3006 Sprg.
-
- Nový návštěvník
Re: 3006 Sprg.
První rána na černou cca 60kg na nahánce zásach čistě plicní rána,bez značení barva až po 20m a kus ležel 50-60m od nástřelu.
Další telko evropáka cca 30-35kg střílel jsem z posedu zásah na pravé plecko výstřel na játrech-v ráně sebou lechce škublo chvýli stálo pak odskočilo proti mě cca 20m zastavilo a zhroutilo se.Na nástřelu pár kapek barvy pak nic až do místa kde zhaslo(vybarvilo do vnitř).Munici si nelaboruji jsem teprv v začátcích takže musím kupovat.Myslel jsem zkrácením hlavně že se střela zpomalí,protože na ni nebudou působyt tlaky tak dlouho jako při delší hlavni?
Další telko evropáka cca 30-35kg střílel jsem z posedu zásah na pravé plecko výstřel na játrech-v ráně sebou lechce škublo chvýli stálo pak odskočilo proti mě cca 20m zastavilo a zhroutilo se.Na nástřelu pár kapek barvy pak nic až do místa kde zhaslo(vybarvilo do vnitř).Munici si nelaboruji jsem teprv v začátcích takže musím kupovat.Myslel jsem zkrácením hlavně že se střela zpomalí,protože na ni nebudou působyt tlaky tak dlouho jako při delší hlavni?
zkracovat hlaven je hovadina a nesmysl protoze by efekt byl tam nepatrny,ze by to bylo jen znehodnoceni zbrane ... to co popisujes je celkem standartni pribeh,nahanka = adrenalin a v tom pripade strela odvedla praci na vybornou,telko to same.navic pri vystrelu z 30-06 v loveckem provedeni na tak kratkou vzdalenost to znaceni vetsinou ani nevidis,alespon ne cele.lovit celoplastem je nezodpovednost a provozuji to jen zkuseni lovci pri lovu trofejove zvere a i tak velmi vyjmecne a nebo hlupaci co si mysli,ze FMJ je nej....co se tyka barveni tak v zime je vetsi pravdepodobnost,ze se rana na chvilku uzavre (je to popsano v ucincich) a proto zacne kus barvit pozdeji
Trochu brutální nápad, ale pokud oželíš nějakou t uzvěřinu u srnčího, nejde Ti o kožešinu u lišky a nechceš moc dohledávat černou, tak zkus Hornady SST /zbytková hmotnost cca 50%) a na druhé straně bude slušná díra a kule se určitě hodně rozbalí, barvit bude kus spolehlivě... Náhodou u čtyř selat, které jsme tím střelil, nebylo poškození nijak veliké, na srnčí bych s tím nestřelil a z lišky skoro uděláš dvěPetr Hošek píše:Dobrý podvečer všem.Poradíte někdo jeké střelivo použít v této ráži při střelbě na kratší vzdálenost?Již jsem zkoušel Hornady SST 180grs, ted Lapua mega 13g ale při střelbě na cca 50-60m zvěř takřka neznačí a nebarví(jak po zásahu celopláštěm),první barva je až 20-30m od nástřelu a to po zásahu na komory.Už jsem přemýšlel že bych nechal zkrátit hlaven ze 60 na 51cm jestli by to pomohlo(snad by se střela trochu zpomalila a tím se i lépe deformovala).

Florian broková kozlice - 12/76 a CZ 550 FS 30-06 + Meopta 3-12x56 RD
-
- Nový návštěvník
bendy-já to budu řešit ůplně jinak.Flinta pujde z baráku,věřím že je to výborná ráže tam,kde se dá střílet od 100m vejš,což tady jde málo kde.A navíc nejsem tak dobrý střelec abych si troufl střílet na 150m.Raději koupím nějakou slabší ráži a hlavně se naučím pořádně střílet,pak nebudu potřebovat takovýhle kanon.
to petr hosek: no 30-06 neni flinta na LR a funguje bezvadne i na 50m jen kolega bendy voli krapet jinou cestu ohledne munice.idealni vaha strely pro springfielda je od 180 do 200 gr. na lov do 100m se osvedcila dokonce strela 220gr.SPRN od sierry .uvedom si ze sprg.patri k neuniverzalnejsim razim pro nase podminky s nejvetsim vyberem tovarni munice a sirokym spektrem moznosti volby vykonu.navic kdyz si nejsi jist svym umenim tak sprg ti odpusti hure umisteny zasah nez slabsi raze.se slabsi razi horsi strelec nadela vice skod jak uzitku 

ede to je predsi co do konstrukce identicka strela jako od sierry 

-
- Nový návštěvník
Právě proto jsem na radu zkušenějšího kolegy koupil tuhle ráži.Tenkrát mi řekl "umíš ho... kup si tohle,alespon nebudeš do rána běhat po lese a dohledávat" a měl pravdu.Jenže co sedí jednomu nemusí druhému a upřímě řečeno nemyslím si že je to ideální ráže pro uplného začátečníka.Mírně řečeno si velmi rych získala můj respekt 

respekt neni na skodu
ale spis vic potrenuj aby jsi se ji nebal 

je to nemlich to samy,ted jsem je zrovna nabijel misto RN od hornady tak jsem to provnaval vcetne rozpitvani a prijde mi to ze to je identickej vyrobek,otazka je kdo to vyrabi ....
certi vedi jak to je ale kazdopadne ja mezi nima rozdil nenasel ....
to nemerim,proto jsem psal,ze JA jsem rozdil nenasel 

