podle mě je to kombinace toho, že umíš střílet a skladby zvěře. Ostatně nikdo tu netvrdil, že se touhle flintou lovit nedá, debata se rozběhla o výhodách a nevýhodách toho či onoho.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
bwanahunter mohu se zeptat proč uvažuješ o tědle rážích když máš 375HH který si myslím ti splní tu samou funkci a možná ještě lépe díky velkému přebytku energie?? docela by mne to zajímalo původně jsem o 375HH taky uvažoval ale skončil jsem u 9,3x62
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Tahle debata je uplne o h......
Nechce se mi to hledat, ale tema nezacalo "nejlepsi raze se stop efektem" ale neco o vhodnosti.
Je mi uplne jedno s cim kdo strili, vadi mi to, ze sve subjektivni poznatky vydava za objektivni a tim zavadejici.
Proste podle Figiho (a ikdyby se to menovalo jako nejlepsi raze se stop efektem) tak to definitivne nebude 243. To by se totiz pouzivala i v africe.
To ze ti tu nikdo nevysvetlil proc to pada tak dobre TOBE, je dano tim, ze tim proste skoro nikdo nestrili, prave z duvodu, toho, ze na zaklade zkusenosti, jsou omezeni s cim a co a kde strilet.
Nemam duvod neverit Vhoolovi o tom s cim se smi strilet v oborach, a rovnez jiz zmineny lov v africe je vymezen kalibrem a vykonem (nikoli rychlosti).
Nechci aby vznikl dojem a u tebe pocit, ze nejak znevazuji tve zkusenosti ci schopnosti. ale vadi mi, ze zceleho tohoto vlakna vychazi v tvem podani to, ze nejlepsi na vsechen lov je nejlepsi 243 protoze vse pada s jakoukoli strelou na jakoukoli vzdalenost a barveni ci psi jsou zbytecni. vse zustava v ohni a ac jsi to nikde nenapsal tak se da soudit, ze ani devastace zveriny nenastava. Timto se uvadeji ostatni v omyl a jsou schopni si na zaklade tohoto vlakna zminenou razi koupit.
Je to stejne jako kdyz budes tak dobry lovec a budes strilet zver .22LR do 100m do oka. budes rikat ze to je nejlepsi raze protoze vse je v ohni, nic neodhledavas, zadna devastace a kdyz si das tlumic tak postrilis cely stado.
Nezlob se na mne, ale chce to mozna vice odpovednosti k lovcum jez nemaji takove lovecke zkusenosti a nedisponuji tak skvelym streleckym umenim jako ty.
Nechce se mi to hledat, ale tema nezacalo "nejlepsi raze se stop efektem" ale neco o vhodnosti.
Je mi uplne jedno s cim kdo strili, vadi mi to, ze sve subjektivni poznatky vydava za objektivni a tim zavadejici.
Proste podle Figiho (a ikdyby se to menovalo jako nejlepsi raze se stop efektem) tak to definitivne nebude 243. To by se totiz pouzivala i v africe.
To ze ti tu nikdo nevysvetlil proc to pada tak dobre TOBE, je dano tim, ze tim proste skoro nikdo nestrili, prave z duvodu, toho, ze na zaklade zkusenosti, jsou omezeni s cim a co a kde strilet.
Nemam duvod neverit Vhoolovi o tom s cim se smi strilet v oborach, a rovnez jiz zmineny lov v africe je vymezen kalibrem a vykonem (nikoli rychlosti).
Nechci aby vznikl dojem a u tebe pocit, ze nejak znevazuji tve zkusenosti ci schopnosti. ale vadi mi, ze zceleho tohoto vlakna vychazi v tvem podani to, ze nejlepsi na vsechen lov je nejlepsi 243 protoze vse pada s jakoukoli strelou na jakoukoli vzdalenost a barveni ci psi jsou zbytecni. vse zustava v ohni a ac jsi to nikde nenapsal tak se da soudit, ze ani devastace zveriny nenastava. Timto se uvadeji ostatni v omyl a jsou schopni si na zaklade tohoto vlakna zminenou razi koupit.
Je to stejne jako kdyz budes tak dobry lovec a budes strilet zver .22LR do 100m do oka. budes rikat ze to je nejlepsi raze protoze vse je v ohni, nic neodhledavas, zadna devastace a kdyz si das tlumic tak postrilis cely stado.
