Nastřelování kulovnic, co a jak

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

Terc c.1 jasna chyba strelce. Zasahy cestujou z prava do leva. Terc c.2 uz asi chyba vseho :-)

Strilej po 3 ranych polozkach a vzdy nechej uplne vystydnout hlaven. Klidne 10 min. cekej. Kazdou ranu spravne odmackni, nikam nespechej.
Zdenek41
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zdenek41 »

To Adepten.Jak píše Andy je to rukama,ale pro myslivecké Použití to máš do 6cm.Tak trefí? i kunu.
vhool

Příspěvek od vhool »

Tak dal bych za pravdu andymu a jeste bych dodal .zmer si pasmem 100m.lepe se potom odvozuji vysledky pro vypocet na ostatni vzdalenosti (kolik a jak klikat).navic se lip ukaze rozptyl.co se tyka polozek tak si myslim ze trirane jsou pro pusku s beznou hlavni tak akorat.klidne si tu triranou polozku zopakuj i dvakrat bez kliknuti na puskohledu kdyz si nebudes jisty sam sebou ale vzdy pockej az vychladne lauf.nez pujdes strilet tak znovu prekontroluj dotazeni vseho co dotahnout na flinte jde.z prvu neres jestli ti to chodi na stred nebo ne.soustred se na jeden zamerny bod a dej tri rany.u teto raze by ti to melo jit do grupy cca 3cm max. na 100m.potom teprve bych manipuloval s klikanim abych posunul grupu do stredu terce.jestlize nedostanes triranou polozku do cca 3cm na 100m tak bude chyba:
1) bud v rukach (coz z pytliku a dobrych podminkach by bylo na povazenou)
2)ve zbrani (uchyceni optiky,spatne ulozeni hlavne,poskozene usti laufu)
zamerne nepisu munici protoze u hornady mi to prijde nepravdepodobne ale mozne je to take.
vse se da lecit.bod 1 opravis peclivym treningem.treba s malorazkou protoze jinak to leze do penez.bod 2) to uz je na pomoc nekoho kdo "do toho vidi" a nemusi to byt ani drahy. :wink:
osobne na nastreleni pouzivam tento terc na 100m http://lumberjack1.sweb.cz/nastrelterc.doc
Majkl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Majkl »

...díky za odpověď. Chyba v rukou může být. Ale měl jsem to v těch pytlících. A ani se mi to nehlo. Flinta v nich drží skoro sama. Bodem v osnově jsem překryl bod na terči a ani se mi to nehlo. Zkusím jít tento týden ještě jednou a udělám to jak říkáte. Pak uvidím co dál.
MAUSER M03 8x57IS,Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T* kříž 60
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Majkl
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Majkl »

Tak mi to nedalo a šel jsem to znovu vyzkoušet. Pásmem naměřeno 50m, úplné bezvětří. Jen sluníčko přesně nad terčem. když jsem do?el na střelnici, vzpomněl jsem si, že jsem v sobotu po čištění stříkl do hlavně trochu balistolu a už nevytřel. Dal jsem první ránu, viz terč N1. Pak ještě další dvě do jednoho terče. Přesně tak jak jste říkali. Byl jsem mile překvapen. :D Jen tu první ránu připisuji studené hlavni a tomu oleji. Pak jsem nechal hlaveň úplně zchladnout cca 20 minut a dal tři rány do nového terče. První rána tři cm nahoru a kousek do leva. Druhá rána, podle mě v pořádku, a třetí moje chyba. Věděl jsem to už když jsem mačkal. Pak dalších dvacet minut pauza a nový terč. První rána zhruba 2cm nahoru a trochu do leva, druhá bdobně jako u terče č.2, a třetí byla opět moje chyba. I když jsem to měl opět v těch pytlících, trochu se mi ty třetí rány posunuly. Teď jsem se svým nastřelením docela spokojený. Myslím, že flinta chodí dobře a pokut to nejde přesně, je to má chyba. Co si myslíte vy? Je to lepší? Taky by mě zajímaly, ty první rány. většinou člověk střílí první ranou. Mám to nechat tak, nebo s tím ještě něco udělat?

http://album.volny.cz/dominicek42/brows ... wse_page=0
MAUSER M03 8x57IS,Zeiss Victory Diavari 3-12x56 T* kříž 60
Bettinsoli diamont lux 12/76,12/76
BRNO Mod. 1 cal 22 Long Rifle
ESCHENBACH trophy AS/P 8x56B
ESCHENBACH farlux selctor D 8X42BG
Andy
Administrátor

Příspěvek od Andy »

adeptm:

Terc c.1 :
Rekl bych v poradku... prvni rana s olejem v hlavni jde do haje (kam nevim.. to se nevi dokud to tam nepadne :-) ) ... olej v hlavni opravdu nesmi byt! Musis vytirat do sucha!

