Článek: Myslivec – dnešní šlechta

Cokoliv se událo ve spojitosti s lovectvím a myslivostí.
Odpovědět
Lotr
Zkušený diskutér

Re: Článek: Myslivec – dnešní šlechta

Příspěvek od Lotr »

Shiva: a myslíš, že tomu tak není? Že každý správný hospodář nemá úctu ke zvířatům, která má ve svém chovu? Velkém, nebo malém? Viděl jsi někdy na vsi babičku, jak sype zrní svým slepicím? Každý správný hospodář ráno vstane, obejde hospodářství, zkontroluje zvířata, nasnídá se a jde po své práci. Ta babička má radost z každého vejce, které se nedá srovnat s vejcem z Kauflandu. Život slepic na jejím dvoře se nedá srovnat s životem slepice z velkochovu. A tak je to i v myslivosti. Pro mě a moje chápání je zcela v pořádku, že se o zvěř starám, a když ji ulovím, tak jí vzdám úctu. A věř mi, že si na nic nehraju. Prostě ctím staré tradice, protože tomu tak bylo po celé generace v naší rodině. Můj děda měl stejný vztah ke zvířatům na dvoře i zvěři v honitbě, kde léta působil. Pro Tebe to jsou možná vzletné fráze, já to vidím jinak. Tradice v životě, v myslivosti, v asijských bojových umění. Dělal jsem je pěkných pár let taky.
Rozdíl je taky v podmínkách, ve kterých lovíme. Už tady mockrát na fóru zaznělo a třeba v posledním příspěvku kolegy kabáta taky, že je rozdíl mezi horskými a polními honitbami. Taky jsem neviděl nikde na horách zakládat remízky. Konec konců to, že jsi nikde neviděl na horách myslivce zakládat remízky nebo třeba vypouštět bažantí zvěř neznamená, že se tak v jiných honitbách neděje. Názorově se zcela rozcházíme, tahle diskuze byla ze začátku docela horká, ale když hlavy vychladly, došlo se k rozumným a zajímavým závěrům. Takže díky Vám všem pánové za Vaše názory a příspěvky.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Lotr
Myslim ze zijes v utopistickem svete. A nebo jsi nikdy nezil na vesnici. Protoze takove voloviny co pises bys nemohl napsat. Ucta k dobytku a kurum domacim nebo vsemu co se pestuje pro potravu jsem si opravdu nikdy nevsiml. Prase se vytahlo za nohu a palici zabilo do hlavy, pichlo a krev se nachytala do kyblu. v lepsim pripade se strelilo prase do hlavy jatecni pistoli. Slepicim se sekaj hlavy, kralici se nasadou tlucou za usi kdyz je drzis za zadni. Nikdy jsem nevidel ze by se nekdo oblikal do uniformy, sypal na mrtvoly treba zrni, nebo seno jedine co se dava je kdyz se dela ovar, tak na stole se dava praseti do drzky jabko jako dekorace. Nikdy jsem nevidel ze by nad mrtvolou stal spalir lidi a nekdo jim tam vytruboval nebo hral na piano ci harmoniku nebo nevim co by k tomu pasovalo.
To ze si hospodar obejde hospodarstvi, je ucelova vec a nema to s uctou nic spolecneho.
Kolikrat jsem videl fotra ci matku nebo dedka (plati i pro sousedy a echt jezedaky) jak sli a kdyz jim zacli slepice, kruty a podobna havet (nazev jak byla zvirata nazyvana) utikat ven, tak se do nich koplo aby se vratili zpet. Takze toliko k tvemu prirovnani.
