Trénink lovecké kulové střelby
Re: Trénink lovecké kulové střelby
Tak nevím, kde začít, protože je toho moc. Podotýkám, že jsem samouk, a nikdy jsem neměl trenéra a ani mě nikdy nikdo netrénoval.
I lovecká střelba se musí trénovat. Znovu opakuji, že malorážka je ideální. Všude jsou padesátimetrové střelnice, střelivo je v porovnání s kulovým velmi levné, malorážka také. Stačí samozřejmě použitá, jsou prakticky nezničitelné ( pokud nemají vydutou hlaveň ) a kvalita starých ZKM 451 a ZKM 456 je vynikající.
Ideální pro trénink střelby je K4M - kulový čtyřboj. Podle mého názoru je to dokonalá příprava pro praxi, střelba v polohách, která se uplatní v praxi.
Trénink stačí dvakrát měsíčně, zpočátku méně ran ( největší chyba je přijít, pálit 200 až 300ran – to je jen plýtvání municí ). Postupem času ( a netrvá to dlouho ), se zlepšení dostaví, každý si uvědomí svoje možnosti a začne si věřit. Psychika je při střelbě nejdůležitější věc. Dobře poznám svůj psychický stav právě podle výsledků střelby. Jsme zvyklí na stres a stresové situace, žijeme v tom. Ale pokud je v zaměstnání a doma dlouhodobá pohoda a vše se daří, výsledky jsou podstatně lepší a hlavně vyrovnanější.
Trénink není jen o tom, vzít zbraň, a pálit. U střelby je velice důležité vědět, co dělám, proč to dělám, přemýšlet o tom. Šetří to čas i peníze, a vede k výsledkům..
Vlastní střelba je nejvíce o naprosto přesných návycích, svalové paměti a opakovatelnosti.
V literatuře ( viz odkaz v mém prvním příspěvku ) je popisována sportovní střelba. Většina lovců si pomyslí, že to pro ně nic není. Opak je pravdou. To, co je popisováno, je cesta k zlepšení. Samozřejmě nelze převzít vše, ani zdaleka ne, ale to hlavní je stejné. Naučit se dýchání, spouštění, přesnou polohu, zamíření atd. Tréninkem to upevnit – to jsou ty přesné návyky a svalová paměť a opakovatelnost. Pak najednou každý zjistí, že při lovecké střelbě automaticky zaujme tu správnou a přesně orientovanou polohu, zbraň drží naprosto stejně jak je zvyklý a stejně pevně, velmi rychle ustálí osnovu puškohledu a v čase do deseti vteřin ( tak, jako vždy ) střílí. Samozřejmě takový zásah sedí. Lovecká horečka to ovlivní velmi málo, vím to z vlastní zkušenosti ( která se stále opakuje ).
Základem je samozřejmě dobrá zbraň. Tím nemyslím drahou zbraň, ale zbraň, která je v pořádku a dobře udržovaná, šrouby má dobře utažené ( i montáž optiky )
Stále platí, a nikdo to nezmění, že hlaveň střílí, ale pažba trefuje. Dříve se i tvrdilo, že to platí hlavně pro brokovnice, ale to není pravda, u kule je to snad důležitější. Většina našich myslivců má u kulové nebo kombinované zbraně naprosto nevhodnou a nepadnoucí pažbu.
Puškohled tak vysoko, že ztrácí kontakt mezi pažbou a tváří , takže správné zalícení je nemožné. ( používám celkem pět kulovnic pro velmi přesnou střelbu, jenom dvě jsou do detailu identické, ale všechny pažby mi velmi dobře sedí, umožňují dokonalé přilícení, držení a jsou naprosto přesně vyvážené. Nemám problém, vzít kteroukoli z nich, a aniž bych si musel zvykat, nastřílím velmi přesně. A to samé platí o třech malorážkách ).
Spoušť je další kapitola. Každému vyhovuje něco jiného, např. vhool má spouště, na které bych musel mít kladivo, já zase mám rád spouště na fouknutí, ale stále dobře čitelné. Ale většina zbraní umožňuje spoušť nastavit, stačí to udělat. Přesto mnozí si raději snaží zvyknout na něco, co jim nevyhovuje, než aby to velmi snadno změnili.
