Odhad stáří srnčí zvěře
- OndraH
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odhad stáří srnčí zvěře
Ahoj, já zo tohodle dostal červenou medaili.
http://fotoalba.cz/alba/OndraHolec/1470038
http://fotoalba.cz/alba/OndraHolec/1470038
Browning Maxus high grade 12*76
Tikka T3X CTR 308, Swarovski Z6i 2,5-15x56
Brno combo12/308W x Swarovski Habitch 3-12*50
CZ 455 22lr/17hmr x čínská kopie leupoldu
-
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Pokud šlo srnce ve věku 1-3 roky, což bych řekl, že ano, tak červený bod byl naprosto správný. Všechna poškození paroží, či pučnic, která nejsou dědičného původu, nejsou důvodem k odstřelu. V tomto případě šlo o vylomenou pučnici, což rozhodně není vlivem dědičnosti.
Celá tato debata je taková zvláštní, buď lovíme zvěř abychom odstranili všechno slabé, či průběrné a nebo pro trofeje. Já sám si nejvíce cením trofejí starých lovných srnců a těmi se rád pochlubím, je jasné, že né vždy se odstřel podaří přesně tak, jak by to mělo být. Potom ať se alespoň každý z takového odstřelu poučí. Pokud lovím srnce mladšího 5 let, musí být jasně průběrný, pokud si nejsem jistý, tak raději nestřílím.
Celá tato debata je taková zvláštní, buď lovíme zvěř abychom odstranili všechno slabé, či průběrné a nebo pro trofeje. Já sám si nejvíce cením trofejí starých lovných srnců a těmi se rád pochlubím, je jasné, že né vždy se odstřel podaří přesně tak, jak by to mělo být. Potom ať se alespoň každý z takového odstřelu poučí. Pokud lovím srnce mladšího 5 let, musí být jasně průběrný, pokud si nejsem jistý, tak raději nestřílím.

