Nastřelování kulovnic, co a jak

Vše o kulovnicích a malorážkách
Odpovědět
milsfreeman
Nový návštěvník

ZD

Příspěvek od milsfreeman »

chlapi chcu se zeptat, mám na zg 47 ráže 8*57 js puškohled meopta ZD 3-12/56 mil dot. Nastřeluji na 50 m, ale dám třeba tři kliky do leva a potom to nejde 1 a půl cm , ale třeba 5, zdá se mi, že to hodně skáče, je to možný?
US OPTICS
Pravidelný diskutér

ZG

Příspěvek od US OPTICS »

to milsfreeman:
Ono to nemusí být jen puškohledem, může to být montáží, může být vystřílená hlaveň. Ono těžko radit :oops:
PRVNÍ RÁNA MUSÍ JÍT vždy TAM KAM MÁ!
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Vypada to jako std. zavada Meopty (muj kvalifikovany odhad), ale jak zmineno vyse, muze to byt i necim jinym. Vystrilena hlaven je moznost velice miziva.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Pettan
Nový návštěvník

Re: Nastřelování kulovnic, co a jak

Příspěvek od Pettan »

Zdravím, když jsem si pročítal toto téma, tak jsem několikrát narazil na to, že hodně z vás používá při nastřelování zbraní pytlíky s pískem. Mohl by mi někdo poslat fotku, nebo podrobný popis, jak to používate v praxi.
Omlouvám se, jestli se ptám na naprosto triviální věc, ale nemám s tím žádné zkušenosti.
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

to milsfreeman: pokud Ti to drží nástřel, když neprovádíš korekci, pak je vada v optice. Pokud nedrží, může být ve všem výše zmíněném.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
běžkař
Častý návštěvník

Příspěvek od běžkař »

Dobrý den. Po přečtení mnoha příspěvků a doporučení jsem se rozhodl, že ušetřím nějaké peníze a zbraň si začnu nastřelovat sám. Dnes jsem se na to vrhl, ale po pravdě se mi to vůbec nepovedlo. Šlo jen o nastřelení nových nábojů (z S&B na RWS). Použil jsem techniku, kterou tady popsal Whool - tedy bipod a pytlík s pískem. Dál jsem do terče kontrolní dvě rány ještě původníma S&B, abych si ověřil původní nástřel a šly obě rány 1,5 cm nahoru. Zatím jsem nic nepřeštelovával a střelil jsem s RWS. Rána šla 4 cm nohoru. Tak jsem překlikal, dal druhou ránu s RWS a šla 2,5 cm dolů (řešil jsem jen výšku, protože stranově to bylo do této doby naprosto ok). Opět jsem překlikal, dal 3 ránu s RWS a šla výškově přesně na střed, ale k mému velkému překvapení 4,5 cm vlevo. Nechtěl jsem tomu věřit, protože jsem se stranovou korekcí vůbec nic nedělal (nebyl důvod). Myslel jsem si, že jsem asi udělal nějaký nechtěný pohyb, tak jsem dal 4 ránu s RWS a znovu na střed a znovu 4,5 cm vlevo. Protože jsem byl kompletně durch promočený, měl po náladě a už vystřelil 6 ran, tak jsem to zabalil. Otázka tedy zní, kde bych mohl hledat problém? Ještě doplním podmínky, které byly při střelbě: střelba na 50 m, bipod, pytlík s pískem, karimatka, déšť, a jednotlivé rány jsem dával tak 2 - 3 minuty za sebou. Zbraň CZ 550 FS 308W, Meopta 7x56 RD (I když jsou zbraň i puškohled často zpochybňované, já zatím opravdu, opravdu neměl problém. Lovím s tím cca 15 měsíců). Jediné, co mě napadá je, že jsem mezi jednotlivými výstřely dával krátký interval a při 5 a 6 ráně byla hlaveň již příliš teplá. Prosím tedy o váš názor. Děkuji mnohokrát všem, kteří přidají svůj názor. Pavlos
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

Jsou tu povolanější na toto téma, ale osbně si myslím že to je jak píšeš - zahřátá hlaveň která se někde začne dotýkat dřeva. V případě celopažby bych tomu věřil....
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
pufr
Zkušený diskutér