Co se optiky týká, trénink je velmi výhodný s variabilním zvětšením a tenkým záměrným křížem.Zpočátku je vhodnější menší zvětšení ( je méně vidět pohyb osnovy po terči ). Po získání jistoty se dá střílet s větším zvětšením a zase přesněji. Na svých malorážkách pro trénink používám zvětšení až do 20x. Na lovu šoulačkou 12x až 24x.. Na Střelbu na běžící zvěř od 6x až do 12x.
Přesto, že v literatuře jsou střelecké polohy velmi přesně popsány, musí si každý najít to, co mu naprosto přesně vyhovuje. Poloha je nejčastější zdroj chyb. Musí být pohodlná a zároveň pevná, ale bez napjatých svalů, váhu zbraně a stabilitu v poloze drží jen kostra. Důvod je jednoduchý. Při použití svalového napětí se většinou v okamžiku výstřelu uvolníme a rána je dole. Velmi často je to při střelbě z volné ruky. Kontrola orientace polohy je velmi jednoduchá. Zaujmu polohu, zavřu oči a zároveň přilícím zbraň. Pokud mi nemíří přesně do středu terče, je nutno polohu opravit a znovu zalícit se zavřenýma očima. Časté opakování zaujetí polohy ke střelbě vede k vysoké přesnosti polohy a to je přesně to, co potřebujeme, automaticky to udělat vždy naprosto stejně.
Tohle nepřijde za týden, je to o praxi.
Pokračování příště. ( postupně dýchání, spouštění atd. )
I lovecká střelba se musí trénovat. Znovu opakuji, že malorážka je ideální. Všude jsou padesátimetrové střelnice, střelivo je v porovnání s kulovým velmi levné, malorážka také. Stačí samozřejmě použitá, jsou prakticky nezničitelné ( pokud nemají vydutou hlaveň ) a kvalita starých ZKM 451 a ZKM 456 je vynikající.
Ideální pro trénink střelby je K4M - kulový čtyřboj. Podle mého názoru je to dokonalá příprava pro praxi, střelba v polohách, která se uplatní v praxi.
Trénink stačí dvakrát měsíčně, zpočátku méně ran ( největší chyba je přijít, pálit 200 až 300ran – to je jen plýtvání municí ). Postupem času ( a netrvá to dlouho ), se zlepšení dostaví, každý si uvědomí svoje možnosti a začne si věřit. Psychika je při střelbě nejdůležitější věc. Dobře poznám svůj psychický stav právě podle výsledků střelby. Jsme zvyklí na stres a stresové situace, žijeme v tom. Ale pokud je v zaměstnání a doma dlouhodobá pohoda a vše se daří, výsledky jsou podstatně lepší a hlavně vyrovnanější.
Trénink není jen o tom, vzít zbraň, a pálit. U střelby je velice důležité vědět, co dělám, proč to dělám, přemýšlet o tom. Šetří to čas i peníze, a vede k výsledkům..
Vlastní střelba je nejvíce o naprosto přesných návycích, svalové paměti a opakovatelnosti.
V literatuře ( viz odkaz v mém prvním příspěvku ) je popisována sportovní střelba. Většina lovců si pomyslí, že to pro ně nic není. Opak je pravdou. To, co je popisováno, je cesta k zlepšení. Samozřejmě nelze převzít vše, ani zdaleka ne, ale to hlavní je stejné. Naučit se dýchání, spouštění, přesnou polohu, zamíření atd. Tréninkem to upevnit – to jsou ty přesné návyky a svalová paměť a opakovatelnost. Pak najednou každý zjistí, že při lovecké střelbě automaticky zaujme tu správnou a přesně orientovanou polohu, zbraň drží naprosto stejně jak je zvyklý a stejně pevně, velmi rychle ustálí osnovu puškohledu a v čase do deseti vteřin ( tak, jako vždy ) střílí. Samozřejmě takový zásah sedí. Lovecká horečka to ovlivní velmi málo, vím to z vlastní zkušenosti ( která se stále opakuje ).
