Malorážka CZ 512, .22LR/.22WMR
Malorážka CZ 512, .22LR/.22WMR
Jak hodnotíte novou samonabíjecí malorážku CZ 512 z Uherského Brodu, od mladého konstruktéra Jaroslava Maliny? Měl jsem možnost se seznámit s CZ 512 v ráži .22 WMR a na přiloženém terči z ČZ Uh. Brod byl výborný soustřel. Vlastnil jsem dříve ZKM 611, také .22 WMR, byla to nádherná malorážka se záchytem závěru v zadní poloze po vystřelení posledního náboje, ale nedala se pořádně nastřelit a na co je zbraň, která netrefuje... Téhle nové chybí záchyt závěru v zadní poloze, což bude nepříjemné na střelnici, nebo při nějakém společném lovu a pro rozebrání potřebujete šroubovák, to se také dalo vyřešit lépe, bez použití nářadí, ale snad to vyváží dobrý soustřel 
Re: Malorážka CZ 512, .22LR/.22WMR
Já mám CZ511 v 22LR a soustřel je limitován jen třasem mých rukou a použitou municí, vzhledem k tomu, že CZ512 má mnoho prvků podobných tak to asi bude stejné. CZUB konečně pochopila co ji v sortimentu chybí a začíná plnit mezery
Technický dotaz - na jaký společný lov si bereš samonabíjecí malorážku???
nebo sem to blbě pochopil?
Technický dotaz - na jaký společný lov si bereš samonabíjecí malorážku???
ZKK600, ZG47, Savage 99, Mannlicher6,5x55SE, Mannlicher308Win, MannlicherM95, troják Fuckert, KB Holek Brno, koza Holek, Stevens,KB Tikka, Petřík, Husqvarna, Marochi, Voere, CZ75PD, CZ 75RAMI, karabina TIRMAX, ...
dvě Borderteriérky
dvě Borderteriérky
Myslíš, že na společný lov kožešinné (dříve škodné) můsíš chodit pouze s brokovnicí, proto nechápu tvůj technický dotaz, mohu ji použít i na poplatkový lov např. krocana atd., dnes hodně myslivců kupuje .22 WMR místo dříve oblíbené .22 Hornet. Pokud se budeš kdekoliv ve společnosti pohybovat se zbraní je potřeba mít zbraň v nenabitém stavu s otevřeným závěrem a nezáleží na tom zda-li se jedná o loveckou nebo sportovní střelbu, proto mi vadí, že nemá záchyt závěru, ten nemá ani CZ 511, ale měla jej ZKM 611.psdk píše:Já mám CZ511 v 22LR a soustřel je limitován jen třasem mých rukou a použitou municí, vzhledem k tomu, že CZ512 má mnoho prvků podobných tak to asi bude stejné. CZUB konečně pochopila co ji v sortimentu chybí a začíná plnit mezery
Technický dotaz - na jaký společný lov si bereš samonabíjecí malorážku???![]()
nebo sem to blbě pochopil?
OK, dík za vysvětlení, lov na krocana mě nenapadl a při norování jsem ještě nikoho s 22 neviděl tak se mi to zdálo divné. U nás chlapi spíš používají brokovnice protože trefit s jistotou prchajicí lišku malorážkou u nás nikdo moc neumí
a já teda taky ne, malorážku oprašuju jednou do roka na okresní přebor a 22WMR jsem prodal protože na ten přebor nejde použít a když jsem ji vzal do lesa tak zákon schválnosti se projevil a ja pokaždé viděl nějakou lovnou spárkatou.
Ale dík za vysvětlení, jsem zas o něco chytřejší jak se loví jinde
Ať se daří
Ale dík za vysvětlení, jsem zas o něco chytřejší jak se loví jinde
ZKK600, ZG47, Savage 99, Mannlicher6,5x55SE, Mannlicher308Win, MannlicherM95, troják Fuckert, KB Holek Brno, koza Holek, Stevens,KB Tikka, Petřík, Husqvarna, Marochi, Voere, CZ75PD, CZ 75RAMI, karabina TIRMAX, ...
dvě Borderteriérky
dvě Borderteriérky
Na stánku CZUB v Brně jsem si prohlížel jak CZ 512 tak CZ 455. Velmi mě zaujala délka obou zbraní. Při vzajemném porovnání jsem byl s CZ 512 v rozpacích. Působila na mne takovým nehotovým dojmem, jako by se ze zahájením výroby spěchalo. Možnost výměny hlavní je komplikovaná a upřímně mne nenadchla ( u obou typů). V současné době stejně používám malorážku jen na střelnici a tam je úplně jedno jakou má ráží. Velmi vyjímečně si ji beru jako druhou zbraň na čekanou ( jezevci či doprovod hosta). Osobně si taky nedokážu představit příchod na společný lov s .22 LR. V lečích kde je velká pravděpodobnost ulovení lišky, dnes v 70 % narazíme na černou. Hospodář by mne poslal domů ještě před honem, ale jiný kraj jiný mrav.
