Teoretické debaty kolem střelby
Teoretické debaty kolem střelby
vhool - docela stereotypně odpovídáš, ale musím přiznat, nezklamal jsi, nic jiného jsem ani nečekal.
Psát o tom, že 22-250 má nejvyšší rychlostz a nejplošší dráhu letu z běžných ráží by jsi neměl, když to pravda není. Nedělej z ostatních hlupáky. Není to o 243W, s tou sis ale naběhl. A nevím, kolik jsi s touto ráží ulovil zvěře.
Naštěstí většina hloupá není, a informace si najde.
Třeba
http://www.winchester.com/Products/rifl ... fault.aspx
A u ostatních výrobců je k dispozici podobné srovnání. A balistické koeficienty jsou k dispozici, třeba pro ballistic tip.
Navíc, když si dám oba tyto náboje vedle sebe, tak je na první pohled vidět veliká podobnost v tvaru a velmi dobře viditelný rozdíl ve velikosti nábojnice ve prospěch 243W.
A když napíšeš : " ramena nabojnice 22-250 jsou o 4mm dale nez u 243 " tak se jen ujišťuji, že píšeme opravdu o ráži 22-250.
No já to snad vyfotím a dám sem, protože ty budeš ostatním vnucovat svoje bludy donekonečna.

Psát o tom, že 22-250 má nejvyšší rychlostz a nejplošší dráhu letu z běžných ráží by jsi neměl, když to pravda není. Nedělej z ostatních hlupáky. Není to o 243W, s tou sis ale naběhl. A nevím, kolik jsi s touto ráží ulovil zvěře.
Naštěstí většina hloupá není, a informace si najde.
Třeba
http://www.winchester.com/Products/rifl ... fault.aspx
A u ostatních výrobců je k dispozici podobné srovnání. A balistické koeficienty jsou k dispozici, třeba pro ballistic tip.
Navíc, když si dám oba tyto náboje vedle sebe, tak je na první pohled vidět veliká podobnost v tvaru a velmi dobře viditelný rozdíl ve velikosti nábojnice ve prospěch 243W.
A když napíšeš : " ramena nabojnice 22-250 jsou o 4mm dale nez u 243 " tak se jen ujišťuji, že píšeme opravdu o ráži 22-250.
No já to snad vyfotím a dám sem, protože ty budeš ostatním vnucovat svoje bludy donekonečna.
					Naposledy upravil(a) Karel61 dne ned 27.11.2016, 16:02, celkem upraveno 1 x.

Důvod: Úprava názvu vlákna

Důvod: Úprava názvu vlákna
Re: Co do 7x64?
dalas píše:to figi:Tomuto nerozumím. U 22-250 je průměr střely 5,7mm a u 243 je 6,17 mm. Při stejné hmotnosti vychází větší průřezové zatížení u 22-250 a tím by měl být i lepší balistický koeficient. Doufám, že jsi předpokládal stejný typ střely. Pardon, figi píše, blbě jsem odmáčkl citaci.vhool píše:Je to logické, protože balistický koeficient i u 55 grs. střel v ráži 243W je vyšší, než u stejně těžkých střel v ráži 22-250.
Nevím, co má průřezové zatížení společného s balistickým koeficientem. Zhola nic, protože vyjadřuje vlastně poměr plochy a energie. Tvar střely nemá vliv !
- 
				vhool
o stereotipu si muzem popovidat.ukaz mi jinou standartne komorovanou razi v evrope ktera ma bezne V0 kolem 1200m/s to za prve a za druhe ani ty nezklames kdyz tu budes uvadet tabulkove hodnoty z verbungu vyrobce.sam v jinnem prispevku pises jak jsou tyto udaje zkreslena a zpochybnijes jejich duveryhodnost. 

- 
				vhool
...no nevim ale rekl bych ze prave tver strely je pro balistiku obecne hodne dulezitej....a pro BC taktezfigi píše:Nevím, co má průřezové zatížení společného s balistickým koeficientem. Zhola nic, protože vyjadřuje vlastně poměr plochy a energie. Tvar střely nemá vliv !
- 
				dalas
- Administrátor
to figi: vyšší průřezové zatížení znamená, že je menší průřez a větší délka. No a jsme u rozměrů, potažmo tvaru. I u lodi platí, že délka jede. Nemůže přece tvarově jít o geometrickou podobnost, protože by pak nebyla stejná hmotnost. No ale to už je dost OT.

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
						- 
				vhool
no me by schvalne zajimala figiho definice co to vlastne BC je .... 

- 
				vhool
to all: nemuzete srovnavat BC strel u rozdilnych razi,srovnani je mozne pouze u stejne raze a gramazi strel s rozdilnym tvarem panove.dalas píše:to figi: vyšší průřezové zatížení znamená, že je menší průřez a větší délka. No a jsme u rozměrů, potažmo tvaru. I u lodi platí, že délka jede. Nemůže přece tvarově jít o geometrickou podobnost, protože by pak nebyla stejná hmotnost. No ale to už je dost OT.

