243Win
Re: 243Win
to figi: jestlize jsi testoval tak mas zajiste fotodokumentaci,osobne bych byl vdecny za nejake obrazky ktere reknou vice jak psane info.k tvym zaverum snad jen tolik,ze PTS je identicka konstrukce jako SST od hornady (jak je to materialove nevim) a pri vyssich ustovych rychlostech by strela zrejme daleko vice fragmentovala a poskozovala tkan tudiz si myslim,ze nizsi rychlost je u teto strely na miste .tot muj laicky nazor ....
No, podle toho, co mi z toho vyšlo, tak je to samozřejmé. Ale k čemu taková střela. 300 WM bys mohl laborovat jako 308 ( i v této ráži se mimořádně tříští ). Přitom výrobce - Hornady uvádí jako přednost dobré deformační schopnosti a to, že se střela netříští - konkrétně : " má vysoký ranivý účinek, zůstává celistvá při nárazu, netříští se a neznehodnocuje zvěřinu". Navíc je podle Hornady vhodná pro vysoké úsťové rychlosti.
Reklamu umí Hornady dobře, to předvedli i s Light magnum. A pak umí A-max.
Nějaké fotky a celé hodnocení ti hodím do mailu.
Reklamu umí Hornady dobře, to předvedli i s Light magnum. A pak umí A-max.
Nějaké fotky a celé hodnocení ti hodím do mailu.
Naposledy upravil(a) figi dne čtv 28.1.2010, 23:47, celkem upraveno 1 x.
to figi: budu rad za fotky,jinak SST v 300WM jsem zkousel ve vlastnich laboracich.na dalku uspokojive vysledky ale pod 100m silene a nevyrovnane ucinky,devastace temer vzdy totalni.byly to strely 180gr. a V0 hodne pres 900m/s a opravdu nikdy vice i kdyz v zcatcich kdy jsem mel streleno cca 20 ks (srnci a cerna) na vetsi vzdalenost tak jsem ji doporucil kolegovy ktery s tim ulovil srnce na tusim 40m a hruza.zkusil jsem to take a opravdu silenost.jinak presnost velmi dobra....
-
- Pravidelný diskutér
Ta zbytkova hmotnost je opravdu uboha, ale podle fotek v katalogu se nic jineho cekat nedalo. U Interbondu je opravdu nekde pres 90%, coz je duvod proc s nim asi koncim, je to proste tvrde jako svina, ale z kulinarskeho hlediska nema chybufigi píše:Dokončil jsem testování SB PTS v ráži 243W.
- ve velmi nízké zbytkové hmotnosti střely ( pod 45% ), která v této ráži může být riziková při lovu větších druhů naší zvěře

-
- Zkušený diskutér
Osobně jsem střelivo SaB s obchodním názvem PTS(180grejnů) používal v 300WM a v 243W. Neměl jsem s tím výraznější problém. Jak říkám, na něco to chcípnout musí a pokud nebudu potřebovat výhradně střílet do kostí, tak jsou skutečně tvrdé střely ( s vysokou zbytkovou hmotností) vhodné pouze a výhradně na těžkou zvěř. Kus, který má vyvržený 100kg (ať černá, nebo vysoká), není rozhodně těžkou zvěří. Hornady je doporučuje zejména na ty jejich jelence a podobnou zvěř - když se na koukám na FaH, tak to má tak od 60-80ti kg, tedy celkem nic moc. Hornady je dával ve 165(168)ti grejnech do 300WM a tam byly celkem šíleny rychlosti na ústí a střely se po zásahu musely doslova rozpadat a přesto je prodávají?§? Prostě SST (PTS) jsou postaveny na menší a střední zvěř a pro ránu za lopatku, kde tvrdší střela a to zejména na blízkou vzdálenost nemusí vždy předat energii. Střelba na krátko, tak to je nejčastější případ střelby našich myslivců. Odhaduji, že skoro 80% zvěře do vzdálenosti do 80m, něco málku kusů okolo stovky metrů a kolik myslívců střílí pravidelně 120(150)m+? PTS se mě otevřelo vždycky a to jak na krátko, tak na blízko.
