Výběr ráže pro střelbu do 1300 m

Vše o loveckém kulovém střelivu. Vaše zkušenosti a názory.
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Re: Výběr ráže pro střelbu do 1300 m

Příspěvek od Shiva »

Bud se vyjadrete k razi (tematu) nebo nepiste nic a bezte si placat jatra nekam jinam. klidne i zde ale zalozte si vlastni tema.
Treba "Co si myslite o lovu dal nez 50m".
Mate kliku ze jsem se vzdal funkce moda, uz byste meli ban.
Zde nejste na "radime si" tak piste k tematu. az budu chtit znat vas nazor na lov na dlouhe vzdalenosti, tak si to vlaknu najdu a prectu.
Nepište soukromé zprávy, pište na mail: lovectvi@sniper.cz
Skalák
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Skalák »

Místní Nerváku, že se rozčiluješ. Stojí Ti to za to? Zdraví máš jenom jedno. :D :D :D
LOVU ZDAR!!!
Sauer 202 Highland - 270W, Meostar R2 2-12x50 RD
ČZ 527 - 223 Rem, Artemis 2100 7x50 RD,
ZKK 600 - 30.06 Spr. Yukon Photon 4,5x42 RT
IŽ 27 E - 16/16
Drsnosrstý jezevčík Cit od Aglaii
kabát
Zkušený diskutér

Příspěvek od kabát »

to figi,
fandím ti a čtu s otevřenou hubou.
VOK - HB - 223 Rem - 6,5 x 55 SE - 7 x 65 R - 308 Win - 9,3 x 74 R -
kasari
Moderátor

Příspěvek od kasari »

to figi - myslím, že sis už dávno vybral, jak tě znám... :wink:
Proč jsi vyřadil 300 ? Pořád je tam největší výběr střel.

to all - keců o ničem už mám dost. Tomas 43, Hirc a Koren - varování.

Pokud půjde fórum tímhle směrem, dlouho fungovat nebude :evil:
Ulkomaalainen...
dalas
Administrátor

Příspěvek od dalas »

Ta .30 ráže stojí za úvahu. Těžší střely budou méně náchylné na vítr. Je tu sice nevýhoda většího zpětného rázu, ale při plánované hmotnosti zbraně by to neměl být problém. Co se týká výběru střel, pro tyhle vzdálenosti se zužuje stejně na BT.
Tikka T3 Varmint 308W, Weatherby Mark V Accumark .300Win. Mag., IZH94 12x76/308W, IZH 27 EM 12x76/12x76, Suhl 150 Standard .22LR
Josef Kuřitka
Zkušený diskutér

Příspěvek od Josef Kuřitka »

Mě se líbí tohle:

Dá se to nosit, v kompíku to nebude taková hrůza se zpětným rázem a 300grejnová Siera s GK bude platit.

http://www.youtube.com/watch?v=VX4aqmbaGIo
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

ciste teoreticky muzes vybrat vse co dosahne dostatecnou rychlost a energii na danou vzdalenost. Protoze Figi rika ze chce strilet srnci a mensi, tak neptrebuje az takovou energii, takze staci mit na 1.300m 400m/s a nejakych 1000J. coz splnuje hodne razi v kalibru 6.5 a 7mm. Bohuzel vsechny tyto raze jez pripadaji v uvahu, vypaluji enormne rychle prechodovy kuzel. cimz se dostavame k pozadovane presnosti. 1/4 MOA predpokladam mereno na 100m. Protoze jsme cetli s Figim stejnou knihu,tak vime, ze tato presnost se urcitym koeficientem se vzdalenosti zhorsuje. Nevim kolik to je, nechce se mi to hledat. 1/4 MOA na 100m je radove 7,25mm na 1.300m je to necelych 10cm, vynasobeno zminenym koeficientem to uz nebude 1/4 MOA ale vic. Samozrejme na srnci to staci, problem je, ze ten kdo by s takovou presnosti strilel byl mistr sveta. A hlavne to neni sportovni strelba kde si dam ukazatele vetru. Teda ona to sportovni strelba je svym zpusobem, ale nelze ji tak pojmout. Tim se dostanem k dalsimu faktoru a to je vitr a termika. Toto jsou faktory ktere ani neovlivnime ani nezmerime. Vyhoda strelby na tyto extremni vzdalenosti, ze kdyz mineme, muzem udelat potrebnou korekci, protoze zver proste nijak zvlast nereaguje. Samozrejme ze kdyz trefime slech ci beh, je to v hajzlu, kus reagovat urcite bude :-)
Proto bych volil (a zvolil) razi ktera mi zmensi vliv vetru. tj. .338LM a protoze Kelbly nedela kliku s takovym prumerem, tak mam .300RUM (1.200m ma 400m/s a 1.500J). AI v .338LM se mi do lesa tahat nechce.
na tyto vzdalenosti je opravdu potreba znat vsechny povetrnosti vlivy. Pred ME jsem koupil Kestrel 4500 NV, drive jsem vzdy razil to, ze merit vitr u hlavne je mi k nicemu a tudiz nepotrebuji dalsi merak. Na IWA jsem ale zjistil, ze tato vecicka meri uplne vsechno (tlak, teplotu, vlhkost, vysku, cas atd) a co je dulezite, lze nastavit ze to meri v pravidelnych (nastavitelna funkce jak casto) intervalech a jeste dulezitejsi je, ze si tyto udaje uklada do pameti.
To mi usetri mraky prace. kdysi jsem si udelal DB a zacal do ni psat co nejvice udaju o strelnicich a zasazich atd. nakonec jsem to vzdal. Ted to pre BT proste stahnu do pocitace a soupnu do DB. to mi umozni analyzu a najit souvislosti mezi misty kde clovek strili.