Nezlob se na mne, ale chce to mozna vice odpovednosti k lovcum jez nemaji takove lovecke zkusenosti a nedisponuji tak skvelym streleckym umenim jako ty.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
to figi: myslim ze bwanahunter to napsal velice slusne a dobre,ja bohuzel nejsem takovy diplomat a navic hraje roli asi i to ze se zname osobne
.nechtel jsem se te dotknout ani urazit tvou oblibenou 243W a ani me zkusenosti nevychazi z toho ze ji mel jeden kamarad ale z mnoha ruznych zdroju kde jsem byl osobne pritomny.kdyz jsem lovil v reviru kde jsem lovil rocne 20-30 ks srnci tak take byla 22-250 v permanenci.dale se musim opet ohradit k nesmyslu ktery tu prezentujes ...jak muzes srovnavat lan s dankem navic vystresovanou s dankem v klidu na 170m,jsi zkuseny lovec tak sakra uvazuj ze v tomhle pripade srovnavas nesrovnatelne.moji srdcovkou jsou osmicky a tristovkovy magnumy a muzu zde take zasvecene a ohnive mluvit o dokonalosti techto razi,podeprene zkusenostmi a uspechy a ja nevim cim vsim ale netroufnu si to protoze chci byt objektivni a navic si uvedomuju ze kazdy lovime jinde,jinak a neco jineho.navic kazdy od munice i od zbrane pozaduje trosku rozdilne vlastnosti.proto jsem se uz neudrzel a ozval jsem se zpusobem jakym jsem se ozval.evidentne to zabralo dle tve reakce
.tva statistika jiste dobry ale vypovidajici hodnotu ma pouze pro tebe protoze ja osobne neznam nikoho kdo by lovil jako ty (mysleno v dobrem) a ve stejnych podminkach.ja osobne si statistiku nevedu a priznam se ze bych nedal dohromady snad ani jeden pripad byt z nedavne minulosti kdy bych si pamatoval presne co,kdy,kde a jak reagovalo.pamatuju si pouze sve "majstrstiky" ale i tak bych musel hoooodne vzpominat jak zver reagovala (pamatuju si jen vzdalenost a to ze to zhaslo v ohni protoze chybel adrenalin) zato si pamataju sakra dobre tech par prasat,lisek a dva kusy vysoky co jsem kdy nedohledal po male i velke razi (po velke to alespon barvilo).....

-
- Častý návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Shiva gratuluju ještě jednou a myslím si že ta 243W na tohle co jsem v sobotu viděl tak na to nemá ani omylem to už bych se radši přiklonil k tý 9.3x62 ikdyž nepoužil vhodnou střelu ale to je jedno tyhle chlapi co uznávají jen to co zrovna střílí sou podle mě trochu pozadu a proto je Myslivec od slova myslet tak musíme nemyslet 

ZH-101 12/12,CZ550 American 9,3x62,Trijicon 3-9x40 AccuPoint
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Dekuji jeste jednou. A dekuji za pomoc pri bourani. fakt mi to bodlo. vecer zase mlha az skoro do prahy.
jinak jsem doma vazil zbytek strely 91gr. kost behu pod krckem rozdrcena na kostni moucku a ulomky. takze moje teorie je ze se strela rozdelila. cast, tu co jsme nasli, sla vne zeber a vzadu se ztocila do bricha, prosla pres zebra na druhe strane a tam zustala.
druha cast (105gr-mozna najde Honza ve zbytku vyvrhu) sla dovnitr a prestrelila aortu a ty zily a vzala vrsek srdce.
ale jak rikam, jen moje teorie.
Proto jsem napsal, ze si nedovedu predstavit jak by to vypadalo po 243 bud by to prerazilo beh a ven, nebo by to nadelalo paseku na plecku a kus by utekl kamsi a pak by to bylo na psa.
jinak jsem doma vazil zbytek strely 91gr. kost behu pod krckem rozdrcena na kostni moucku a ulomky. takze moje teorie je ze se strela rozdelila. cast, tu co jsme nasli, sla vne zeber a vzadu se ztocila do bricha, prosla pres zebra na druhe strane a tam zustala.
druha cast (105gr-mozna najde Honza ve zbytku vyvrhu) sla dovnitr a prestrelila aortu a ty zily a vzala vrsek srdce.
ale jak rikam, jen moje teorie.
