Steyr Mannlicher versus Sauer

Vše o kulovnicích a malorážkách
Climber
Pravidelný diskutér

Steyr Mannlicher versus Sauer

Příspěvek od Climber »

Vážení kolegové, plánuji koupi nové kulovnice. Vzhledem k tomu, že bych chtěl celopažbu tak jsou na poslední verzi seznamu Steyr Mannlicher Classic Stutzen a Sauer S 202 Stutzen, z hlediska kvality považuji obě zbraně za srovnatelné (možná, že se mýlím, pokud ano, opravte mi můj názor Vašimi zkušenostmi). Rád bych se Vás ale zeptal:

1. jestli nevíte o nějakých "drobnostech", které následně uživatelům znepříjemňují život (tenhle bod je pro mě nejdůležitější, protože jsou věci, které člověk zjistí až užíváním dané věci, a to už většinou bývá pozdě)
2. jaké máte zkušenosti s prodejci těchto zbraní (Detex, Arms CZ)
3. kterou z těchto zbraní byste volili (na ráži se neptám, jsem již rozhodnut pro 308 W)

Děkuji předem za rady
Sauer 202 Stutzen 308 W, Zeiss Victory Varipoint 2,5-10x50, Patterdale terrier
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Re: Steyr Mannlicher versus Sauer

Příspěvek od nimrod nimrod »

Můžu popsat pouze stroze systémy - obojí podobné s neseným vyhazovačem (v těžkém terénu může být problém), mechnismus S202 celkově složitější a pracnější na výrobu.
Jednoznačně bych volil z těchto dvou Sauer 202, jeví se mi lépe zpracovaný, lepší dřevo a povrchovka ve standardu, klasický brynýr na leštěném povrchu v Elegance modelu. Oproti mannlicheru má jednu nevýhodu - pouze 3 ranný zásobník a složitou pojistku, která se odjišťuje jinde než zajišťuje. Dále ji chce vyzkoušet na bezhlučnost, není kus jako kus ani u saueru. Mannlicher začal používat běžně plasty a povrchovku nitridem, která se mi nelíbí (zase je trvanlivější), vše je věcí priorit. Co by mě u mannlichera ale rozčilovalo, je hlasité vyskočení kliky závěru, při odjišťění z 2.polohy pojistky, kdy je klika zajištěná - na šoulačce.
Pokud bych dneska já kupoval novou kulovnici tak jednoznačně M03, je k dostání ve štucu, pravda cena je trochu vyšší. Nebo lépe (alespoň pro mě) originál M98, výrobce Mauser.
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
Climber
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Climber »

Díky za názor, 3-ranný zásobník by u mě asi nepředstavoval problém, za těch 11 let co dělám myslivost se mi stalo možná 2-3x, že jsem rychle za sebou vystřelil 3 rány, ale nikdy ne 4 rány za sebou. Pokud jde o povrchové úpravy a použití plastů to už je něco co mě zajímá a budu brát v úvahu.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Já bych zase jednoznačně volil Steyera. Nejen proto, že tuhle značku mám, ale třeba i proto, že zrovna ta povrchovka je pro mě důležitá a přesvědčila mě o trvanlivosti a dál taky proto, že systém SBS mi připadá propracovanej i co se týče bezpečnosti. To zajištění domáčknutím kliky totiž vůbec nemusíš používat, stačí jen hřbetní pojistka. A na šoulačku klidně do druhé polohy. Tak je odjištění vždycky tichý a vzhledem k umístění pojistky i přirozenější, než u Sauera. Tam sice taky odjistíš na hřbetě, ale zajišťovat musíš před spouští... :roll:
Ulkomaalainen...
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Kuci byl tu termin "neseny vytahovac", Prosim slo by to rozvest, treba CZ 550 ma jakej? Toto mi nejak unika. diky :oops:
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
frenki
Nový návštěvník

Příspěvek od frenki »

