Lov na velké vzdálenosti

Vše o střeleckých dovednostech nutných k lovu
Odpovědět
dalas
Administrátor

Re: Lov na velké vzdálenosti

Příspěvek od dalas »

to Shiva: nevím jestli jsi mne dobře pochpil ale sám jsi napsal, jak je to s obrazovou rovinou a osnovou. Pokud mám zaostřen objektiv na určitou vzdálenost je obraz objektů v této vzdálenosti ostrý v rovině, kde je umístěna osnova (předpokladem je, že okulár je zaostřen také do této roviny. Nikde jsem netvrdil, že to odečteš na metr. Taktéž to nefunguje dobře při větších vzdálenostech, kdy je obraz např od 300 m více prakticky ostrý. nefunguje to při malých zvětšeních, kdy je velká hloubka ostrosti, ale při zvětšeních např 24 zaostřím předmět na 100m a na stupnici mám 100m. Zaostřím na 200 metrech a stupnice je +- 200. Sohlasím, že to nejde za všech podmínek, ale pro lovecké účely se to dá za určitých podmínek využít.
K tý malorážce. Není to myšleno tak, že bude střílet s malorážkou na 50m a pak si vezme kulovnici a na 500m trefí vše. Jde jen o to klikání. Nastřelit si na 50 a překlikat třeba na 100 podle programu. Šlo opravdu jen o to osahat si klikání.
Jestli jsem ale tímto někoho uvedl v omyl tak se omlouvám a beru zpět.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
vhool

Příspěvek od vhool »

to figi: je to treninkem a HLAVNE vim jak je co v prirode velke vcetne lisky (jako voditko slouzi vse,krom velikosti lisky take napr.velikost slech,mordy atd.) a kdyz znam vzdalenost +/- 25 m tak nemam problem se vejit do tolerance 5cm nahoru ci dolu .tve teorie co zde popisujes pri tvem lovu mi pripominaji spis pojizdnou balistickou laborator ze sveta SCI-FI a strelbu na sadrovou lisku za idealnich laboratornich podminek.mimochodem jeden cas jsem pouzival i sadrove odlitky k nacviku na lov na tyto vzdalenosti,skoda ze v nynejsim reviru to nelze.vis figi kdyby jsi misto te tve teorie chodil vic venku a pozoroval (vim,ze diky praci to mas komplikovane) tak na to casem taky prijdes a kazda praxe je lepsi nez tisic vypoctu :wink:
vhool

Příspěvek od vhool »