Příspěvek od pufr »

Vítej na fóru,
Ne že bych byl povolanější, ale stejně asi jako Lőrinc si myslím, že jsi to správně zabalil. Předpokládám, že zbraň chceš používat hlavně na lov. Po zkušenostech s několika ČZ550FS bych se na střelnici vrátil se studenou hlavní - ve stavu v jakém budeš chodit s puškou do lesa - tedy obvykle vyčištěnou a vytřenou "skoro" do sucha. Ale klidně to mohl být i zaměřovač, sice jsi měnil "jen" výšku, ale vnitřní tubus zaměřovače se přitom musí posunout i po ploše horizontálního stavítka, mění se jeho poloha v ukotvení tubusu (vzadu je obvykle jen utažený proti "O" kroužku), poloha pružiny, která tlačí tubus proti stavítkům ... Některé zaměřovače tohle dělají. Příčin může být víc.

Ty 2-3 minuty mezi výstřely v celkem chladném počasí by mohly být skoro akorát. Já mám jednu celopažbu (MSch 1910) a když ji chci mít spolehlivě nastřelenou (poslední rány + ověření nástřelu) musím čekat 15 minut mezi výstřely (většinou si na ty pauzy beru ještě jinou pušku). RWS v manuálu uvádí, že používá k chlazení zbraní ne střelnici tlakový vzduch (hadičkou do hlavně)vždy 2 minuty mezi výstřely, pokud nechladí tak jsou pauzy 5 minut, u některých zbraní déle. V Liedlu jsem viděl aku pumpu na lehátka asi za 300Kč i s akumulátory, silně o ní uvažuju :D :D
Pufr
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

Kratka rekapitulace
po overeni nastrelu naboji SB na strelnici na 50m, v poloze sedici za stolem s celobazbenou puskou raze 308 z nozicek vpredu a pytlikem pisku pod pazbou. Pak jsi bez vycisteni a se zahratou hlavni po dvou prvnich ranach, vystrelil s novou munici jednu ranu ktera sla vertikalne 4cm nad stred terce (vsechny 3 rany byly horizontalne v ose) pak jsi udelal korekci (korekce na te meopte je 1/4MOA). Napsal jsi ze jsi naklikal, druha rana novou munici po korekci (4. rana v rade) byla opet horizontalne dobre ale vertikalne 2.5cm pod zamernym bodem. to znamena vertikalni posun po tve korekci 65mm coz je temer 4.5MOA = 18 kliku,
dalsi vyskova korekce a zasah byl vertikalne dobre, coz znamena, pokud jsi neudelal chybu, ze jsi udelal korekci ca 1 3/4 MOA (7kliku), coz byla 5 rana, ale sla horizontalne 4.5cm (ca 3MOA = 12kliku) doleva a overovaci 6. rana opet do stejne diry.
Protoze bylo hnusne pocasi, byl jsi promokly a zmrzly, vystrelil jsi zbuhdarma do papiru 4 naboje za nejakych 50kc/ks tak jsi sel znechucene domu a premyslis kde je chyba.
pochopil jsem to tak spravne??