Jinak většina američanů loví na maso(zvěřinu jedí stejně jako my a původní obyvatele parohy moc nezajímají) a Hornady by asi zkrachoval,kdy to bylo tak, jak říkáte. Pokud mě nevěříte a potřebuje to vidět na vlastní oči , tak mě zdarma pozvěte na nějakého silného jelena, daňka, muflona, a já vám předvedu demonstrační pokus. Určitě to půjde kus bude uloven, škody na zvěřině budou zcela standartní(mužete stejně něco střelit svým nábojem a porovnáme) a nebudu mít zábrany si zvěřinu v případě darování odvézt - ze silných a starých kusů má obvzláště delikátní chuť, jak říká tchyně - zvěřina se hned pozná a tak bych jí ji rád dopřál. Předpokládám, že se obejdeme bez dosledu. P.S. Ubytování si hradím.
Jinak většina američanů loví na maso(zvěřinu jedí stejně jako my a původní obyvatele parohy moc nezajímají) a Hornady by asi zkrachoval,kdy to bylo tak, jak říkáte. Pokud mě nevěříte a potřebuje to vidět na vlastní oči , tak mě zdarma pozvěte na nějakého silného jelena, daňka, muflona, a já vám předvedu demonstrační pokus. Určitě to půjde kus bude uloven, škody na zvěřině budou zcela standartní(mužete stejně něco střelit svým nábojem a porovnáme) a nebudu mít zábrany si zvěřinu v případě darování odvézt - ze silných a starých kusů má obvzláště delikátní chuť, jak říká tchyně - zvěřina se hned pozná a tak bych jí ji rád dopřál. Předpokládám, že se obejdeme bez dosledu. P.S. Ubytování si hradím.
No z toho všeho asi vyplívá,že PTS se zejména hodí na vysokou zvěř,takže její využítí jí tím oproti SP znevýhodňuje.Cíleně si na vysokou zvěř 243 nikdo nepořídí a v mém případě s ní potřebuji ulovit naprosto cokoliv,co u nás žije.Radši zůstanu u power pointu a vím,že se na něj můžu kdykoliv spolehnout ať je to cokoliv co u nás žije.
Ikdyž figi psal,že většina kusů i přes to byla v ohni,ale při horším zásahu je problém s fragmentací střely,tak nač ji vůbec nastřelovat když máme k dispozici lepší.
Ikdyž figi psal,že většina kusů i přes to byla v ohni,ale při horším zásahu je problém s fragmentací střely,tak nač ji vůbec nastřelovat když máme k dispozici lepší.
Tak jsem se také stal hrdým majitelem nové kulovnice 243Win.CZ 550FS.Ještě ji nemam ani nastřelenou.Dle zkušeností a rad na tomto foru mam v planu pužívat střelivo Winchester. Ale prece jen, čtu tady v katalogu-střelivo Federal 243Win. SGK STHP 5,5g Vo 1012m-s energije Eo 2826 Joule.Zajímavý žihadlo, mate stim někdo zkušenosti, aspon pro srandu na lišky.
No nebral bych lov jako srandu, ale jinak myslim ze to bude masakr a na lov bych s tim v teto razi nesel.
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Špatný to být nemusí,ale víc jak na srnce bych to nebral a jestli to bude trochu měkký,tak to nebude sranda,ale masakr.včelák píše:Tak jsem se také stal hrdým majitelem nové kulovnice 243Win.CZ 550FS.Ještě ji nemam ani nastřelenou.Dle zkušeností a rad na tomto foru mam v planu pužívat střelivo Winchester. Ale prece jen, čtu tady v katalogu-střelivo Federal 243Win. SGK STHP 5,5g Vo 1012m-s energije Eo 2826 Joule.Zajímavý žihadlo, mate stim někdo zkušenosti, aspon pro srandu na lišky.
včelák - blahopřeji k dobré volbě.
