Jak kdo děláte bažanty??
- Hany1693
 - Nový návštěvník
 - Příspěvky: 18
 - Registrován: úte 27.10.2009, 18:19
 - Bydliště: Černíkovice
 - Kontaktovat uživatele:
 
Jak kdo děláte bažanty??
napište,jak děláte bažanty...různé recepty a tak...dikes 
			
			
									
									Yukon Futurus 12x50WA... zatím...zbroják a lovecký lístek teprva bude..
						Re: Jak kdo děláte bažanty??
Mám bažantů přes szónu hodně a dlouho jsem nemohl najít něco mému jazyku lahodící. Většinou jsem vytěžil pouze prsa  a kýty, ty jsem opekl s dostatkem slaniny a zeleniny nebo jsem prsa nakrájel na nudličky a udělal z toho čínu. Teď jsem přišen na chuť bažantovi na víně a bažantí pomazánce. 
Bažant na víně je klasika.Na másle (ale opravdovém) orestuji na drobno nakrájenou cibuli. Na ni pak položím bažantí prsa hodně prošpikované slaninou či špekem, nasolené a okořeněné jalovcem, pepřem(výborná je pikantní směs pepřů). Můžeš tam dát i koření na zvěřinu. Prsa ze všech stran orestuji a následně zaleju 750 ml alespoň průměrně dobrého čeveného vína (nejlépe Merlot, cabernet). Taky přidávám vrchovatou lžíci brusinkového kompotu. Takto ponechán cca 45 minut do změknutí (hodina neublíží). Pak prsa vyjmu a omáčku zahustím moukou (nebo jíškou ). Následně opět vložím prsa na cca 15 minut. Podávám s bramborem a hodně mlaskám.... Bažantí pomazánku později, musím se najíst, nějak mi z těch představ vyhládlo.... Žako
			
			
									
									
						Bažant na víně je klasika.Na másle (ale opravdovém) orestuji na drobno nakrájenou cibuli. Na ni pak položím bažantí prsa hodně prošpikované slaninou či špekem, nasolené a okořeněné jalovcem, pepřem(výborná je pikantní směs pepřů). Můžeš tam dát i koření na zvěřinu. Prsa ze všech stran orestuji a následně zaleju 750 ml alespoň průměrně dobrého čeveného vína (nejlépe Merlot, cabernet). Taky přidávám vrchovatou lžíci brusinkového kompotu. Takto ponechán cca 45 minut do změknutí (hodina neublíží). Pak prsa vyjmu a omáčku zahustím moukou (nebo jíškou ). Následně opět vložím prsa na cca 15 minut. Podávám s bramborem a hodně mlaskám.... Bažantí pomazánku později, musím se najíst, nějak mi z těch představ vyhládlo.... Žako
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Oběd nic moc, není čas. Takže ta pomazánka. Je to recept mých přátel z bažantnice, kde ale fakt trochu plýtvají touto zvěřinou. Nicméně : 2 stažené bažanty povaříme s kořenovou zeleninou, její složení je na dva bažanty asi toto 1 celer, 2 petržele a 5 středních mrkví. Do tohoto vývaru přidáš celý pepř, nové koření, bobkový list, dosolíš (přiměřeně). Já jsem bažanty před povařením nechal 2 dny v lednici uležet ve směci soli, pepře a samozřejmě pomačkaného česneku.  Zeleninu je nutné vytáhnou po jejím změknutí a bažanta necháš vařit až změkne a jde lehce od kosti. Pak pokrájíš zeleninu na kostky (nebo postrouháš na hrubém struhadle), maso z bažanta pokrájíš na kousky, přidáš tatarku a můžeš si s tím hrát dle chuti. Já jsem tam přidal trochu hořčice (dijon), samozřejmě česnek dle tvé chuti a snášenlivosti okolí. Vše pochopitelně smícháš. Celer je tu docela dominantní chutí, pokud ho nemusíš, v jeho množství na vaření výrazně uber. Celé je to vhodné rychle zchladit (v zimě to obvykle není problém) a dále uchovávat mimo konzumaci v lednici.   Je to skvělé s čerstvou houskou či chlebem nebo i samotné, když je dost zeleniny. Holky z bažantnice k vývaru přidají zeleninu do polévky, nějaké maso a mají navíc skvělou bažantí polévku. Měl jsem to i jako drobné pohoštění přátel npo společném honu a hodilo se to. Takže dobrou chuť.
			