Terc c.2 :
Ja bych rekl ze ses zacal bat rany... je to rozhazene. Na 50m to musi chodit jako ten terc c.1 ty dve rany.

Terc c.3. :
To same jako terc c.2

Co se tyka prvni lovecke rany. Musis opravdu pred kazdou strelbou vycistit uplne do sucha! Jinak je to v haji. A i tak to pujde o kousek vedle. Ja mam vykouseno o par mm na 100m. Pokud mam pred tim vycisteno Break Free CLP a vytreno do sucha. Break Free CLP totiz hodne vzlina a brzy se z hlavne vypari.
vhool

Příspěvek od vhool »

opet musim spouhlasit s andym.prijdemi ze cekas ranu.zkus si potrenovat na cvicne patrone (maji ji skoro vsude v obchodech se zbranemi) treba doma v obyvaku,spousteni.nesmi se ti stavat ze cekas ranu a je celkem fuk jestli se ji bojis nebo ne.rana te musi "prekvapit".myslim ze flinta bude ok a chyba je v tobe.chce to trochu treningu a bude to dobry.nesmis mirit dlouho.pak je chyba strelce skoro stoprocentni. :wink:
Olaf
Pravidelný diskutér

Nastřelování kulovnic

Příspěvek od Olaf »

Osvědčily se někomu při nastřelování následující pomůcky? Případně co používáte Vy?

http://www.mtmcase-gard.com/products/sh ... _rest.html
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

vhool píše:.rana te musi "prekvapit".nesmis mirit dlouho.pak je chyba strelce skoro stoprocentni. :wink:
Asi jsem to spatne pochopil, ale neni preci mozne, aby mi rana prekvapila. Musim byt schopen vystrelit v tom okamziku kdy potrebuji, naprosto zamerne.
Naprosto souhlasim s treningem na sucho.
Co se tyce "dlouheho" mireni, nevim co ma spolecneho s odmacknutim, ale unavuji se oci a zvetsuje se psychycka zatez.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
vhool

Příspěvek od vhool »

To shiva:asi jsi me nepochopil.dal jsem tam ty uvozovky :wink: mel jsem na mysli to ze kdyz budu cekat na ranu tak si to zakonite strhnu.musim samozrejme vedet kdy to vystreli ale nesmim tu ranu vedome cekat.psal jsem to pro ty z nas kteri nemaji odstrileno stovky ran ale pro ty kdo zacinaji a uznas sam ze jedna z nejcastejsich chyb je ze si to strelec v ocekavani rany strhava dolu.plati to jak u pusky tak i pistole (tam mozna jeste vic).osobne uz toto neresim protoze se soustredim spis na cil nez na spoust. :wink:
k tomu dlouhemu mireni,unavene oko a psychycka zatez=tendence ke zbrklemu odmacknuti.takto jsem to mel na mysli :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Ja vim jak jsi to myslel. ale kdyz jsem kdysi zacinal strilet, tak jsem tuhle radu taky slysel. a vim k cemu to vedlo. a vim take ze to bylo spatne. nevim jak to vysvetlit tak aby to bylo pochopitelne. lepsi je opravdu zaplatit par tisic za kurz. kazdy rekne, co budes cpat prachy do nejakyho blba, to se naucis sam. jenze oba vime, ze to stoji stovky naboju a kdyz se naucis neco blbe, tak se to silene spatne odnaucuje. Nekolik bodu co mozna pomuzou nebo taky ne.
1. musis vedet kde ti spoust spousti
2. nesmis se bat toho ze to vystreli
3. spravne dychat a uklidnit se
4. podle spouste, namacknout kdyz jsem pripraven vystrelit.
5. a ted ta nejdulezitejsi cast z mechaniky, tahnout uvolnenym ukazovackem rovne dozadu. zbran je stale stejne pevne drzena obema rukama.
6. vse musi byt synchronizovano.
nemrkat pred, pri a po vystrelu. Po odmacknuti stale sledovat cil. tzv follow through.
vse ostatni je to o treningu, nejlepe pod dozorem.
vhool

Příspěvek od vhool »

lip bych to nenapsal.ja jen neumim moc nekoho ucit a ten bod 2 je v podstate to co jsem mel na mysli :wink:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

mluvim z vlastni zkusenosti. a vim jak jsou nektere rady co jsou spatne formulovane (lepe receno, zazite a bezne pouzivane) a samozrejme dobre minene, strasne zavadejici

tim to nemyslim nijak ve zlem.
vhool

Příspěvek od vhool »

jasne chapu,ja holt jenom neumim podat informaci tak jasne jako ty.asi bych se jako instruktor nechytil ale doufam ze tazatel je spokojenej s vysvetlenim :lol:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

spokojeny bude az bude strilet kazdou ranou kovovou dvacetikorunu na 100m.
Odpovědět