Tommy píše:vhool:
přibližně 1/3 černé odlovím za pomocí baterky,když je tma,že nevidíš na krok,tak už rozsvítit musím.Neřídím se podle měsíce,chodím lovit jak se mi chce a pak se přispůsobím daným podmínkám.Jistěže s nočním viděním by to bylo lepší,ale prostě si poradím i s baterkou.
no rekl bych ze tebe brzdi pouze porizovaci cena NV ... baterka je jiste levnejsi ... jinak kdyz uz jsme u toho lovu za tmy ... myslim ze nebudes sam kdo lovi za tmy a ver mi ze i za bezmesicne noci s puskohledem ktery neni z ciny lze lovit.jen musis krapet poznat chovani zvere a vybirat ci mista kde lovit lze .... jenze to je zase trosku slozitejsi na kumst nez baterka potazmo NV
vhool:
kdybych chtěl,tak si jistě koupím,ale zatím jsem nad tím neuvažoval.Kamarád cosi takového měl,koukal jsem do toho také,docela to oslňuje a pak delší dobu za tmy nic nevidíš,než si oči zase zvyknou.
S tou baterkou je to otázka zvyku.
to Tommy: mám dotaz. jak dlouho už s tou baterkou lovíš? Ptám se proto, že jsi napsal, že máš na ni výjimku. Výjimku dostaneš, pokud jsou s černou problémy. Tak jak dlouho ty problémy trvají? Jestli stále trvají, tak ta baterka nepomáhá a jestli pomohla, tak by výjimka měla být odebrána. Víš, na mě to dělá dojem, že Ti to v Tvých podmínkách takto vyhovuje a snažíš se to zobecnit. Ne všichni ale mají stejný podmínky. To myslím charakter honitby, fyzické předpoklady, zaměstnání atd.
Pokud vemu myslivost a lov, jako prostředek k tomu, aby byla daná zvěř v lokalitě v požadovaném počtu, pohlavním poměru a konstituci tak se mi zdá každý prostředek, který k tomu vede (za předpokladu, že nepovede k zbytečnému utrpení zvěře) jako opodstatněný. Pokud lov pojmu jako sport, pak chápu tendenci ztěžovat si podmínky.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
S vyjímkou nevím jak to přesně je,ale máme jí už dlouho.Už jsem se tady někde zmiňoval,že u nás lovíme prasata jen dva a máme jich opravdu hodně,takže problémy přetrvávají.
Tommy píše:Abych se přiznal,tak jsem ji ani nečtl.Na schůzi se řeklo,že je povoleno umělé osvětlení při lovu černé a to mi stačí.
to je prikladny pristup panecku .... za prve nejde o vyjimku v pripade baterky protoze se to netyka zakona o zbranich a strelivu ale jedna se o (zakon o myslivosti podle §45 odst.2) rozhodnuti orgánu státní správy myslivosti o povolení, popřípadě uložení úpravy stavu zvěře v honitbě nebo o zrušení chovu určitého druhu zvěře, že při této úpravě stavu zvěře neplatí některé zakázané způsoby lovu uvedené v odstavci 1 písm. g), jde-li o lov v noci, a dále v odstavci 1 písm. m), t) a u) . a kazdy kdo takovyto lov provadi by mel mit toto rozhodnuti v kopii u sebe (original by ti mel byt prinejmensim ukazan na pozadani nekym z predstavenstva sdruzeni,asi hospodarem) jinak sam sebe vystavujes postihu ktery neni zrovna maly ....
...a kdyz uz jsme u toho tak pro ty kteri lovi pomoci NV tak ti by meli mit pri sobe jeste onu casove omezenou vyjimku na NV s uvedenim popisu popripade vyr.cisla daneho NV od PCR stejne jako je samozrejmosti prukaz zbrane ci ostatni doklady ... v pripade problemu je to brano stejne jako absence treba zbrojaku ....nebo zbrane bez papiru
Já to vidím tak, že kdo chce v noci ve tmě střílet, ten si způsob najde bez ohledu na papír a vyjímku.
A pokud střílí ať tedy vidí kam a na co.
Něco kusů už jsem dohledával, a určitě to nebyly vždy měsíční noci na sněhu.