Naposledy upravil(a) SEDM dne stř 04.8.2010, 10:54, celkem upraveno 3 x.
- OndraH
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Věk byl dva roky, pučnice byl vylomená, střelil jsem ho předloni trochu jsem se divil začervenou ale po přečtení odobrné literatury se nedivím. Je však asi pravdou že by byl během říje tento srnec odbíjen.
Slovo rarita znamená vzácnost, zvláštnost. Vzhledem k variabilitě srnčího paroží asi žádná přesná odborná formulace není, protože by stejně nevystihla vše, co raritou může být.Perník píše:Popravdě musím přiznat, že o tomhle tématu od včerejška dost přemýšlím, Existuje nějaká přesná odborná formulace co to vlastně ta rarita je?
V praxi se to ale používá častěji, než by mělo.
Ondro, na toho srnce by jistě střílel každý, faktem je, že je velmi mladý ( max dva roky) a vzhledem k síle a členitosti je to tak, jak píše SEDM.
- OndraH
- Pravidelný diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Jo velkou hlavu si z toho nedělam, ale vic o tom přemyšlim a loni jsem pustil jednoho vidláčka 2leteho který měl uražený jeden paružek.
to Figi: souhlasím, že označení rarita je používáno častěji než je nutné
pokud ale neexistuje přesná formulace co rarita je, je nepravidelný osmerák, pokud je jeho výskyt naprosto ojedinělý, raritou, nebo ne?
pokud ale neexistuje přesná formulace co rarita je, je nepravidelný osmerák, pokud je jeho výskyt naprosto ojedinělý, raritou, nebo ne?
KB CZUB 584 12/7x57R
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
IŽ - 27EM - 1C 12/76
NK Bora od Černé tůně
- Zdenek41
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
No vidíte já bych zase srnce s vylomenou pučnicí odlovil a pak srnec s parohem přes světlo je nesmysl.Může mi někdo z té komise říci kam mohl ten paroh naronit příští rok?Jsou to někdy soudy....Letos kolega dostal za 4letého vidláka červenou.A nikdo mi nevysvětlil proč.
Jak vidíte šeteráka 3-4 letého, který má pravý parůžek pravidelný a na levém mu přední výsada vyrůstá ca 2 cm nad růží šikmo dolů na pravé světlo. Délka této výsady je mezi 8 a 10 cm. Je toto "rarita" nebo není?
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Nevím jak ostatní, každý na to máme jiný názor. já si myslím, pokud srnec není vyloženě mladý, tím myslím ročka,max dvouletého s výraznými nadějnými vlohami pro danou oblast, a zároveň pokud se nejedná o kapitálního srnce v II.V třídě, což je příklad toho osmeráka, ten je výrazně nadprůměrný. Pokud je alespoň nějakým znakem průběrný, nízká hmotnost, průběrnost na druhé lodyze nepřemýšlet a lovit na potkání.
Toník rarita to je, jak vypadá ta lodyha "normálně vyvinutá" nosil by nadprůměrného šesteráka, nebo nosí průměrného, má silné perlení. Jsou v oikolí silnější srnci. Jakmile si na tyto otázky odpovíš, musíš se rozhodnout sám.
Toník rarita to je, jak vypadá ta lodyha "normálně vyvinutá" nosil by nadprůměrného šesteráka, nebo nosí průměrného, má silné perlení. Jsou v oikolí silnější srnci. Jakmile si na tyto otázky odpovíš, musíš se rozhodnout sám.
Zastava M70 8*57JS Meopta 2100RD 7*50,
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Nikon Monarch 8,5*56 DCF
Machač 12/70,12/70
----
i v leči jsou naši kamarádi
Tomfi, já jsem zastánce přísnosti při průběrném odstřelu, ale jak píšeš ještě je vždy nutné brát v úvahu kvalitu zvěře v dané honitbě.
Takže bez toho je krom jednoznačně chovných jedinců/ jednoznačně odstřelových kusů nutné vynášet soudy spíše opatrně. Jestli je ten šesterák silný ( a zřejmě slabý nebude, podle délky té výsady, která vznikla nejspíše mechanickým poraněním ), je nutné ještě vědět, zda jsou takto silní šesteráci v tomto věku v honitbě běžní ( raritou bych to podle mého názoru asi nenazýval, takových srnců se ročně uloví mnoho ), pokud ano, pak je možné lovit s vědomím chovnosti a s rizikem červené, protože jednoznačně odstřelový nemusí být.
Je ovšem pravdou, že asi každý by takového srnce ulovil ( já určitě
).
Takže bez toho je krom jednoznačně chovných jedinců/ jednoznačně odstřelových kusů nutné vynášet soudy spíše opatrně. Jestli je ten šesterák silný ( a zřejmě slabý nebude, podle délky té výsady, která vznikla nejspíše mechanickým poraněním ), je nutné ještě vědět, zda jsou takto silní šesteráci v tomto věku v honitbě běžní ( raritou bych to podle mého názoru asi nenazýval, takových srnců se ročně uloví mnoho ), pokud ano, pak je možné lovit s vědomím chovnosti a s rizikem červené, protože jednoznačně odstřelový nemusí být.
Je ovšem pravdou, že asi každý by takového srnce ulovil ( já určitě

tak by mě zajímalo kolik mu tipujete http://fotoalba.cz/alba/am.bulldog/2236121
CZ 550 american 308win.
Jednoznačně čtyřletý srnec.
Chovnost nehodnotím
Preparace slabší - zbytky vaziv, a co ty nosní kosti ?
Chovnost nehodnotím

Preparace slabší - zbytky vaziv, a co ty nosní kosti ?
ještě to není dočištěný nebyl čas nosní kůstky při vaření odpadly tak je budu muset přilepitfigi píše: Preparace slabší - zbytky vaziv, a co ty nosní kosti ?

CZ 550 american 308win.
a mám ještě dotaz jak to je učili mě že když se stoličky začínají dělit tak to je minimálně pět let
CZ 550 american 308win.
Leone taky bych mu dal 4roky