Nejen na vaše přání, ale i ze zvědavosti jsem se opět vnořil do toho smradu a dokončil pitvu. I když nějaké základy mám, považuji se za laika a snad by pomohl ve vysvětlení nějaký veterinář
Myslím, že to mohu shrnout: střela pronikla škárou, rozdrtila levou lopatku v horní části, rozpadla se, větší část se stočila vzhůru, přerazila 2-3 žebra, jejichž úlomky s kousky olova prošly nad páteří ( nad obratly) mezi trny, aniž by byla přeražena páteř, i když 3-4 obratle byly poškozeny. Při tom zřejmě několik fragmentů střely prošlo i pod páteří, poškodilo plíce a zasekalo se do spodní části páteře, kde se utvořily 4 kostěné boule. Ve třech byl hnis s kousky olova, čtvrtá největší byla zcela zkostnatělá, bez známek hnisání. Drobné kousky olova pronikly až do druhého plecka - svaloviny, kde rána vyhnisala a byla již prakticky celá zhojená, zůstala jen zelená podlitina v horní třetině plecka pod škárou na výstřelové straně. Divočák prostřelen nebyl, kule se zcela rozložila v těle na drobné fragmenty. Plášť se mi bohužel nepodařilo najít, zřejmě zůstal hned pod škárou na vstřelové straně a při hnisání rány vypadl.
Podle mě je zranění staré několik měsíců vzhledem ke zkostnatění boulí z poranění na páteři. Zhnisané byly jen ty, kde jsem našel kousky olova. I úlomky žeber kolem páteře by se zřejmě časem zapouzdřily. Poraněn byl zřejmě měkkou kulí větší ráže ( soudím podle množství drobných úlomků). I když to byla jednoznačně smrtelná rána ( vyšší komora s poraněním plic a páteře), je i možné, že by se za pár týdnů z toho lončák dostal - soudím podle jeho kondice. I když těžko říct, ruku do ohně bych za to rozhodně nedal. Každopádně je dobře, že se dál nebude trápit. Komu můj popis připadal poněkud morbidní, tomu se omlouvám, nicméně si myslím, že je to pro plno z nás velmi poučné. I po smrtelném zásahu dokáže divočák přežít, nebo přežívat po velmi dlouhou dobu. Pro ty otrlejší z vás jsem přidal do alba dalších pár fotek s popisem
http://hanmilan.rajce.idnes.cz/divocak_23.1.2010/
ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny