Krátká kulovnice

Vše o kulovnicích a malorážkách
Milan_CZ550
Pravidelný diskutér

Krátká kulovnice

Příspěvek od Milan_CZ550 »

Potřeboval bych poradit - mám 550 varmint a na šoulačce to jde, ale v kazatelne se s tím pádlem špatně manévruje. Chtěl bych nějakou kratší kulovnici (hlaven) nevadilo by mi ani plastové provedení pažby. Cena bych si představoval kolem 20. Docela by mě lákala ráže 7mm rem magnum, .300win mag, 338 lap mag apod. Kdybyste měli nějaký tip byl bych rád.
vhool

Re: Krátká kulovnice

Příspěvek od vhool »

zalezi na tom co od zbrane ocekavas,vzhledem k tve cenove hladine bych predpokladal spise nejakou "pracovni flintu" a pak by ti mohlo vyhovovat treba i BO98 ktere se da sehnat za par korun a popripade nechat zkratit lauf treba na 520mm a porad jsi pod tebou udavanou castkou ... :wink:
rimar77
Zkušený diskutér

Příspěvek od rimar77 »

krátkej je i guide od Marlina 1895 ve fotkách ho má Ed. ale ráže jiná než požaduješ 40-70Gov s 18palcovou hlavní má celkem myslím 95cm ale je třeba kouknout na stránky Marlina tam je to přesně
vhool

Příspěvek od vhool »

jeste dodam,nevsiml jsem si tech razi.na tebou uvadene raze se kratky lauf nedoporucuje.vetsina zbrani v techto razi ma laufy od 650mm protoze jde o silne magnumove raze kde je potreba delsi lauf pro vyuziti potencialu raze. :!:
Milan_CZ550
Pravidelný diskutér

Já se koukal na nějaký ceník od remingtona,ale nebyly tam fotky a cenově se mi zdály dostupné. Nemáte někdo zkušenosti??
vhool

Příspěvek od vhool »

to ale pochybuju ze tam byly zbrane s kratkym laufem v razich ktere jsi uvedl :wink:
Milan_CZ550
Pravidelný diskutér

Co tohle??? Bohužel jen ve 308 win
Milan_CZ550
Pravidelný diskutér

Remington 700 SPS Tactical ráže 308Win
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Myslím, že když už tu tohle téma je, bylo by dobrý popsat výhody a nevýhody krátký kulovnice.

Za mě můžu říct, že s kratší je určitě lepší manipulace, je šikovná na natláčky a dohledávky, zvlášť proto, že mám plast. pažbu a mannox na železe. Vydrží to horší zacházení.
Nevýhodou je omezení výběru střel, protože těžší střely to neustabilizuje, nižší úsťová rychlost, tedy kratší vzdálenost přesný střelby ( pro LRH příznivce ). Jelikož jsem ale při koupi takový ambice neměl, byla to dobrá volba. A 308W je do toho akorát... :wink:
Ulkomaalainen...
vhool

Příspěvek od vhool »

jen pro upresneni,stabilizace strely je zavisla na stoupani .zda je lauf 520 nebo 600mm nema na stabilitu vliv.pravdou vsak je ze kratsi lauf=horsi vyuziti potencialu munice a mensi prostor pro vlastni laborace :wink: ...na presnost pro lovecke ucely jak jsou chapany ceskymi myslivci je vliv nepodstatny :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Tak jsem nepsal dlouhy prispevek a pri odeslani me to vyhodila a vse je v hajzlu. musel jsem se prihlasit znova a co jsem napsal je v tahu. takze na to prdim.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

to vhool - dík za upřesnění. Takhle jsem to myslel, ale nechtěl jsem to moc pitvat.