			
									
									
						- 
				Petr Kaděrka
 - Pravidelný diskutér
 - Příspěvky: 115
 - Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
 - Bydliště: Bílá
 
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Bažant nadívaný
Nádivka:
-na másle zpěnit cibulku, přidat špek a libové uzené (ev. šunku), smíchat s 1-2 houskami které byly namočené v mléce, vajíčkem, zelená petržel, sůl, pepř
Bažant:
- stáhnout, našpikovat, vyplnit nádivkou, podlít vodou (možno přidat i červené víno
), pomalu péct
			
			
													Nádivka:
-na másle zpěnit cibulku, přidat špek a libové uzené (ev. šunku), smíchat s 1-2 houskami které byly namočené v mléce, vajíčkem, zelená petržel, sůl, pepř
Bažant:
- stáhnout, našpikovat, vyplnit nádivkou, podlít vodou (možno přidat i červené víno
					Naposledy upravil(a) Petr Kaděrka dne pon 29.2.2016, 21:07, celkem upraveno 1 x.
									
			
									
						- 
				Petr Kaděrka
 - Pravidelný diskutér
 - Příspěvky: 115
 - Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
 - Bydliště: Bílá
 
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Bažantí polévka
Potřebujeme:
1 bažant stažený (pokud máme, můžeme přidat i kousek krku s kostí vysoká, srnčí...) 1 menší cibule, 1 struček česneku, 1mrkev, 1 petržel, celer (1/4 velkého), 10 celých pepřů, 5 nových koření, 1lžička soli, 2l vody, na dochucení např. vegetu, zvěř. koření
Vaříme cca 3/4 hodiny v papiňáku(do měkka - maso
 ), pak přecedíme bažanta a zeleninu nakrájíme na kostky a šoupneme zpět do vývaru, přidáme nudle nebo uvařenou pohanku
Dobrou chuť
			
			
									
									
						Potřebujeme:
1 bažant stažený (pokud máme, můžeme přidat i kousek krku s kostí vysoká, srnčí...) 1 menší cibule, 1 struček česneku, 1mrkev, 1 petržel, celer (1/4 velkého), 10 celých pepřů, 5 nových koření, 1lžička soli, 2l vody, na dochucení např. vegetu, zvěř. koření
Vaříme cca 3/4 hodiny v papiňáku(do měkka - maso
Dobrou chuť
Re: Jak kdo děláte bažanty??
určitě dobrej recept ale na polívku je třeba bažantí slepička a né bažantPetr Kaděrka píše:Bažantí polévka
Potřebujeme:
1 bažant stažený (pokud máme, můžeme přidat i kousek krku s kostí vysoká, srnčí...) 1 menší cibule, 1 struček česneku, 1mrkev, 1 petržel, celer (1/4 velkého), 10 celých pepřů, 5 nových koření, 1lžička soli, 2l vody, na dochucení např. vegetu, zvěř. koření
Vaříme cca 3/4 hodiny v papiňáku(do měkka - maso), pak přecedíme bažanta a zeleninu nakrájíme na kostky a šoupneme zpět do vývaru, přidáme nudle nebo uvařenou pohanku
Dobrou chuť
- 
				Petr Kaděrka
 - Pravidelný diskutér
 - Příspěvky: 115
 - Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
 - Bydliště: Bílá
 
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Jestli je na polévku lepší slepička, nejsem schopen posouditurčitě dobrej recept ale na polívku je třeba bažantí slepička a né bažanta lepší polívku jsem než z té slepičky jsem nejedl
					Naposledy upravil(a) Karel61 dne pon 20.1.2014, 0:04, celkem upraveno 1 x.
					
Důvod: Oprava chyby HTML tagu.
			
									
						Důvod: Oprava chyby HTML tagu.
- 
				Sršeň Milan
 - Nový návštěvník
 - Příspěvky: 2
 - Registrován: úte 26.1.2010, 22:40
 