Mám skúsenosť s oboma typmi zbraní. Mannlicher robil pôvodne povrchovku klasicky čiernením, teraz má všetky modely s povrchovkou mannox, nie je to nitridácia / nasicovanie povrchu ocele je dusíkom/, ale je to skoro to isté , ako saueracký illaflón, niečo ako veľmi odolný vypalovací lak. Mne osobne viac vyhovuje poistka na steyeri. Niektorý sauer má poistku hlučnú, ako iné zbrane, napr. CZ. Sauer má krajšie drevené pažby. Mannlicher dosť poľavil vo výbere dreva na pažbách. Mne sa podaril kúpiť kus, ktorý mala zbrojovka vo svojej výstavnej sieni, takže drevo je veľmi pekné.Ale nerobia lesklú - lakovanú povrchovku iba drevo napúšťajú látkami podobnými oleju. Presnosť oboch zbraní je excelentná. So stayeru s 50 cm hlavňou nie je problém na 100 m s podoprenou zbraňou trafiť záslepku na terči / niekoľko krát trojstrel/ a nie som super strelec.Sauer úplne to isté. Sauer je cenovo trochu drahší.Ja som si vybral mannlicher goiserer 308W mal som ho i v 8x57JS- tiež super. Teraz mám na predaj 4 mesačný sauer 202 selekt so 60 cm hlavňou v 308W, bavorskou pažbou - krása, ale nevyužijem ho.
Toť moje skúsenosti s týmito zbraňami
Climber
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Climber »

Začínám z toho být trochu "vyjančenej". Nastává situace, které jsem se tak trochu obával. Obě jsou to dobré flinty a výběr je spíše věcí osobního vkusu a sympatií než nějaké přesné analýzy kladů a záporů. Vidím, že mě čekají muka výběru. To ovšem nic nemění na tom, že všem děkuji za jejich názory.
nimrod nimrod
Zkušený diskutér

Příspěvek od nimrod nimrod »

lörinc píše:Kuci byl tu termin "neseny vytahovac", Prosim slo by to rozvest, treba CZ 550 ma jakej? Toto mi nejak unika. diky :oops:
U otočně odsuvného závěru bude vytahovač vždy nesený - ta otázka asi zněla na nesený vyhazovač :wink:
CZ 550, ZKK, ZG, Z a např. Sako mají vyhazovač pevný, podobně jako M98 (nábojnice nebo náboj je vyhozen narazem na pevný bod v dráze závěru). CZ555, CZ531, S 202, S200, S80, S90, Stayer atd... mají vyhazovače nesené, což je v podstatě kolík pod pružinou, který neustále tlačí na dno náboje/nábojnice a vyhazuje tedy jakmile sřela nebo ústí nábojnice mine přední okraj výhozního okénka. - má to dvě výhody, hladší chod závěru a zjednodušení výroby, nevýhoda viz výše.
Výjimkou je systém Mannlicher schoenauer 1903 až GK - ten má nesený vyhazovač, který funguje ovšem jako pevný - nenaráží tedy přímo dno náboje/nábojnice, ale vyhazovač do pevné překážky v dráze (mezičlánek který není pod pružinou).
ZG47- 458 Win.
M.Sch. M1910- 9,5x57
ČZ 584- 7x57R/12-70
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

nimrod nimrod píše:
lörinc píše:Kuci byl tu termin "neseny vytahovac", Prosim slo by to rozvest, treba CZ 550 ma jakej? Toto mi nejak unika. diky :oops:
U otočně odsuvného závěru bude vytahovač vždy nesený - ta otázka asi zněla na nesený vyhazovač :wink:
CZ 550, ZKK, ZG, Z a např. Sako mají vyhazovač pevný, podobně jako M98 (nábojnice nebo náboj je vyhozen narazem na pevný bod v dráze závěru). CZ555, CZ531, S 202, S200, S80, S90, Stayer atd... mají vyhazovače nesené, což je v podstatě kolík pod pružinou, který neustále tlačí na dno náboje/nábojnice a vyhazuje tedy jakmile sřela nebo ústí nábojnice mine přední okraj výhozního okénka. - má to dvě výhody, hladší chod závěru a zjednodušení výroby, nevýhoda viz výše.
Výjimkou je systém Mannlicher schoenauer 1903 až GK - ten má nesený vyhazovač, který funguje ovšem jako pevný - nenaráží tedy přímo dno náboje/nábojnice, ale vyhazovač do pevné překážky v dráze (mezičlánek který není pod pružinou).
Diky moc. :wink:
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Stopař
Moderátor