Proto jsem napsal, ze si nedovedu predstavit jak by to vypadalo po 243 bud by to prerazilo beh a ven, nebo by to nadelalo paseku na plecku a kus by utekl kamsi a pak by to bylo na psa.
Lovím celkem ve třech ( teď už ve čtyřech ) honitbách, statistika je jen pro 243W, samozřejmě souběžně používám i 7x57, 308W a 8x57, i když jak jsem psal, letos už jen 243W.
Ano, je pravda, že za poslední 4 roky jsem vysokou nelovil, a psal jsem proč.
Ze statistiky je také vidět, jak funguje rychlá ráže na větší zvěř, než srnčí, a to je, přes relativně malý počet kusů dost výmluvné.
STŘELIVO
z továrního střeliva se mi osobně nejvíce osvědčila munice Winchester. Ale mnoho zvěře jsem nastřílel se střelivem SB, něco s Remington, Norma, PMP.
Teď už prakticky jen přebíjené se střelou Ballistic tip, o které jsem přesvědčen, že pro naše podmínky a naši zvěř je to výborná střela. Používám ji ale hlavně kvůli její přesnosti pro lov na větší dálky.
243W nikomu nevnucuji a ani nechci vnucovat. Jen jsem ji použil jako příklad malé rychlé ráže, se kterou mám zkušenosti.
Závěrem zopakuji – ráži 243W NEDOPORUČUJI nezkušeným, málo zkušeným, nerozumným, a všem, kdo neumí opravdu dobře střílet. A tady na fóru tohle píšu od začátku celé tři roky stejně.
Ano, je pravda, že za poslední 4 roky jsem vysokou nelovil, a psal jsem proč.
Ze statistiky je také vidět, jak funguje rychlá ráže na větší zvěř, než srnčí, a to je, přes relativně malý počet kusů dost výmluvné.
STŘELIVO
z továrního střeliva se mi osobně nejvíce osvědčila munice Winchester. Ale mnoho zvěře jsem nastřílel se střelivem SB, něco s Remington, Norma, PMP.
Teď už prakticky jen přebíjené se střelou Ballistic tip, o které jsem přesvědčen, že pro naše podmínky a naši zvěř je to výborná střela. Používám ji ale hlavně kvůli její přesnosti pro lov na větší dálky.
243W nikomu nevnucuji a ani nechci vnucovat. Jen jsem ji použil jako příklad malé rychlé ráže, se kterou mám zkušenosti.
Závěrem zopakuji – ráži 243W NEDOPORUČUJI nezkušeným, málo zkušeným, nerozumným, a všem, kdo neumí opravdu dobře střílet. A tady na fóru tohle píšu od začátku celé tři roky stejně.
no jeste pro uplnost dodam ,ze danek pro mne neni tezka (velka )zver,i nejtezsi kusy jsou na urovni mlade (nebo nemocne ci jinak spatne) zvere vysoke,to same u prasat.v mem okoli nejsou vzacnosti loncaci o vaze sto kilo takze o ucincich 243 ky na velkou(tezkou) zver nemuze byt s ohledem na tvoji statistiku ani rec
...tim ovsem nechci rict ze v tvych rukach by nefungovala ale i tak by to byla nezodpovednost kdyz je moznost volby 

-
- Zkušený diskutér
rimar77> opověď je naprosto jednoduchá - protože mě flinty baví
:) Ale jinak máš pravdu, 375 HH udělá veškerou práci dobře. Jestli stejně dobře, lépe nebo hůře než...do toho bych se nepouštěl (ale osobně si myslím, že lépe
:)) To co bych rád určitě je 8x75R v kozlici nebo lépe ve dvojáku, s myšlenkou na tu 9.3 si tak pohrávám, možná jako naháňková zbraň v "automatu", ale nevím, já na ty automaty moc nejsem... Každopádně s 375 HH podle mě střelíš spolehlivě cokoliv, už jsem tu o svých zkušenostech psal.
