Myslím, že u nás právě probíhá vrchol říje. Honitbu máme na okraji Šumavy v nadmořské výšce cca 600 m. Předevčírem večer mi "kolečkovalo" v dohledu na louce hned několik párů srnčího, mezi nimi pobíhala zmateně srnčata. Po dlouhé době jsem viděl hromadnou říji. Srnci byli tak zabráni do prohánění srn, že neproháněli ani sebe mezi sebou. Stalo se to jen v jediném případě, kdy se kolečko dvou párů křížilo a silnější srnec popohnal cca 100 m slabšího. V zápětí se však ale oba věnovali dál své srně. Jinak k vábení srnců, jak jste ho popisovali bych uvedl, že je to zatím spíš plašení zvěře při říji

. Zkušený vábič ví, že největší šance na přivábění srnce je na konci říje, nebo i třeba v září po říji. Pokud máte při říji v revíru správný poměr pohlaví a nepřevládají srnci nad srnami, úspěšnost vábení srnce při říji nebývá nijak valná, i když vyjímky potvrzují pravidlo. Samozřejmě se třeba povede přivábit na slabší pískání srna a za ní přijde i srnec. Pokud jdu na obeznaného srnce, který je zalehlý se srnou v louce a vím o něm, zavábení mi pomůže k tomu aby vstal a poskytnul mi tak šanci k jeho ulovení. Jinak to pravé a nejpěknější vábení je podle mě opravdu až ke konci říje nebo i po ní

Taky se mi letos poštěstilo vidět pokládání srny. Srnec srnu pokládal hned několikrát za sebou. Byl lovný, ale nechtěl jsem jim tu idilku kazit

ČZ 537 .270 Win + Meopta R1 7x56 RD, ČZ 537 7x64 + 4x32 Meopta (naháňková), Suzuki Jimny