Lov na velké vzdálenosti
Re: Lov na velké vzdálenosti
K tomu měření úhlu - nedělám to samozřejmě vždy, ale jsou místa, kde je to přes těch deset stupňů a na větší dálku.
Lišku v pohybu střílím do 300m, musí ale jít pomalu, letí to k ní asi tři a půl desetiny vteřiny, je pravda, že s ní táhnu a někdy je zásah hodně vzadu. Jinak raději čekám, až se zastaví.
Ta změna V0 se změnou teploty je opravdu na 100m zanedbatelná ve vztahu na střední bod zásahu. Dál se ale projeví větším propadem střely - musí. Ta změna o 30 stupňů je na 300m asi 5 cm u ráže 308.
Shivo, tabulky v telefonu mám hotové, nic nezadávám.
Lišku v pohybu střílím do 300m, musí ale jít pomalu, letí to k ní asi tři a půl desetiny vteřiny, je pravda, že s ní táhnu a někdy je zásah hodně vzadu. Jinak raději čekám, až se zastaví.
Ta změna V0 se změnou teploty je opravdu na 100m zanedbatelná ve vztahu na střední bod zásahu. Dál se ale projeví větším propadem střely - musí. Ta změna o 30 stupňů je na 300m asi 5 cm u ráže 308.
Jo to už mi došlo že je nesmysl.Budu to muset řešit přes nějaký bal. sw.
Tikka T3x varmint 243win, GRS bifrost, Zeiss V6 2-12x50 BT
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
jak jsem jiz uvedl, pouzivam druhou sezonu a absolutne zadne zavady ani pri dlouhodobych mrazech kolem -15ºC, jedine tuzsi ovladani zoomu, coz je bezny jev u vsech puskohledu, mazivo pri nizkych teplotach tuhne.
bezchybne a presne klikani, 1/4 MOA (manual odkazuje na rozmery krize v palcich na 100yd, coz je totez jako MOA).
bezchybne a presne klikani, 1/4 MOA (manual odkazuje na rozmery krize v palcich na 100yd, coz je totez jako MOA).
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Ještě bych se zeptal,k čemu slouží další "věžička" ta třetí co bývá např u meopty zapínání bodu u toho sightrona?A jaká že je to osnova?Ja myslel že má mildot?
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Dovolim si opravu.figi píše: Ta změna V0 se změnou teploty je opravdu na 100m zanedbatelná ve vztahu na střední bod zásahu. Dál se ale projeví větším propadem střely - musí. Ta změna o 30 stupňů je na 300m asi 5 cm u ráže 308.
1. zmena Vo neni zavisla od raze ale od pouziteho prachu, vztah teploty a vzdalenosti je naprosto chybny. plati vztah teplota vs Vo.
2. takze ty mas tabulky vetru v telefonu, takze rekneme po 2m/s (prudil jsi mi s derivaci kvuli 0.4m/s) takze 5 tabulek na rychlost (do 10m/s) a k tomu 12 uhlu coz dava 60 tabulek po rekneme 25m (od 100m do 500m).
tak to klobouk dolu.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Puskohled co jsi si vybral, je jediny s prisvitem. ma 4 kominky, v miste korekcnich, je vrchni na vertikalni korekci, pravy na horizontalni a levy je korekce paralaxy. kominek u navrchu blize k okularu je zapinani a nastaveni intezity prisvitu.o.r.k.o. píše:Ještě bych se zeptal,k čemu slouží další "věžička" ta třetí co bývá např u meopty zapínání bodu u toho sightrona?A jaká že je to osnova?Ja myslel že má mildot?
kriz neni mildot ale tenci German 4 kombinovany s krizem.
koukam ze jim na strankach nefunguje znazornovani osnov.
je to neco jako fine duplex s tim ze vrchni cast krize je tenka (stejne jako prostredek) stranove a spodni vertikalni cast krize je zesilena. uprostred tenke casti (prostredek osnovy) obsahuje bod (neni videt dokud ho nerozsvitis).
Aha a k čemu slouží uživateli jako jsem já se střelbou od 20m na naháňce po řekněme 400m nastavení paralaxi?A v jaké obrazové rovině je umístěn kříž?Zvětšuje se kříž při zvyšování zvětšení?
