243Win
Re: 243Win
Figi nebou US OPTICS a nezkousite Bergery 88gr varmint. Melo by jim stacit stoupani 10". Ale nevim jestli by to bylo dobre i na srnci a tak?? No ted mam ball silver tip, tak budu zkouset napred na strelnici a potom v reviru. Ale ty bergery????
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
lőrinc : zkusit by to šlo, ale to je pokud se nemýlím celoplášť určený k lovu max. škodné. Co se týče Bergrů, tak nej opověď by ti podal Shiva (má je v zastoupení). JInak Ballistic Silvertip je dobrý, figi s tím má nastříleného dost a já něco také. Zatím jsem spokojený ,co se týče smrtícího účinku s tím N. Partition (100gr). Zatím všechno v ohni
figi : swift scirroco II - je nový a dle jejich stránek má vyšší ballistický koeficient než Balistic tip. Je taky dražší než Balistic tip. Zkoušel jsi ten nový? Jinak stoupání mám 10" a vím, že doporučují 9", ale třeba se najde laborace a bude to chodit. Zkusit se to může, když to nebude chodit, tak to prostě ládovat nebudu, ale jak říkám chtěl bych to vyzkoušet.

figi : swift scirroco II - je nový a dle jejich stránek má vyšší ballistický koeficient než Balistic tip. Je taky dražší než Balistic tip. Zkoušel jsi ten nový? Jinak stoupání mám 10" a vím, že doporučují 9", ale třeba se najde laborace a bude to chodit. Zkusit se to může, když to nebude chodit, tak to prostě ládovat nebudu, ale jak říkám chtěl bych to vyzkoušet.

PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
Myslim ze ten varmint celoplast nebude, to budou asi ty jejich targety......
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
Je to možné, zkus napsat Shivovi, on ti dá fundovanou odpověď.
lörinc píše:Figi nebou US OPTICS a nezkousite Bergery 88gr varmint. Melo by jim stacit stoupani 10". Ale nevim jestli by to bylo dobre i na srnci a tak?? No ted mam ball silver tip, tak budu zkouset napred na strelnici a potom v reviru. Ale ty bergery????
Bergery, pokud nebudou VLD, nevidím důvod zkoušet, protože chci přesné střely na lov, a navíc velmi univerzální, od lišky až po jelena s nutnou přesností na větší vzdálenosti.
Zatím je to Ballistic tip a možná to bude i Berger VLD 95.
US Optics - zkoušel jsem ty staré Scirocco, máš pravdu, že ty nové vypadají velmi zajímavě. Ballistic tip se ale deformuje i při výrazně menších rychlostech. Odkud je sháníš ?
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Ach jo,
Prosim vas na Berger strankach jsou strely dost jasne rozdeleny.
Varmint jsou strely pouze do kalibru 6mm a vahy 88gr. Varmint - drobna skodna. 6mm 88gr High BCFB je strela VLD a ma Flat Base. Varmint strely se vyrabi v nekolika provedenich BT (Boat tail, jez ma tangent ogive - neni tak spicata) FB (VLD -secant ogive i tanget ogive) urceny jsou pro strelbu do 300m. Vsechny maji plast ve spicce ztenceny aby se zarucila rychla expanze.
Hunting - VLD strely (secant ogive zarucuje vyborne vlastnosti pri strelbe LR) jez maji penetraci od 5 do 8cm do tela a pak nastava prudka expanze. daji se uspesne pouzivat na tercovou srelbu (puvodne jine nedelali)
Target - jsou strely VLD a BT bez upravy plaste ve spicce. u tercove strelby se predpoklada ze strelec cisti az po vystrileni vetsino poctu naboju a spinava hlaven zpusobuje vetsi treni a nastava riziko svliknuti strely (naslapnute naboje se pouzivaji velice casto) proto je plast strely silnejsi.
Prosim vas na Berger strankach jsou strely dost jasne rozdeleny.
Varmint jsou strely pouze do kalibru 6mm a vahy 88gr. Varmint - drobna skodna. 6mm 88gr High BCFB je strela VLD a ma Flat Base. Varmint strely se vyrabi v nekolika provedenich BT (Boat tail, jez ma tangent ogive - neni tak spicata) FB (VLD -secant ogive i tanget ogive) urceny jsou pro strelbu do 300m. Vsechny maji plast ve spicce ztenceny aby se zarucila rychla expanze.
Hunting - VLD strely (secant ogive zarucuje vyborne vlastnosti pri strelbe LR) jez maji penetraci od 5 do 8cm do tela a pak nastava prudka expanze. daji se uspesne pouzivat na tercovou srelbu (puvodne jine nedelali)
Target - jsou strely VLD a BT bez upravy plaste ve spicce. u tercove strelby se predpoklada ze strelec cisti az po vystrileni vetsino poctu naboju a spinava hlaven zpusobuje vetsi treni a nastava riziko svliknuti strely (naslapnute naboje se pouzivaji velice casto) proto je plast strely silnejsi.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Já jsem říkal, že Shiva dá fundovanou odpověď. Bohužel moje angličtina nic moc, takže jsem vyvozoval pouze tak nějak z toho co bylo vyobrazeno.
figi : kamarádka je ve Státech, tak by to neměl být problém. Bergry bych řešil přes Shivu.

