Lov na velké vzdálenosti
Re: Lov na velké vzdálenosti
Ještě otázečka,jak velký vliv na přesnost mají mířidla na hlavni?
Tikka T3x varmint 243win, GRS bifrost, Zeiss V6 2-12x50 BT
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
Blaser R93 profesional 8x57JS, Doscter 3-12x56
CZ452FS 22wmr sightron 4-9x40
Iž26 16/70-16/70
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
jestli myslis hledi a musku, tak v podstate zadne, jen pri jejich sundani to bude strilet kapanek jinak. zase zalezi o jakou presnost clovekovi jde.
Jinak k videu. Mozna ted bude vic pochopitelne proc pouzivam Berger strely
, jo a posledni zprava je letos budou tolik slibovane strely v kalibru .33 (takze vsichni co maji .338LM budou mit super strely na LR). A pry chystaji i kalibr .50 
Jinak rozdil mezi Target a Hunting strelou (Berger) je pouze v sile plaste. Hunting (drive VLD) ma tenci (stejny jako drive) aby se rychleji otviral. Target strely maji plast silnejsi, tudiz nevhodny pro lov. Choval by se jako FMJ.
Jinak k videu. Mozna ted bude vic pochopitelne proc pouzivam Berger strely

Jinak rozdil mezi Target a Hunting strelou (Berger) je pouze v sile plaste. Hunting (drive VLD) ma tenci (stejny jako drive) aby se rychleji otviral. Target strely maji plast silnejsi, tudiz nevhodny pro lov. Choval by se jako FMJ.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Moje vlastní zkušenost je taková, že po sundání hledí a mušky ( 4 zbraně ) se přesnost nezměnila, nebo to alespoň nebylo pozorovatelné ( měřitelné ).
Jestli se posunul bod dopadu nevím, zbraň měla v každém případě sundanou pažbu i optiku.
Jestli se posunul bod dopadu nevím, zbraň měla v každém případě sundanou pažbu i optiku.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k tomu, ze se na ultrapresnych zbranich pouziva "tuner" (posuvne zavazi) a nekolik pootocenich jeho pohyblive casti znamena zvetseni rozptylu, tak sundani miridel na presnost asi vliv mit bude. Ale jak jsem napsal, otazka je o jake presnosti mluvime. pokud flinta strili pod 0.1MOA tak je dost pravdepodobne, ze odebrani nekolika gramu, se projevi. Stejne jako se projevi pri zmene serie laborovanych strel.
ale urcite to bude zmena nepostrehnutelna pri lovecke strelbe.
ale urcite to bude zmena nepostrehnutelna pri lovecke strelbe.
Shivo, ty tunery mají dost velkou hmotnost, a o to právě jde, o poměr hmot.
Ta miřidla jsou velmi lehká a u lovecké hlavně není šance nic poznat. Ani u těžké - zkus svoji ZKM s muškou a bez ní.
Na svém varmintu 243W jsem měl poutko na hlavni ( objímka s poutkem ), sám jsi mi kdysi říkal, ať ten bazmek sundám. Nemělo to vůbec vliv, ani na bod dopadu střely, ani na rozptyl.
Ta miřidla jsou velmi lehká a u lovecké hlavně není šance nic poznat. Ani u těžké - zkus svoji ZKM s muškou a bez ní.
Na svém varmintu 243W jsem měl poutko na hlavni ( objímka s poutkem ), sám jsi mi kdysi říkal, ať ten bazmek sundám. Nemělo to vůbec vliv, ani na bod dopadu střely, ani na rozptyl.
take pridam krapet do diskuze.u tezke hlavne to vliv nema.u lehkych loveckych kulovnic kde jsou (u nekterych) frezovane plosky pro musku ci hledi to muze mit nepatrny vliv na kmit hlavne ale pro tyto zbrane je to zanedbatelne a mimo laborator nepozorovatelne.tudiz muj nazor na to zda sundat nebo nesundat je ,ze to je uplne jedno.co se tyka tech ruznych udelatek na puskach jak tomu rikate "tunery" tak bych rekl ze to je hlavne kvuli vyvazeni zbrane a jejich nastaveni je individualni pro kazdeho strelce.na presnost pusky jako takove to vliv asi moc nema.jak ale pisu,o tom toho moc nevim a jde spis o muj nazor nez o overenou informaci.
-
- Administrátor
Můj názor je obdobný jako vhoola. Vliv bude po praktického hlediska zanedbatelný. Ta hlaveň sice bude kmitat trochu jinak (nebavíme se o kolik) ale vše se dá vyladit změnou laborace. Jsou v podstatě dvě cesty. 1) najít vhodnou laboraci k hlavni. 2) přizpůsobit hlaveň dané laboraci (tunery).
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
asi tak.... navic bod 2) se netyka beznych zbrani urcenych k lovu....
Nestrašte tady lidi hned změnou laborace.
Shodneme se na tom, že u loveckých zbraní pro praktické použití to vliv nemá. Mám to odzkoušeno.
