ja bych na zaklade mojich vlastnich zkusenosti v myslivosti do podobnych kategorickych tvrzeni nesel - casto to tak je, ale vubec to neni pravidlem. kamaraduv bulkar uloveny ted na konci kvetna nebyl vytlucen, mojich nekolik bulkaru ulovenych v cervnu zacinalo teprve vytloukat...figi píše:Všude, já je viděl letos už 14.5. ...
Odhad stáří srnčí zvěře
-
- Zkušený diskutér
Re: Odhad stáří srnčí zvěře
Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Srnci bulkaři či paličkáři neopravujte mě vím jak se to má psát jen se mi to tak říkat nelíbí,vytloukají často i začátkem července.Tito postižení a většinou stromgylozama prolezlý kusy tedy churavci čekají s dokončením kostnatění tkáně tedy vytloukají pozdějc někteří vůbec.Jen je potřeba dát pozor na ty nadějné vlastně na druhém paroží,kteří to mají vytlučeno až koncem června.
-
- Zkušený diskutér
panove, k te tipovacce - podivejte se na srnce poradne... v NE sem dam fotky vyvarene lebky a spodni celisti 

Ceska myslivost bude takova, jakou si ji my, cesti myslivci a lovci, udelame
Takže znovu, a z praxe
Na počátku doby lovu má opravdu značná část ročků ( 30 - 40 %, můj odhad ) vytlučeno.
Nikdy to nejsou zakrslíci - bulkaři, paličkáři, kužílkáři atd. Ti jsou z nejrůznějších důvodu opoždění, vytloukají až do konce druhé poloviny června a nikdy z nich nic nebude.
Ostatní roční srnečci vytloukají v poměrně velkém časovém rozmezí od počátku května až do poloviny června, je jedno, jak jsou silní, sám jsem kdysi ulovil ročka, poměrně silného šesteráka 16.5. , tenkrát jsem si také ještě myslel, že nadějní srnci ve stáří jednoho roku nemohou být 16.5 vytlučeni. A znám několik podobných případů, roček 17 cm výška, šesterák, výsady 2,5 cm a 3 cm, levý parůžek zlomený v polovině při vytloukání, uloven vytlučený s plně vybarveným parožím 16.5., hmotnost vyvrženého 15,5 kg, a mohl bych pokračovat. Zrovna tak mi teď chodí silný vysoký vidlák ( roční ) v lýčí. A mnoho dalších také není vytlučeno.
Je vidět, že záleží spíše na konkrétním jedinci, než na nějakých šablonách. Silný nebo průměrný roček může být vytlučen na začátku května a zrovna tak může vytloukat až kolem desátého června.
Na počátku doby lovu má opravdu značná část ročků ( 30 - 40 %, můj odhad ) vytlučeno.
Nikdy to nejsou zakrslíci - bulkaři, paličkáři, kužílkáři atd. Ti jsou z nejrůznějších důvodu opoždění, vytloukají až do konce druhé poloviny června a nikdy z nich nic nebude.
Ostatní roční srnečci vytloukají v poměrně velkém časovém rozmezí od počátku května až do poloviny června, je jedno, jak jsou silní, sám jsem kdysi ulovil ročka, poměrně silného šesteráka 16.5. , tenkrát jsem si také ještě myslel, že nadějní srnci ve stáří jednoho roku nemohou být 16.5 vytlučeni. A znám několik podobných případů, roček 17 cm výška, šesterák, výsady 2,5 cm a 3 cm, levý parůžek zlomený v polovině při vytloukání, uloven vytlučený s plně vybarveným parožím 16.5., hmotnost vyvrženého 15,5 kg, a mohl bych pokračovat. Zrovna tak mi teď chodí silný vysoký vidlák ( roční ) v lýčí. A mnoho dalších také není vytlučeno.
Je vidět, že záleží spíše na konkrétním jedinci, než na nějakých šablonách. Silný nebo průměrný roček může být vytlučen na začátku května a zrovna tak může vytloukat až kolem desátého června.
Já osobně mám názor, že to záleží na konkrétním jedinci. Z vlastních zkušeností z naší honitby můžu říct, že jsem se na začátku doby lovu srnců ještě nikdy nesetkal s ročkem, který by byl plně vytlučený. Jediný případ který jsem zaznamenal okolo 10.6. byl roček z půle vytlučený ( špičák cca 6 cm ). Vytlučeného ročka pozoruji až tak v půli července a déle. Snad je to i dáno nadmořskou výškou, či úživností, či kvalitou srnčí populace v dané lokalitě či n.m. Takže v tomto směru se naprosto nemohu ztotožnit s Figim.
Letošní příklad, že nezáleží na založení jedince - pozoruji ročního srnce - vidláka cca 12-15 cm vysokého a je bez náznaku vytloukání, stejně jako jedinci mnohem hůře založení. Toť jen mé poznatky z naší honitby, tím se nechci přít s nikým jiným, že to jinde může být jinak.
Vkládám i sem foto mého srnce z trofejí, aby jste mohli tipovat věk:

Letošní příklad, že nezáleží na založení jedince - pozoruji ročního srnce - vidláka cca 12-15 cm vysokého a je bez náznaku vytloukání, stejně jako jedinci mnohem hůře založení. Toť jen mé poznatky z naší honitby, tím se nechci přít s nikým jiným, že to jinde může být jinak.

Vkládám i sem foto mého srnce z trofejí, aby jste mohli tipovat věk:

-
- Častý návštěvník
Ahoj, tipuji 8 let
CZ 550 FS .308 W; Meostar R1r 3-12x56 RD
Český fousek - BAD ; Patterdale terier - Brit
Český fousek - BAD ; Patterdale terier - Brit
Osm let se m i zdá být dost. Já si myslím, že by mohl mít kolem 4 let.
Marlin XS 7 243 win, cz 550 lux 8x57JS, ZP 45 16/65, ZP 149 12/70
Ten Vojtův srnec bude starší těžko soudit jen podle jedné fotky ale můj tip je 5-7 let
To Vojta - srnec III. VT, blíž hádat nebudu, jde jen o odhad dle masky, pučnic, růží.. tedy doplňkových znaků, rozhodující bude úbrus na stoličkách. Jinak dobrá trofej. Lovu zdar.
-
- Administrátor
Já bych dal 5-6 let. A ještě k Aldovu poslednímu srnci. Podle tvaru hlavy jsem dal ročka, je však pravdou, že síla krku, rozestupy pučnic a jejich síla tomu neodpovídají. Co se týká vytlučení, nejsou ještě venku růže. Takže klidně může být i 2VT. Jedno je ale jistý, je odstřelovej bez ohledu na věk a to je podstatný.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Vojto lovu zdar, já osobně si myslím, že by měl mít do 5 let.. takže 4-5..??
Já si taky myslím, že Aldovo srnec bude starší, 3-4 roky.
ZG 47 8x57 JS, IŽ27-EM-1C Sporting 12/76, ZP 50 16/70, CZ 858 Tactical, Astra A-100 9 mm, CZUB 584, model 4, 12/7x65R, Remington model ll, r. 20/65, IŽ 18 r. 20/70
Nikon D-3100
Nikon D-3100
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
U Aldy jsem hádal...2roky chybí mi tam na přestárlého srnce růže a ty by tam byly.Mám podobného snad ještě menšího 4letého,ale ruže nechyběli.Vojtův 3VT v Hradci je teplejc u nás ještě není přebarveno.Věk jedna pani.... hádám 7+
Vojtův srnec 5 let max.
Podle masky je to 4-5, síla krku také tak a výška pučnic vzhledově na 5, ale tady je lepší si sáhnout ...
Podle masky je to 4-5, síla krku také tak a výška pučnic vzhledově na 5, ale tady je lepší si sáhnout ...