Základem je samozřejmě dobrá zbraň. Tím nemyslím drahou zbraň, ale zbraň, která je v pořádku a dobře udržovaná, šrouby má dobře utažené ( i montáž optiky )
Stále platí, a nikdo to nezmění, že hlaveň střílí, ale pažba trefuje. Dříve se i tvrdilo, že to platí hlavně pro brokovnice, ale to není pravda, u kule je to snad důležitější. Většina našich myslivců má u kulové nebo kombinované zbraně naprosto nevhodnou a nepadnoucí pažbu.
Puškohled tak vysoko, že ztrácí kontakt mezi pažbou a tváří , takže správné zalícení je nemožné. ( používám celkem pět kulovnic pro velmi přesnou střelbu, jenom dvě jsou do detailu identické, ale všechny pažby mi velmi dobře sedí, umožňují dokonalé přilícení, držení a jsou naprosto přesně vyvážené. Nemám problém, vzít kteroukoli z nich, a aniž bych si musel zvykat, nastřílím velmi přesně. A to samé platí o třech malorážkách ).
Spoušť je další kapitola. Každému vyhovuje něco jiného, např. vhool má spouště, na které bych musel mít kladivo, já zase mám rád spouště na fouknutí, ale stále dobře čitelné. Ale většina zbraní umožňuje spoušť nastavit, stačí to udělat. Přesto mnozí si raději snaží zvyknout na něco, co jim nevyhovuje, než aby to velmi snadno změnili.
Co se optiky týká, trénink je velmi výhodný s variabilním zvětšením a tenkým záměrným křížem.Zpočátku je vhodnější menší zvětšení ( je méně vidět pohyb osnovy po terči ). Po získání jistoty se dá střílet s větším zvětšením a zase přesněji. Na svých malorážkách pro trénink používám zvětšení až do 20x. Na lovu šoulačkou 12x až 24x.. Na Střelbu na běžící zvěř od 6x až do 12x.
Přesto, že v literatuře jsou střelecké polohy velmi přesně popsány, musí si každý najít to, co mu naprosto přesně vyhovuje. Poloha je nejčastější zdroj chyb. Musí být pohodlná a zároveň pevná, ale bez napjatých svalů, váhu zbraně a stabilitu v poloze drží jen kostra. Důvod je jednoduchý. Při použití svalového napětí se většinou v okamžiku výstřelu uvolníme a rána je dole. Velmi často je to při střelbě z volné ruky. Kontrola orientace polohy je velmi jednoduchá. Zaujmu polohu, zavřu oči a zároveň přilícím zbraň. Pokud mi nemíří přesně do středu terče, je nutno polohu opravit a znovu zalícit se zavřenýma očima. Časté opakování zaujetí polohy ke střelbě vede k vysoké přesnosti polohy a to je přesně to, co potřebujeme, automaticky to udělat vždy naprosto stejně.
Tohle nepřijde za týden, je to o praxi.
Pokračování příště. ( postupně dýchání, spouštění atd. )
-
- Pravidelný diskutér
vhool:
Dobrý den, četl jsem Váš příspěvek a zarazila mě tato věta. Dosud jsem žil v domění, že zadržení dechu je jednou ze základních podmínek úspěšné střelby... Když jsem začal střílet, pátral jsem samozřejmě po teorii a mimo jiné jsem narazil na výuková skripta pro biatlonovou střelbu, kde se právě se zadržením dechu pracuje. Sám toho na běžkách přes zimu nalítám "dost" a biatlon mě jako velmi příbuzný sport naprosto fascinuje, takže jsem se nechal ovlivnit velice snadno... Navíc moc rád střílím broky (LK) a tam má každý svůj systém - já po povelu zadržuji dech a to se mi přeneslo i do kulové střelby. Dosud jsem střílel tak, že při ustalování kříže jsem vydechl cca 1/3 až 1/2 vzduchu z plic, zadržel dech, mírně korigoval a cca do 3 vteřin střílel. Mohl bych se tedy zeptat, jak je to správně? Díky!zadrzovat dech pri mireni nebo pri strelbe je hodne rozsireny nesvar a duvod mnoha chybenych ran.
je to pekne popsano v knihach na ktere jsem dal odkaz Figi. Je to vlastne takovy prodlouzeny vydech na jehoz konci bys mel odmacknout. Zalezi na kazdem.