Pokud jsi delal asijska bojova umeni, tak musis vedet ze veskere tradice jsou ti v evrope na hovno, hrani si na samuraje, to delaji jen ti kteri se boji postavit se do ringu protoze by dostali nakladacku, tak radeji jsou to samurajove kteri se k tomu nesnizi, rovnez bys mel vedet, ze to nejsou tradice ale zpusob zivota, ktery v evrope zit proste nemuzes. mnohokrat jsem videl jak nasi tzv. bojovnici tancili svuj bojovy tanec, hlavy s copanky a tetovani, no fakt jak kdyz je vystrihnes s thajskeho ringu, a prisel tam frajer koukal na ne, zakroutil hlavou a po 20ti vterinach je zkopal do kulaty krychlicky tanec netanec, tradice netradice. Byl to sportovec pripraveny na nejvyssi urovni. Nepotreboval k tomu divadlo.
Nejvetsi problem na cele teto diskuzi je to, ze jste vztahovacni, srovnavate to se sebou a reagujete jak postrelena husa. A popravde receno, cim vice ctu ty hovadiny, tim mene vam verim.
Podivej Alda napise veci na rovinu a napise co a jak dela, znam se s nim osobne a ledacos jsme si vysvetlili, nepise a nerika tyhle historky, ktere byste chteli aby byli skutecnosti, lec nejsou.
Nezajima me co delas ty nebo kabat, nezajima me v podstate co myslivci delaji, do te doby nez reaguji na jakoukoli vytku (a temer vzdy opravnenou) tim ze to neni pravda, ze to noviny rozmazavaji a ze motoristi zabijou vic lidi. Pak se zacnete vychvalovat co vsechno delate a jste dobri. tim lidi akorat vic naserete. to mi ver.
Ja se snazim lidem vysvetlit ze ne vsichni jsou takovy hovada jak si lidi mysli, vysvetluji proc se zver strili (sanitarka, premnozeni, plan lovu apd) a pak dostanu argument, prosim te, zacal jsi lovit a jsi stejnej jako oni, jen kecas, protoze ten kreten od vedle sousedovi zastrelil psa, protoze mu utekl ze dvorka na pole. jsou to vsechno hovada a kreteni.
Nezlob se na mne, to me vzdy dostane a nema na to co rici, a neni to muj boj.
S kymkoli mluvim, tak mi rekne, ze je rad ze to neni jen v jejich sdruzeni, ze je to evidentne vsude. ale ze dokud ty stary nevymrou, ze se s tim nic neda delat, protoze se vzdy hlasuje. a vse se "odpracuje" v hospode. A je to bez rozdilu kde ta honitba je.
Zasadni problem co ja vidim nejsou ani tradice, ani ta myslivecka hantyrka, ani to ze nekdo strili jen pro maso (kdo nakonec ne), ale to ze neni sdruzeni, ktere je ciste, a nelze ho ani vycistit, protoze kazdy clen vi neco na jineho clena, vsichni maji maslo na hlave a tak nikdo nic neresi, protoze by se resil i on. a tam je zakopanej pes. Priliv novych clenu, nezatizenych timto, se nekona, protoze by jim videli do karet, clenstvi se dedi, takze synacek asi tezko shodi fotra apd. Ale maskuje se to tim, ze novi cizi a mlani lide, nemaji uctu ke zveri, prirode a neuznavaji tradice. Jenze ono to neni o tradicich a ucte, je to o tom aby honitba fungovala, tj. o penezich a praci. to nema nic spolecneho s tradicemi.
Nechapu proc si nezalozite klub o zachovani mysliveckych tradic a tam si to opiplavali mluvili myslivecky a chodili obleceni do zeleneho.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