Iž26 16/70-16/70
Iž26 16/70-16/70
Shivo - v telefonu mám tabulku, která je pro teplotu např 10 stupňů, od sto metrů dál po deseti metrech jsou kliky na vzdálenost, oprava na vítr 1m/s ( to se snadno přepočte jak na sílu větru, tak i na směr ) ) a derivace ( spíš pro informaci ). Jednoduché přehledné.
m klik vítr der
100 0 -1 0
110 0 -1 0
120 1 -1 0
130 1 -1 0
140 2 -1 0
150 3 -1 0
160 3 -1 0
170 4 -1 0
180 5 -1 0
190 6 -1 0
200 7 -1 0
210 8 -2 0
220 9 -2 0
230 9 -2 0
240 10 -2 0
250 11 -2 0
260 12 -2 0
270 13 -2 0
280 14 -2 0
290 16 -2 -1
300 17 -2 -1
Změna V0 je samozřejmě jak píšeš závislá na teplotní citlivosti prachu, já jen uvedl moji naměřenou a ověřenou hodnotu pro ráži 308W.
Můj Sightron po roce provozu perfektní, klkání velmi přesné, v mrazu -15 v pohodě, a vodováha, kterou na něm mám také nezamrzla.
m klik vítr der
100 0 -1 0
110 0 -1 0
120 1 -1 0
130 1 -1 0
140 2 -1 0
150 3 -1 0
160 3 -1 0
170 4 -1 0
180 5 -1 0
190 6 -1 0
200 7 -1 0
210 8 -2 0
220 9 -2 0
230 9 -2 0
240 10 -2 0
250 11 -2 0
260 12 -2 0
270 13 -2 0
280 14 -2 0
290 16 -2 -1
300 17 -2 -1
Změna V0 je samozřejmě jak píšeš závislá na teplotní citlivosti prachu, já jen uvedl moji naměřenou a ověřenou hodnotu pro ráži 308W.
Můj Sightron po roce provozu perfektní, klkání velmi přesné, v mrazu -15 v pohodě, a vodováha, kterou na něm mám také nezamrzla.
-
- Administrátor
to figi: tak to není vodováha, ale nějaká fridex váha nebo C2H5OH váha 

Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
orko - paralaxou si zaostříš obraz v puškohledu při střelbě na různé vzdálenosti. V praxi na to rychle přijdeš, podle způsobu lovu si paralaxu nastavíš předem, na naháňce si klidně necháš těch klasických 100m a podle zvětšení to budeš mít ostré v poměrně velkém rozsahu vzdáleností. Dobré je to hlavně při střelbě na větší vzdálenosti s velkým zvětšením, tam už se to moc hodí.
Kříž velikost nemění.
Kříž velikost nemění.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
no tabulka zahrnuje dva udaje, (derivace jak rikas pro info), nicmene prepocet vetru v uhlu mi zas az tak jednoduchy nepripada zvlastne kdyz fouka z 10, 11 pak z 1 a 2 a pak kdyz je tzv tail wind. protoze pri pravotocivem vyvrtu jsou hodnoty vetru zleva jine nez zprava.
navic kdyz fouka zleva tak je zasah vpravo dole a kdyz fouka zprava tak je zasah vlevo nahore a hodnoty NEJSOU zrcadlove.
pro normalni vzdalenosti na normalne velkou zver jsou tyto opravy zanedbatelne. na lisku na vzdalenost 400+m jsou zakladni.
Tim nechci zpochybnovat tve lovecke uspechy, ale rekl bych ze jsou to prakticke zkusenosti, kde si sice asi naklikas dle tve tabulky, ale vlastni strelbu delas podle citu a zkusenosti.
takze kdyz reknu ze to je teorie a neni vhodne ji zde rezolutne prosazovat, protoze je to jen teorie, ktera bez praktickeho overovani nebude fungovat.
jediny rozpor ktery vidim mezi tim co pises ty a co ja, je ze tvuj navod je subjektivni a vede k pochybnostem (viz ja nebo Vhool) protoze predstava jak ji popsal Vhool a ja jsem ani tak daleko nedosel je do oci bijici, ze to tak proste nejde. moje verze je verze je navod jak veci vseobecne funguji, co a jak je potreba pocitat a hlavne vsude jasne rikam, ze to je od zbrane ke zbrani, od naboje k naboji a ze je to potreba overovat v praxi. Tvoje verze je pouze tvuj zpusob aplikovani toho co ja pisi.
navic kdyz fouka zleva tak je zasah vpravo dole a kdyz fouka zprava tak je zasah vlevo nahore a hodnoty NEJSOU zrcadlove.
pro normalni vzdalenosti na normalne velkou zver jsou tyto opravy zanedbatelne. na lisku na vzdalenost 400+m jsou zakladni.