shiva> Jen doplním, že s tou Afrikou a specifikací ráže máš pravdu, a jak už jsem psal, Weatherby se (při vší úctě a respektu k jeho přínosu pro střelectví) s tou rychlostí mýlil a tenhle omyl stál řadu průšvihů, přesně v duchu toho, jak uvažuješ s tou laní - rychlý rozklad střely ve svalové hmotě, mohutné zranění ale povrchové, bez potřebné penetrace. Řada ph tě s tím střílet ani nenechá nebo nechá, ale má připravenou flintu k okamžité dostřelné ráně a ani debata o tom, že by nedostřeloval...
figi> já myslím, že jsme možnosti debaty poněkud vyčerpali. Jen k závěrům statistiky a toho, že na těch větších kusech je výmluvně vidět, jak zbraň funguje na tu zvěř. Promiň, ale to je trochu, jak kdybych napsal, že mám střeleno x srnců s 375 HH a všichni v ohni, proto na srnčí je nejlepší ráže 375 HH a nikdy jinak. (To že všichni srnci střelený 375 HH byli v ohni nebo skoro v ohni, to je pravda). Ale asi toho už nechme, kdo chce, svůj závěr si udělá.

shiva> Jen doplním, že s tou Afrikou a specifikací ráže máš pravdu, a jak už jsem psal, Weatherby se (při vší úctě a respektu k jeho přínosu pro střelectví) s tou rychlostí mýlil a tenhle omyl stál řadu průšvihů, přesně v duchu toho, jak uvažuješ s tou laní - rychlý rozklad střely ve svalové hmotě, mohutné zranění ale povrchové, bez potřebné penetrace. Řada ph tě s tím střílet ani nenechá nebo nechá, ale má připravenou flintu k okamžité dostřelné ráně a ani debata o tom, že by nedostřeloval...
figi> já myslím, že jsme možnosti debaty poněkud vyčerpali. Jen k závěrům statistiky a toho, že na těch větších kusech je výmluvně vidět, jak zbraň funguje na tu zvěř. Promiň, ale to je trochu, jak kdybych napsal, že mám střeleno x srnců s 375 HH a všichni v ohni, proto na srnčí je nejlepší ráže 375 HH a nikdy jinak. (To že všichni srnci střelený 375 HH byli v ohni nebo skoro v ohni, to je pravda). Ale asi toho už nechme, kdo chce, svůj závěr si udělá.
S trofejemi je to jako s ženami. Nejlepší je ta příští.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Figi, v poho. Jen mala vsuvka, uz jsi u nas potkal myslivce, ktery ti rekne ze neumi strilet?? ja jen asi 2 ci 3 kteri to rekli mne a sli se mnou na strelnici ochotni za konzultaci zaplatit.
Myslim, ze tech par tisic nelitovali a videli rozdil mezi strelbou a strelbou, videli rozdil mezi munici a munici, a rozdil mezi zbrani a zbrani.
Pochopili vyznam spravne dlouhe pazby, dobre spouste. nekteri pochopili, ze jejich raze je naprosto nevhodna atd atd. ale to jsou vyjimky co potrvzuji pravidlo.
Zdaleka se nemohu rovnat ve zkusenostech v lovu a poctu strelenych ks s tebou. od lonskeho cervna ci kdy se vypisuji povolenky mam streleno pouhych 15ks (loni do letosniho ledna, jsem "plnil" 1ks/mesic a letos jsem pozadu). z cehoz jsem strelil .308win a berger VLD 175gr 3ks srnci (150m a 2x 200+) 2ks vysoke (telka) 85m a 25m 1x 40kg sele 120m. vse bud v ohni nebo do 10m.
Vzhledem k tomu, ze jsem opravdu nevedel jakou razi vybrat, tak jsem si dal docela praci a hledal a hleda, cetl a cetl a volba padla na 8mm (8x57). bohuzel vulkan se mi neprojevil jako nejlepsi volba.
v ohni pouze 4ks 50kg loncak (pater) 120m, telko 220m, srnec (150m)
zbytek 1ks cerne 55kg (odbehl 80m, barvil poslednich 20m), a zbytek vysoka, od 50 do 80m.
zverina nikdy poskozena, vzdy jen par deka. mimo letosniho srnce na 150m kdy se mi ztocil a vzal jsem ho pres levou kytu a strela vysla na druhe strane volnych zeber (tudiz na mekko) ale v ohni.