Zakončím svou účast v této diskuzi příslovím:

- Kdybys za pravdu i život dal, TUPEC mlít svou bude dál!

- Když se Ti lidé okolo tebe zdají pitomí, zamysli se sám nad SEBOU!

Přál bych každému, aby ho jeho činnost uspokojovala tak jako mě myslivost.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No ja mohu pouze odpoved jinym prislovym.

Nejhorsi je srazka s blbcem.
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

Hele Shivo, ty skeptiku... :lol:

ber to tak, že to někteří opravdu cítí tak, jak to dělaj. Je to málo lidí, to určitě, ale jsou takový. A věřím, že třeba Lotr to tak bere, stejně jako Alda apod. Chápu je a beru to. A nejen v myslivosti, ale třeba i v běžným životě. myslím, že možná jen nazýváme stejný věcí jinejma jménama.

Jak ses tu rozčílil kvůli narážce na úctu k domácím zvířatům - co když to tak je? Od mala jsem mezi zvířatama, řikalo se tomu někdy dobytek, ale už jenom třeba péče o nich byla dycky podle zásad, kterejm se dneska " učeně " říká welfare... Ano, jejich život vždycky končil zabitím ( porážkou, useknutím hlavy, jak chceš ), ale nebylo to něco jako jatka.
V tom vidím rozdíl mezi tím, co popisuješ a co ti tu ostatní vysvětlujou. :wink:

Jo, není potřeba u toho troubit, smekat klobouky a předávat úlomky, ale jestli to tak někdo chce dělat, ať to dělá. Já to budu dělat kdykoliv, kdy budu někoho doprovázet, protože to k tomu patří. Sám jsem to nikdy nedělal, a ani nebudu. Pro mě je důležitý úlovek rychle, včas a bezpečně odvézt do chlaďáku, nebo ke zpracování a mnohdy je to i tak dost dlouhá doba, abych jí ještě prodlužoval " tradicema ". Úctu ke zvěři můžu přece projevit i jinak. Podle mě jde víc o pocit, než postoj... :wink:
Ulkomaalainen...
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Shiva: plným souhlasem s Tvou poslední větou končím tuto diskuzi :D :D :D
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Kasari
Ale vzdyt to nikomu neberu ani to nikomu necpu. Nemohu za to, ze proste Kabat, Lotr (napodobne a bez usmevu to o srazce s blbcem plati i tobe), to berou osobne. Ja osobne nezacal ani jsem to tak nemynil. Je to stejne jak na myslivosti. Proste nekdo rekne neco o myslivosti co je negativni a hned se vsichni semknout do pokryteckych Mirku Dusinu a vsichni kolem jsou blbci a nerozumi tomu, bijou se v prsa a ohaneji se tim co pro zver delaji (samozrejme to pak uz mluvi za sebe a mohou se podelat kdyz to nekdo zpochybni) a jak odvadeji pozornost od toho o cem je rec poukazovanim na chyby druhych.
To je duvod proc spolecnost nahlizi na myslivce tak jak nahlizi. Staci videt v TV dedka ktery tvrdi ze videl prase a zastrelil psa a nevidel na tom nic divneho. To ze sedel v aute a strilel z auto, to mne osobne nevadi, ale udelat to ja, tak me budou pranyrovat jeko nemyslivecke neeticka a co ja vim co vse. Ale ze zastrelil neco jineho nez si myslel ze je, to se na mne nezlob, to je zdrcujici. Ale problem neni ani tak v tom co udelal, ale to jak se k tomu postavili myslivci. 1. co bylo, ze tam pes nemel co delat, 2. kterej idiot chodi vencit psa pri setmeni.
A vubec, kdo vi jak to bylo. Opravdu si myslite, ze toto je opravdu spravna reakce ???
Staci jet na Zeme zivitelka, nebo na jinou vystavu. Vzdy tam vidim jeden stanek co je nejhalasnejsi a vzdy pred koncem dne jsou tam vsichni znacne pod vlivem alkoholu. No a kdo to asi je??? Myslivci.
Je mi jedno, ze ti co zde pisi takovi nejsou (ale kdyz vidim ty argumenty a kecy o tom ze vsichni kolem tomu nerozumi, tak tomu neverim) ale nevidim tu nikde tolikrat opakovane slovo "pokora". Ne jenom nabubrelost z vlastniho JA MYSLIVEC jsem nej nej a to co rikam ja, je jenom subjektivni hodnoceni neceho cemu ja nerozumim.
Sve osobni zkusenosti s tou dle vas "vasi elitou naroda" ani psat nebudu. staci mi posledni debata o jelenu co jsem loni strelil.
Lotr
Zkušený diskutér

Příspěvek od Lotr »

Tak přeci jen ještě zareaguji, ale už vážně naposled :D Shiva: vůbec to neberu osobně, v tom se šeredně mýlíš. Zajímá mě i názor té druhé strany. A teď mám, co jsem chtěl :D
Nikon D-3100
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