Neznám CZ 455, ale u CZ 512 se asi bude měnit hlaveň s pouzdrem závěru .22WMR/.22LR, což není problém, závěr nejspíš zůstane stejný, možná budou slabší pružiny. Otázkou je zda to má význam, neboť samonabíjecí malorážka se na sportovní střelbu moc nehodí a nakonec limitující bude i cena. Před každým honem se na zahájení řekne co se bude lovit a pokud se bude lovit pouze škodná dle zákona, tak se na černou můžeš i s brokovnicí a jednotnou seřelou jenom koukat, jinde třeba můžeš přijít na hon pouze s kulovnicí nebo kulobrokem, protože chtějí lovit společně se seletem a lončákem i laň a koloucha jelena, muflonky a muflončata, takže s brokovnicí tě také pošlou domů... Bez ohledu na význam samonabíjecí malorážky, nevyrábí zbrojovka zásobníky na dva náboje, takže podle zákona by jsi měl mít ten stávající upravený, nebo jít domů 
CZ 455 je opakovácí malorážka s možnosti změny ráže, také "dítě" J.Maliny . Obě jsou poměrně krátké 980 a 1000 mm. U obou se mění pouze hlaveň.
Cena u CZ 512 se pohybuje kolen 10.500,- Kč, u 22 WMR je o 1.000,- Kč dražší.
Bližší informace vyšly v SR 4/2010.
Jinak stejný článek je v katalogu-ročence 2010 zde:
http://www.czub.cz/zbrojovka/cz-katalog ... 010_CZ.pdf
Co se týče omezení počtu nábojů tak mám ten dojem, že se jedná pouze o zbraně na náboje se středovým zápalem. U okrajového zápalu to nikdo nelimituje. Tak mi to bylo prezentováno majiteli ZKM 611, CZ 511 a Remington 597.
Do zákona jsem ovšem nenahlížel, protože mám opakovačku CZ 452 a nemusím to řešit.
Jinak sele a lončák se u nás loví na honech tak jako malé šelmy ( škodná) v minulosti, vždy a všude. Stavy černé nám narustají enormě a hony na drobnou už asi ukončíme. Divočáci nam ji likvidují jako epidemie.
Cena u CZ 512 se pohybuje kolen 10.500,- Kč, u 22 WMR je o 1.000,- Kč dražší.
Bližší informace vyšly v SR 4/2010.
Jinak stejný článek je v katalogu-ročence 2010 zde:
http://www.czub.cz/zbrojovka/cz-katalog ... 010_CZ.pdf
Co se týče omezení počtu nábojů tak mám ten dojem, že se jedná pouze o zbraně na náboje se středovým zápalem. U okrajového zápalu to nikdo nelimituje. Tak mi to bylo prezentováno majiteli ZKM 611, CZ 511 a Remington 597.
Do zákona jsem ovšem nenahlížel, protože mám opakovačku CZ 452 a nemusím to řešit.
Jinak sele a lončák se u nás loví na honech tak jako malé šelmy ( škodná) v minulosti, vždy a všude. Stavy černé nám narustají enormě a hony na drobnou už asi ukončíme. Divočáci nam ji likvidují jako epidemie.
Takže, CZ 512 .22WMR jsem měl možnost rozebrat, hlaveň v pouzdru je skutečně výměnná za .22LR, drží ji pouze dva červíci, jde to velice snadno i na střelnici chodila bez závad, pouze spoušť bude chtít trochu doladit, ale to už bude záležet na jejím majiteli. V zákoně č.449/2001 Sb. § 45 odst. l) "střílet zvěř z poloautomatických nebo automatických zbraní se zásobníkem schopným pojmout více než 2 náboje," ... o žádném okrajovém náboji se nepíše. Líbí-nelíbí, je to tak schválené.... (proč se píše o automatických zbraních-neznám žádnou loveckou a proč omezovat na dva?), těch nedostatků by se našlo více, hlavně v dobách lovu, které nejsou u některých druhů zvěře dobře nastavené a ani sjednocené (v pohraničí) s okolními státy. U nás to s černou není tak zlé, jde o užitkovou zvěř a po chybném odlovu následuje postih, doma přímo a v jiné honitbě, mimo ostudy i toho kdo si Vás pozval.
S tou černou jsme se asi nepochopili. Samozřejmě ji lovíme v souladu se zákonem a vyjimkou od magistrátu. Ta "škodná" bylo jen přirovnání.
Na to omezení počtu nábojů kouknu a pak si tak trochu do některých majitelů "automatu" rýpnu. Už se těším jak budou shánět ty omezovače. Spořivé typy je vystrouhají s lipového špalku
. Beze srandy, pokud se toho nechytí výrobce, tak vypodložení pružiny nebude až tak velký problém. Případně se nově vyrobí podavač v zásobníků, pouze prodlouží ty boční "packy" ať dříve dosednou na dno.
Na to omezení počtu nábojů kouknu a pak si tak trochu do některých majitelů "automatu" rýpnu. Už se těším jak budou shánět ty omezovače. Spořivé typy je vystrouhají s lipového špalku