Pánové,
o tomhle poměrně důležitém momentu tady byla řeč na různých místech. Mě by ale zajímaly komplexněji vaše zkušenosti.
Mě osobně teď zajímá, jak toto řešit u obyčejné lovecké flinty, kde to hraje větší roli, než jsem si myslel. Zbraně s bedingem nebo s jinými upínacími prvky, kde se použije momentový klíč atd., úplně nemyslím, i když i tady to taky není jen tak jednoduché.
Zkrátka a dobře, jak a čím mám dorvat ty dva šrouby zespodu v té pos.... CZ550....
Kua, tos nemohl říct hned před rokem? Nebo mi to kua utáhnout?
Nicméně, když si zpětně promítnu ty různé nastřelování a kouknu na foto terčů, stalo se mi to, co tu už zaznělo. Vertikální rozptyl a několikrát. Jednou dokonce byla řada 5 ran úplně nad sebou v jedné lajně.
Naposledy jsme s Andym najednou měli šílené rozptyly a světe div se, šrouby byly povolené jako kráva. Šly dotáhnout snad o čtvrt otáčky. Pak pár ran a už to jakž takž sedělo.
Udělám beding a bude klid. Je ovšem otázka, jestli se to i pak nepovoluje. Přece jen je ta zbraň opravdu pod zátěží. Furt to tahám po lese, mokro, mráz, horko, zima a pak domů. A zase.
Moje zkušenost s CZ 550 je jiná.
V rozkresu k těmto zbraním je dobře vidět rozpěrné trubičky - rozpěrka zadní a přední, které zajišťují přesnou polohu součástek vůči sobě i vůči pažbě. Bohužel je časté u CZ 550 i CZ 527, že přední rozpěrka chybí. Je vysoká přesně 10 mm a není problém ji v CZUB koupit nebo si ji nechat udělat.
Pokud je zbraň sestavena včetně rozpěrek, není slyšet žádné praskání ( borcení ) dřeva, šrouby se dotáhnou naplno, nepovolují se, zbraň střílí velmi přesně a drží velmi dobře nástřel. Toto mám odzkoušeno u několika pažeb - zbraní včetně BO 98. A každý to zvládne.
Nic ve zlém, ale jsou to divné rady - prodat někomu, kdo tomu nerozumí ( tady se Shiva neprezentuje zrovna v dobrém světle ), bedding na loveckou zbraň je podle mne naprostá zbytečnost, a kupovat novou pažbu také.
Tak jen pár nástřelů s s mými loveckými CZ 550 bez beddingu ( Zbraně s varmintovými hlavněmi, do pažeb utažené tak, jak jsem popsal ), abychom věděli, o jaké přesnosti mluvíme. Prosím Shivu o vyjádření - odhad zlepšení přesnosti beddingem
243W 100m 6mm CTC, 3 rány, střelivo Winchester Supreme Power point +
308W se scenary, s Ballistic tip to samé, 100m 5 ran
A moje CZ 550 Sniper 5 ran 200 m se sériovým střelivem SB HPBT
Shivo, díky za analýzu. Už jsem ti psal, ať uděláš velkorážový BR tady u nás, přijel bych si to zkusit. Výbavu na to sice nemám, ale něco bych s tím udělal.
Na srazech, kde jsem byl, někteří členové fóra moji střelbu viděli. Nejsem žádný super střelec a to skupinkování je moje chyba, protože ty flinty mají na víc.
První nástřel ( vsedě, X-bag ) je z 243W CZ 550 Varmint, Zeiss 6-24x56, zkoušel jsem nové střelivo. Tuto zbraň na střelnici nesu tak 5x do roka, dám si jednu zkušební ránu na 100m na terč 8x8 mm, ten obvykle trefím a víc nestřílím, šetřím lauf a jen s ní lovím. Nástřel drží po celou dobu beze změny.
Další jsou terče ( 308W, Meopta ZD 3-12x50, vsedě, X-bag ) z testů přebíjeného střeliva. Scenary jsou dobré, ale Ballistic tip snad lepší.
Poslední nástřel je zatím můj nejlepší s další ( kostky cukru na 100m ) 308W ( vleže s nohami UK 59 a třetí nohou, optika Meopta 4-16x44 / kamarád má Sako TRG, s touto mojí zbraní se mu teď podařil jeho životní nástřel, 5 ran 100m pod 0,15 MOA s municí Lapua Scenar Silver Jaket ), 243W na 200 to umí také tak, nemám vyfoceno.
SB Match HPBT je opravdu skvělá terčová munice v mých CZ 550 a i v ostatních CZ, které jsme zkoušeli, plně srovnatelná s Norma Diamond line. Lepší jsou jen Lapua.
A CZ 550 mám několik, ty nástřely jsou od tří z nich. Další s dobrou municí umí také pod půl MOA. Jenom jednu z těch zbraní jsem kupoval novou, ostatní je komise či inzerce. Samozřejmě jsem si provedl sám své úpravy. A testoval jsem je až po nich.
Je to náhoda ?
Naposledy upravil(a) figi dne úte 02.2.2010, 22:18, celkem upraveno 1 x.
Shivo, komponenty SB nepoužívám. Nábojnice Lapua, Norma nebo Sako. Střely Scenar, na lov Ballistic tip. Bergery zatím stále zkouším, ta celková délka náboje je problém.
to medo
1. jsi OT. neni to vlakono o tom jak se utahuji montaze ale o utazeni sroubu pouzdra zaveru do pazby.
2. co se tyce optilocku, ja sice k nemu mam sve vyhrady, ale urcite ne ke spolehlivosti. Mam tu montaz na SAKO 75 asi tak 10let a nikdy jsem ji nemusel dotahovat. Jsi prvni kdo si stezuje ze se montaz povoluje.
Mám SS montáž , tí tupci opieskovali povrch aby hol matný ale aj závity a vyzerali ako na žiarovkách závity mali rezať nakoniec ...
Takže pár rokov mám pokoj už aj ja , písal som , že používam všade to znamená že aj na šróby v pažbe a ešte sa mi nestalo že by sa uvolnili a to strielam podstatne viacej ako bežný poľovník, samozrejme nie na mauser 98 tam to urobili múdrejšie