Shodneme se na tom, že u loveckých zbraní pro praktické použití to vliv nemá. Mám to odzkoušeno.
jen k tomu straseni,tohle je vlakno lov na velke vzdalenosti a tam uz zmena laborace sve misto mafigi píše:Nestrašte tady lidi hned změnou laborace.

Vhool - vím, on ten dotaz sem vlastně nepatří, a nebo mohl být položen jinak.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Dalas to napsal presne.
Tuner vazi od 250-300g. Ale nemluvime tady o vaze hlavne (vcetne miridel ci tuneru), ale o ZMENE VAHY. Tuner jehoz zavazi je vlastne trubka se zavitem svym posunem v podelne ose hlavne meni jeji kmit, u malorazek se tim doladuje rozdil v munici. u velkoraze se to pouziva zridka, protoze si munici doladime ke kmitu.
Tunery neslouzi k vyvazeni zbrane.
Tuner ma vetsi efekt na delsi tenci hlaven (kmita vice) nez na tlustou a kratkou. Vseobecne vzato, hlaven tlusta a kratka bude presnejsi nez tenka a dlouha (nemyslim tim ted zahrivani hlavne), lepe receno, bude kmitat vic a samozrejme ze je vice nachylna na pridani ci odebrani vahy nez hlaven silna a kratka. Dotaz znel
Rekl jsem, ze to je otazka pozadovane presnosti.
Tuner vazi od 250-300g. Ale nemluvime tady o vaze hlavne (vcetne miridel ci tuneru), ale o ZMENE VAHY. Tuner jehoz zavazi je vlastne trubka se zavitem svym posunem v podelne ose hlavne meni jeji kmit, u malorazek se tim doladuje rozdil v munici. u velkoraze se to pouziva zridka, protoze si munici doladime ke kmitu.
Tunery neslouzi k vyvazeni zbrane.
Tuner ma vetsi efekt na delsi tenci hlaven (kmita vice) nez na tlustou a kratkou. Vseobecne vzato, hlaven tlusta a kratka bude presnejsi nez tenka a dlouha (nemyslim tim ted zahrivani hlavne), lepe receno, bude kmitat vic a samozrejme ze je vice nachylna na pridani ci odebrani vahy nez hlaven silna a kratka. Dotaz znel
ja rikam ze miridla tam musi byt jinak se neda mirit a nic trefit. Rovnez rikam, ze se zmeni nastrel a presnost kdyz se sundaji (o proti stavu kdyz jsou na hlavni), opakuji, ze pro lovecke strileni je to nezaznamenatelne a pro vetsinu techto zbrani nemeritelne, protoze napr poutka, nedostatecne misto mezi hlavni a predpazbim, zelezo neutazeno na spravny moment apd. produkuje podstatne vetsi chyby nez sundana muska a hledi. To ze to nekdo nevidi, ci se mu to neprojevuje neznamena ze se to nedeje. A je chybne tvrdit opak.jak velký vliv na přesnost mají mířidla na hlavni?
Rekl jsem, ze to je otazka pozadovane presnosti.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Jen maly dovetek,
u odstrelovacich pusek se doporucuje upravit (overit) nastrel po applikaci maskovani na hlaven. Tyto zbrane jsou std. zbrane strilejici s presnosti do 1MOA, zadne specialy.
U specialu se meni laborace (nastrel ci presnost) zmenou sarze pouzitych strel. to znamena napr. Berger 6mm 68gr FB serie xxxxy mi bude strilet s navazkou 28.5gr N133 mezi 0.09MOA a 0.11 MOA pri laboraci Berger 6mm 68gr FB serie xxxxz mi bude strilet 0.12 az 0.15MOA po uprave na 28.6gr bude strilet opet jako puvodni serie.
To ze se mi to neprojevi pri nekolika testovacich rundach, neznamena ze se to nedeje. pozna se to pri soutezi kde se mi proste v prumeru 30 rund po petiranych polozkach ukaze ze mam o par desetin MOA vetsi diry v papiru a posune mi to radove o 10-15 mist ve vysledkove listine.
Samozrejme ze to nema nic spolecneho s loveckou strelbou, ale tvrdit ze neco neexistuje protoze to nevidim, je proste spatne.
u odstrelovacich pusek se doporucuje upravit (overit) nastrel po applikaci maskovani na hlaven. Tyto zbrane jsou std. zbrane strilejici s presnosti do 1MOA, zadne specialy.
U specialu se meni laborace (nastrel ci presnost) zmenou sarze pouzitych strel. to znamena napr. Berger 6mm 68gr FB serie xxxxy mi bude strilet s navazkou 28.5gr N133 mezi 0.09MOA a 0.11 MOA pri laboraci Berger 6mm 68gr FB serie xxxxz mi bude strilet 0.12 az 0.15MOA po uprave na 28.6gr bude strilet opet jako puvodni serie.
To ze se mi to neprojevi pri nekolika testovacich rundach, neznamena ze se to nedeje. pozna se to pri soutezi kde se mi proste v prumeru 30 rund po petiranych polozkach ukaze ze mam o par desetin MOA vetsi diry v papiru a posune mi to radove o 10-15 mist ve vysledkove listine.