to shiva: no ja to pochopil v tom vlakne tak (i jsem v tom smyslu prispival) ze malorazka je idealni prave na to naucit se zbran drzet a naucit se dychat a mirit pres kukr. :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Osobne si myslim ze to je derivaci, ale kdyz zadam do bal SW nepocitat s derivaci, tak to ukazuje stejne rozdilne stranove hodnoty. Ale nejpatrnejsi to je samozrejme pri prakticke strelbe. Ja se vetsinou snazim dorazit na strelnici brzy rano, kdy je bezvetri a termika jeste nezacla vybirat svou dan.
nevim presne jak se vlakno jmenuje. Dle meho to vlakno je zcela zbytecne, protoze na beznou "mysliveckou" vzdalenost, pokud clovek netrpi loveckou (mysliveckou) horeckou, vsechny strelcovi chyby jsou zanedbatelne, lethalni zona zvere je dost velka.
Ostatni vzdalenosti tim spadaji do strelby a lovu na velke vzdalenosti.
Dychani pri strelbe.
vzdy prerusit PRAVIDELNE dychani pri vydechu a to nekde ve 2/3. to umoznuje dalsi maly vydech a zadrzeni a mozna jeste jednou. pri zatezi je to stejne, ale dalsi zadrzeni jedine pri dalsim vydechu ( po novem nadechnuti) tam zalezi na trenovanosti.
plice jsou zvykle pracovat v urcitem objemu a ci kapacite. v pripade ze je vyprazdnim vydechem a nedodam novy okysliceny vzduch v pravidelnem rytmu, zacne spasmovite stahovani svalstva (nejdrive to clovek nevnima, ale v puskohledu je to videt). pri nedostatecnem naplneni plic (nekdo uvadel ze tak byl ucen nevim kde) je ten stav naprosto stejny. plice chteji plnou kapacitu nikoli castecnou a navic zadrzeni dechu jako takove ma prubeh pripravy vydechu. navic ve vetsine pripadu, pokud se na to nesoustredis, tak automaticky vydechnes, nepokracujes v nadechu. Rovnze pohyb prsou je pri nadechu a zadrzeni dechu trhavy. zadrzeni dechu (nebo preruseni, neslovickarime) v plnem nadechu, je neprirozene, protoze plice jsou ve sve provozni kapacite naplneny (v norme, pri beznem dychani ve std. rezimu) a pripraveny vydechnout. pri zadrzeni dechu se dostavi opet tras svalu, protoze plice se potrebuji vyprazdnit. pri vydechu na zminovanou 1/3 nejsou plice naplneny tak aby byly nuceny k vydechu, zaroven maji dost vzduchu, ktery stale obsahuje dost kysliku (nevim kolik % kysliku zustava v plicich a kolik clovek vydechne zpet do ovzdusi, ale plice nevycerpaji 100% kysliku z nadechnuteho vzdchu) k tomu aby se plice domahaly okamziteho nadechu, navic vzduch jez zustal v plicich, umozni zpevneni tela. Zadrzeni dechu v teto fazi, nezpusobuje zadny trhavy pohyb svalu ani pozvolne castecne vydechnuti a ev. opetovne zadrzeni.
Takto mi to bylo vysvetlovano a vstepovano na vsech vycvicich.
Strelba ve stoje bez opery pouze za pomoci podpirajici ruky ev. remenu, je mylne uvedeno, ze toto obstaravaji svaly. v zadnem pripade, je to poloha a postoj, ktery prave slouzi k tomu aby se svaly podpirajici ruky zatezovaly co nejmene. Kostra by mela drzet vetsinu vahy a svaly pouze drzet kostru. Staci se podivat na olypijske discipliny kde se strili stojak. specielni odevy, boty atd. A jsou velice presne definovany pravidly. Pri studiu postoje je jasne videt jak loket podpirajici ruky je opren o bok a zbran podeprena pouhymi prsty v tezisti, telo zakloneno, vse podrizeno k co nejmene zatezovani svalu a co nejvice preneseno na kostru.
Proto se pri prakticke strelbe pouziva remen, kde operu o telo nahrazuje tah ruky do remene.
No, nemslim si ze ma cenu pokracovat dale, doporucuji si zaplatit nejaky kurz strelby.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No prave, ze ja to tak nepochopil, protoze skoro kazdy co pise, to vydava jako za naprosto spravny postup (i ja k tomu sklouzavam, ze to tak podavam, i kdyz vim, ze to tak je, tak se snazim tomu vyhnout) a to je zavadejici. mluvim z praktice zkusenosti s lidmi, jez si podobna tvrzeni nekde precetli a pak je aplikovali. No a zkurvili si techniku tak ze za preuceni zaplatili desetitisice.
Dalas
vim zes to nemyslel abys uvedl nekoho v omyl, ale pravda je, ze jen se o tom zminit, je spatne. Promin, ale funkce paralaxy je jasna nikde neni psano, ze je urcena k mereni vzdalenosti. to ze FT to pouziva pri strelbe ze vzduchovky (kratka vzdalenost) to nikomu neberu. Ale je spatne to rikat, protoze odhad vzdalenosti do 200m je nepodstatny (viz zminena trajektorie razi a strel) a nad 200m je to nepresne. Zmineny Sightron SIII ma jen zvetsujici se body, LP Mark 4 rovnez a mnoho jinych puskohledu. Je to stejne chybne jako si vzit dalkomer, zmerit si cil a dle odectu vzdalenosti si paralaxu nastavit.
Vhool
malorazka a vzduchovka byla zminovana jako idealni zpusob jak zacit a trenovat na velkoraz. tak jsem to pochopil ja, a pokud vim tak napr. Kasari reagoval obdobne jako ja. Takze nejsem jediny kdo to spatne pochopil.
vhool

Příspěvek od vhool »

to shiva: :lol: no kazdopadne se shodnem ze trenink je trenink :lol: a malorazka k tomu urcite patri :wink: ...a mas pravdu v tom ze kdyz clovek strili malo z velke tak to pak je problem kdyz si vystreli z nejakeho kopyta .
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

to o.r.k.o.
tady jsem nasel fungujici obrazek osnovy ve zminovanem modelu.
http://www.sightron.com/index.php?actio ... d=8&id=159
nutno se podivat na "specifications"
Nevim jak sedi rozmery, ale popis u modelu SIII by mel sedet k pismenum zhora uvedenem odkazu. jen jeden rozdil je a to ze v prostredku u SIII je svetelny bod.
vesrad
Pravidelný diskutér

Příspěvek od vesrad »

o.r.k.o. píše:Takže dejme tomu, že střílm rws a má to tyhle udaje co se týče propadu střely.
100m 150m 200m 250m 300m
4.0 2.5 -3.7 -15.1 -32.4
Takže když budu mít zbraň nastřelenou na 100m a cíl bude vzdálen 300m
ve 100m je dráha letu střeli 4cm nad záměrnou jestli to dobře chápu?
musím naklikat 36.4cm výše než mam na věži nulu,
jeden klik je 1/4 Moa což je7.275mm ve 100m ve 300m je to 21.850mm 1 klik
Takže udělam 16 kliků? a dostanu 364mm?