Prosim berte to jako nazor, nepisi to sem z duvodu diskuze.
figi
teoretik fora

Příspěvek od figi »

Shiva to napsal výborně, zejména ze zkušenosti : najit souvislosti mezi misty kde clovek strili.
Jen bych doplnil, že to jsou i souvislosti např. s povětrnostními podmínkami a světlem ( slunečno/ zataženo ).
Pro vzdálenosti, na které dosud střílím ( do 500 m ), měřím tlak, teplotu, nadmořskou výšku. Měření vlhkosti nedělám, ale na dál to bude nutné. Podstatný je pak i vliv úhlu střelby, a to i takového, který na střelbu 400 - 500 m nemá vliv. Ale na to mám vysoce přesný digitální úhloměr - sklonoměr.
Ten koeficient zhoršení rozptylu je dán délkou letu střely, ostatně se tak projevují i další vlivy a jejich působení na střelu, ale i když to Shiva přímo nenapsal, tak z jeho příspěvku jednoznačně vyplývá to, že dálková střelba je především o praxi - zkušenostech. Pokud mám v honitbě dvě místa, kde se dá lovit takto daleko, lze to tam i natrénovat, poznat limity a pak střílet velmi přesně a spolehlivě i na takto extrémní vzdálenosti. Navíc si tam mohu rozmístit i stabilní ukazatele větru.
Další zajímavá skutečnost jsou dosahované rozptyly, kdy na 300 - 450 m se hravě s mojí loveckou i závodní třistaoosmou ( obě CZ 550 Sniper ) držím pod 0,3 MOA/ tříranné soustřely v dobrých podmínkách, a často se daří i výrazně menší skupiny,stabilita soustřelů od 200 m dál je u mne vyšší, než na 100 m, ale tady je právě velmi důležitá laborace, s jinou terčovou municí je problém udržet 1 MOA. Velkým překvapením je pro mne tovární munice Lapua, včera jsem měl rozptyly tříranných položek na 300 m 15 - 18 mm CTC, nechápu, jak to ti Finové dělají, protože člověk piplá takto přesnou laboraci jak malé dítě, a oni to dokáží ve fabrice. Ale malé rozptyly jsou jen jedna část, to, aby to bylo na centru je důležitější, a vlastně to nejtěžší a celá podstata věci.
Osobně mám jasno zatím v tom, že to bude cal. 7 mm, který v sobě spojuje výbornou přesnost šestapůlek a odolnost cal. .300 na povětrnostní podmínky, navíc střely mají velmi vysoké balistické koeficienty a jdou střílet s vysokými úsťovými rychlostmi.
! 243W ! 6XC!! 222 Rem, 223 Rem, 308W, 8x57JS
figi63@seznam.cz
http://www.loveckastrelba.cz/
Tomas 43
Pravidelný diskutér

Příspěvek od Tomas 43 »

kasari píše:to figi - myslím, že sis už dávno vybral, jak tě znám... :wink:
Proč jsi vyřadil 300 ? Pořád je tam největší výběr střel.

to all - keců o ničem už mám dost. Tomas 43, Hirc a Koren - varování.