Taky si myslím,že spousta ran v těchto podmínkách jsou ty " chybené ".
Otázka je kolik takových střelců dokáže přesně určit a vyšetřit nástřel, vlastní použitelného psa a nebo vůbec přizná, že střílel s baterkou a požádá o dohledávku. Ví vůbec co by se dohledalo?
Komentuju jen situaci kterou znám z vlastních zkušeností a svého prostředí.
Vycházím ze zkušeností, kolikrát pes pomohl mě a kolikrát pomohl dalším kolegům.
Někteří si zvykli přijít když střílel a nemůže najít, někteří " nikdy neminuli svůj cíl".
NV není levná záležitost, což ostatně není ani kvalitní puškohled pro lov za snížené viditelnosti.
Nemalujme si , že inzeráty které v posledních letech vychází celkem v hojném počtu v zájmových časopisech živí prodejci z pozorováků.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
TO vhool:
pokud budeš mít na NV Áčko (výjimku), nesmíš NV použít pro lov neboť tím bys porušil zákon o myslivosti, kde je použití NV stanoveno jako zakázaný způsob lovu. Povolovaná výjimka se vztahuje jen na použití světelného zdroje.
Takže kdo nechce porušovat zákon a chce v noci dobře vidět, musí si pořídit termopuškohled, který není nikde zakázán, cena lidová cca 250 000,-Kč: lol:
to milan: precti si v zakonu o myslivosti §45 odst. 2,vyse jsem ho citoval.kdyz budes mit A vyjimku na noktak tak musis mit jeste vyse uvedene rozhodnuti stejne jako na baterku.o par prispevku vys jsem to jasne napsal
to je prikladny pristup panecku .... za prve nejde o vyjimku v pripade baterky protoze se to netyka zakona o zbranich a strelivu ale jedna se o (zakon o myslivosti podle §45 odst.2) rozhodnuti orgánu státní správy myslivosti o povolení, popřípadě uložení úpravy stavu zvěře v honitbě nebo o zrušení chovu určitého druhu zvěře, že při této úpravě stavu zvěře neplatí některé zakázané způsoby lovu uvedené v odstavci 1 písm. g), jde-li o lov v noci, a dále v odstavci 1 písm. m), t) a u) . a kazdy kdo takovyto lov provadi by mel mit toto rozhodnuti v kopii u sebe (original by ti mel byt prinejmensim ukazan na pozadani nekym z predstavenstva sdruzeni,asi hospodarem) jinak sam sebe vystavujes postihu ktery neni zrovna maly ....
je tam jasne uvedeno co a jak v odstavci 1 pismeno g).
Já myslím, že to může fungovat stejně jako každá baterka, jen s tou vzdáleností to možná trochu přefoukli. Byly doby, že jsi posvítil v noci na zvěř a ona stála a zírala. Já si dokonce myslím že si to ta zvěř na nějakém jejich foru rozkecala.
Dnes blikneš a zvěř prchá a na nic nečeká. Jakákoliv obměna barevného spektra je dočasná. Na přísvit k infrákům reaguje v některých místech úplně stejně. A to se s tím v podstatě " neloví - že jo".
Takže nejlepší pro lov je vidět a nebýt viděn, neplašit , neblikat a vyčkat.
Já jsem dokonce svého času nabyl přesvědčení, že zvěř vidí i červený bod v optice a tak ho používám na čekané v minimální viditelné intenzitě a snažím se sedět od krmeliště v dotatečné vzdálenosti.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
mno co k tomu dodat ... asi jen to,ze obchodnici toho to typu by prodali vlastni babicku a tvrdili by ze to je lolitka jen novy druh ... o tom povolenem zarizeni by se asi dalo hodne diskutovat.laserovej zamerovac to neni tak asi zakonu o zbranich to neodporuje ale kazdopadne je to umely zdroj svetla stejne jako baterka takze asi tak bych to videl ....
whool to máš pravdu ti by vychválili vše to že je to zakázanej doplněk otom žádná a už nevěřím nikomu kdo tvrdí že zrovinka tenhle druh světla zvěř nevidí tak proto se podobným inzerátům směju, jen ta cena u toho je docela maso