Co se může přihodit....

Cokoliv se událo ve spojitosti s lovectvím a myslivostí.
Uživatelský avatar
Zdenek41
Zkušený diskutér
Příspěvky: 3179
Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od Zdenek41 »

No vidíte jak se nám pěkně skládá mozaika.50000 je to moc či málo?Pokud budu střízlivě počítat svoje náklady dostanu se asi na čásku přes 20000.Lovím pouze srnčí zvěř a černou a to dle provozního řádu.Jako nepochopím jednu věc neomezené loveni ve VT.To neni žádný plán?A jak tomu tak rozumím jde to za roky pronájmu vše na holoseč.To pak je radost k pohledání si po 10letech takovou honitbu pronajmout.Nevím proč mě to vlastně zajímá asi že opravdu o tom nic nevím.
kabát
Zkušený diskutér
Příspěvky: 600
Registrován: úte 01.12.2009, 19:11

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od kabát »

V honitbě kam jsem jezdil ta povolenka byla podobná,povoleno bylo 5 jelenů, hlídal se pouze počet, nikdo neřešil věk.
Taky to tak vypadalo. Stříleli se špičáci 30 cm, 8.ráci a 10.ráci s tupýma koncema výsad a to protože byli dost nezkušení a příliš se ukazovali. Většina chlapů nikdy pořádného jelena neviděla, nebo to byl pro ně 1. jelen, tak brali raději každého. Ve starších jelenech škody nevznikaly, protože se neukazovali a na žrádlo nechodili. Navíc z těchto důvodů jich moc nebylo, já viděl za 4 roky 3. Plán se plnil obtížně, dalo by se říct,že se neplnil. V holé se odlovili převážně kolouši, jen když bylo potřeba aby si některý V.I.P. host vystřelil, mohl i na laň, jinak nebyly povoleny.
Pak tam chodily tlupy holé kde bylo třeba 12 laní, 1 šmola a 1 kolouch a laně tak staré, že byly hluché. Jednou jsem v říji ulovil s kamarádem jelena 6. letého nepravidelného 8.ráka. Dávali jsme mu povinnou chvíli na skonání a vyšla laň, stará, hrbatá, šedivá a fakt hluchá. Neslyšela střelbu, ani jak mluvíme ani když jsme na ni volali. Jen do auta by nám už nevešla.
Ulovenou zvěř si každý mohl - musel nechat, což nakonec bylo super, protože než vystřelit na velký kus, černou nebo laň, tak si ulovil sele nebo koloucha. Srnčí bylo málo, navíc ji mám v MS tak jsem za 4 roky ulovil 1. dobrého srnce v říji.
Honitba to byla krásná, duby, buky, mlaziny, okolo pole a vinohrady.Černé zvěře bylo poměrně dost a protože miluju čekanou platil jsem si povolenku i když jsem měl o chovu a lovu jiné představy. Viděl jsem bachyně určitě 130 kilo, ale pořádného kance nikdy. Povolenka se pohybovala v podobné částce.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Uživatelský avatar
yardaz
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 369
Registrován: stř 31.12.2008, 16:00
Bydliště: Plzeň - sever
Kontaktovat uživatele:

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od yardaz »

Zdenek41 píše:No vidíte jak se nám pěkně skládá mozaika.50000 je to moc či málo?Pokud budu střízlivě počítat svoje náklady dostanu se asi na čásku přes 20000.Lovím pouze srnčí zvěř a černou a to dle provozního řádu.Jako nepochopím jednu věc neomezené loveni ve VT.To neni žádný plán?A jak tomu tak rozumím jde to za roky pronájmu vše na holoseč.To pak je radost k pohledání si po 10letech takovou honitbu pronajmout.Nevím proč mě to vlastně zajímá asi že opravdu o tom nic nevím.

Přesně tak. Cena zahrnuje neomezený lov v neomezených VT, po nás potopa a hlavně: " Těšíme se na nové kolegy, výborná parta a Lesu Lovu.!" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Přání bývá nebezpečně často otcem myšleky!
Nepište mi prosím SZ. Pište mi na mail: info@naposed.cz
www.pumaknives.cz
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od Tommy »

Tohle je přesně důsledek jednání LČR.Já jsem hrozně zvědavej,kdo bude ochotnej za ty jejich vymlácený honitby platit statisíce.Jen se nějakej dobytek teď namastí a až nebude z čeho brát,tak to stát zprivatizuje a bude pokoj,aby se zachvíli neříkalo srnčímu vysoká.
Tohle do budoucna nemůže dobře dopadnout a ještě tak OMSu platit 800,-,za co????? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Uživatelský avatar
Tommy
Zkušený diskutér
Příspěvky: 722
Registrován: pon 12.1.2009, 12:34
Bydliště: Olomouc

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od Tommy »

Řekně te mi někdo,co bude z našimi muflony,když už 20 let se staráme,abychom měli opravdu kvalitní chov.Co když to dostane do pronájmu někdo jiný,zabrání někdo tomu,aby je vymlátili? Sami si je zakazujeme lovit a co z toho,když tuhle naši několikaletou snahu někdo během jednoho roku zničí prodejem povolenky za 50000,-??!!
Na co je tady OMS,aby do myslivosti psali jak máme krmit??!!
Omlouvám se za OT.
Hynek
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 171
Registrován: stř 29.11.2006, 12:48
Bydliště: Opava
Kontaktovat uživatele:

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od Hynek »

Ač z předchozí diskuze mám pocit, že jsou všichni nájemci honiteb od lesů ČR zlí imperialisti ze západu, tak tady přidám i několik mých zkušeností z druhé strany břehu. Podotýkám, že nejsem nájemce ale pohybuji se v jedné honitbě, která je pronajatá od lčr.