Pokud půjde fórum tímhle směrem, dlouho fungovat nebude :evil:
All right. Jsme na tom oba stejně, blbých řečí už bylo dost i bez varování.
Skončil jsem na tomhle fóru. Přeji hodně štěstí.
Sauer 202 Clasic 8x57 JS, SAKO 75 9,3x62,
Remington 700 VLS 308 W, Remington 700 BDL
7 mm Rem. Mag, Remington 700 BDL 300 RUM, Mannlicher Luxus 6,5 x 55 SE, CZ 527 222.REM,
Marlin 1895 XLR 45-70 GOV, Krieghoff Hubertus 6,5x65 RRWS,Carl Gustaff 1917
milan
Pravidelný diskutér

Příspěvek od milan »

TO figi
bral jsem to jako takové šťouchnutí do nás.
Já občas do lesa tahám 338LM, ale na 1 300m bych si určitě nechal zajít chuť, to bych do půli cesty dopajdal i o berlích.
Na 1 300m je tolik proměnných (jak už bylo napsáno) že je to příliž velký risk.
Pokud jseš rozhodnut tak nebuď baba a postav 338LM nebo něco v té kategorii.
xHonza
Zkušený diskutér

Příspěvek od xHonza »

Musím říct že to vidím na velice zajímavý projekt a fandím :) Ovšem napadá mne, zda 7 mm střely nejsou na 1300 m trochu málo - trochu mi to přijde (coby lehce poučenému laikovi) jako 223 na 800 m. Můj názor je (ač to možná bude vypadat jako trochu zbytečné dělo) že na tenhle cíl vypadá velmi dobře 338 lapua Magnum - umožní podstatně vyšší odolnost v§či větru a v případě i horšího zásahu podstatně vyšší ranivost.

P.S. Není jen Kelbly :D
Nejlepší ráže je dobrá střela a nejlepší střela je ta dobře umístěná!

...Jestlipak by v tom desátém přikázání českého mysliveckého desatera nemělo místo sv. Huberta být radši kolegovi svému záviděti nebudeš...
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

To je pravda, ze neni pouze Kelbly, ale druha pravda je, ze nemohu mit licence se vsema vyrobcema takto presnych zbrani. Kazdy si kupuje veci podle sveho uvazeni a svych moznosti. Ja zbran v 338LM mam, a kdybych chtel lovit na 1500m tak si ji vemu. do 1.300m mi staci 300RUM.
pokud dostanu 180gr VLD strelu v kal. 7mm z hlavne rychlosti rekneme 915m/s tak na 1000m ma rychlost 500m/s a 1.470J na 1.300m to je 400m/s a 950J coz je na hranici stability strely (400m/s) a energie je dostatecna.
Samozrejme pouzitim .338LM se strelou Berger Hybrid a Vo= 850m/s dostanu na 1.300m asi tak 470m/s coz je samozrejme vyborne a energie bude pres 2.100 J takze super. Ale nevim jestli je to adekvatni zpetnemu razu. ten prebytek energie je nepotrebny a rychlost zase neni az tak extremne vysoka (v porovnanim jak se 7mm nebo 300).
Lovit na 1.500-1.600m tak to neni o cem diskutovat.
Naposledy upravil(a) Shiva dne pon 04.10.2010, 8:22, celkem upraveno 1 x.
tibi1
Zkušený diskutér

Příspěvek od tibi1 »

xHonza: 223 na 800 s cca 60grain strelou v pohode. Podla mna 338 bude zbytocne kopat a tym unavovat hoc toho moc na 1km za den na zivy terc nenastriela....bude potrebovat kompik a zakonite potom sluchatka...zbran, zaver, prach, nabojnice, strely ho vyjde v celku moc draho takze s tim vseckym asi o par dni prastí Ak mozu na Novom Zelande a Brit. Columbii strielat dive kozy cca 50kg na 800 - 900m s 7mmRM tak nevidim dovod stale spekulovat, Figi uviedol na zaciatku parametre a podmienky pre flintu a raz tak neviem preco sa to tu zacina s vyberom prehanat....... I tak si myslim ze nad 1km tazko ovplyvni let strely hocakej beznej i silnejsej raze i ked sa budu poveter. podmienky na oko zdat super. Osobne vidim realny zasah a ovplyv. letu strely + spolahliva ranivost s 7mmstrelou na 1km a to by mu malo na jeho "hrátky" stacit :mrgreen: (pacient jeden....)
tornádo
Troll

Příspěvek od tornádo »

pamatuji si,že v kurzu byla řeč o myslivecké vzdálenosti.Což 1300 metrů určitě je :lol:
Shiva
Expert na zbrane
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva »

:-) no vsude na svete se lovi a tudiz to je lovecka vzdalenost, jen u nas se moc mysli. a lovecka vzdalenost je kazda vzdalenost na kterou ten ci onen soudruh lovi.
Navci si nepamatuji ze by nekdo ve skole specifikoval mysliveckou vzdalenost.
ale to patri do jineho vlakna, ze? nebo jste se neucili ve skole cist?
Zamčeno