Zdravim vsechny! Zajimalo by mne jake mate zkusenosti s touto strelou od finske municky??? Dostal jsem krabicku s 9,7g strelou a nevim co od toho muzu cekat. Vlastnim 308W a zatim jsem s ruznymi vysledky pouzival ceske SPCE 9,7q a SILVERTIP 11,5g. SPCE cernou nekdy neprostrelovala a srnci dost rozbite , SILVERTIP vzdy prustrel.
Prosim popr. mi poradte nejakou strelu s max. ranivosti v 308W, o setrnost ke zverine mi ani moc nejde. Diky mooooc!!!
Zdar. Střela mega, je poměrně tu??í než naše SPCE, přitom si zachovává dobrou ranivost. V 9,7g se při vyšší dopadové rychlosti bude trošku víc deformovat, to u této střely ale není na škodu. Sám s Megama osobní zkušenost nemám, ale zatím jsem na ně slyšel jen samou chválu.
Pokud hledá? max. a pravidelnou ranivost, tak bych asi šel do 9,7g TIGu, nebo 11,7g Vulkánu.
S 12g Megou jsem byl ve 30-06ce hodně spokojený - spolehlivá i při zásahu srnčího "jen na žebra" - o výstřelovém otvoru v pleci nemluvím - to bylo horší, na divočáky je to "kladivo"
Ty 9,7g Megy osobně neznám (jednou jsem jich koupil asi 30 - střel a ještě je mám ), kamarád s 308Win na ty originální náboje od Lapua trochu nadával - zdálo se mu, že dělají moc velké hematomy (u selat) - V0=asi 900m/s !!
ale fungovaly
ahoj,můj známý má ráži 6,5x55SE s touhle střelou Lapua Mega 10.1g ještě používá S-B 9,1g a nemusí přestřelovat kulobrok,Lapua na 100m lítá o 0,5cm nad.
Jinak s tim má střelenejch několik kusů srnčího a to šlo max.5m jinak vše v ohni, vnitřnosti na ka?i ale zvěřina nepoškozená. Má s Lapuou střelenejch asi 13ks srnčího a ještě asi 4prasata 3selata a lončáka a všechno v ohni na vzdálenost od 30 do 120m takže myslim že je to alespon v týhle ráži dobrá volba ještě by mě to zajímalo v tom 30-06
Moje uplne prve prebijane naboje do .30-06 niesli prave 9,7g Megu.Mali ustovu rychlost 845 m/s.S presnostou a ucinkami som bol velmi spokojny,zvlast s poskodenim diviny,kedy aj pri zasahu velkych kosti nedochadzalo k hematomom.Jednu jedinu,ktoru som vytiahol z jelena po komorovej rane na 120m,mam odlozenu.Vazi 9g a je ukazkovo deformovana do hribika.
bez obav esi jde i o šetrnost tak 12,g a jestli má přednost balistika tak 9,72 odstřílel sem lovecky 30 ks lehkých a 22 ks těžkých a v podstatě víc jak 90 % v ohni ,myslím si že jedná o ideální střelivo v poměru cena / kvalita
připomínám že lovím černou a siku - opravdu znatelný stop efekt ( bavím se o org. střelivu,né o laboracích )
to sako: nechci byt urejpanej ale RWS uz TIG nedela a pod novym oznacenim je sice na prvni pohled stejna strela ale stejna neni.to je pouze original TIG od brennekeho.s odchodem brennekeho od RWS nedoslo pouze ke zmene nazvu ale brennecke si vzal sebou i puvodni TIG i TUG.jako ilustraci si staci procist reference lidi co tim lovi a po zmene z tigu na ID najednou jsou rozcarovani vysledky ....
Pouzivam je v 6,5x55SE a u srnciho se me obcas stane, ze pri zasahu mezi zebra dojde k male deformaci a zver trochu odbiha. Jinak ke zverine se chova docela setrne a podlitiny jsem nepozoroval. Z me flinty ale pozoruji oproti nosler partition horsi soustrel.
Střílel jsem střelou Mega 9,7 g v ráži 308 Win v továrním provedení. Střela je přesná, stop efekt slušný. Problém byla někdy masivní devastace zveřiny, např. při zásahu páteře u srny se kule po ní svezla a natropila velkou škodu. Přestal jsem s ní lovit, dnes bych volil těžší střelu.