Roční nájem máme 240.000Kč+ každoroční inflace. Honitba je 700ha z toho 500ha les a 200 louky a pole. Na nájem se skládáme cca v 8mi lidech po 30.000,- Kč. Každý rok je podle situace nabídnuta povolenka 2 lidem za stejných podmínek-někdo skončí protože měl jiné představy, někomu vyschne zdroj atpod.
Kyždý nový dostal kopii smlouvy o pronájmu, rozhodnutí o uznání honitby, zákres a slovní popis hranice+fyzické seznámení s hranicemi honitby a v neposlední řadě plán lovu.
Dále je seznámen se všemi mysliveckými zařízeními. Aź na dvě výjímky jsou všechny volně k dispozici-"kdo dříve příjde ten dříve mele". Následuje návštěva MH, který vydá plomby podle povolenky. Hlásí se příjezd a odjezd z honitby+návštěva u MH je li to potřeba(v případě ulovení zvěře), MH je v místě.
Obvykle si každý vybere (nebo postaví) kazatelnu, které se věnuje celoročně...tedy vnadí si uní. V přímé úměře odpovidá vnadění i úlovkům.
O krmení v mysliveckých zařízeních se stárá uživatel.

Co se týče odlovu:
Normovaná je černá, srnčí a vysoká (od letošního roku ) dříve §36 a 39 (odlov se pohyboval 10-12ks)
Dle plánu lovíme: 29ks srnčího, 20 ks černé a 8ks vysoké.

Povolenky jsou vystaveny na všechny VT a MH jednoduše zastaví telefonicky (nebo SMS) po splnění v dané VT odlov. Loví se tím způsobem, že komu přijde v danné VT odstřelový kus LOVÍ.
U holé zvěře je spíše problém, že jí nikdo nechce lovit, takže to zůstáva na 2 až 3 zodpovědných lidi.

Samozřejmě se občas stane, že někdo nevhodně odloví chovný kus, ale myslím si, že to není nic co by se nikde např. v klasických MS nestávalo. Stačí se jenom podívat na přehlídkách na trofeje, které jsou evidentně staršího data.

V této honitbě vykonávám právo myslivosti pátým rokem a zásadní problémy jsme zatím neřešili.

Doufám, že mě teď nezačnete pranýřovat, popsal jsem pouze stav u nás. Někde jinde to může být jiné, třeba lepší nebo horší. U nás je to tak. Samozřejmě nikomu nevnucuji, že je vše ideální ale pouze jsme se přizpůsobili politice lčr, kdy jsou nájmy za honitby několikanásobně předraženy.
dalas
Administrátor
Příspěvky: 3406
Registrován: úte 25.9.2007, 8:08
Bydliště: Brno, honitba Žďársko

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od dalas »

Nebudu zde řešit, jakým způsobem LČR daly dohromady honitbu, když výměra LČR nedosahovala zdaleka 500ha a která byla dříve z velké části naše. Jsou z toho dvě honitby a obě z hlediska chovu zvěře sprasené. Jen se tu pozastavím nad jednou skutečností. V době odlovu srnčí samčí zvěře napočítám nepoměrně více kulových ran z této honitby, než je trofejí na přehlídce. A to nemluvím o počtu ran, které neslyším. Zajímavé také je, že valná část lišek ulovených u nás přichází od sousedů. Takže si nedělám iluze.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
kabát
Zkušený diskutér
Příspěvky: 600
Registrován: úte 01.12.2009, 19:11

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od kabát »

to Hynek, - to jsou solidní podmínky, kéž by to fungovalo ve většině honiteb. Otázku výše nájmu ze svého pohledu hodnotím jako vysokou ale určuje ji poptávka.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
J.Laser
Pravidelný diskutér
Příspěvky: 136
Registrován: čtv 30.8.2007, 11:11
Bydliště: Podřipsko

Re: Co se může přihodit....

Příspěvek od J.Laser »

[quote= pan Hrabánek z Kokořínska, kterej jen inzeruje, ale pokaždý už pod jiným jménem protože je profláklej a jakmile zaplatíš, tak je všechno jinak, na toho fakt bacha.[/quote]

Na něho bacha....ale ani ne tak na něho jako na ty bouchaly co je schopnej si pozvat na naháňku. Je teda fakt, že vždycky po naháňce jeho oblíbený proslov zní:"Kdybyste to nezmrvili tak tu mohlo ležet osmdesát kusů". Já se spíš divil,že na výřadu neleželo pár lovců. To, že si lovci ze štontů courají kam chtějí je všeobecný nešvar, ale tady se při čekání dokázali tři pitomci sejít v roklince kde je mohl někdo zastřelit, ale oni si tam ještě rozdělali oheň, protože jim bylo chladno.
Tak takové setkání s (přáteli myslivosti) mi za ten stress nestojí.
Nežli pošleš střelu v dál,napřed mysli potom pal.
Odpovědět