Myslel jsem si, že to bude s těmi odhady ceny upytlačené zvěře složitější. Pokud má ale tento ceník ,,pevné" základy, tak je to alespoň rozumně postavené a každý pytlák - přistižený ( i když jich není moc ), bude po zásluze postrestán, protože přestupek je do 5 tis Kč. Proč se divit cenám drobné, když si to takhle postavili, já oponovat nebudu ....
teď je otázka co jsou ty pevné základy...
Delší dobu tuhle problematiku sleduju, nechávám si posílat mailem MIS, tedy informace od Unie mysliveckých organizací (informace připravuje hlavně APM). Z těchto podkladů je zřejmé, že MZe přistupuje k problematice nelegálního lovu dosti nekoncepčně a vždycky když už někde něco hoří vypracují rychlý elaborát, kterému podle APM právě pevné základy chybí. MZe jedná pouze s ČMMJ a LČR, popř, VLS a malé myslivecké organizace přehlíží a téměř odmítá s nimi jednat. APM upozorňuje na to, že již v době, kdy se připravovala změna trestního zákona (tedy i změna ohledně pytláctví), již tehdy měl někdo něco dělat a ne hasit vše až na poslední chvíli.
Nevím nakolik jsou tyto spory malých organizací s MZe ovlivněny osobními spory zůčastněných odborníků, ale rozhodně je vidět že někde je něco špatně a naše slavná ČMMJ (jejíž však nejsem odpůrcem) nese svůj díl viny.
Tedy podle toho co jsem se dočetl, je ceník jen dalším výkřikem do tmy bez dalších souvislostí, o čemž svědčí i to že vlastně nikdo neví jak stím pořádně zacházet.
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
Jde o to, ze nesmyslne nastavene oceneni drobne povede k tomu, ze po prvnim soudu na zaklade odhadu realne ceny soudnim znalcem bude zpochybneny cely cenik. Jiste, bylo by fajn natahnout i jednoho bazanta nad 5k, je to ale absurdni pokus odsouzeny k neuspechu. Pytlaceni proste ma byt trestnym cinem, ne prestupkem, bez ohledu na skodu.
Pytlaceni je spolecensky daleko nebezpecnejsi dalsimi okolnostmi nez jen vlastni skodou na zveri. Casto jde o tyrani zvirat (zeleza, oka), obecne ohrozeni (dtto), nepovolene ozbrojovani (strelne zbrane) apod. Tudy by snad mohla vest cesta k novele, ktera by vratila vse zpet.
Ty ceny jsou zajímavé. Asi se to odvíjí od ceny živé zvěře a jejího možného dalšího rozmnožování. Nám byl upytlačený daněk 3 letý odhadnut na cca 12.000. Takže podle tohoto ceníku bychom si polepšili. Jen mi příjde přehnaná cena u bažanta. Zajíce pochopím. Odchycený je kolem 2000-3000 Kč, ale bažant za 3100Kč je moc. Nehledě na to, že za králováka je 3900Kč. Tam bych viděl cenu okolo 1000Kč.