Myslivecké zážitky

Vše o lovectví a myslivosti u nás (něco jako poradna)
Odpovědět
romann
Pravidelný diskutér

Re: Myslivecké zážitky

Příspěvek od romann »

V neděli kolem 19hod.jsem si šel sednout k tunim kde byla dřiv kukuřice s vydinou že by mohlo přijit prase nebo že by se mohla
ukázat liška z nedalekého lesika.Asi do pul deváté na pole vytáhlo 6 kusu srnčího a nějakej zajíc. Ještě nebyl sníh měsic za mraky takže vyditelnost nic moc.Najednou asi třicet metru před posedem na rozhraní pole a meze se mě něco mihlo tak beru dalekohled a ona liška.Potichoučku pokládam dalekohled beru kulobrok a jen slyším jak liška běží přez plouk do lesika. V duchu si nadávám že jsem si ji zradil a najednou tam stojí druhá tak se natáhnu pro flintu a jak přes kopirák liška je pryč. Sedim asi do desiti ale už nic nepřišlo. V ponděli jsem se ven nedostal ale mám radost že napadlo trošku sněhu.V utery ještě připadl a už se memužu dočkat až pudu ven.V sed už sedim vyditelnost pěkná.Koupil jsem si zaječí vřeštidlo tak ho zkouším třikrat z jednoho okynka třikrát z druhého.Asi za pět minut v dálce vydim jak něco má namiřeno k posedu beru dalekohled a ona liška.Beru kulobrok odjistim a čekám jak blízko dojde. Na 30m od posedu zastavuje a jistí najednou se natočila na bok a to už na nic nečekám a mačkám.Liška padla bez odkazování.Stříleno brokem pr.4mm Vega.Sedim do desiti ale už se nic neděje.Foto nemám ale dělam trofej tak až bude tak ji nafotim a vložim.Dnes jsem byl krmit a prochazel jsem kolem toho posedu a jsou tam stopy od lišky ale aji tam přešlo asi osm kusu prasat tak už at je večer.Byl to pěknej zážitek za ktery děkuji sv.Hubertovi a Dianě.Všem tady Lovu Zdar.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

A co byste udělali Vy?
Před asi pěti lety jsem měl možnost střílet silnějšího jelena. Od začátku říje jsem tedy brousil po honitbě, obeznával situaci a hledal svůj cíl. U nás přímo říjistě není, ale u sousedů na louce těsně u hranic vždy v noci troubil silný jelen, kte Pravidelně tedy s kuropěním a se soumrakem jsem sedával na vhodných kazatelnách. Zjistil jsem, že král lesa někdy i s doprovodem zatahoval k nám, ale Diana mně nepřála, chodili vždy buď brzy nebo pozdě, aby se dal pořádně obeznat a střelit. Asi po týdnu jsem to vzdal a začal přes den chodit přes den u nás do houštin, kde by mohli být. Tak jsem jednou ve dvě odpoledne sednul na kazatelnu uprostřed husté, asi dvoumetrove mlaziny v mírném kopečku. Znaven jsem tam pospával, když tu těsně pod horizontem, asi 150 metrů daleko, se cosi mihlo. Vzal jsem dalekohled a po chvíli uviděl vršky jeleního paroží. Na jedné straně koruna, na druhé mohutné račí klepeto. Zatajil se mně dech. To bude on. Snažil jsem se přečíst něco víc, ale houští bylo husté a nic než než špičky vidět nebylo. Po půl hodině jsem přestal doufat v úspěch, když tu najednou se nad mlazinou objevila jelenova hlava a krk., jako by stál na zadních bězích, aby měl lepší vyhlídku. Nepravidelný silný jednostraně korunový dvanácterák, u nás životní trofej. Sáhl jsem po flintě, ale najednou hlava zmizela a opět vidím jenom špičky. Najednou se asi 20 metrů od něj, na kraji mlaziny, objevila laň, otočila se a vrátila zpátky. Tak mně to secvaklo. Byl tam s celým harémem a i přes den se věnoval jelenímu milování, viděl jsem ho, když stál nad laní. Po čtvrthodině napětí se hlava objevila znova. Položil jsem mu kříž puškohledu na krk. Prst na spoušti se mně chvěl. Mám střelit a ukončit tak jelení lásku nebo ho nechat naplnit volání přírody a doufat, že Dianu moc nerozčílím a snad mně dá ještě někdy další šanci ho potkat znova. Co byste udělali vy?
vhool

Příspěvek od vhool »

za sebe reknu,ze bych ho nechal byt a uzival si tyto skvele zazitky.... :wink: ... a druhy den bych si k flinte vzal fotak s teleobjektivem
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Pete, myslím, že jsi ho virtuálně ulovil a přitom jsi se zachoval rytířsky.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

Smekám klobouk LOVU ZDAR.
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Pánové, musím se přiznat. Jelen je na zdi pěkně vypreparovaný. A vždy, když se na něj dívám, hlodají mně v hlavě výčitky svědomí.
vhool

Příspěvek od vhool »

jeeee pete,odhalil jsi pravdu moc brzy :) ...schvalne kolik lidicek by jeste naskocilo :wink:... sup s fotkou do chlubirny. :wink:
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Tak virtuální ale realita. Tos mě dostal. :D
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Pete píše:Pánové, musím se přiznat. Jelen je na zdi pěkně vypreparovaný. A vždy, když se na něj dívám, hlodají mně v hlavě výčitky svědomí.
Pete,ničeho nelituj.Ten preparát si sebou nese jistý příběh,na který si vzpomeneš vždy,když se na něj podíváš,ale taky ty výčitky.Pokud je to tvůj životní,tak lovu zdar :)
Nikdy bych nikomu žádný odlov nevyčítal,to je na každém jeho uvážení.