To Petr Hošek:
Chlapi mají pravdu - je to o výběru střeliva, určitě alespoň 180 grs. Já sem s 30-06 taky začínal, abych se k ní po krátké přestávce vrátil a sžít se s flintou trvá nějakou dobu - pomůže jedině střílet a střílet..
To co popisuješ, že na prvních 20ti m nemáš barvu znám při používání nábojů se střelou Sierra GK, přijde mi tvrdší s pomalejší deformací, střela do špičky -- záleží na co střílíš, na jakou vzdálenost a jak se trefíš. Na srnčí mi to vyhovuje, protože ho to nerozbíjí a u divočáka se to chce líp trefit (srdce/aorta od 0-15m s barvou). I u 7x57, 11,2g SPCE, coby slabší ráže se mi stalo, že sele 35kg nebarvilo prvních 20 m, přitom zásah byl plíce/plíce a výstřel o pr asi 4 cm přes žebro, holt byl ucpanej kusem plic 5x5, teprve až vypadl ven, pokračovala pobarvená stopa snad metr na každou stranu..
Pokud nemáš problém s nabíjením delších střel s širokým/tupým nosem jako já, pak si něco takového vyber a hlavně u toho chvíli vydrž.
Chlapi mají pravdu - je to o výběru střeliva, určitě alespoň 180 grs. Já sem s 30-06 taky začínal, abych se k ní po krátké přestávce vrátil a sžít se s flintou trvá nějakou dobu - pomůže jedině střílet a střílet..
To co popisuješ, že na prvních 20ti m nemáš barvu znám při používání nábojů se střelou Sierra GK, přijde mi tvrdší s pomalejší deformací, střela do špičky -- záleží na co střílíš, na jakou vzdálenost a jak se trefíš. Na srnčí mi to vyhovuje, protože ho to nerozbíjí a u divočáka se to chce líp trefit (srdce/aorta od 0-15m s barvou). I u 7x57, 11,2g SPCE, coby slabší ráže se mi stalo, že sele 35kg nebarvilo prvních 20 m, přitom zásah byl plíce/plíce a výstřel o pr asi 4 cm přes žebro, holt byl ucpanej kusem plic 5x5, teprve až vypadl ven, pokračovala pobarvená stopa snad metr na každou stranu..
Pokud nemáš problém s nabíjením delších střel s širokým/tupým nosem jako já, pak si něco takového vyber a hlavně u toho chvíli vydrž.
ZKK 600 30-06 Spring. Sierra 11,7g (SBT)
Přeji hezký večer, nerad bych obtěžoval opakujícím se dotazem, ale i přesto vás prosím o vaše názory při výběru střeliva pro tuto ráži. Mojí novou a zároveň první kulovnicí se po mnoha konzultacích s přáteli a přečtení řady diskusí stala CZ 550 lux special edition v ráži 30-06. Nyní však stojím před volbou střeliva vhodného pro mé užití. Předpokládám lov převážně v polní honitbě, tedy zvěř srnčí a mladá černá, s možností občasného lovu ostatní spárkaté až po vysokou v honitbě lesní. Jak jsem již předeslal, jsem lovec začátečník, takže nepředpokládám lov na extra dlouhé vzdálenosti, nebo snad z volné ruky. Po shlédnudí několika diskusí na tohle téma jsem došel k závěru, že pokud chci slušné střelivo, ale za rozumné peníze, mám na výběr Lapua, nebo Sako. Jde mi tedy především o výběr nejvhodnějšího typu střely u těchto výrobců, její hmotnosti a to s ohledem zejména na dobrý ranivý účinek, ale s maximální šetrností ke zvěřině při střelbě (v mých začátcích) do 100m. Současně bych vás také rád poprosil o tip, kde doporučené střelivo nejvýhodněji nakoupit, nejlépe v blízkosti Olomouce. Moc děkuji a těším se na vaše reakce.
kdyz mas na vyber sako nebo lapua tak sako twinhead, je v tom nosler part. a to je pro Sprg. jedna z nejvhodnejsich strel ... 

Sako Twinheady do Sprg. nedává. Musel by si to naládovat sám.
Našel jsem je jen u 243W, 9,3x62 a 9,3x74R
Našel jsem je jen u 243W, 9,3x62 a 9,3x74R
Ulkomaalainen...