Dle meho soudu a malych zkusenosti, srnci zver neni relevantni srovnavat co se ucinku strel a razi na stop efekt tyce. slusne trefene srnci padne i po rane z praku.
Myslim, ze tech par tisic nelitovali a videli rozdil mezi strelbou a strelbou, videli rozdil mezi munici a munici, a rozdil mezi zbrani a zbrani.
Pochopili vyznam spravne dlouhe pazby, dobre spouste. nekteri pochopili, ze jejich raze je naprosto nevhodna atd atd. ale to jsou vyjimky co potrvzuji pravidlo.
Zdaleka se nemohu rovnat ve zkusenostech v lovu a poctu strelenych ks s tebou. od lonskeho cervna ci kdy se vypisuji povolenky mam streleno pouhych 15ks (loni do letosniho ledna, jsem "plnil" 1ks/mesic a letos jsem pozadu). z cehoz jsem strelil .308win a berger VLD 175gr 3ks srnci (150m a 2x 200+) 2ks vysoke (telka) 85m a 25m 1x 40kg sele 120m. vse bud v ohni nebo do 10m.
Vzhledem k tomu, ze jsem opravdu nevedel jakou razi vybrat, tak jsem si dal docela praci a hledal a hleda, cetl a cetl a volba padla na 8mm (8x57). bohuzel vulkan se mi neprojevil jako nejlepsi volba.
v ohni pouze 4ks 50kg loncak (pater) 120m, telko 220m, srnec (150m)
zbytek 1ks cerne 55kg (odbehl 80m, barvil poslednich 20m), a zbytek vysoka, od 50 do 80m.
zverina nikdy poskozena, vzdy jen par deka. mimo letosniho srnce na 150m kdy se mi ztocil a vzal jsem ho pres levou kytu a strela vysla na druhe strane volnych zeber (tudiz na mekko) ale v ohni.
Dle meho soudu a malych zkusenosti, srnci zver neni relevantni srovnavat co se ucinku strel a razi na stop efekt tyce. slusne trefene srnci padne i po rane z praku.
to vše co píše figi je všechno pravda,ja jsem také uživatel 243w.Co se týče těžké zvěře,tak tam beze sporu w243 místo má.Ulovil jsem s ní 5ks jelena a 2ks holé.Jeleny jsem lovil na vzdálenost od 80 do 150 metrů a ve váze od 80kg do 160kg vše v ohni a prostřeleny.Střílel jsem na plecko a něco jsem ze zvěřiny vyhodil,ale nemusel jsem lítat po lese a dohledávat.Laň a koloucha jsem lovil na 100 metrů a neprostřelil jsem ani jednoho,protože mi asi stáli trochu ze šikma,ale taky v ohni.Můj kamarád s 7x64 dohledává vše,pokud se netrefí někam na páteř.Používa SaB a moc to nejde,ale u 243 to jde i s SaB.Kňoura jsem ještě neulovil,ale můj otec ano.Vážil 125kg po vyvržení a uběhl asi 100 metrů bez barvení,otec rovněž loví s 243w a prasat má teda požehnaně.
Tommy - vím, že to tak je.
Na druhou stranu ty opačné názory naprosto chápu, protože před pár lety jsem byl také takový. Po vlastních zkušenostech s výrazně silnějšími rážemi jsem majitele 243W tituloval vzduchovkáři a tvrdil, že je tato ráže dobrá na lišky a možná srnčí, ale to jen možná, kdo ví, jestli to vůbec tu zvěř smrtelně zraní, jestli nebude někde zhasínat tři dny. A nikdo by mne tenkrát nepřesvědčil o opaku.
Shivo, rána na kýtu a přes měkko na žebra není podle mého názoru klasická rána na měkko. Při tomto typu zásahu, kdy je naplno zasažená kýta a prostřelená kost, zvěř velmi často padá v ohni. Pokud ale není vstřel na kýtě, a střela do kýty pronikne obráceně, tzn. z tělní dutiny, účinek je odlišný, a zvěř zpravidla těžce odchází.
Navíc rány, ktzeré nejsou vedeny napříč tělem, ale podél zešikma jsou obvykle velmi účinné, i když nejsou zasaženy plíce. Tady je to zřejmě o podstatně větším předání energie.
vhool - s dančím se asi moc nesetkáváš, protože jinak bys věděl, že daněk má hmotnost jako laň a mnohdy i větší. A porovnávat mladou laň s nedozrálými kostmi s dospělým daňkem je bez problému, ten daněk je totiž odolnější na ránu, jak ta roční laňka.
