Krátká kulovnice
Re: Krátká kulovnice
Diskuze opět sklouzává. Já osobně bych při stavbě kazatelen doporučoval dělat větší budky. U nás je to standart dělat kazatelnu pro dvě osoby (lovec + doprovod). Pak nevadí ani delší lauf.
Najít zbraň v uvedených ražích s krátkou hlavní bude problém. A cenou.
308 win nebo 30-06 sprg už by ten problém neměl být, starší celopažba nebo předělaná batue atd. Jinak ta pákovka je taky v ráží 444 marlin. Vyrábí ho třeba Hornady a je vhodný k lovu veškeré spárkaté na krátkou a střední vzdálenost ( citace výrobce).
Najít zbraň v uvedených ražích s krátkou hlavní bude problém. A cenou.
308 win nebo 30-06 sprg už by ten problém neměl být, starší celopažba nebo předělaná batue atd. Jinak ta pákovka je taky v ráží 444 marlin. Vyrábí ho třeba Hornady a je vhodný k lovu veškeré spárkaté na krátkou a střední vzdálenost ( citace výrobce).
Diskuze nikam nesklouzává, neboj. To nech na jiných aby to posoudili. Tohle je diskuze na téma krátká kulovnice a nech na jiných, proč jí potřebujou. Určitě vědí proč. A jestli tobě stačí větší kazatelny, nemusí to platit všude. 

Ulkomaalainen...
-
- Pravidelný diskutér
Takže po všem rozvažování si nějspíš 550 varmint asi ponechám a přiberu do rodiny SA858, jen ta ráže mi jde proti srsti,ale manévrovatelnost bude a pohotovost druhé rány a další bude nejrychlejší. Jen nevím čím nakrmit - selata na hromadách. Nerad bych dohledával, devastace nevadí - raději trochu víc vyřezat než nenajít vůbec.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Hele na to ti da odpoved Frantisek Fort (ted bez ironie) on s tim chodi na nahanky a je spokojen.
Pokud vim tak v ty razi kdysi delal S&B soft pointy. Jeste nekde mam krabku, ale nevim jestli to opakuje.
Pokud vim tak v ty razi kdysi delal S&B soft pointy. Jeste nekde mam krabku, ale nevim jestli to opakuje.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Interlock od Hornady, jestli tedy přebíjíš, a nic odcházet nebude.Milan_CZ550 píše: Jen nevím čím nakrmit - selata na hromadách.
Opakuje to i s těma S+B, ale nemyslím že Tactical je ideální volba. To bych spíš doporučoval nechat zkrátit lauf na normální polopažbě v nějaké dospělé ráži.Shiva píše:Hele na to ti da odpoved Frantisek Fort (ted bez ironie) on s tim chodi na nahanky a je spokojen.
U nás máme sice kazatelny taky dělané pro dva a více lidí, stejně jako zásedky si dělám pro sebe, doprovod a ještě psa, ale když jsem si nechal dělat flintu tak jsem si nechal na ZGčku udělat tlustší kratší lauf(52cm) s kanelováním. Je to prostě takové "šikovnější do ruky" a do 200 metrů není žádný mnou měřitelný rozdíl v přesnosti u ráže 30-06 a mimochodem rozhodně to líp vypadá než chodit po lese s SaP vz. 58
ZKK600, ZG47, Savage 99, Mannlicher6,5x55SE, Mannlicher308Win, MannlicherM95, troják Fuckert, KB Holek Brno, koza Holek, Stevens,KB Tikka, Petřík, Husqvarna, Marochi, Voere, CZ75PD, CZ 75RAMI, karabina TIRMAX, ...
dvě Borderteriérky
dvě Borderteriérky
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
No popravde receno, mne je celkem jedno jak flinta vypada, dulezite je jak strili. a semiauto ma sve nepopiratelne vyhody. Coz napr. kanelovani nema.
Omlouvám se moderátorovi, nikterak jsem nechtěl suplovat jeho práci. Bylo to míněno, že jednoduchou otázku stačí jednoduchá odpověď. Jinak se samozřejmně rád ochytřím.
Co se týčé odpovědi na původní otázku tak si myslím, že jsme již někde jinde. Začali jsme u velmi výkoných ráží a skončili Sa 58 ( 7,62x39). Na hromadu v noci do 50m stačí Iž 18 atd. Při světle nových skutečností pak tedy osobně doporučuji ZH. Kraťoučké, skvěle ovladatelné, k dispozici také brok a za rozumný peníz. Ten Sa 58 mi taky nejde moc pod vousy jako lovecká zbraň. Na rozdíl od SKS, ten lze předělat velmi pěkně.