Samozrejme ze to nema nic spolecneho s loveckou strelbou, ale tvrdit ze neco neexistuje protoze to nevidim, je proste spatne.
Shivo, nikdo z přispěvatelů netvrdil, že změna přesnosti vlivem hmotnostních poměrů na hlavni a tím danou změnou kmitů neexistuje. A všichni se shodujeme v tom, že u lovecké zbraně je vliv neměřitelný.
Mířidla být na hlavni nemusí.
Nerozumím tomu, proč a o čem vlastně píšeš ? Kolik máš zbraní s mířidly na hlavni ?
Dnes je obvyklá optika na pouzdru závěru.
Mířidla být na hlavni nemusí.
Nerozumím tomu, proč a o čem vlastně píšeš ? Kolik máš zbraní s mířidly na hlavni ?
Dnes je obvyklá optika na pouzdru závěru.
- Shiva
- Expert na zbrane
- Kontaktovat uživatele:
Figi
Problem je ten, ze ty vidis pouze to co mas, delas a jsi schopen posoudit ty, nikdo jiny. A v tom je ten problem.
1. precti si dotaz. nebudu ho znovu citovat.
Ja mam na vsech mych zbrani nejaka miridla, je jedno jaka (vetsinou opticka = puskohled) mit miridla na zbrani je nezbytne k tomu aby se se zbrani dalo neco trefovat.
proto vlastne cela diskuze je bezpredmetna, protoze dotaz neznel jestli sundani miridel ma vliv ale jestli miridla maji vliv. a miridla vliv nemaji. Jejich sundani vsak ma. Dovolim si tvrdit, ze kdyz sundam puskohled z pouzdra zaveru, ze se nastrel rovnez zmeni.
2. Figi, bud me chces vytocit, nebo dost dobre nechapes jaky je rozdil mezi "nemeritelny" a "nepozorovatelny" (a to jako ing. bys vedet mel).
Kdyz napisi, ze zmena neni meritelna nebo nepozorovatelne na lovecke zbrani, tak jsem vysvetlil proc. (chyby /nedostatky loveckeho zbrane, jako je ulozeni, utazeni, provedeni apd.) pokud toto odstranim, tak nejenze to bude meritelne (cely system) ale bude pozorovatelne.
Tvrzeni ze odstraneni miridel je nemeritelne je mylne. pokud chceme vedet a merit, tak proste odstranime vsechny veci ktere by mereni mohli zkreslovat. v nasem pripade, proste vymontujem hlaven a testujem pouze hlaven s miridli a pak bez miridel. A neco NAMERIME, to znamena ze to meritelne je.
Z tveho zpusobu podavani faktu, (jez nejsou fakta, ale tve osobni presvedceni) se da usuzovat, ze zbran strilejici 0.05MOA vlastne takto presne nestrili, protoze TY z ni nenastrilis.
A to je problem nas dvou, kde se nikdy neshodnem. Ja se snazim davat objektivni informace ty davas sve zkusenosti, domenky a prevzate teorie za fakta.
Problem je ten, ze ty vidis pouze to co mas, delas a jsi schopen posoudit ty, nikdo jiny. A v tom je ten problem.
1. precti si dotaz. nebudu ho znovu citovat.
Ja mam na vsech mych zbrani nejaka miridla, je jedno jaka (vetsinou opticka = puskohled) mit miridla na zbrani je nezbytne k tomu aby se se zbrani dalo neco trefovat.

proto vlastne cela diskuze je bezpredmetna, protoze dotaz neznel jestli sundani miridel ma vliv ale jestli miridla maji vliv. a miridla vliv nemaji. Jejich sundani vsak ma. Dovolim si tvrdit, ze kdyz sundam puskohled z pouzdra zaveru, ze se nastrel rovnez zmeni.
2. Figi, bud me chces vytocit, nebo dost dobre nechapes jaky je rozdil mezi "nemeritelny" a "nepozorovatelny" (a to jako ing. bys vedet mel).
Kdyz napisi, ze zmena neni meritelna nebo nepozorovatelne na lovecke zbrani, tak jsem vysvetlil proc. (chyby /nedostatky loveckeho zbrane, jako je ulozeni, utazeni, provedeni apd.) pokud toto odstranim, tak nejenze to bude meritelne (cely system) ale bude pozorovatelne.
Tvrzeni ze odstraneni miridel je nemeritelne je mylne. pokud chceme vedet a merit, tak proste odstranime vsechny veci ktere by mereni mohli zkreslovat. v nasem pripade, proste vymontujem hlaven a testujem pouze hlaven s miridli a pak bez miridel. A neco NAMERIME, to znamena ze to meritelne je.
Z tveho zpusobu podavani faktu, (jez nejsou fakta, ale tve osobni presvedceni) se da usuzovat, ze zbran strilejici 0.05MOA vlastne takto presne nestrili, protoze TY z ni nenastrilis.
A to je problem nas dvou, kde se nikdy neshodnem. Ja se snazim davat objektivni informace ty davas sve zkusenosti, domenky a prevzate teorie za fakta.