Tim nechci zpochybnovat tve lovecke uspechy, ale rekl bych ze jsou to prakticke zkusenosti, kde si sice asi naklikas dle tve tabulky, ale vlastni strelbu delas podle citu a zkusenosti.
takze kdyz reknu ze to je teorie a neni vhodne ji zde rezolutne prosazovat, protoze je to jen teorie, ktera bez praktickeho overovani nebude fungovat.
jediny rozpor ktery vidim mezi tim co pises ty a co ja, je ze tvuj navod je subjektivni a vede k pochybnostem (viz ja nebo Vhool) protoze predstava jak ji popsal Vhool a ja jsem ani tak daleko nedosel je do oci bijici, ze to tak proste nejde. moje verze je verze je navod jak veci vseobecne funguji, co a jak je potreba pocitat a hlavne vsude jasne rikam, ze to je od zbrane ke zbrani, od naboje k naboji a ze je to potreba overovat v praxi. Tvoje verze je pouze tvuj zpusob aplikovani toho co ja pisi.
-
- Administrátor
ještě bych doplnil figiho. Pokud máš nastavenou paralaxu na nějakou vzdálenost, tak se ti nebude pohybovat cíl vtéto vzdálenosti vůči osnově ať do okuláru koukáš z jakéhokoliv úhlu a máš jakékoliv zvětšení. V jiných vzdálenostech ovšem pohyb bude a pokud ho chceš anulovat nastavíš kompenzaci na tuto vzdálenost. V nastavené vzdálenosti je obraz ostrý, což se dá využít při nastavení kompenzace bez koukání na stupnici točítka. Při velkých zvětšeních, kdy je malá hloubka ostrosti se dá zhruba odečíst i vzdálenost cíle (není to ale laser)
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Vsechny Sightron puskohledy maji osnovu v zadni (je to snad zadni, vzdy si to pletu) fokalni rovine (nezvetsuji se).
paralaxa slouzi pri zmene vzdalenosti ke srovnani fokalnich rovin cile a krize.
jak jsem jiz psal vyse, lovecke skla toto vetsinou postradaji a maji paralaxu nastavenou tovarne na 100-150m. coz znamena ze kdyz bude strilet na 60m, budes videt cil rozmazany (pri lovu bezne lovne zvere neresis, resis kdyz budes strilet na maly cil ci na terc) rovnez pri strelbe na 300m bude cil rozmazany. zaroven budes videt patrny posun krize pri pohybu hlavou.
Pri lovu po zapadu slunce (za tmy) nestrilis vetsinou dal nez 100m a paralaxu mas uz ze dne nastavenou bud na vzdalenost hromady nebo std. na 100m. pak uz to neresis, protoze je tma a ty stejne nejsi schopen zaostrit. navic chyba z paralaxy je o proti vsem ostatnim nepresnostem, zanedbatelna.
paralaxa slouzi pri zmene vzdalenosti ke srovnani fokalnich rovin cile a krize.
jak jsem jiz psal vyse, lovecke skla toto vetsinou postradaji a maji paralaxu nastavenou tovarne na 100-150m. coz znamena ze kdyz bude strilet na 60m, budes videt cil rozmazany (pri lovu bezne lovne zvere neresis, resis kdyz budes strilet na maly cil ci na terc) rovnez pri strelbe na 300m bude cil rozmazany. zaroven budes videt patrny posun krize pri pohybu hlavou.
Pri lovu po zapadu slunce (za tmy) nestrilis vetsinou dal nez 100m a paralaxu mas uz ze dne nastavenou bud na vzdalenost hromady nebo std. na 100m. pak uz to neresis, protoze je tma a ty stejne nejsi schopen zaostrit. navic chyba z paralaxy je o proti vsem ostatnim nepresnostem, zanedbatelna.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Dalas
prosim neuvadej lidi v omyl
PARALAXU NELZE POUZIVAT JAKO NAHRADU (ANI NAHODOU) ZA NECO CO MERI VZDALENOST.
Paralaxa je OPTICKY jev, nikoli mechanicky a s kazdou zmenou svetelnych podminek je potreba paralaxu korigovat. A to stale koukame na cil ve stejne vzdalenosti.
Na vetsine puskohledu se ciselna osnova vubec neuvadi a pokud ano, tak je tam jen pro informaci. Zvlaste u velkych vzdalenosti, (rekneme 500+ m stupnice konci a je tam znacka nekonecna).
Rovnez absolutne nesouhlasim s navadenim lidi trenovat s malorazkou. s malorazkou se da trenovat jen jedno a to je spousteni (to obsahuje i dychani). To ze vetsina z vas zacinala se vzduchovkou a malorazkou, neznamena ze to je ta spravna a optimalni cesta.
Mnoho absolventu mych kurzu si z techto zbrani prinesli tezko odvykatelne spatne navyky.