Osobně bych se před jakýmikoli experimenty sžil s novou zbraní osvědčeným střelivem, Winchester Power point i Ballistic silvertip jsou výborné, Norma také, testnul jsem i PMP ProAmm a je také OK. Veškeré toto střelivo je dostatečně přesné k lovu lišek do 300 m ( a některé i dál ), ale osobně preferuji používání jednoho druhu střeliva na všechno, takže jsem střílel munici Winchester, a teď už jen přebíjené se střelou Ballistic tip 95 grs. Kdybych neměl potřebu střelby na větší dálky, používal bych Power point. / ostatně většinou je liška vyvržená, ať ji s touto ráží střelíš čímkoli, ale ta munice, o které jsem psal na spárkatou funguje ke spokojenosti /
Jinak pokud chceš opravdové žihadlo, tak se střelou Ballistic tip 55 grs. v této ráži s jde dosáhnout bez problému úsťovou rychlost 1250 m/s při přesnosti do 0,5 MOA. A to opravdu jen tak nějaká ráže neumí.
Osobně bych se před jakýmikoli experimenty sžil s novou zbraní osvědčeným střelivem, Winchester Power point i Ballistic silvertip jsou výborné, Norma také, testnul jsem i PMP ProAmm a je také OK. Veškeré toto střelivo je dostatečně přesné k lovu lišek do 300 m ( a některé i dál ), ale osobně preferuji používání jednoho druhu střeliva na všechno, takže jsem střílel munici Winchester, a teď už jen přebíjené se střelou Ballistic tip 95 grs. Kdybych neměl potřebu střelby na větší dálky, používal bych Power point. / ostatně většinou je liška vyvržená, ať ji s touto ráží střelíš čímkoli, ale ta munice, o které jsem psal na spárkatou funguje ke spokojenosti /
Jinak pokud chceš opravdové žihadlo, tak se střelou Ballistic tip 55 grs. v této ráži s jde dosáhnout bez problému úsťovou rychlost 1250 m/s při přesnosti do 0,5 MOA. A to opravdu jen tak nějaká ráže neumí.
to figi: muzes prosim popsat blize laboraci pro 243W na V0=1250m/s ... dost by mne zajimala a navic bezproblemova ... tentokrat v tom neni rejpani ale opravdovy zajem .delku laufu a hlavne kde jsi k tomu prisel
figi- a existuje nějaký celoplášt 243Win který by ty lišky dělal dírka- dírka tak jak to popisuješ u 223
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Ne ze bych chtel zase zacit nejake dohady, ale figi, promin, pokud ti bude strilet strela o vaze 55gr s presnosti 1/2 MOA tak urcite nebude stejne presne strilet se strelou o vaze 95gr protoze 95gr strela bude o pekny kus delsi a stoupani vyvrtu bude potrebovat ca 9-8" kdezto 55gr bude potrebovat neco mezi 14-12". takze i kdyz pouzijes lehci strelu do rychlejsiho stoupani tak bude pri nejmensim tak pretocena ze 1/2 MOA si dovolim tvrdit, nenastrili. a pri te uvedene rychlosti si myslim ze ji to slikne.
Jinak se vratim jeste k tolik prosazovane .243Win, jeji rychlosti a ucinosti. Myslim Figi, ze bys ses mel podivat do tve oblibene knihy od Bryan Litz, Applied Ballistics for Long Range shooting, Kapitola 14 Lethality of Long Range Hunting Bullets str. 244-259
strana 244 udava graf a porovnani u kalibru 6mm v razi 243 winchester a podobne.
zver do 68kg (150pounds) maximalni vzdalenost 480m se strelou Berger 115gr VLD (coz je v 6mm asi nejtezsi pouzivana strela) pri rychlosti Vo=852m/s
kdyz vemem NEJVYSSI rychlost uvedenou v tabulce tak je Vo=1.093m/s se strelou Nosler ballistic Tip 70gr a doporucena vzdalenost na tu samou zver je pouhych 205m. rozdil v rychlosti ca 22% pokles ucinne vzdalenosti o ca 57%.
u zvere o vaze 136kg (300 liber) je ucinna vzdalenost u techto dvou strel 23m (Nosler 70gr) a 160m (Berger 115gr)
Myslim ze zaver je jasny pomalejsi a tezsi strela je efektivnejsi.
kdyz porovname nejtezsi 6mm strelu v razi 243Win s kalibrem 30 v razi .308Win (nebudu porovnavat nejtezsi,jen tu co laboruji ja, tj. 175gr VLD Berger)
817m/s (ja mam 850m/s) tak zver o vaze 68kg se stejnym efektem mohu strilet na vzdalenost 685m a zver o vaze 136kg na vzdalenost 434m a zver na kterou 243win vubec nedosahne 272kg (600liber) na vzdalenost 160m.