chyba muze byt mezi zidli a flintou. chyba muze byt v tom ze mas celopazbenou brizu, chyba muze byt ve spatne utazenych sroubech co ti drzi pouzdro zaveru v pazbe, chyba muze byt v puskohledu, protoze pokud jsi 18 mesicu strilel s puskohledem bez klikani a ted jsi zacal klikat, (nevim kolik jsi toho za tech 18 mesicu vystrilel) tak je mozne ze se posral kriz v puskohledu (meopta je tim znama), rovnez to muze byt munici, nevim jak jsi mel vycistino kdyz jsi zacal strilet SB, je docela mozne (ale nepravdepodobne), ze si briza po dvou RWS sedla a strili proste doleva.
To co napsal Vhool je pro lidi co vedi co klikani obnasi, co vi ze nedelaji chyby a kdyz je udelaji tak vi ze je udelali.
Normalni postup je
vemu flintu, krabicku naboju, udelam si pohodlnou stabilni pozici (klidne pytel s piskem pod predbazbim a pytel pod pazbou, abych si nestrhaval a mel jistotu ze to chyby nedelam ja), pokud flintu nemam vycistenou tak ji peclive vycistim a vytru do sucha. uvelebim se a dam 5 peclive mirenych ran a sleduji kam jednotlive rany chodi.
z toho poznam jaky soustrel mi tato munice s mou flintou dela. pokud mi to strili na hovno, tak menim munici. pokud jsem se soustrelem spokojeny, tak jdu k terci vypocitam si stredni zasah a podle toho udelam korekci na puskohledu. vedu v patrnosti kam mi jde prvni rana, protoze ta je pro vsechny strelce co chteji neco zabit rozhodujici. vycistim flintu necham ji vystydnout a do sucha vytru.
pak to zopakuji. stredovy zasah musi byt v tam kam jsem miril. Prvni rana na studenou vycistenou by mela jit stejne jako ta prvni. soustrel by mel byt tvarove i velikostne stejny.
pokud to tak neni, tak je cas hledat chyby.
1. zkontrolovat hlaven jestli se nedotyka (ale to uz jsi mel udelat davno)
2. vzit momentak a dotahnout srouby
3. udelat test puskohledu
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
běžkař
Častý návštěvník

Příspěvek od běžkař »

Tak v prvé řadě vám chci moc poděkovat, za vaše reakce, které se objevily hned pár minut po té, co jsem fakt naštvaný a hlavně zklamaný přišel domů (mimo jiné jsem v tom dešti ještě hledal hodinu klíče od auta, takže nástřelový křest se vším všudy).

To Shiva:
1) Nastřeloval jsem to v leže – nevím zda je to lepší či horší…
2) „chyba muze byt v tom ze mas celopazbenou brizu“ – nechápu, jak to myslíš (každou negaci přivítám)
3) Vystřelil jsem za těch několik měsíců cca 35 patronů. Snad to není zase tolik, aby to puškohled zlikvidovalo, když to bylo
do dneška ok.
4) Čistím vždy a poctivě po každé střelbě. Nejprve na mokro balistolem a po cca 30 min vytírám do sucha. Takže před
střelbou s SB bylo naprosto čisto a sucho. Snažím si věcí hledět….
5) Jasné, Whool rozhodně ví co dělá, ale taky někdy začínal. Já se snažím taky začít, protože takových operací pude potřeba
v budoucnu pravděpodobně dost a dost. Samozřejmě by bylo k nezaplacení si udělat nějaký půl den s člověk, který to
opravdu šéfuje. Já tu možnost nemám. V mém okolí často jen slyším: „do 3 - 5 čísel je to ok“. Pro mě to ok není, tak to
zkouším.
6) „zkontrolovat hlaven jestli se nedotyka“ – asi trapná otázka, ale jestli se nedotýká čeho?
7) Postup nastřelení, který jsi popsal bude stopro ok, ale já jsem v červnu dokončil studia a zatím není job, takže krabičku
za 1270 Kč skoro vystřílet je pro mě zatím fakt luxus. Asi si zrovna říkáš: „pak nemuže chtít nastřelit flintu no“. Chápu,
ale situace je prostě taková.
8) Ostatní věci, které doporučuješ zkusím samozřejmě prověřit. Jen test puškohledu je pro mě not real. Já to asi poznám
jen zen stelby.

Děkuji za každé dodatečné info. Mějte se......
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Take jsem nastreloval 550,ale polopazbu 7x64, PTS. Puskohled Artemis 2000 6x42 lezel cca 3roky v krabici,takze jsem byl sam zvedav jak to dopadne.
Namontoval jsem a na 55m dal ranu z posedu,jestli se vubec chytim do A4.(dira v pravo nahore)
Kliknul jsem jednou dolu a asi 4doleva, uz ani nevim(nastrel na 50m by mel cca odpovidat 120m). Nebylo to z posedu nic moc,takze jsem klikani ani moc neresil.
Presunul se na nozicky a 120m. druha rana v pravo dole. Kliknul jsem 2xdoleva a 1xnahoru.
Ted jsem na zkousku funkce mechanismu protocil cely rozsah vyskove a stranove korekce nahoru,dolu cca 1,5m a zpatky na hodnoty,ktere by mely odpovidat nastreleni(klikani po druhe rane) a dal treti ranu.
Dalsimi ranami jsem si uz nechtel kazit krasne odpoledne :D
Chce to prekontrolovat pred strelbou montaz, pohodovej den, a uivat si strelbu
http://choochoo.galerie.cz/4832748-nast ... i#69631590