Před třemi dny jsem byl sednout na kazatelnu,bylo okolo asi osmé večer.O půl deváté jsem viděl asi třista metrů ode mně rudl okolo 20 prasat jak mažou přes louku do lesa.No nic říkám si,snad dojdou na hromadu,ale ještě ve tři ráno ke mně nepřišli.Byla docela zima a trochu vítr,tak jsem to zabalil a pomalu kráčel zpět k autu,asi jeden kilometr.Po dvoustech metrech slyším v lese zafunění,zastavil jsem se jestli se mi to jen nezdálo,ale nic dalšího jsem neslyšel,okoukal jsem to ještě dalekohledem,ale nic.Jdu dál a přeci po dalších padesáti metrech,chrochtání,rytí v bukovém listí,kvíkot selat.Sundávám ze zad obří batoh a nasazuji na oči dalekohled,vidím se mezi buky mihnout dvě prasata.Pomalu jdu dál a snažím se být co nejpotišeji,ale sníh pod botami vrže a sem tam šlápnu na kus ledu,kterej docela hlasitě zapraská.Přibližoval jsem se ze zadu,takže jsem věděl,že bacha jistí někde ve předu,tak šance je.Přiblížil jsem se první k pár lončákům,ale ti se dali hned na úprk,zřejmě mě uviděli,ale baška se selaty buchtujou bukvice a ničeho si nevšimli.Přiblížil jsem se na tolik,že jsem měl bašku na třicet kroků.Koukám dalekohledem a hledám sele nebo lončáka.Dva metry od bachyně vylezlo prase ve velikosti lončáka,sundávám z ramene W243,zapínám červený bod,který je na komoře a prase zůstává v ohni.Zbytek prasat se dává na úprk,ale jeden další lončák se zastavil,to se mu stalo osudným a zůstává v ohni.
Bohužel to první prase byla tříletá bachyňka,vážila okolo šedesáti kilo,nedalo se to rozeznat a další prase byl lončák kňourek.
Bachyňky mi bylo velmi líto,ale naštěstí po selatech ještě nebyla.
Děkuji Dianě a Hubertovi,za krásný lovecký zážitek.
MAFIAN31
Nový návštěvník

Příspěvek od MAFIAN31 »

Na toho jelena bych taky zmačknul, stejně jako každej...:-)

Ohledně těch dvou prasat, člověče, ve tři ráno, si přidělat práci se dvěma kusy černý? Při mínus 10 st. C...:-) Lovecká horečka je potvora...:-)
Německý ohař drátosrstý - BOR
BO 98 - 8x57JS - Meopta 3-12x50
CZ UB 584 - 7x65R-12/70 - Hakko 3-9x42
CZ UB 527 - .223 Remington - Nikko Stirling 6x42
ZB Brno Super - 12/12 - 70

Wéénóó!!! Neznáš cestúúú!!! Broku, Ty Pitomečku Pitomej...:-)
Pete
Častý návštěvník

Příspěvek od Pete »

Pěkný úlovek, blahopřeji. Je pravdou, že když už to člověk zmáčkne, tak není co řešit.
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

No přece když už jsem tam seděl do tří a mrznul,tak bych byl sám proti sobě,kdybych nezmáčknul,ale pravda je,že jsem čuníky dovezl až v osm ráno.
Tomfi
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomfi »

Pete : Lovu zdar, jak se říká, nakonec za pár let se to v radost obrátí.
Tommy lovuzdar, ne nadarmo se říká, pokud máš větší rudl, vždy raději sele, protože už několik lidí se spálilo přesně jak píšeš vypadá to jako lončák, to druhý prase vedle něj může být taky prase o velikost v tý tmě prostě bachyně, ale ne o velikosti 120-130kg. Schválně jestli jestli jsi studoval pak tu stopu toho prasátka vedle.
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Tommy
Zkušený diskutér

Příspěvek od Tommy »

Bašku,kterou jsem považoval za vedoucí bych odhadoval na váhu okolo 120kg s věkem okolo 5 let,znam jí moc dobře,ale to je pouze odhad.Ta ulovená tříletá bachyňka měla stopu daleko menší,jako průměrný lončák.
Jinak jsem je viděl velice dobře,bylo to na sněhu na dobrých třicet kroků.
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

tak jsem dneska byl krmit nesl jsem pšenku do zásypů a všechny zásypy vyluxované od čuníků až když jsem šel ke 4tému tak mi na 10m z něj vyrazily 4 tak 30kg čuníci docela jsem se leknul a hlavně jsem se bál aby tam snima nebyla maminka a nešla mi pocuchat ofinku jelikož jsem byl bez flinty :oops: nechtělo se mi k těm dvěma pytlům pšenice a sněhu po kolena ještě tahat na druhém rameni s flintou. Střílet bych stejně nestihnul ale pěknej zážitek po dlouhé době jen mne štve že díky těm černejm nenažrancům (myslím tím černou zvěř) ani nestíhám nosit obilí do zásypu a ještěš mi v něm spěj :lol:
Odpovědět