Re: Jak kdo děláte bažanty??
*lOVU LESU pánové zkuste si řízečky jsou vynikající vyloupnu prsa potřu utřeným česnekem a nechám chvíli odpočinout potom klasický trojobalZakov píše:Mám bažantů přes szónu hodně a dlouho jsem nemohl najít něco mému jazyku lahodící. Většinou jsem vytěžil pouze prsa a kýty, ty jsem opekl s dostatkem slaniny a zeleniny nebo jsem prsa nakrájel na nudličky a udělal z toho čínu. Teď jsem přišen na chuť bažantovi na víně a bažantí pomazánce.
Bažant na víně je klasika.Na másle (ale opravdovém) orestuji na drobno nakrájenou cibuli. Na ni pak položím bažantí prsa hodně prošpikované slaninou či špekem, nasolené a okořeněné jalovcem, pepřem(výborná je pikantní směs pepřů). Můžeš tam dát i koření na zvěřinu. Prsa ze všech stran orestuji a následně zaleju 750 ml alespoň průměrně dobrého čeveného vína (nejlépe Merlot, cabernet). Taky přidávám vrchovatou lžíci brusinkového kompotu. Takto ponechán cca 45 minut do změknutí (hodina neublíží). Pak prsa vyjmu a omáčku zahustím moukou (nebo jíškou ). Následně opět vložím prsa na cca 15 minut. Podávám s bramborem a hodně mlaskám.... Bažantí pomazánku později, musím se najíst, nějak mi z těch představ vyhládlo.... Žako
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Mně kdysi kamarád poradil svíčkovou.
Díval jsem se na něj s vyvalenýma očima. Nicméně od té doby bažanta skoro jinak nedělám.
Jak ideální kombinaci považuji bažantí polévka a jako hlavní chod právě zmíněná svíčková.
			
			
									
									
						Díval jsem se na něj s vyvalenýma očima. Nicméně od té doby bažanta skoro jinak nedělám.
Jak ideální kombinaci považuji bažantí polévka a jako hlavní chod právě zmíněná svíčková.
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Nejlepší je nadívanej bažant... buď děláme nádivku z cukýny, a nebo takovou tu "jarní", do tý můžete dát třeba i kopřivy nebo pampeliškový listy  a fakt teda lahůdka...
			
			
									
									
						- 
				Petr Kaděrka
 - Pravidelný diskutér
 - Příspěvky: 115
 - Registrován: sob 27.12.2008, 22:29
 - Bydliště: Bílá
 
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Možná jsou Vaše nádivky nejlepší, můžete se prosím rozepsat (recept)?Zdenecek píše:Nejlepší je nadívanej bažant... buď děláme nádivku z cukýny, a nebo takovou tu "jarní", do tý můžete dát třeba i kopřivy nebo pampeliškový listy a fakt teda lahůdka...
Děkuji
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Sice pozdě (po roce  
 ), ale zaujal mě recept na bažantí svíčkovou. Kolego Flashi, můžeš se o té bažantí svíčkové rozepsat podrobněji? Díky předem  
			
			
									
									ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R,  Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
						Nikon D-3100
- fesoj
 - Zkušený diskutér
 - Příspěvky: 2265
 - Registrován: pon 24.1.2011, 12:15
 - Bydliště: Východní Krkonoše /Žacléřsko/
 
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Když už jsem vzpomněl Ing. Mimru, ten nám říkal - a docela vážně - že vynikající je bažant pečený v huse, samozřejmě domácí. Ona bažantí zvěřina je přece jen trochu sušší, což jí leckdo vytýká, ale v této úpravě... Bohužel, zatím jsem neměl možnost to vyzkoušet v praxi.
			
			
									
									Kritériem pravdy je praxe.
						- Zdenek41
 - Zkušený diskutér
 - Příspěvky: 3179
 - Registrován: ned 24.9.2006, 16:01
 - Bydliště: Vysočina
 - Kontaktovat uživatele:
 
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Doporučuji.Nic lepšího nelze.Ovšem pozor na žlučník.Já opravdu husu pečenou nemusím.Mám na to vzpomínku z mládí,když jsem jezdíval za holkama na hody na kyjovsko.Ale bažant z ní je lahudka.Opečený brambůrek...Jen toho bažanta,hus je dost...
			
			
									
									
						- 
				lovecloncaku
 - Nový návštěvník
 - Příspěvky: 12
 - Registrován: pon 17.9.2012, 16:09
 
Re: Jak kdo děláte bažanty??
Perfektní je také kombinace kachna-bažant. Samozřejmě je zapotřebí víc než jedna kachna.fesoj píše:Když už jsem vzpomněl Ing. Mimru, ten nám říkal - a docela vážně - že vynikající je bažant pečený v huse, samozřejmě domácí. Ona bažantí zvěřina je přece jen trochu sušší, což jí leckdo vytýká, ale v této úpravě... Bohužel, zatím jsem neměl možnost to vyzkoušet v praxi.