No prave to je ten problem, ono aby to dobre fungovalo, tak to neni o tom ze je nejaka druha strana. Vem si motorkare, dnes a denne je proklinam, ze jezdej jak prasata, kdyz se neco stane, tak ale nikdo z nich nerekne (pokud jsou na vine oni) ze jsou vsichni kolem blbci a nerozumi tomu. ale reknou ze proste tihle jedinci jeli moc rychle, jeli ozrali nebo ze nezvladli to ci ono. Pravda je, ze mnoho oplechovanych ridicu jezdi rovnez jak prasata (rekl bych ze v CR vetsina) nejde ani o rychlost ale o zpusob.
Nemam problem malonko uhnout kdyz je vidim za sebou, netrpim komplexem maleho penisu, ze mi nekdo predjede. Ale precti si cele tohle vlakno, ty a kabat a mozna jeste nekdo, vubec nepripustite ze je neco spatne a pak na obhajobu tady vymlasknes nesmysly, ktere ti neveri ani ti prakticti myslivci. pak zacnes neco o dodatich. vsichni vime jak to s nimi je, a myslivci v tom nejsou jini, jsou to zase jen cesi. takze jde zase jen o penize a korunu tomu das ze uvedes sebe jako Mirka Dusina a pak ze to neberes osobne.
Velci myslivecti praktici tu sami reknou ze jen 10% myslivcu neco dela, jini reknou neco podobneho, jini reknou ze trocha sebereflexe by asi neskodila, ale ty si furt vedes svou, Kabat vede taky svou. Je to stejne jako kdyz myslivec prijde o ZP, ale jen proto ze nezna zakon a citi se ublizen, s tim nastrelovanim do terce, ze?, co jsem cetl tak se k tomu nikdo z myslivcu nevyjadril nijak negativne, jen ho politovali.
Takze se divis ze mam pocit ze kecate?? ze jste jen ty postrelene husy?
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

To Shiva - v tomhle máš pravdu a chápu tě. Mimojiné právě proto, že jsem se začal stydět za to, jak za mě vystupuje v médiích Palas, Broukal a ostatní, začal jsem říkat, že jsem lovec. Začalo mi lézt na nervy vyjadřování typu - na silnici umírá lidí ještě víc - nebo - občas e tomu nedá zabránit apod. Vrcholem bylo ohrazení proti večerníčku Madla a Ťap. Připomněli mi to teď Cikáni se stížností na Mikeše. Předseda po takovým prohlášení měl bejt přece okamžitě vyzván k rezignaci. A to, že se to nestalo, o něčem svědčí. :evil:

Stejně tak je pravda, že ten, co si tu stěžoval jaký měl problémy po nastřelování flinty 100 m od baráku, je debil. Jinak se to nedá říct. A jestli přišel jen o ZP, je to málo. Měl přijít taky o LL a to na doživotí. Je to VĚDOMÝ protiprávní jednání.

Je třeba začít nazývat věci pravými jmény a nestydět se přiznat chybu. Tu může udělat každej a je třeba se k tomu postavit čelem.
Ulkomaalainen...
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

:-)
to s tim kocourem Mikesem a cikanama mi okamzite hodilo spojitost s vecernickem a panem v zelenym. totalni ulet v prvnim pripade je to vyhroceni situace, kde se chce kazdy zviditelnit a udelat si karieru mezi svymi, jak to tem gadjum nandal, a druhy ulet je to same, opet odvedeni pozornosti od nedostatku ve vlastnich radach. Jak uz i deti se uci ze myslivci jsou skodna.
Preci normalni clovek ani v jednom pripade nemuze takto reagovat.

Myslim si ze to nema cenu resit. Vetsina obhajcu myslivosti zde, opravdu vychazeji ze sebe, z toho jak to berou a je jim zatezko priznat ze chyba neni vsude okolo ale ze musi zacit u sebe.
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

ty a kabat a mozna jeste nekdo, vubec nepripustite ze je neco spatně,[/quote]