figi : kamarádka je ve Státech, tak by to neměl být problém. Bergry bych řešil přes Shivu.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Nemyslel jsem to nijak zle, ale vlevo na sedivem panelu jsou polozky
Home
About Us
Information
Products
...
...
....
pod polozkou "products" jsou rozdeleny strely dle pouziti.
Target
Varmint
Hunting
staci si vybrat polozku dle pozadavku na pouziti (Target- tercova, Hunting - lovecka, Varmint - drobna skodna).
jsou rozdelen podle kalibru, vahy, BC a minimalni potrebneho stoupani ke stabilizaci strely.
Pokud pak budete neco potrebovat, tak poslete mail.
Home
About Us
Information
Products
...
...
....
pod polozkou "products" jsou rozdeleny strely dle pouziti.
Target
Varmint
Hunting
staci si vybrat polozku dle pozadavku na pouziti (Target- tercova, Hunting - lovecka, Varmint - drobna skodna).
jsou rozdelen podle kalibru, vahy, BC a minimalni potrebneho stoupani ke stabilizaci strely.
Pokud pak budete neco potrebovat, tak poslete mail.
Dík Shivo za vysvětlenou. Já pochopil, že to nebylo ve zlém
. Vidíš a já myslel, že Varmint je taky do terče a případně na tu škodnou. Hold se člověk pořád učí. Hunting i Target jsem pochopil. 

ja to taky vzal
. Jenom mi porad unikal pojem varmint-drobna skodna. Uz ho vim
. Jinak ho ma i nosler v nejake nove strele. to se Shivo po dopadu nejak moc deformuje a predava hooodne energie-v podstate se roztristi a pritom neposkodi (treba tu kozesinu)??? Jinak nechapu smysl....

- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
jj, tak nejak by to melo fungovat. V USA se tim oznacuji psouni, kojoti apd.
Myslim ze na lisku do 300m super. budu testovat ve .223 mam na vyzkouseni i Barnes Varmint Grenade, tady je jejich prezentace
http://www.youtube.com/watch?v=sYigC49tnh8
exploduje pri zasahu kulicky hroznoveho vina (.223) a cherry rajskeho (6mm). Svist po zasahu (rikaji doslova) ze se vypari. na vetsi zivocichy by to melo fungovat => dirka, exploze ve vnitr. Tak jsem to pochopil ja.
v podstate se dostavame k tomu efektu co tu Figi pise, tj, vysoka rychlost mala hmotnost => obrovska energie uvolnena (pri pouziti takto lehce fragmentovatelne strele) v tele zvere a tim i obrovske vnitrni poraneni.
Ale je potreba si uvedomit, ze takto konstruovane strely jsou urceny prave k tomuto typu zvere. v loveckych tj. pro lov "normalni" zvere, jiz nejsou k dispozici. Tam jsou strely tezsi a v Hunting provedeni jsou vsechny VLD se ztencenym plastem ve spicce.
Myslim ze na lisku do 300m super. budu testovat ve .223 mam na vyzkouseni i Barnes Varmint Grenade, tady je jejich prezentace
http://www.youtube.com/watch?v=sYigC49tnh8
exploduje pri zasahu kulicky hroznoveho vina (.223) a cherry rajskeho (6mm). Svist po zasahu (rikaji doslova) ze se vypari. na vetsi zivocichy by to melo fungovat => dirka, exploze ve vnitr. Tak jsem to pochopil ja.
v podstate se dostavame k tomu efektu co tu Figi pise, tj, vysoka rychlost mala hmotnost => obrovska energie uvolnena (pri pouziti takto lehce fragmentovatelne strele) v tele zvere a tim i obrovske vnitrni poraneni.
Ale je potreba si uvedomit, ze takto konstruovane strely jsou urceny prave k tomuto typu zvere. v loveckych tj. pro lov "normalni" zvere, jiz nejsou k dispozici. Tam jsou strely tezsi a v Hunting provedeni jsou vsechny VLD se ztencenym plastem ve spicce.
hmm, tak vyhodu to ma. Treba kdyz strelim sousedovic kocku, tak uz ji nikdo nenajde
. Jinak dej potom vedet, zajimalo by me to.