Příspěvek od Stopař »

Kamarád má S202, několik mých známých má S202, bratranec SM Goisserer, pokud je volba jenom mezi nima, tak S202. Ale prosím - je to jen můj osobní názor. Nimrod i Kasari velmi dobře popsali jednotlivé rozdíly co do funkčnosti, rozhodnutí stejně zůstane na Vás. Já stál před dvěma lety před velmi podobnou volbou (S202, SM, Sako 85) Sako vypadlo kvůli dodacím lhůtám. Navštívil jsem detex a nechal si ukázat SM. Zarazila mě "laciná" povrchovka dřeva a umělohmotná pojistka - jako z pistolky pro děti... (o bezvadnou funkčnost se nepřu). Ještě ten den jsem jel do Brna ke Kettnerům, kde jsem půl hodiny studoval S202 (tehdá ji ještě prodávali). Pak jsem si nechal otevřít skříň s Mausrem M03 a ten si odvezl. Z užšího výběru jsem ho vyřadil, protože se mi ta flinta vůbec nelíbila (z obrázků na webu a v katalogu), ale jakmile jsem ji držel v rukou a vyzkoušel, rozhodl jsem se pro ni během 5-ti minut. Po dvou letech užívání bych ji za nic neměnil. Nechci Vás nijak zvyklat. Moje doporučení je - kupujete flintu za řádově 40-50 tis. Navštivte obě prodejny, vyzkoušejte obě flinty - nejlépe v jeden den a rozhodněte se. Uvidíte, že to stojí za to.
Mauser M03 9,3x62 Zeiss Diavari VM 3-12x56 osnova 40
CZ 537 .243 Win Swarovski Nova 3-12x56
ZKM 452-2E .22LR Zeiss Diatal 6x42
Iž-58 M 16/70
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Trochu mimo tema:
nimrod nimrod píše:
......CZ555, CZ531, S 202, S200, S80, S90, Stayer atd... mají vyhazovače nesené, což je v podstatě kolík pod pružinou, který neustále tlačí na dno náboje/nábojnice a vyhazuje tedy jakmile sřela nebo ústí nábojnice mine přední okraj výhozního okénka. - má to dvě výhody, hladší chod závěru .....
Ta CZ 531 je predchudce 550, a jestli se nepletu ma pevny vyhazovac, nikoli neseny, jestli se pletu tak skalp, ocet, cibule.... :D
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Předchůdce CZ 550 je CZ 537.
CZ 531 je něco jiného.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Pravda figi, uz jdu na ten skalp :oops: ve spechu se nema psat, nevim jak jsem si to mohl splest
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To Stopař - to o Mauseru jsem už slyšel v poslední době víckrát. Steyer mě ale vyšel na 30. Takže pak ten rozdíl už byl větší... Asi bohužel.
Ulkomaalainen...
Alda
Zkušený diskutér

Příspěvek od Alda »

diky me snad monarchisticke krvi v mem tele jsem byl odjakziva zapalenej do mannlichera... kdyz jsme v posledni dobe premyslel, zda jit do nove flinty, prosel jsem si vsechny zminovane. a jak pise stopar, kdyz jsem pak vzal mannlichera do ruky a videl tu plastovou pojisku (a nejen ji), rychle moje ocarovani toutou zbrani vyprchalo. pristup detexu, resp. saka mi zase zpusobil ochladnuti "vasne" pro 85 bavarian (i kdyz uz jsem ji nakonec mohl mit). sauer mne osobne nic nerika (ale rozumove to asi nevysvetlim) a skoncil jsem u M03 apline, na kteryho jiz mam doma pripravene misto :wink:
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Odpovědět