Rychlá malá vs.velká pomalejší

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
pribazdenda
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlá malá vs.velká pomalejší

Příspěvek od pribazdenda »

To: Čouda a jak to vypadá když to stáhneš nedělá to hematomy nebo jinou paseku?
ZH-101 12/12,CZ550 American 9,3x62,Trijicon 3-9x40 AccuPoint
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

duchPampuch - přesně to je třeba výhoda malé ráže, a při tomto způsobu lovu veliká, to jsi pochopil přesně.
I když jsou mezi námi i takoví pacienti, jako třeba vhool - před třemi lety ( hned po vzniku fóra ) jsme si dali sraz v Ludvíkovicích, že si trochu zastřílíme. On s 300WM Remington Sendero během necelých tří hodin dal více než 150 ran ! A pěkně plnotučných, měřil jsem mu to na hradlech. Přestože vážím asi víc, než on, dal jsem si z té jeho krásky jednu ránu, to mi stačí, nejsem masochista, můžu řící, že jsem střílel z 300WM. Návrat dinosaurů do našich honiteb nečekám.

Čouda - na tohle přijde každý majitel rychlé ráže, když na ni přejde z klasiky. Nejvíc udivující jsou právě třeba ty rány na měkko, kdy to prostě spadne, a hotovo. Tahle ráže se mi také moc líbí, nebyla by marná.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Díky za omluvu Figi, určitě jsem po ní nijak nebažil ale díky.
Nečekal jsem, že se mi dostane odpovědi na mou otázku, ale taková přihlouplá "tvrzeníčka" jako od Tomy:
Tomy řekl:
to srovnání u 7x57 si asi trochu přestřelil,ne?Např. u SaB a střely SP má 243 stále větší rychlost na 300 metrech než 7x57
mi ukazují, že se nejspíš nedomluvíme :(

Takže znovu, pokud by mi někdo ze zastánců rychlých střel chtěl vysvětlit následující:

proč střela o hmotnosti cca 6g stavěná tak, aby se nerozpadla ani při dopadové rychlosti kolem 900 m/s (tedy relativně pevnější) má mít (zejména díky tomu, jak je rychlá) při dopadové rychlosti 753 m/s (100 m od ústí hlavně) nebo dopadové rychlosti 641 m/s (200 m od ústí) výrazně lepší ranivý účinek než střela ráže cca 7 mm o hmotnosti cca 9 g s dopadovou rychlostí cca 760 m/s (7x57 ve vzdálenosti cca 50 m od ústí hlavně) - notabene když je ta sedmička stavěná pro dopadové rychlosti kolem 750 m.

tak se moc rád se poučím - myšleno doopravdy :? (rychlosti jsem pro zjednodušení převzal ze stejného zdroje jako velkohubý Tommy - katalogu S&B).
Pufr
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

Mozno je to OT...Vcera som bol v polnom reviry na takej "zdravotnej prechadzke" len tak bez flinty s leicou 1200scan sem-tam ju berem len ako nudzovy pozorovak pocas dna ked sa mi nechce tahat na krku tazky bino....nejak mi po par meraniach doslo ze som rad ked sa mi s istotou podari namerat mozno na 6-8 pokus srnciu na 600-700m. a to som ani neskusal lisku! Na zaklade uvedeho sa mi vybavila veta od Figiho ked mi raz povedal: "Vies kamo...naklikat, odmacknut i na 1Km je brnkacka ak to mas s istotou namerane..." (neberem teraz do uvahy vietor, rozptyl zbrane a ine hovadiny) ak sa mame bavit o longrangehunting a efektivite tej ktorej raze na konkretnu zver v danej vzdialenosti je potrebne aby si kazdy uvedomil ci nato ma jak technicky tak vlastnymi schonostami.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Tady se ale dostáváme zase " na tenký led "

Relativně pevná ( pevnější ) střela - to je divoká definice, za kterou každý budeme vidět něco jiného.

Vždy píšu, ve všech svých přispěvcích, o pevné, nerozpadající se střele. Mám tím na mysli střelu, která drží pohromadě ( tzn. netříští se ), ale deformuje se. Já takovou našel ve střele Ballistic tip, který v podvědomí všech patří k měkkým střelám. Pro mne osobně ale splňuje to, co jsem právé popsal, navíc výrobce garantuje deformaci při velmi nízkých dopadových rychlostech ( u rychlosti zvuku ), přesnost vynikající. Možná je to pro 6mm opravdu optimální střela.

A opakoval bych to, co jsem už napsal a jaký je můj pohled na chování 6mm střely v živém cíli.
K tomu samozřejmě přistupuje změna odporu tkáně ( vody ) ve vztahu k dopadové rychlosti a hustotu enrgie už jsem zmínil také.

Na opravdu seriózní výzkum nemám zdroje ani časové možnosti, ale majitelé rychlých ráží se v účincích střel ať malých, nebo větších shodují. Společné mají rychlé ráže jediné - RYCHLOST.
figi63@seznam.cz
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

figi, trochu si rejpnu než to udělá vhool. Někde jsi napsal, že .243 nedoporučuješ začátečníkovi a špatnému střelci. Při Tvém popisu účinnosti zásahu (příspěvek z 5.35) jsem ale nabyl dojmu, že ať trefíš kam chceš malou rychlou ráží, a to .243 je, všechno zůstane v ohni, nebo jen pár kroků. Naproti tomu třeba 7x57 problémy má. Jinak s tou teorií se dá vesměs souhlasit, jen ty plíce si myslím z hlediska hydrošoku mohou být ošemetné. Střílel jsem několik kusů srnčí s 308W s laborací SPCE 9,7g a V3 850 m/s. Zvěř byla ve vzdálenosti, kdy střela měla zcela jistě přes 800 m/s. Přesto tyto kusy odešly 30-40m. Já to vysvětluji tím, že tyto tkáně jsou prosyceny vzduchem, který ztlumí šíření tlakové vlny. Přitom střela ale ztratí na rychlosti a při eventuálním zásahu dalších orgánů již hydrošok nezpůsobí. Je to ošem jen má teorie.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Tibi - u některých dálkových zásahů lišek je těžší naměřit, než se trefit - vlastní zkušenost. Ale už jsem tu několikrát popsal, jak přesně s Leicou měřit.
figi63@seznam.cz
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