Takže popořadě
vybíral jsem si právě mezi 22-250 a 243W, takže jsem to opravdu pečlivě zkoumal. Porovnávám údaje výrobce, vím že nejsou pravdivé, ale chyba bude u všech podobná. Navíc je na netu mnoho dalších jnformací o přebíjení obou nábojů. Je to jednoznačné. A Winchester jsem vybral, protože dělá v 243W i 55 grs. střely.
dalas - promiň, ale o balistice toho moc nevíš. Zopakuji - průřezové zatížení je poměr Plochy ( průřezu ) střely a její Energie. BC a ani délka střely s tím nemá nic společného a tudíž nemá vliv na průřezové zatížení střely. Pro lepší pochopení, pokud tu samou střelu ze stejné ráže vystřelím s vyskou V0 a s nízkou V0, tak ta s vysokou V0 bude mít vyšší průřezové zatížení ( má více energie ). Znovu opakuji, je to funkce průměru střely, nikoli Balistického koeficientu.
A pro vhoola - BC má na balistiku zásadní vliv, ale nemá žádný vliv na průřezové zatížení. ( čti dobře příspěvky, nikam nespěchej )
Vlevo 22-250, vpravo 243W. Střely se liší váhou, ale do 243W nemám lehčí střelu. ( 50 grs a 95 grs )

Jinak to motáte skvěle, je vidět, že ta balistika vám dělá problémy. Takže založím v Loveckém střelectví něco o Balistice.
Ale ve zkratce - vyšší BC znamená pomalejší ztrátu rychlosti střely ( mimo jiné ), takže stejně rychle vystřelené střely stejné hmotnosti a rozdílným BC budou mít i rozdílnou dráhu letu, plošší bude ta s vyšším BC.
Vím, že je to OT, ale nesmyslů je tady už moc.

vybíral jsem si právě mezi 22-250 a 243W, takže jsem to opravdu pečlivě zkoumal. Porovnávám údaje výrobce, vím že nejsou pravdivé, ale chyba bude u všech podobná. Navíc je na netu mnoho dalších jnformací o přebíjení obou nábojů. Je to jednoznačné. A Winchester jsem vybral, protože dělá v 243W i 55 grs. střely.
dalas - promiň, ale o balistice toho moc nevíš. Zopakuji - průřezové zatížení je poměr Plochy ( průřezu ) střely a její Energie. BC a ani délka střely s tím nemá nic společného a tudíž nemá vliv na průřezové zatížení střely. Pro lepší pochopení, pokud tu samou střelu ze stejné ráže vystřelím s vyskou V0 a s nízkou V0, tak ta s vysokou V0 bude mít vyšší průřezové zatížení ( má více energie ). Znovu opakuji, je to funkce průměru střely, nikoli Balistického koeficientu.
A pro vhoola - BC má na balistiku zásadní vliv, ale nemá žádný vliv na průřezové zatížení. ( čti dobře příspěvky, nikam nespěchej )
Vlevo 22-250, vpravo 243W. Střely se liší váhou, ale do 243W nemám lehčí střelu. ( 50 grs a 95 grs )
Jinak to motáte skvěle, je vidět, že ta balistika vám dělá problémy. Takže založím v Loveckém střelectví něco o Balistice.
Ale ve zkratce - vyšší BC znamená pomalejší ztrátu rychlosti střely ( mimo jiné ), takže stejně rychle vystřelené střely stejné hmotnosti a rozdílným BC budou mít i rozdílnou dráhu letu, plošší bude ta s vyšším BC.
Vím, že je to OT, ale nesmyslů je tady už moc.
					Naposledy upravil(a) figi dne úte 19.1.2010, 19:43, celkem upraveno 3 x.

Ty nevíš co to znamená? Přece sub MOA, ne?   Akorát to MOA si někdo představuje jako A3 na 100m...
  Akorát to MOA si někdo představuje jako A3 na 100m...  

Naposledy upravil(a) kasari dne úte 19.1.2010, 19:38, celkem upraveno 1 x.

Ulkomaalainen...
						- 
				vhool
teoreticke debaty o vsem kolem strelby...
zde pokracovani teoretickeho krafani na zpusob "kdo ma vetsi pero"....  