Dem opravdu neznalej tak se nezlobte pokud jsou to kraviny.Je to jen podle mého usudku.

pokud mas flintu nastrelenou (optiku vynulovanou) na 100m tak zadne 4cm se neresi, resis pouze propad strely na 300m coz je 32cm v pripade ze mas Mildot kriz, tak nemusis klikat a miris prvni teckou pod stredem o ca 3cm vys. 32.4 je ca 3,75MOA a pri klikani 1/4 to obnasi 3x4+3 = 15 kliku (coz odpovida tvemu vypoctu).
---------------------------------------------
to Shiva:
nejsou náhodou ty propady střel co uvádí o.r.k.o v tomto případě platné pro ONV někde kolem 170m?
Nebude potom při nastřelení na 100m propad ve 300m asi tam 40cm?
Aby si někdo nenastřelil na 100m, vzal z tabulky ONV propad na 300 a divil se že mu to lítá o deset cm jinam... :)
ZKM 452 Varmint .22LR
IŽ 58 16/70,16/70; Brno 801 12/70,12/70
ZG 47 "Kuna" .35 Whelen, CZ 557 .308 win

(Kdysi Německý křepelák, Bordík, Blaser ES67 7x65R,12/70; CZ 550 Varmint .308 win,ZK 99 "Hanák Brno" 6,5x55SE)
o.r.k.o.
Pravidelný diskutér

Příspěvek od o.r.k.o. »

Já se též omlouvám, vesrad má pravdu.Ty hodnoty byly na onv. ale hned podnimi jsou hodnoty při nastřelení na 100m viz odkaz.
RWS 7x64 ID 11.5g

http://www.rws-munition.de/en/rifle_car ... m?navid=10
Tikka T3x varmint 243win, GRS bifrost, Zeiss V6 2-12x50 BT
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Ja zbran nenastreluji na ONV. Navic, jak jsem jiz nekolikrat uvedl, vsechny tabulkove hodnoty overuji na strelnici nastrelem. At uz jsou u kupovaneho streliva (teda to nepouzivama) nebo vypocitane balistickym SW k memu prebitemu naboji.
Jestlize mi flinta strili na 100m o 4cm vyse tak to pro mne znamena ze mi strili o 1 a 1/3 MOA vys. Pak s tim musim pocitat. Vzhledem k tomu, ze vzdy kdyz je to mozne strilet na delsi vzdalenost, tak na ONV nastreleno nemam, protoze je pro mne jednodussi zmerit vzdalenost a naklikat korekci. Nez pocitat s nejakym posunem kvuli ONV. Ale kazdy ma svuj zpusob strelby.
vhool

Příspěvek od vhool »

ONV je dobra pomucka pro myslivce kteri lovi do hranice okolo 150m a fabrickou munici a jsou schopni si pri lovu misto lovecke horecky uvedomit prevyseni na tu kterou vzdalenost.pri strelbe na stred komory je to ovsem na vetsinu nasi zvere stejne skoro jedno.Pri ONV by nemelo prevyseni presahnout vzdalenost os puskohledu a hlavne (i kdyz se uvadi cca 4cm).otazkou je kolik z nich si u cteni tabulky na krabicce uvedomi zda maji alespon stejne dlouhy lauf na ktery byly udaje zkouseny ...
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

vhool píše:to figi: je to treninkem a HLAVNE vim jak je co v prirode velke vcetne lisky (jako voditko slouzi vse,krom velikosti lisky take napr.velikost slech,mordy atd.) a kdyz znam vzdalenost +/- 25 m tak nemam problem se vejit do tolerance 5cm nahoru ci dolu .tve teorie co zde popisujes pri tvem lovu mi pripominaji spis pojizdnou balistickou laborator ze sveta SCI-FI a strelbu na sadrovou lisku za idealnich laboratornich podminek.mimochodem jeden cas jsem pouzival i sadrove odlitky k nacviku na lov na tyto vzdalenosti,skoda ze v nynejsim reviru to nelze.vis figi kdyby jsi misto te tve teorie chodil vic venku a pozoroval (vim,ze diky praci to mas komplikovane) tak na to casem taky prijdes a kazda praxe je lepsi nez tisic vypoctu :wink:
:lol: :lol: :lol:

Jen rozdíl bodu dopadu na vzdálenost o které mluvíme při nepřesnosti +-25 m je 25 cm. To už jsem ti psal. Nepřesnost zbraně, která střílí 0,5 MOA může být dalších 6 cm. Lišky se velikostí liší jen ve výšce o 5 cm a tomu odpovídají i ostatní rozměry těla lišky. Je to blbost, a při těchto odhadech a přenášení, které vnáší další chybu, se logicky nemůžeš vejít do tolerance 5 cm. Nezlob se na mně, ale pokud si přesně změřím vzdálenost a naklikám podle ověřené tabulky ( scifi laboratoř :D ), tak se do těch pěti cm vejdu spolehlivě. Ty jen náhodou. A jako návod pro ostatní k mrzačení zvěře to doufám nemyslíš. Já už pár takových viděl.