To pufr
no to bude asi tím,že té šestce ta rychlost na účinnost stačí,ne?Při stejné dopadové rychlosti bude mít asi těžko srovnatelný účinnek 6 ve srovnání s 7mm,avšak ty to asi nechápeš.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Dalas - píšu to proto, protože si to opravdu myslím. Každý ať se učí s středním kalibrem a pak ať se dá směrem, který mu bude vyhovovat.
Pravdou ale je, že i při špatně umístěných ranách jak na srnčí, tak i dančí a černou mi opakovaně zůstala zvěř na nástřelu.
Mám i chybené rány, ale vše, co jsem s 243W jakkoli zasáhl, jsem také dohledal, a práce to moc nedalo. Zvěř ale často vůbec neznačí, nebarví, na nástřelu není nic, takže je opticky chybená. To, že leží nedaleko, je fakt, ale začátečník, či nezkušený střelec jde domů, a sakruje, že zase chybil.

Já na hydrošok moc nevěřím, protože podle mého je velmi nepravidelný a nepředvídatelný. Zkrátka někdy je jak vyšitý, a jindy chybí. Stači se podívat na stav plic, někdy jsou na nich pruhy ( modřiny od žeber ) jako projev tlakového účinku hydrošoku, někdy ne. Určitě to souvisí s množstvím vody v jednotlivých orgánech ( třeba při zásahu jater je snad vždy ) nebo kostí. Tak, jak to sám píšeš.

Věřím ale na kolaps nervové soustavy, při zásahu napříč přes obě její poloviny. Je to vlastně také masivní šok. A právě zásah plic jej způsobí velmi často ( obě poloviny nervové soustavy), zásah srdce vyjímečně, a tak bych mohl pokračovat. A souvisí s rychlostí, předáním energie, i devastací a kolapsem důležitých orgánů.

Ale je to můj osobní názor
figi63@seznam.cz
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

figi to beru. Taky se mi stává, že zejména subtilnější srnčí nezaznačí jinak dobrou komorovou ránu. Jenže o to víc šmejdím po nástřelu a ve směru odskočení zvěře. Zatím se vždy vyplatilo.
Jinak s tím hydrošokem a podrážděním nervové soustavy. Já mám za to, že to právě souvisí. Prostřednictvím kapalin (barva, zavodněné tkáně) se šíří tlaková vlna, která podráždí nervová zakončení do té míry, že nejsou schopna fungovat a tím dochází i k selhání orgánů byť nejsou vůbec traumaticky poškozeny. Proto je to vše tak různorodé, a snad ani neexistují dvě naprosto shodné rány. Někdy stačí odchylka 1-2 cm a výsledek bude odlišný. Třeba u těch plic. Trefíš při nádechu a je to jinak než při výdechu. Pravda ale je, že to leží a ne příliš daleko. Taky adrenalin dělá divy. :D Stalo se mi , že srnec s ustřelenými aortami a výstřelem o růměru cca 4 cm začal barvit až po 30m. Pak to ale byly stříkance jak hrom. Přesto šel cca 140m. Holt říje.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

Nie som ani medik ani patolog a nemam ani kurz prvej pomoci ale cim dalej tym viac si myslim ze hydroshok je total pi....na, kazdy omiela dokola to iste ale este nikdo nenafotil ine oragany poskodene ale nezasiahnute strelou ako maso v jeho okolí. Ak i ja teoreticky vezmem do uvahy ze ten hydro je realny tak si myslim ze vdaka tym nestlacitelnym vlastnostiam kvapalin by najskor nahromadením telnych tekutin a krvi pod tymto tlakom poraskali v tkanive samotne zily a najskor pave mensie cievy nez by stihli preniest tlak na okolite tkanivo a poskodit ho
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Tibi, to co popisuješ, jak praskají žíly a cévy, to se právě děje v těsné i vzdálenější / dle ráže / blízkosti střelného kanálu. Tak vznikají hematomy ve zvěřině. Pak jsou další, v mezisvalových blanách. Oboje je důsledek hydrodynamického tlaku.
Další důsledek jsou poškozené - popraskané vnitřní orgány, nejčastěji je to dobře vidět na játrech, na plicích jsou to také hematomy vzniklé tlakem o žebra.

Já jsem prasklá játra viděl i u srnce, střeleného na krk.
figi63@seznam.cz
pribazdenda
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Na hydrošok mám svůj názor střílím tede pomalou ale výkonnou 9,3X62 a nad 200m vidím jak se z toho kusu zakouří a sem na nějakých 730m/v a vše zůstává v ohni, ale to i pod 200m
pribazdenda
Častý návštěvník
Kontaktovat uživatele:

to : figi ale to máte jenom vy co střílíte těma rychlejma,u pomalé sem moc hematomů neviděl :evil:
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

hydrošok ale opravdu dle mne funguje jednou když jsem začínal s myslivostí tak jsem střílel snče pod posedem 222rem a jelikož jsem byl tele nezamířil jsem vejš ale na spodek komory takže jsem prošel toliko žebry a nezasáhl žádnej orgán stejně to srnče během 5sek zhaslo 5m od nástřelu a přitom k tomu nemělo důvod nezasáhl jsem opravdu ani jeden orgán
Odpovědět