- 
				vhool
Re: teoreticke debaty o vsem kolem strelby...
to figi: posledni prispevek jsem smazal protoze uz byl mimo.s fotkama jsi byl rychlejsi .... jinak pro tvou informaci,nic jsem nezmensoval ale pouze jsem dal vedle sebe dve fotky zkopcene z quck loadu.jeste jsi mi neodpovedel na mou otazku co je podle tebe BC ?navic jsi nejak pozapomel u sve prednasky o BC vzit v uvahu tohle:

to all: nemuzete srovnavat BC strel u rozdilnych razi,srovnani je mozne pouze u stejne raze a gramazi strel s rozdilnym tvarem panove.
- 
				vhool
Dalas napsal : 
Nový příspěvekod dalas » úte led 19, 2010 8:04 pm
to figi: tos mě dostal , tak jsem znejistěl, že jsem musel do literatury. Figi zkus třeba Faktor-Lankaš: Rukověť loveckého střelectví, nebo Caras: Střelivo do ručních palných zbraní. Víš že balistický koeficient se sice uvádí bez rozměru, ale rozměr má a to m2 x kg-1. Je balistický koeficient a je koeficient tvaru, který figuruje v balistickém koeficientu a je bez rozměru. Dál to nebudu rozebírat.
 , tak jsem znejistěl, že jsem musel do literatury. Figi zkus třeba Faktor-Lankaš: Rukověť loveckého střelectví, nebo Caras: Střelivo do ručních palných zbraní. Víš že balistický koeficient se sice uvádí bez rozměru, ale rozměr má a to m2 x kg-1. Je balistický koeficient a je koeficient tvaru, který figuruje v balistickém koeficientu a je bez rozměru. Dál to nebudu rozebírat.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR

Nový příspěvekod dalas » úte led 19, 2010 8:04 pm
to figi: tos mě dostal
 , tak jsem znejistěl, že jsem musel do literatury. Figi zkus třeba Faktor-Lankaš: Rukověť loveckého střelectví, nebo Caras: Střelivo do ručních palných zbraní. Víš že balistický koeficient se sice uvádí bez rozměru, ale rozměr má a to m2 x kg-1. Je balistický koeficient a je koeficient tvaru, který figuruje v balistickém koeficientu a je bez rozměru. Dál to nebudu rozebírat.
 , tak jsem znejistěl, že jsem musel do literatury. Figi zkus třeba Faktor-Lankaš: Rukověť loveckého střelectví, nebo Caras: Střelivo do ručních palných zbraní. Víš že balistický koeficient se sice uvádí bez rozměru, ale rozměr má a to m2 x kg-1. Je balistický koeficient a je koeficient tvaru, který figuruje v balistickém koeficientu a je bez rozměru. Dál to nebudu rozebírat.Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
- 
				vhool
jeste pro upresneni rozmeru 22-250 Rem.  vs. 243W aby figi nerekl ze mazu  jim poskytnute dulezite informace a nechci vam ostatnim umoznit sebevzdelani ....  

vhool- super, to je ono.
A podle ČSN
Balistický koeficient - Charakteristika letových vlastností střely v atmosféře, vyjadřujícívliv vnějšího tvaru, průměru a hmotnosti střely na velikost odporu vzduchu, který působí na střelu za letu
Koeficient tvaru střely - Bezrozměrné číslo, které vyjadřuje úroveň aerodynamického tvaru střely z hlediska odporu vzduchu
Dalas - teď jsi zase dostal ty mne - požívá se to ve smyslu který jsi popsal ty, také tak jak jsem psal já a ještě jedním způsobem. Je v tom jakýsi chaos, to jsem vůbec netušil.

A podle ČSN
Balistický koeficient - Charakteristika letových vlastností střely v atmosféře, vyjadřujícívliv vnějšího tvaru, průměru a hmotnosti střely na velikost odporu vzduchu, který působí na střelu za letu
Koeficient tvaru střely - Bezrozměrné číslo, které vyjadřuje úroveň aerodynamického tvaru střely z hlediska odporu vzduchu
Dalas - teď jsi zase dostal ty mne - požívá se to ve smyslu který jsi popsal ty, také tak jak jsem psal já a ještě jedním způsobem. Je v tom jakýsi chaos, to jsem vůbec netušil.
Jinak, používám pro všechny výpočta balistický koeficient vtažený k funkci odporu G7, který je vhodný pro střely s boat tail tvarem. 
Prakticky všichni výrobci uvádí BC vtažený k funkci G1, který je ale pro střely flat base, to znamená s plochým dnem.
Pokud mohu doporučit
http://www.appliedballisticsllc.com/ind ... s/Book.htm
nejlepší kniha o balistice, jakou jsem viděl

Prakticky všichni výrobci uvádí BC vtažený k funkci G1, který je ale pro střely flat base, to znamená s plochým dnem.
Pokud mohu doporučit
http://www.appliedballisticsllc.com/ind ... s/Book.htm
nejlepší kniha o balistice, jakou jsem viděl
					Naposledy upravil(a) figi dne úte 19.1.2010, 21:16, celkem upraveno 1 x.