Pred cca 14dny jsem nemohl udelat s Meostarem 3-12x56 slusnej nastrel. Honil jsem to v sede s harriskam po A4 na 100 a 200m sem a tam. Prikladal jsem to svemu prvnimu treninkovemu strileni v teto pozici.Preci jen v sede neni v leze.Za dva dny,kdyz jsem se oprel o puskohled pri prohlidce doma slysim cvaknuti od puskohledu. Jsem pred nedavnem meril roztec ok montaze a nedotahl pravdepodobne dostatecne srouby ok do jednodilne montaze.Tedy v zadnim oku vule cca 0,2mm/10cm, tedy cca 20cm na 100m a hned je jasne odkud vitr foukal :D Tak jsem ho rovnou sundal a vratil zpet puvodni 6x42 a dopadlo tolepe nez jsem cekal.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
lörinc
Zkušený diskutér

Příspěvek od lörinc »

pavelstrycek píše:„zkontrolovat hlaven jestli se nedotyka“ – asi trapná otázka, ale jestli se nedotýká čeho?
Jestli se ti předpažbí nedotýká někde hlavně. Je to tu popsáno milionkrát, zkus pohledat. Mezi hlaveň a předpažbí by ti měl vlézp papírek - po celé délce např http://www.tikka.fi/t3models.php?hunter ten druhý menší obrázek na stránce.....
Blaser R8 8x57 JS, Tikka T3 Varmint .243 win.+Nikon Monarch E 2,5-10x56 Ill, ZG 47 8x57 JS, ZG 47 8x60 S, ZKM 455 22 LR+Delta 4x32AO, UB 12/12, Gustav Tichý 16/16
běžkař
Častý návštěvník

Příspěvek od běžkař »

To lörinc:
Děkuji za osvětlení tohoto dotazu. Vůbec jsem netušil, že by v tomto mohla být nějaká krpa.
Choochoo007
Zkušený diskutér

Příspěvek od Choochoo007 »

Po zkusenostech s polopazbou 550 pochybuji,ze je predpazbi u modelu s celopazbou volne. Mohu akorat rici, ze po uvolneni predpazbi, puska strilela o 12 cm dolu(bylo podlozeno pouzdro zaveru v predni casti,abych nemusel zeslabovat pazbu) Puska,ale i s dotykajici se pazbou strilela do 3cm/100.
Myslivost se scvrkává na sezení u hromady žrádla a natláčky, kdy se bezhlavě pálí po všem[figi]
běžkař
Častý návštěvník

Příspěvek od běžkař »

No, dnes jsem právě zkoušel, jestli se hlaveň dotýka předpažbí, ale prakticky v celé délce se vůbec nedotýká. Snad jen minimálně v místě, kde se předpažbí zužuje u ústí hlavně. Je to ale max. posledních 0,5 cm dřeva, které se trošičku dotýká. Nedovoluji si však konstatovat, zda by to na něco mohlo mít vliv. Dotáhnout všechny šrouby, jak radil Shiva jsem si zatím nedovolil, protože mám tak nějak strach, že by na mě vyskákaly nějaké součástky, které bych pak možná dával dost těžko dohromady. Jediné, co jsem udělal, než jsem šel nastřelovat, bylo dotažení šroubů montáže a puškohledu. Zatím pořád prší, takže jsem to nebyl zkusit znovu. Jak ale přestane rozhodně půjdu a budu doufat, že byl problém jen v přehřáté hlavni nebo že se patrony sžili se zbraní, jak poznamenal Shiva. Pokud to půjde zase na prd, budu muset asi dále zkoušet. Dám vědět, jak to dopadlo......
Odpovědět