Z toho vyplyva pouze jedno a to jsme jiz nekolikrat konstatovali, ze 243win, je vyborna a presna raze vhodna pro lov srnciho a selat ci loncaku do vahy 70kg na vzdalenost do 200m. Na delsi vzdalenost je potreba
1. aby lovec opravdu umel strilet (6mm strela o vaze 115gr je velice nachylna na vitr)
2. dlouhe tezke strely (pro dany kalibr)
3. zbran s dostatecnym stoupanim vyvrtu aby takovou strelu ustabilizoval (pro zminovanou strelu je dop. twist 7")
Jinak se vratim jeste k tolik prosazovane .243Win, jeji rychlosti a ucinosti. Myslim Figi, ze bys ses mel podivat do tve oblibene knihy od Bryan Litz, Applied Ballistics for Long Range shooting, Kapitola 14 Lethality of Long Range Hunting Bullets str. 244-259
strana 244 udava graf a porovnani u kalibru 6mm v razi 243 winchester a podobne.
zver do 68kg (150pounds) maximalni vzdalenost 480m se strelou Berger 115gr VLD (coz je v 6mm asi nejtezsi pouzivana strela) pri rychlosti Vo=852m/s
kdyz vemem NEJVYSSI rychlost uvedenou v tabulce tak je Vo=1.093m/s se strelou Nosler ballistic Tip 70gr a doporucena vzdalenost na tu samou zver je pouhych 205m. rozdil v rychlosti ca 22% pokles ucinne vzdalenosti o ca 57%.
u zvere o vaze 136kg (300 liber) je ucinna vzdalenost u techto dvou strel 23m (Nosler 70gr) a 160m (Berger 115gr)
Myslim ze zaver je jasny pomalejsi a tezsi strela je efektivnejsi.
kdyz porovname nejtezsi 6mm strelu v razi 243Win s kalibrem 30 v razi .308Win (nebudu porovnavat nejtezsi,jen tu co laboruji ja, tj. 175gr VLD Berger)
817m/s (ja mam 850m/s) tak zver o vaze 68kg se stejnym efektem mohu strilet na vzdalenost 685m a zver o vaze 136kg na vzdalenost 434m a zver na kterou 243win vubec nedosahne 272kg (600liber) na vzdalenost 160m.
Z toho vyplyva pouze jedno a to jsme jiz nekolikrat konstatovali, ze 243win, je vyborna a presna raze vhodna pro lov srnciho a selat ci loncaku do vahy 70kg na vzdalenost do 200m. Na delsi vzdalenost je potreba
1. aby lovec opravdu umel strilet (6mm strela o vaze 115gr je velice nachylna na vitr)
2. dlouhe tezke strely (pro dany kalibr)
3. zbran s dostatecnym stoupanim vyvrtu aby takovou strelu ustabilizoval (pro zminovanou strelu je dop. twist 7")
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
to shiva: me by spis zajimalo jak docilit u 243w "v pohode" u lovecke flinty nebo i u klasickeho rekneme CZ 550 varmintu rychlost 1250 m/s se strelou 55gr. balitik tip, bez toho abych neco znicil nebo alespon riskoval ze neco znicim ....take nechci rozvirit diskuzi o ho... to kdyztak v nesmyslech ale tohle mne fakticky zajima...
vhool-member píše:to figi: muzes prosim popsat blize laboraci pro 243W na V0=1250m/s ... dost by mne zajimala a navic bezproblemova ... tentokrat v tom neni rejpani ale opravdovy zajem .delku laufu a hlavne kde jsi k tomu prisel
Vihtavuori N 140, 47 grs.
Lauf 61 cm. Sako 75.
No, a honem si to hoď do QL.