Ja zacinal prave biatlonem ale letnim. A protoze beh byl muj ne moc velky pritel, tak jsem muse nastrilet. Kdyz jsem behal stafetu, tak to vypadalo takto. Paty na strelnici, prvni ze strelnice a treti v cili
. Ale dalo mi to hodne. Na malorazku uz nedoslo pac skola byla jinde a dojizdeni atd. Nicmene strelectvi fandim a znovu se do neho norim diky tomuto foru. Zacal jsem vic strilet a ta jistota potom v honitbe je neuveritelna.....
Ja zacinal prave biatlonem ale letnim. A protoze beh byl muj ne moc velky pritel, tak jsem muse nastrilet. Kdyz jsem behal stafetu, tak to vypadalo takto. Paty na strelnici, prvni ze strelnice a treti v cili

Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
dech se zastavuje jen na absolutne minimalni dobu tesne pred spustenim (vterina je moc) a to z jednoho jedineho duvodu.pro presne mireni potrebuji mit svalovy klid nebo jinak receno,potrebuji mit absolutni kontrolu nad svym telem a svaly.pri zadrzeni dechu,a to i na par vtrein,se prestane do svalovych vlaken privadet kyslik a dochazi ke kreci a kolapsu.v pocatecni fazi to treba ani nepostrehnem ale uz treba po deseti vterinach je tras dosti intenzivni a vnimatelny.po delsi dobe dochazi ke kolapsu svalu a nekontrolovatelnemu pohybu i kdyz treba malemu ale pro mireni podstatnemu.je rozdil mezi zadrzenim dechu a zastavenim dechu.mnohem dulezitejsi je se naucit s dechem "kamaradit" a pri mireni dychat klidne a do plic tak dostavat dostatek kysliku ke kontrolovatelne funkci svalstva.tim je mysleno ze neni na skodu jestlize mi pri mireni mirne klesa a stoupa osnova na cili ale je dulezite to ovladat a vnimat.tomu prizpusobim i okamzik spousteni.jak pise figi.je to o treninku a treba na tohle nema malorazka konkurenci.trenink s kulovnici je take dulezity ale tam cvicim neco jineho nez zaklady ke kterym ovladani dechu patri.u biatlonu je to neco jineho.v pripade fyzicke namahy je krev dostatecne okyslicena a tudiz svalstvo vydrzi o malicko dele s kyslikem ktery je v krvi obsazen (neco jako kdyz se potapis bez pristroje tak taky se musis "rozdychat") a zadrzeni dechu eliminuje zrychlenou frkvenci nadechu a vydechu na unosnou mez a navic biatloniste miri v rozmezi opravdu par vterin.kdo miri dele nenastrili.
-
- Pravidelný diskutér
Díky za reakci! Já mnou uvedeným způsobem střílím především když šoulám - tam je člověk rozpumpovaný a zadýchaný (určitě víc než při čekání), proto jsem se případnou chybu snažil eliminovat zadržením dechu. Nevím, už si to nepamatuji, ale v rámci biatlonové střelby bylo (tuším) doporučováno zadržet dech max. do 6 vteřin - poté již následuje výrazný svalový třes. Ale jak říkám, už si to nepamatuji. Horší je, že teď budu víc přemýšlet nad střelbou, což by se mohlo negativně projevit. Zkusím to vyzkoušet o víkendu na střelnici a uvidím jak dál. Předělávat x nechat to být. Každopádně dík!
Konkrétně tohle vlákno má obrovský přínos a potenciál. Moc se těšim, kam až dospěje a jak moc do detailu se zde technika střelby probere.