BwanaHunter - chvílemi plácáš. Nevím, co myslíš tou biologií, a ve svých příspěvcích používám 243W jen jako příklad rychlé ráže, protože s ní mám zkušenost. A opravdu ani jednou jsem ji nevychvaloval, jako nejlepší, jen znovu dokazuji, že rychlost střely je to nejdůležitější. A myšleno samozřejmě na naši zvěř, a ne nosorožce nebo buvoly, protože u nás je to jiné, než v Africe.
Na druhou stranu ty opačné názory naprosto chápu, protože před pár lety jsem byl také takový. Po vlastních zkušenostech s výrazně silnějšími rážemi jsem majitele 243W tituloval vzduchovkáři a tvrdil, že je tato ráže dobrá na lišky a možná srnčí, ale to jen možná, kdo ví, jestli to vůbec tu zvěř smrtelně zraní, jestli nebude někde zhasínat tři dny. A nikdo by mne tenkrát nepřesvědčil o opaku.
Shivo, rána na kýtu a přes měkko na žebra není podle mého názoru klasická rána na měkko. Při tomto typu zásahu, kdy je naplno zasažená kýta a prostřelená kost, zvěř velmi často padá v ohni. Pokud ale není vstřel na kýtě, a střela do kýty pronikne obráceně, tzn. z tělní dutiny, účinek je odlišný, a zvěř zpravidla těžce odchází.
Navíc rány, ktzeré nejsou vedeny napříč tělem, ale podél zešikma jsou obvykle velmi účinné, i když nejsou zasaženy plíce. Tady je to zřejmě o podstatně větším předání energie.
vhool - s dančím se asi moc nesetkáváš, protože jinak bys věděl, že daněk má hmotnost jako laň a mnohdy i větší. A porovnávat mladou laň s nedozrálými kostmi s dospělým daňkem je bez problému, ten daněk je totiž odolnější na ránu, jak ta roční laňka.
BwanaHunter - chvílemi plácáš. Nevím, co myslíš tou biologií, a ve svých příspěvcích používám 243W jen jako příklad rychlé ráže, protože s ní mám zkušenost. A opravdu ani jednou jsem ji nevychvaloval, jako nejlepší, jen znovu dokazuji, že rychlost střely je to nejdůležitější. A myšleno samozřejmě na naši zvěř, a ne nosorožce nebo buvoly, protože u nás je to jiné, než v Africe.
to figi: to ze nelovim danci neznamena ze ji znam jen z knizek.co jsem mel cest na plzensku kde jsem jak doma s danky a konec koncu zde u nas u pritele ktery ma chov tak nejsilnejsi danci meli kolem 90 kg zivy.od lidi co se dancim chovem zabyvaji mam info ze extremne silni jedinci kteri ani ve volnosti nejsou dosahuji max kolem 120 kg zive vahy (ve volnosti neco malo pres 90 kg)coz evidentne neni srovnatelna kategotie s vysokou nehlede na to ze danek se udajne chova po rane uplne jinak nez vysoka.podle tvych slov soudim ze spis naopak tve znalosti vysoke a velkych prasat jsou na urovni absoloventa zakladniho kurzu.bohuzel jsem se nechal strhnout k osobnim invencim tak zrejme toto tema uzamknu protoze uz je vycerpano a je to presne tak jak jsem rikal.tve demagogie jako napr ze je to jen o rychlosti,nebo ze 243 je vhodna na tezke kusy (to ale psal tusim nekdo jiny abych ti zase tak nekrivdil) atd.uz patri spise do temata o mysliveckych nesmyslech nez jako seriozni debata.243 w je naprosto prumerna raze k lovu (neco jineho je na presnost,tam nemam vyhrady) ale tvrdit o razi ktera ma v lovecke laboraci od SB na sto metrech neco malo pres 1800J a v nejsilnejsich laboraci se na sto metrech placati neco malo pres 2000J, ze je vhodna na lov veskere zvere je bohapusta hovadina a nezodpovednost vuci mladym a nezkusenym lovcum.