Co se týčé odpovědi na původní otázku tak si myslím, že jsme již někde jinde. Začali jsme u velmi výkoných ráží a skončili Sa 58 ( 7,62x39). Na hromadu v noci do 50m stačí Iž 18 atd. Při světle nových skutečností pak tedy osobně doporučuji ZH. Kraťoučké, skvěle ovladatelné, k dispozici také brok a za rozumný peníz. Ten Sa 58 mi taky nejde moc pod vousy jako lovecká zbraň. Na rozdíl od SKS, ten lze předělat velmi pěkně.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Takze kdyz se vratime opravdu na zacatek, tak kratka hlaven u zminenych razi je hovadina. viz vysvetleni o par prispevku vyse.
Takze to bychom meli co se tyce magnumu, ze?
Dal jsme presli na slabsi raze, ktere odpovidaji pozadavkum kratke hlavne a lehke manipulace na posedu (lehka vaha zbrane k tomu patri) z logickeho hladiska kratka a lehka zbran nemuze mit vykonny naboj z duvodu neprijemneho zpetneho razu.
NERESIME TU VZHLED a osobni gusto jednotlivyhc prispevovatelu. To je kazdeho jedince svate pravo si nosit a strilet cim chce.
Mne se treba nelibi kycovite rytiny, celopazby a zbrane jez svou upravou do "stylu" myslivecke zbrane popiraji zakladni konstrukcni prvky k max. vyuziti presnosti zbrane. Stejne tak jako mi pripada kanalece ci kompenzator na myslivecke zbrani jako pest na oko. Ale je mi to jedno a hodnoceni do tohoto vlakna nepatri.
Myslivce vseobecne irituje vojenska zbran, ne jeji raze. viz predchozi prispevek SKS lze predelat, stejne tak jako znam hodne lidi co strileji razi 7.62x39 z opakovaci kulovnice.
Takze to bychom meli co se tyce magnumu, ze?
Dal jsme presli na slabsi raze, ktere odpovidaji pozadavkum kratke hlavne a lehke manipulace na posedu (lehka vaha zbrane k tomu patri) z logickeho hladiska kratka a lehka zbran nemuze mit vykonny naboj z duvodu neprijemneho zpetneho razu.
NERESIME TU VZHLED a osobni gusto jednotlivyhc prispevovatelu. To je kazdeho jedince svate pravo si nosit a strilet cim chce.
Mne se treba nelibi kycovite rytiny, celopazby a zbrane jez svou upravou do "stylu" myslivecke zbrane popiraji zakladni konstrukcni prvky k max. vyuziti presnosti zbrane. Stejne tak jako mi pripada kanalece ci kompenzator na myslivecke zbrani jako pest na oko. Ale je mi to jedno a hodnoceni do tohoto vlakna nepatri.
Myslivce vseobecne irituje vojenska zbran, ne jeji raze. viz predchozi prispevek SKS lze predelat, stejne tak jako znam hodne lidi co strileji razi 7.62x39 z opakovaci kulovnice.
Váha pro sezení na posedu podle mne limitujíci není, tam je to vcelku jedno. Ze zbraní které tu byly uváděny, já osobně bych šel do Remington 700 SPS Tactical. Jen mně překvapila ta změna. Vojenské zbraně mi nevadí, tak jako pákovky nebo pumpy. Jediné co fakt nemusím je Sa 58. Nejspíš jako vzpomínka na ČSLA.
Možná, že se na to dívám zaujatě i jako člen typického MS. Už vidím jak strejdové řeší kolik těch selat postřelí atd. Jinak nevím jaké jsou vaše zkušenosti, ale okamžité přesné opakování rány v noci je iluze.
Možná, že se na to dívám zaujatě i jako člen typického MS. Už vidím jak strejdové řeší kolik těch selat postřelí atd. Jinak nevím jaké jsou vaše zkušenosti, ale okamžité přesné opakování rány v noci je iluze.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Druha rana je vzdy podle okolnosti, kdyz je potreba, ale to je nakonec i ta prvni, ze. Vaha je limitujici vzdy, pokud teda nedojedu autem pod posed. Tam si beru treba 2 zbrane, jednu do 300 a jednu od 300m. opet zalezi na pocasi. Ja osobne zadne kratke a lehke zbrane nemam, ale chodit po hrebenech na sneznicich, baglem na zadech, trojnozkou a 6kg flintou, neni teda nic prijemneho. takze flinta o vaze 3kg s ktratsi hlavni je idealne univerzalni a byt to presne semiauto, tak uplne super.
A moje strelba ma od iluzi hooodne daleko.
A moje strelba ma od iluzi hooodne daleko.
to se shivou musím souhlasit mám semiuato HK SLB2000 + v ráži 9,3x62 a nemohu si vynachválit krátká příjemná zbraň 1050mm a manipuluje se sní skvěle jemná spoušť i soustřel moc pěknej kazím jí ho jen já:-) a ta druhá rána je hned po ruce
Co je to prosím hlaveň s kanelováním?
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Podelne drazky vyfrezovane do hlavne.
z venku hlavneShiva píše:Podelne drazky vyfrezovane do hlavne.