Konkrétně tohle vlákno má obrovský přínos a potenciál. Moc se těšim, kam až dospěje a jak moc do detailu se zde technika střelby probere.
pro trenink prace s dechem a nacvik mireni nepotrebujes strelnici.tohle se da cvicit i na sucho 

vhool - máš pravdu, ale osobně si myslím, že suchý trénink je vhodný až pro pokročilejší střelce, protože ti méně zkušení nejsou schopni poznat a vyhodnotit chyby, které při tréninku na sucho udělají. Zpočátku je lepší víc střílet a pak už může suchý trénink převažovat.
no to asi ano ale predpokladam,ze clovek vlastnici zbrojni prukaz na dlouhou kulovou zbran ma jiz alespon zakladni znalosti a za uplneho zacatecnika ho nepovazuji .... ale jinak s tebou souhlasim... (sakra letos nejak casto
)

-
- Pravidelný diskutér
suším často, ale víc brokovnicí (nahazuji, tahám po drátech, spouštím znáte to...). ale i s kulí se o to snažím. mám celkem dobrý přístup na střelnici, tak se toho občas snažím využít (prim harje malorážka). často blbnu doma a moc mě rozesmála poznámka vhoola o ježibabě
moje přítelkyně naštěstí střílí taky, ale že by byla odvázaná z toho, že někde v bytě šermuju s flintou, tak to teda není. mám na ní ale takovou malou lest, která začíná slovy "ty jo, to je zajímavý! hele, pojď to taky zkusit..." a ona se většinou chytne a je klid. horší je to se psem, ten jak vidí flintu, tak si myslí, že bude akce...

o ta moje taky strili ale jeji komentare na tema "to ti to nestaci venku?"se neodvazuju zde tlumocit 

-
- Administrátor
S těma ženskejma je to někdy svízel. Ta má mě má při sušení či jakékoliv jiné činnosti se zbraněma za magora a ještě mě zvedá adrenalin. Tak se snažím, když není doma. Myslím že Suvorov říkal těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Já zas říkám co je moc je příliš.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
no hlavne nemit nabito pri suseni .... i kdyz pak by si asi zena dal pozor na pusu

Bohužel vlastnictví zbrojního průkazu a lovekého lístku neznamená nic. Dokonce ani letité.
Když při nastřelování zbraní v období začátku lovu srnců vidím tu hrůzu u většiny lidí ...
Znáte to všichni.
Celé MS přijede na střelnici. Často neuvěřitelné pozice a při každé ráně jinak, rvaní za spoušť, naprostá neznalost nastavování puškohledu, totální bezradnost při sebebemenší závadě. Rozbitá obočí. Lidi, kteří mají víc jak deset let uvedené doklady. Z každého pohybu je vidět, že střelba je pro ně něco spíše neobvyklého. Be jakýchkoli známek sebedůvěry, nejistota z nich jen čiší. Osm z deseti prostě neumí ani základy.. Většina lidí na sobě vůbec nepracuje, ať se to týká jakékoli činnosti.
Když při nastřelování zbraní v období začátku lovu srnců vidím tu hrůzu u většiny lidí ...
Znáte to všichni.
Celé MS přijede na střelnici. Často neuvěřitelné pozice a při každé ráně jinak, rvaní za spoušť, naprostá neznalost nastavování puškohledu, totální bezradnost při sebebemenší závadě. Rozbitá obočí. Lidi, kteří mají víc jak deset let uvedené doklady. Z každého pohybu je vidět, že střelba je pro ně něco spíše neobvyklého. Be jakýchkoli známek sebedůvěry, nejistota z nich jen čiší. Osm z deseti prostě neumí ani základy.. Většina lidí na sobě vůbec nepracuje, ať se to týká jakékoli činnosti.
to ano ale uz jen ze se sejdou,jsou MS kde jarni strileni zavrhly a jeste z navrhovatele udelali snajpra a militantniho debila (osobni zkusenost meho predesleho pusobiste MS Marianske Radcice) .avsak ja zde pisu pro ty kteri maji o toto vlakno zajem a u tech nepredpokladam ze by byli strelecti analfabeti.ti o kterych mluvis na toto vlakno nepolezou a uz vubec to nebudou procitat.to si radsi poklabosi na jejich foru 

Pravda, pravda. Ale i z toho fóra, o kterém píšeš, mi chodí dost dotazů na mail. Pečlivě to tady monitorují !
Tak třeba se taky některý poučí.
Tak třeba se taky některý poučí.