Předně díky za podnětnou diskuzi. Myslím, že mnoho z nás "střeleckých laiků" si udělalo během posledních příspěvků podstatně větší přehled. Ale já bych měl problém z druhé srany. Jaké střelivo by jste doporučili (pokud lze na posl. chvíli přebít) na střelbu z blízka? Střílím jenom srnčí a škodnou a pokud je to do 50m, je z toho skoro vždy velká devastace na výstřelové straně. Zrovna včera mi přišla liška na 40m a provedl jsem ji "vývrh". U srnčího je to podobné. Používám nyní Federal Power-Shok 100grs (u Hirt. Sierra pro-Hunter to bylo podobné). Okolo 100m už je to podstatně lepší.
CZ 557 Lux 6,5x55SE + LEUPOLD VX-III 3,5-10x50 Ill + PARD NV007 - 940 nm, IŽ 27EM-1C 12/76, IŽ 27E 16/70, ZKM 451 + LEUPOLD MARK 4 3,5-10x40 CHINA 

Na šoulačkách v lese i na loukách takto na krátko střílím velice často. Zejména v deštivých dnech lze našoulat srnčí v lese na vzdálenosti okolo deseti metrů. Střelba v těchto případech je hodně podceňována, ale je to podle mého obtížnější, než na 100 m, i kvůli extrémní blízkosti zvěře ( obava z odskočení kusu ),
S tou střelbou na velmi krátké vzdálenosti je to často problematické, a krom střely je zde zvláště důležité správné a velmi přesné umístění zásahu.
Velmi dobrou zkušenost mám se střelami Ballistic tip a Power point i v těchto případech. Je ale hodně důležité nestřílet přes plecka, sám střílím nejčastěji na krk, pokud to nejde, tak asi 5 cm za konec plecka, hlídám si, aby i výstřel byl za pleckem.
Lišky neřeším, nestahuji je, ale tady zase je podstatné ji přes plece střelit, pokud ji nechceš mít vyvrženou.
S tou střelbou na velmi krátké vzdálenosti je to často problematické, a krom střely je zde zvláště důležité správné a velmi přesné umístění zásahu.
Velmi dobrou zkušenost mám se střelami Ballistic tip a Power point i v těchto případech. Je ale hodně důležité nestřílet přes plecka, sám střílím nejčastěji na krk, pokud to nejde, tak asi 5 cm za konec plecka, hlídám si, aby i výstřel byl za pleckem.
Lišky neřeším, nestahuji je, ale tady zase je podstatné ji přes plece střelit, pokud ji nechceš mít vyvrženou.
-
- Zkušený diskutér
http://www.fusionammo.com/products/rifle.aspx
Prozkoumej tyto stránky. Já jsem je ve 243W měl. Není to na long range (přesnost MOA + případný fous), ale byly poměrně tvrdé a za dobrý peníz. Na šoulačce jsem s tímto střelivem střelil sele na předek k páteři na cca 45m a bez problémů. Měl jsem krabku - zbytek šel do terče. Zbyly dvě a ty nosím v pouzdře, když jdu ven s 243W, kvůli případným dostřelů na blízko. Zatím jsem je nepotřeboval. Dovážel to WT - nevím, jestli je ještě vozí.
Prozkoumej tyto stránky. Já jsem je ve 243W měl. Není to na long range (přesnost MOA + případný fous), ale byly poměrně tvrdé a za dobrý peníz. Na šoulačce jsem s tímto střelivem střelil sele na předek k páteři na cca 45m a bez problémů. Měl jsem krabku - zbytek šel do terče. Zbyly dvě a ty nosím v pouzdře, když jdu ven s 243W, kvůli případným dostřelů na blízko. Zatím jsem je nepotřeboval. Dovážel to WT - nevím, jestli je ještě vozí.