Celkově jsem chtěl říct, že manipulace na posedu jako argument pro kratší lauf není moc štastný. Zase ale jestli někdo počítá s užitím jak jsem psal já a s municí jen tovární produkce - jen doporučuju.
Ulkomaalainen...
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Dobre jsem si uvaril, dal si sklenicku dobre vychlazeneho bileho a vyborny espresso a zlepsila se mi nalada, tak to zkusim napsat jeste jednou. Takove male shrnuti (navic musim stihnout co nejvice psani behem toho mesice :-) )
Vseobecne plati ze cim kratsi a tlustci hlaven, tim je hlaven tuzsi a tim mensi ma kmit, takze i "presnejsi". Samozrejme pokud vyladime naboje ci puzijem tuner (malorazka) tak aby strela opustela hlaven v "mrtvem" bode, tak je to jedno. Samozrejme berme tento fakt v mezich std. mer. nebude to platit u hlaven dlouhe 2cm nebo 300cm.
Jak jiz zmineno, kratsi hlaven v lovecke zbrani (standardni) ci policejni zbrani je vyhodou pro manipulaci a premistovani.
Dale delka hlavne mariginalne ovlivnuje ustovou rychlost. Toto pro beznou strelbu nema vliv v podstate na nic. napr. v razi 308win se delaji hlavne od 24" do 32-33". Extremni delky jsou vyuzivany v soutezich Palma a to ze dvou duvodu. 1. uchovat lehkou 155gr strelu supersonic jeste na 1000m 2. delsi zamerna (strili se s otevrenymi miridly). Rozdil mezi 24 a 32" dlouhou hlavni je radove 50m/s. coz u lovecke ci jakekoli jine zbrani v teto razi je bezvyznamne.
Stabilita jako takova, mineno "ustabilizovani strely" je rychlost dost zanedbatelna. Dalo by se rici, ze pokud strela udrzuje supersonickou rychlost a ma dostatecnou rotaci (Twist - stoupani vyvrtu) tak bude stabilni.
Samozrejme ze se da (pro rejpaly) najit souvstaznoat rychlost/stabilita a to v pripade ze hledame vzdalenost na ktere je strela stale jeste stabilizovana = supersonicka. a to je primo zavisle od ustove rychlosti. strela pri prechodu ze supersonic na subsonic ztraci stabilitu. vlastni subsonicka rychlost neznamena nestabilni strelu, ale prave prechod mezi super and subsonic je kriticky.
Magnumove raze (toto vzniklo nejspise jako pojmenovani v USA pro naboje s velkym- magnumovym objemem prachu) potrebuji cas aby velka navazka prachu stacila vyhoret efektivne (to znamena aby plyny hnaly strelu v hlavni) tak musi byt hlaven dotatecne dlouha. Samozrejme tohle je otazka u tovarni munice. Pokud je prilis kratka hlaven tak prach (nebo cast) shori mimo hlaven a co neshori je vymeteno ven. coz samo osobe celkem nic neznamena, jen to ze se nevyuzije plny potencial naboje.
Pro strelce jez si laboruji naboje sami, tak to nemusi byt az takovy rozdil protoze si mohou vybrat prach, jez dosahne potrebneho tlaku i v kratsi hlavni.
Co se tyce vlastni rychlosti a stability. Maly priklad z praxe (me vlastni, nemusi fungovat uplne presne u vsech zbrani, ale principielne ano), 308win. delka hlavne 26" twist 12" stejna strela, stejna nabojnice, stejna zapalka, jiny prach. Prvni navazka litala kolem 1/4 - 1/3 MOA pri rychlosti 765m/s s jinym prachem ta sama presnost pri rychlosti 850m/s. rozdil rychlosti ca 90m/s evidentne nema vliv na stabilitu. Tento ukaz tzv. "okenko presnosti" se vyskytuje ve vsech razich. bohuzel ten druhy presnostni bod byva vetsinou na hranici tlaku. myslim si (nemam potvrzeno, jen moje domnenka a zaver ze zkusenosti) ze tech bodu bude vice podle kmitu hlavne. ale bud budou moc pomale nebo tlaky moc velke.
vhool

Příspěvek od vhool »

jen bych se pokusil doplnit posledni uvahu shivy ale nevim zda jsem to pochopil zcela presne... me zkusenosti jen potvrzuji jeho zaver a navic dodam,ze je to zbran od zbrane jine i u identickych modelu zbrani (mene kvalitni laufy se lisi strukturou materialu a maji jine kmity).opravdu jde o to najit "mrtvy bod" kmitu ktery se meni s V0 (kmit zavisi na vnitrni balistice a ovlivni vnejsi balistiku) a tudiz kazdy prach i u stejne strely je jinde.proto jsou kratke a tuhe laufy obecne presnejsi nez dlouhe a tenke (na velkou dalku to chce ale delsi a tlustej) jak psal shiva.
shrnuli to tak pro myslivecke pouziti v nasich podminkach je uplne fuk zda mas lauf 520 nbo 650mm pokud strilis tovarni strelivo tak mi vychazi pouze: delsi lauf=vetsi komfort pri strelbe a kratsi lauf=vic mista pro mavani flintou na posedu ale pro vetsinu myslivcu jsou dalsi rozdily nepodstatne ....
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Jo tak to jsem to myslel. myslel jsem ze je to z toho patrne.
Jeste malickost pro ty co prebiji. Pri zmene prachu, neni jiste ze vam flinta bude strilet stejne presne pri stejne Vo. Ale je to zase otazka o jakou presnost nam jde, ze.
No a chtel jsem se verejne omluvit za vyrazy jez jsem pouzil v 6.5x55. je to zamceno, takze tady. Nicmene se mi nechce vetsino vymyslet pro tato vystizna slova slusne ekvivalenty. :-) Tim chci rici, ze jsem to myslel tak jak jsem to napsal a nechce se mi byt pokrytec. poslat nekoho do p....e je preci to same jako kdyz tam budou pismena.
Odpovědět