Lov na velké vzdálenosti
To vhool - ?iju, ale teď jen prací. Doufám, že se to brzy zlepší a přijedu, jak jsem slíbil a střelíme si na dálku.
270 W jsem si vybral kvůli balistice a velmi mírnému zpětnému rázu při vynikajícím účinku na zvěř. Přesnost bude taky OK, takže do 500 m odvede stejnou práci jako magnum na cokoliv.
Z 300 WM mám trochu obavy právě kvůli zpětnému rázu, jsem teď rozmazlenej z 243, to je opravdu úctyhodná ráže a stejně budu asi i nadále převážně lovit vše s ní.
270 W jsem si vybral kvůli balistice a velmi mírnému zpětnému rázu při vynikajícím účinku na zvěř. Přesnost bude taky OK, takže do 500 m odvede stejnou práci jako magnum na cokoliv.
Z 300 WM mám trochu obavy právě kvůli zpětnému rázu, jsem teď rozmazlenej z 243, to je opravdu úctyhodná ráže a stejně budu asi i nadále převážně lovit vše s ní.
Prispevek od Agnosek:
Právě jsem si pročetl témata o účincích střel na zvěř. Počáteční šok z příspěvků Vhoola, Feryho apod., jsem již překonal a smířil se s těmito dálkami. Je fakt, že ač mlád, jsem více myslivec, než střelec a střelba na tyto obrovské vzdálenosti je mi cizí. Já jsem si to také samozřejmně vyzkoušel střelil jsem srnče na 200 m. ze ZH 7 x 57 s opt. 4 x 32, pak taky srnu na 260 m. z ČZ 531, 3006, opt. 3-12x50, oboje střelou SaB SP. Ale od té doby, když uvidím zvěř na daleko, pova?uju za stavovskou čest, dostat se k ní na takovou vzdálenost, o které se říká myslivecká. A z toho přiblí?ení mám mnohem větší radost, než z vynikající střelby na velikou vzdálenost, dává mně to pocit, že i zvěř má šanci - často se to nepovede, a když ano, jsem py?ný na to, že jsem dobrý lovec. Dosud jsem nefotil účinky střel, ale naše s sdružení velkou měrou ze srnčího ?ije a některé ráže jsou na srnčí zcela nevhodné a nedokážu si představit, že bych předkládal hospodskému (jinak řezník), některé výše ulovené kusy. Ročně střílím kolem 35 ks. srnčího, používám nejvíc ČZ 550 v ráží 6,5 x 55, nebo ZH 7 x 57. Za ideální na srnčí pova?uju 6,5 x 52, (kterou bohužel nemám a asi ani mít už nebudu) proti které může někdo něco namítnout ohledně mizerné balistiky. jenže já si myslím, že ven v pohodě stačí, není na střelnice, kde se provádí Bencherst apod.
Jinakz mého příspěvku je jasné, že nejsem příznicem kevlaru a Harrisů. Kolegovi jsem nastřeloval Remingtona 700, v pol. verzi, s no?ičkama a opt. Leupold 3-12 x 50, střelivo, Hornady SST. Nádherná zbraň, ale styděl bych si ji vzít k hubertusu.
Prosím neberto to jako útok, ale jako pohled z druhého břehu. Jinak vhoola obdivuju, musí to být vynikající střelec. Nikoho tímto příspěvkem neodsuzuju, pokud zvěř netrpí a odlov se provede správně, tak je vše v pořádku. Letos pořídím dalekosáhlou dokumentaci ulovené srnčí zvěře a předložím důkazy o tom, jak je ráže 6,5 ?etrná a účinná.
Teď jsem zjistil, že jsem to omylem prdl, k liškám a samozřejmě to patří k srnčímu - sorry.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
To agnosek: mrzi me ze jsem ti zpusobil sok
ale vzhledem k podminkam v nasi honitbe to take nejde vzdy se priblizit vice ke zveri.bud bez obav,80% mych ulovku mam take uloveno kolem 100-150m.jinak si myslim,ze kazdy zde mame pravo na svuj vlastni nazor
.jeste si neodpustim takove male rejpnuti,myslim,ze ve vetsine sdruzeni se zver predklada hospdari,u vas hospodskemu
.holt jiny kraj jiny mrav 

-
- Pravidelný diskutér
Je pravdou že střelba přes 200m. spadá spíše do kategorie sportovní ,ale schopnosti většiny myslivců tak dalece nesahají. Pokud někdo tyto schopnosti má a k tomu odpovídající vybavení ,tak klobouk dolů. O vhoolovi se tu nebudu zminovat ,protože ten do těchto kategorií už nespadá ani mezi odstřelovače. Ten už patří mezi čarostřelce. I když hodně z nás jsme dobří střelci tak k jeho výkonům máme mooooc daleko a nestydme se si to přiznat.
To Agnosek: Jaký šok z příspěvků??? Jestli jsi četl o střelbě na 550m tak to bylo jen tréninkově. U mě to byla například jen 1 rána a pokud jsi četl všechny příspěvky, tak jsi si určitě v?iml, že u Vhoola se jedná o specifickou honitbu kde se ke zvěři dá velice špatně přiBlížit. Co se týká mě tak já mám drtivou většinu srnčího střelenou do 100m. Také mě baví mnohem víc se k srnčímu plí?it skoro na dosah ruky ( 10-20m). Zbraně mám klasiku ČZ 550 a ZKK 601. ps. Neberu to jako útok, jen by to chtělo příště přečíst víc příspěvků od daných autorů a pak teprve vyná?et nějaké soudy.

CZ550-3006 Sprg,ZZK601-223 Rem, ZK 99 6,5x57R, BS 9,3x74R/9,3x74R

-
- Nový návštěvník
Myslivecká vzdálenost...
Já se kloním k tomu, že čím menší vzdálenost terče, tím lepší lovec. S dne?ní optikou a technikou není umění střelit zvíře na velkou vzdálenost. spíš je umění, přiBlížit se ke zvěři na vzdálenost co nejmenší (samozřejmě úměrně) a potom střílet. Určitě je to větší zá?itek... A ověření vlastních schopností, nejen střeleckých... 

Nyctereutes

P.S. ono i na longrange i stim nejlepsim naradim se musi umet zachazet

Svata pravda.s tim souhlasim.akorat jsem uz alergickej kdyz nekdo rika ze strili max.do 150m (neber to osobne,myslim to vseobecne).zatim jsem nepotkal cloveka kterej tohle tvrdi a v realu je to pravda.i kdyz on si treba mysli ze to je 100 nebo 150 m tak v realu se to pohybuje 200-250m.to je proste overena pravda a za tim si budu stat a nikdo mi to nevyvrati. 

v pohode jen jsem chtel zverejnit muj nazor a tyjsi mi nahral.jinak me osobne je uplne jedno na jakou vzdalenost kdo strili.jde o to jak jsi psal.zver ulovit tak aby netrpela a pokud mozno setrne ke zverine (to myslim tak ze jsou zdruzeni pro ktere je prodej zveriny jeden z mala prijmu na krmeni v dobe nouze)