Shivo - v tom tématu o tréninku všude zdůrazňuji co nejmenší zapojení svalů ve všech střeleckých polohách. A nikdo další tam o tom nepsal. Kde jsi to vzal ?

A s tím větrem a derivací je to také samozřejmé. Jednak si to všude přečteš, a pak při střelbě i vidíš. Já už se lekl, že severák je hustší, než jižní, nebo tak něco.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

ne opravdu to neni navod na mrzaceni zvere a kdyz budes cist poradne a ne jen hledat do ceho zarejt tak by jsi to pochopil....no figi,vidim,ze jsi opravdu machr na teorie a jsem rad ze te zamestnavam tim aby jsi sve teorie prevadel na mou praxi .... :lol: kdyby jsi cet co pisu (asi pro tebe budu psat opravdu polopate a radsi dvakrat velkymi pismeny) tak jiste pochopis ze pisu o tom,ze mam vetsinu mist namerenych a revir znam dokonale (nehlede na to ze mist k lovu lisky na vetsi dalku je v reviru kde lovim pet tak to neni az tak narocny na pamet :wink: ) nehlede na to ze tu pokazde opakujem vsichni tri do zblbnuti jak dulezite je znat vzdalenost cile tak uz nepovazuju za nutny to omylat porad do kola.kdyz jdu nekam tak samozrejme dalkomer sebou mam a kdyz si nejsem jistej tak merim,to uz jsem psal o nekolik stranek zpatky taky.nehodlam tu s tebou slovickarit a uz vubec ne kvuli tomu abych te tu presvedcoval .zrovna tak jak znas dokonale ty podnik ktery ridis a kde drepis od nevidim do nevidim tak znam ja revir kde lovim protoze je to zaroven me pracoviste (kde znam na metr presne rozmery luk i lesnich celku protoze od toho se odviji fakturace :wink: ) tim chci rict,ze i kdyz si odhadnu vzdalenost na +/-25m tak si to doladim podle okoli (hrana lesa napr.) a muj odhad v nasem reviru je opravdu s presnisti na metr,v cizim prostredi je to tech 10-20m na vzdalenost 300-500m (posledni zkusenost z hostovani-srnče na 310m a muj odhad 300m na vysocine v miste kde jsm byl poprve) ...ano ted se vytahuju ale bohuzel jsi mne svym prispevkem k tomu vyprovokoval :wink: nehlede na to,ze na rozdil od tebe je zde par lidi kteri pri mem zpusobu lovu (nebo strelby prirode bez pripravy) na delsi vzdalenost byli :wink: ono fotka s popisem snese opravdu velke dalky ale co dat treba nejake tve video :wink: nebo mi konecne pozvat (jak jsi se jiz vicekrat kasal) at to vidim on-line...
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

vhool- tak, jako se nesnížím k tomu, abych lovil zvěř z posedu či kazatelny u kupy žrádla, zrovna tak se nesnížím k tomu, abych si nějaké vzdálenosti vymýšlel.
Sám jsi ale psal o dostatečném odhadu +- 25 m, to ale nestačí ani na jelena ( 400 m ), propad střely běžné ráže je v tebou udaném rozmezí vzdálenosti větší, než komora.
Videokameru mám také nachystanou, ale tahat se mi s tím zatím nechtělo, snad až na jaře na čekané.
Věřím, že tě budu moci dotáhnout k nám a něco ukázat, už na tom pracuji.

Čím jsi střílel to srnče ?
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
vhool

Příspěvek od vhool »

to figi: 300WM,na tom videu na 425m to bylo fabrickym EVEm a ted na ty vysocine to jsem podstrelil diky sve pitomosti co vsak nema s touto debatou az tolik spolecneho a jen potvrzuje zavery na kterych se shodnem vsichni a sice to ze se nema stridat strelivo.strilel jsem velkou osmou a protoze na tomto vyletu nebyl lov prioritou a bylo moc jinych zazitku tak jsem misto accubondu 200gr(drop 45cm). ktery mam odzkouseny na vice nez 300m jsem strilel TOGem 220gr(drop 61cm a zustal ve schrance z vecera kdy jsem sedel v kukurici na cuniky).ktery jsem do te doby mel odzkouseny na max.200m .omyl jsem zjistil az kdyz jsem prebijel (druha rana uz nebyla protoze jsem nechtel riskovat).pro sve pouceni jsem si dal tu praci a v lese jsem nasel i strelu...
:lol: shodou okolnosti i tohoto omylu byl svedkem staly navstevnik tohoto fora :lol:
Odpovědět