to se Shivo ale mýlíš, já vím, že je spousta věcí špatně, jenže mi není jasné co konkrétně vlastně pro tu změnu myslivosti děláš?
To že se nebudeš řadit mezi myslivce na situaci nic nezmění, a za ministra zemědělství tě za to taky nikdo nezvolí.
Ani mě ne a já si troufám zatím nanejvýš upoutat zájem kolegů v našem sdružení, dělat něco tam kde na to mám vliv.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Ale ja nemam duvod neco menit. Ja si na rozdil od myslivcu stojim za to co delam a rikam. Sam za sebe. To ze mam reputaci arogantniho a nekdy preziraveho vystupovani, s tim se ja vyrovnam. Rovnez s opravnenou kritikou, ci pridomkem "mistni nervak".
Ano, mas pravdu, ministra ze mne nikdo neudela, stejne tak jako me nikdo neveme do zadneho sdruzeni, protoze kdybych tu moznost mel, tak bych ten chliv uklidil. Protoze ja, myslivcum hanbu nedelam. A ver mi, ze normalnim lidem je sumak jestli ja mam cernou flintu a kulicha kdyz lovim. Jenom vy mate pocit ze hazim spinu na myslivce, ale to je spina kterou vy trousite kolem a ja vam ji hazu zpet na dvorek. A bud si jist, ze kdyz nebudete reagovat ukrivdenymi reakcemi na to kdyz nekdo poukaze na vase nezpusobile jednani a mnohokrat i porusovani zakona, jez vam se jevi jako normalni.
Mas pravdu, ze nedelam brigady neucastnim se na te casti myslivosti, ale zase za ni zaplatim, ale nedelam ostudu, nechlastam, nestrilim po lidech a psech apd, Nestavim nedovolena myslivecka zarizeni, priznavam vse co ulovim i blbe kusy. Snazim se kus zastrelit tak aby zhasl hned, ale nerikam tady ze to delam proto, aby zver netrpela nebo ze to je neeticke, protoze neznam myslivce kterej blbe kus trefi a drzi se pak za hlavu a rika, chudak prasatko, ted mi v bolestech uteklo a nekde trpi a place nad bebiskem. tyhle populisticky kecy si nechte pro vnoucata. Velky h---o, jedine co slysim je vzdy, k---a to zase bude dohledavka a kdo to pak ma tahat.
Vis v cem je muj nejvetsi prinos???
V osvete lidi v tehle republice vcetne myslivu o strelbe a nabojich. O tom aby neverili kravinam ze mohou vse a vsichni strilet .243 a ze HPBT jsou lovecke strely. A mohu ti rici ze neni tydne aby mi nejaky myslivec nekontaktoval.
Ja se nemam za co stydet, protoze kdyz neco poseru, tak se tomu postavim celem. Nevim kde je tvoje honitba, treba mi tam vem abych se presvedcil ze jste spolek rychlych sipu a ze u vas se nic takoveho nedeje. Ze je vse tak jak tady malujete.
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

V tom je to moje pokrytectví, jsem členem MS, chovám psa chodím dohledávat špatně střelené kusy a pomalu přibývá těch kdo přijdou požádat o pomoc, když se jim nepodaří střelit dobře.
Dejme tomu,že bych taky rád ten chlív, který taky částečně máme chtěl vyméct ze dne na den, jenže jsem pochopil, že hlavou zeď neprorazím.
To že máš černou flintu, taky všem myslivcům určitě nevadí, sám si ji chci koupit.
Ale na společnou nahánku si ji prostě nevezmu. Pro střelbu na krátké vzdálenosti a zvěř v pohybu mám jinou zbraň a ta má pažbu dřevěnou. A určitě bych tě neposlal domů jen proto, že máš černou pažbu.
Co se týká přesné střelby, mám tam kriteria, které mě vedou a je tam i to aby zvěř netrpěla, abych ji nehledal po nocích a aby zvěřina nepřišla k újmě.
Nejsme spolek Rychlých šipů ale většina z nás to dělá pro radost, no a nejsem přesvědčen o tom, že všechny zákony a předpisy o myslivosti, jsou dostatečně aktuální současnému stavu myslivosti, ve všech regionech.
Za osvětu v oblasti střelby a nábojů ti osobně děkuju, je na vysoké úrovni a sám si z ní beru spoustu informací.
Naše sdružení je na Valašsku, je to v oblasti Tvého zájmu?
Určitě bych dokázal vyřídit povolenku k lovu srnčí holé a nemusíš mít ani klobouk, ani dřevěnou pažbu. Ale v riflích na lov nepůjdeme, chtělo by to zelenou nebo maskáče, taky je používám.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

:-)
No najednou se mi zda, ze jsme to probrali nekde u pivka a spoustu veci vyjasnili a mluvime stejnou reci. :-)
Valasko zni kapanek z ruky, jsem spatny v zemepise, dej mi nejake mesto at se zorientuji. Jinak vetsinu obleceni mam opravdu zelenou a nektere veci maskovane. :-)
Odpovědět