Balistika je o prdu. s malorazkou se da strilet presne do 50m. na 100m je to o stesti kvuli vetru a kazdy kdo strili s malorazkou vi ze na 100m je propad ca 6 MOA, zalezi na naboji a delce hlavne. tudiz kolem 18cm.
vitr je uplne o necem jinym
a hlavne zpetny raz je primo devastujici, pokud nekdo strili bezchybne z malorazky, tak po vystrelu z mosina kterou mu nejaky kamos pujci na strelnici, si zacne strhavat a bat se rany, protoze bude mit modre rameno a hubu. pokud mu nekdo poujci vykonejsi razi, tak bude mit jeste 3. oko a bude delat jeste vetsi chyby.
Cetl jsem vlakno o treninku lovu/strelby na velkou vzdalenost. tolik nesmyslu jsem uz hodne dlouho necetl. vcetne dychani.
prosim neuvadej lidi v omyl
PARALAXU NELZE POUZIVAT JAKO NAHRADU (ANI NAHODOU) ZA NECO CO MERI VZDALENOST.
Paralaxa je OPTICKY jev, nikoli mechanicky a s kazdou zmenou svetelnych podminek je potreba paralaxu korigovat. A to stale koukame na cil ve stejne vzdalenosti.
Na vetsine puskohledu se ciselna osnova vubec neuvadi a pokud ano, tak je tam jen pro informaci. Zvlaste u velkych vzdalenosti, (rekneme 500+ m stupnice konci a je tam znacka nekonecna).
Rovnez absolutne nesouhlasim s navadenim lidi trenovat s malorazkou. s malorazkou se da trenovat jen jedno a to je spousteni (to obsahuje i dychani). To ze vetsina z vas zacinala se vzduchovkou a malorazkou, neznamena ze to je ta spravna a optimalni cesta.
Mnoho absolventu mych kurzu si z techto zbrani prinesli tezko odvykatelne spatne navyky.
Balistika je o prdu. s malorazkou se da strilet presne do 50m. na 100m je to o stesti kvuli vetru a kazdy kdo strili s malorazkou vi ze na 100m je propad ca 6 MOA, zalezi na naboji a delce hlavne. tudiz kolem 18cm.
vitr je uplne o necem jinym
a hlavne zpetny raz je primo devastujici, pokud nekdo strili bezchybne z malorazky, tak po vystrelu z mosina kterou mu nejaky kamos pujci na strelnici, si zacne strhavat a bat se rany, protoze bude mit modre rameno a hubu. pokud mu nekdo poujci vykonejsi razi, tak bude mit jeste 3. oko a bude delat jeste vetsi chyby.
Cetl jsem vlakno o treninku lovu/strelby na velkou vzdalenost. tolik nesmyslu jsem uz hodne dlouho necetl. vcetne dychani.
Shiva - kdyz fouka zleva tak je zasah vpravo dole a kdyz fouka zprava tak je zasah vlevo nahore a hodnoty NEJSOU zrcadlove.
Nevím, že to je z každé strany jiné. PROČ ?
Shiva - Cetl jsem vlakno o treninku lovu/strelby na velkou vzdalenost. tolik nesmyslu jsem uz hodne dlouho necetl. vcetne dychani.
Tak tam napiš jak na to. Budem rádi. Je to ale o tréninku střelby, nikde není uvedeno nic o velkých vzdálenostech,
VHOOL - čím víc přemýšlím o tom tvém přenášení, tím víc mne to fascinuje. I u nadupaných laborací ráže 30 je např mezi 375m a 425m rozdíl v propadu střely řekněme cca 25 cm. A na 375 m je nutné přenést třeba 56 cm a na 425 m je to už 80 cm. A ten rozdíl je už tak velký, že značně přesahuje komoru lišky ( vertikálně ), a odhadnout na tu vzdálenost 20 cm je opravdu špičkový výkon. A na zásah lišky je nutné odhadovat s přesností na 5 cm určitě. Jak to děláš ?
Nevím, že to je z každé strany jiné. PROČ ?
Shiva - Cetl jsem vlakno o treninku lovu/strelby na velkou vzdalenost. tolik nesmyslu jsem uz hodne dlouho necetl. vcetne dychani.
Tak tam napiš jak na to. Budem rádi. Je to ale o tréninku střelby, nikde není uvedeno nic o velkých vzdálenostech,
VHOOL - čím víc přemýšlím o tom tvém přenášení, tím víc mne to fascinuje. I u nadupaných laborací ráže 30 je např mezi 375m a 425m rozdíl v propadu střely řekněme cca 25 cm. A na 375 m je nutné přenést třeba 56 cm a na 425 m je to už 80 cm. A ten rozdíl je už tak velký, že značně přesahuje komoru lišky ( vertikálně ), a odhadnout na tu vzdálenost 20 cm je opravdu špičkový výkon. A na zásah lišky je nutné odhadovat s přesností na 5 cm určitě. Jak to děláš ?
Naposledy upravil(a) figi dne pát 22.1.2010, 21:53, celkem upraveno 1 x.